12.3.2014 ob 09:32
Zanima me Vaše strokovno mnenje ali so spodaj omenjeni stroški upravičeni oz. če kdo zna posamezne postavke realno oceniti...
Mislim, da bi s to temo veliko pomagali ostalim pri podobnem nakupu, ki ne želijo biti nateg*****, saj sem bil sam ravnokar prisoten pri osnovni montaži in lahko povem, da pri meni ne vidim kje bi bilo materiala in dela za 1500€ temveč bolj za 150€ (sem laik kar se tiče elektro/vodo-instalacij)???
Problem je v tem, da me sedaj kličejo, kaj vse moram še sam narediti, saj bi obvezno potreboval dodatno montažo (njihovo za dodatnih 1113€ sem odklonil). Vse povezave in elektriko imam že postavljene v istem prostoru kot peč, zato ne presega omejitve 2 ali 3 metrov, vso povezavo na obstoječi sistem pa so morali tudi narediti moji znanci, ki so tudi strokovnjaki na tem področju (ob predračunu samo zgroženo zmajujejo z glavo).
Torej...
za OSNOVNO MONTAŽO tako zahtevajo 1.575,32 € (zDDVjem):
1) Peletni kotel xxx (ne vem zakaj tu napisano, saj je ta zaračunan posebej, mogoče prevoz in prenos v namenski prostor ->kar ne bi bilo mogoče, če ga ne bi pomagal nositi še sam)
2) Montaža kotla (tu naj bi bile ure delavcev povezane s spodnjim delom?)
3) Kretnica s hidravlično povezavo KPT
- kretnica s hidrqavlično povezavo do kotla ?€
- proti-kondenzacijska zaščita ?€
4) Interna cirkulacijska črpalka s hidravlično zaporo
- črpalka - elektronska ?€
- nepovratni vzmetni ventil ?€
- fitingi ?€
- tesnilni in pritrdilni materiali ?€
5) Varnostna grupa KPT
- raztezna posoda ?€
- varnostni ventil ?€
- odzračevalni lonček ?€
- cevi in pritrdilni material ?€
6) Cevna povezava na obstoječi sistem
- CU povezva odvodne cevi do 3m ?€
- CU povezava dovodne cevi do 3m ?€
- ventil kroglični DN 25,2 krat
- pritrdilni in tesnilni material
7) Polnjenje sistema s tlačnim preizkusom ?€
8 ) Izdelava dimnega priključka
- dimniška cev 2m ?€
- dimniško koleno 2 krat ?€
- dimniško zidno držalo ?€
- rozeta za dimnik ?€
9) Priklop na električno omrežje
- el. priklop na omrežje do 3m ?€
- el. priklop črpalke do 3m ?€
10) Zagon kotla ?€
11) Poskusno obratovanje (zakaj je to vključeno, saj so peleti in poraba elektrike že tvoja?)
12) Manipulativni stroški ?€ -> ta zadnja je najboljša
manipulacija
Gled na to, da je vse v istem prostoru in smo več kot polovico smo naredili že v lastni izvedbi, me zanima kje je tu realna meja med osnovno in dodatno montažo (za kar so zahtevali še 1.300€)? Dobil sem tudi poseben načrt in spisek materiala za električni priklop, kakršnega moram sam postaviti - in ne razumem kao, da ni to delo osnovne montaže ?!? Čisto do peči sem sam pripeljal 220V s povezavo na omarico, kar bi moralo biti s strani kupca dovolj, kajne ?
Podjetja in kotla nisem omenjal, saj ne želim koga osramotiti, dokler ne bom 100% prepričan, da so moje domneve pravilne (vseeno bo marsikdo takoj uganil o kateri firmi se gre)...
Obupan se tako obračam na pomoč, če je kdo naletel na iste ali podobne težave in upam, da se bo z natančnim izračunom lahko preprečil nepotrebni stres pri naslednjih kupcih...
Lep pozdrav vsem,
Domen
Mislim, da bi s to temo veliko pomagali ostalim pri podobnem nakupu, ki ne želijo biti nateg*****, saj sem bil sam ravnokar prisoten pri osnovni montaži in lahko povem, da pri meni ne vidim kje bi bilo materiala in dela za 1500€ temveč bolj za 150€ (sem laik kar se tiče elektro/vodo-instalacij)???
Problem je v tem, da me sedaj kličejo, kaj vse moram še sam narediti, saj bi obvezno potreboval dodatno montažo (njihovo za dodatnih 1113€ sem odklonil). Vse povezave in elektriko imam že postavljene v istem prostoru kot peč, zato ne presega omejitve 2 ali 3 metrov, vso povezavo na obstoječi sistem pa so morali tudi narediti moji znanci, ki so tudi strokovnjaki na tem področju (ob predračunu samo zgroženo zmajujejo z glavo).
Torej...
za OSNOVNO MONTAŽO tako zahtevajo 1.575,32 € (zDDVjem):
1) Peletni kotel xxx (ne vem zakaj tu napisano, saj je ta zaračunan posebej, mogoče prevoz in prenos v namenski prostor ->kar ne bi bilo mogoče, če ga ne bi pomagal nositi še sam)
2) Montaža kotla (tu naj bi bile ure delavcev povezane s spodnjim delom?)
3) Kretnica s hidravlično povezavo KPT
- kretnica s hidrqavlično povezavo do kotla ?€
- proti-kondenzacijska zaščita ?€
4) Interna cirkulacijska črpalka s hidravlično zaporo
- črpalka - elektronska ?€
- nepovratni vzmetni ventil ?€
- fitingi ?€
- tesnilni in pritrdilni materiali ?€
5) Varnostna grupa KPT
- raztezna posoda ?€
- varnostni ventil ?€
- odzračevalni lonček ?€
- cevi in pritrdilni material ?€
6) Cevna povezava na obstoječi sistem
- CU povezva odvodne cevi do 3m ?€
- CU povezava dovodne cevi do 3m ?€
- ventil kroglični DN 25,2 krat
- pritrdilni in tesnilni material
7) Polnjenje sistema s tlačnim preizkusom ?€
8 ) Izdelava dimnega priključka
- dimniška cev 2m ?€
- dimniško koleno 2 krat ?€
- dimniško zidno držalo ?€
- rozeta za dimnik ?€
9) Priklop na električno omrežje
- el. priklop na omrežje do 3m ?€
- el. priklop črpalke do 3m ?€
10) Zagon kotla ?€
11) Poskusno obratovanje (zakaj je to vključeno, saj so peleti in poraba elektrike že tvoja?)
12) Manipulativni stroški ?€ -> ta zadnja je najboljša
manipulacija
Gled na to, da je vse v istem prostoru in smo več kot polovico smo naredili že v lastni izvedbi, me zanima kje je tu realna meja med osnovno in dodatno montažo (za kar so zahtevali še 1.300€)? Dobil sem tudi poseben načrt in spisek materiala za električni priklop, kakršnega moram sam postaviti - in ne razumem kao, da ni to delo osnovne montaže ?!? Čisto do peči sem sam pripeljal 220V s povezavo na omarico, kar bi moralo biti s strani kupca dovolj, kajne ?
Podjetja in kotla nisem omenjal, saj ne želim koga osramotiti, dokler ne bom 100% prepričan, da so moje domneve pravilne (vseeno bo marsikdo takoj uganil o kateri firmi se gre)...
Obupan se tako obračam na pomoč, če je kdo naletel na iste ali podobne težave in upam, da se bo z natančnim izračunom lahko preprečil nepotrebni stres pri naslednjih kupcih...
Lep pozdrav vsem,
Domen