![]() |
|
Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči (/showthread.php?tid=55644) |
Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - doment - 12.3.2014 Zanima me Vaše strokovno mnenje ali so spodaj omenjeni stroški upravičeni oz. če kdo zna posamezne postavke realno oceniti... Mislim, da bi s to temo veliko pomagali ostalim pri podobnem nakupu, ki ne želijo biti nateg*****, saj sem bil sam ravnokar prisoten pri osnovni montaži in lahko povem, da pri meni ne vidim kje bi bilo materiala in dela za 1500€ temveč bolj za 150€ (sem laik kar se tiče elektro/vodo-instalacij)??? Problem je v tem, da me sedaj kličejo, kaj vse moram še sam narediti, saj bi obvezno potreboval dodatno montažo (njihovo za dodatnih 1113€ sem odklonil). Vse povezave in elektriko imam že postavljene v istem prostoru kot peč, zato ne presega omejitve 2 ali 3 metrov, vso povezavo na obstoječi sistem pa so morali tudi narediti moji znanci, ki so tudi strokovnjaki na tem področju (ob predračunu samo zgroženo zmajujejo z glavo). Torej... za OSNOVNO MONTAŽO tako zahtevajo 1.575,32 € (zDDVjem): 1) Peletni kotel xxx (ne vem zakaj tu napisano, saj je ta zaračunan posebej, mogoče prevoz in prenos v namenski prostor ->kar ne bi bilo mogoče, če ga ne bi pomagal nositi še sam) 2) Montaža kotla (tu naj bi bile ure delavcev povezane s spodnjim delom?) 3) Kretnica s hidravlično povezavo KPT - kretnica s hidrqavlično povezavo do kotla ?€ - proti-kondenzacijska zaščita ?€ 4) Interna cirkulacijska črpalka s hidravlično zaporo - črpalka - elektronska ?€ - nepovratni vzmetni ventil ?€ - fitingi ?€ - tesnilni in pritrdilni materiali ?€ 5) Varnostna grupa KPT - raztezna posoda ?€ - varnostni ventil ?€ - odzračevalni lonček ?€ - cevi in pritrdilni material ?€ 6) Cevna povezava na obstoječi sistem - CU povezva odvodne cevi do 3m ?€ - CU povezava dovodne cevi do 3m ?€ - ventil kroglični DN 25,2 krat - pritrdilni in tesnilni material 7) Polnjenje sistema s tlačnim preizkusom ?€ 8 ) Izdelava dimnega priključka - dimniška cev 2m ?€ - dimniško koleno 2 krat ?€ - dimniško zidno držalo ?€ - rozeta za dimnik ?€ 9) Priklop na električno omrežje - el. priklop na omrežje do 3m ?€ - el. priklop črpalke do 3m ?€ 10) Zagon kotla ?€ 11) Poskusno obratovanje (zakaj je to vključeno, saj so peleti in poraba elektrike že tvoja?) 12) Manipulativni stroški ?€ -> ta zadnja je najboljša manipulacija![]() Gled na to, da je vse v istem prostoru in smo več kot polovico smo naredili že v lastni izvedbi, me zanima kje je tu realna meja med osnovno in dodatno montažo (za kar so zahtevali še 1.300€)? Dobil sem tudi poseben načrt in spisek materiala za električni priklop, kakršnega moram sam postaviti - in ne razumem kao, da ni to delo osnovne montaže ?!? Čisto do peči sem sam pripeljal 220V s povezavo na omarico, kar bi moralo biti s strani kupca dovolj, kajne ? Podjetja in kotla nisem omenjal, saj ne želim koga osramotiti, dokler ne bom 100% prepričan, da so moje domneve pravilne (vseeno bo marsikdo takoj uganil o kateri firmi se gre)... Obupan se tako obračam na pomoč, če je kdo naletel na iste ali podobne težave in upam, da se bo z natančnim izračunom lahko preprečil nepotrebni stres pri naslednjih kupcih... Lep pozdrav vsem, Domen Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - Homer - 12.3.2014 Ne vidim nobene specifikacije, kaj bi dodatna montaža vsebovala. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - doment - 12.3.2014 Osnovni problem menim, da je v osnovni montaži, ki bi morala biti zadosti (glede na višino zneska), je pa vprašanje kje se ti dve vrsti montaže prekrivata... Za dodatno montažo imam naveden spisek vrednosti posameznih del in materiala, lahko pa se da predebatirati koliko je spet pravilno, če koga to zanima... DODATNA MONTAŽA: - priklop grelne vode na sanit.vodo do 300l - 165,25€ - ekspanzijska posoda sanitarne vode 18l - 30,90€ - cevna povezava sanitarne vode na bojler - 145€ - priklop razdelilca na 2 enoti - 195€ - cevna povezava razdelilec na bojler - 145€ - cevna povezava razdelilec na radiator - 135€ - dodatna elektroinst. dela z materialom - 150€ - cev Cu v palici Fi 22 (8m) - 50,96€ - koleno Cu Fi 22 90st. FF (15kosov) - 9€ = 1.113,33 € (z DDVjem) Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - MatjažM - 12.3.2014 Kar si napisal v prvem računu so tudi pri meni izstavili oz. je bilo podobno in je spadalo pod montažo kurilnice z elektroinštalacijo (pri meni bilo vsaj 8 h), zagonom ter inštrukcijami. Vse je šlo takrat kot nova kurilnica pod subvencijo če se še prav spomnim. Pod drugo pa jaz razumem priklop SV na sistem centralnega ogrevanja, kar pa je spet dodatek ki si si ga zaželel kot jaz pred kratkim. Priklop TČ SV na centralno in ni bilo prav poceni. Je pa bila npr. ekspanzijska posoda zmontirana že ob montaži druge firme, ki nam je prodala TČ SV. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - Homer - 12.3.2014 O ceni dodatnih del ne morem soditi, a glede na specifikacijo bi rekel, da nikakor niso zajeta v osnovni montaži. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - marisol28 - 12.3.2014 Cena je dokaj ok v kolikor je v to samo ceno vštet celoten material. Samo za info, mene je material za komplet novo kotlovnico (to pomeni samo cevi, fitingi, ventili, termometri, holandci in vsa potrebna mala navlaka stala cca. 1100 € pri najcenejšem ponudniku, to je brez pump in brez raztezne posode ter brez razdelilca. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - doment - 12.3.2014 Problem je, da sem trenutno zastarelo, problematično peč na olje zamenjal s tem kotlom na pelete - vse cevi, pumpe, ostali deli in povezave na novo peč so ostale iste, dela so opravili moji energetiki/instalaterji (so rekli da bo namesto teh 1100€ prišlo okoli 300€), tako da se mi z dodatno montažo ni treba obremenjevati. Gre pa to zelo v nos ponudniku, ki verjetno s temi dodatnimi montažami dobro služi (verjetno imajo ubožci premalo zlatih bmwjev) in imam občutek da hoče pač vse kar je v osnovni montaži še v dodatno preusmerit. Zato me najbolj zanima dejanska vrednost OSNOVNE montaže - vsaj zaenkrat izgleda (kar so do sedaj naredili), da to ni investicija za 5.500€ ampak malo bolj za drobiž in me pač skrbi... MatjažM - ta elektroinštalacija ki spada pod montažo...osnovno? to naj bi bilo potem že plačano in morajo oni naredit tako da dela? ker meni so samo načrt poslali s spiskom relejov, varovalk, termostatov in da mora moj električar to naredit (spet še 150€) Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - jani65 - 12.3.2014 Pa kakšno je to peletno čudo ki rabi nevem kakšno elektro omrežje.Povej ime kotla da bo lažja predstava. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - doment - 12.3.2014 kot sem že omenil, ne bom govoril o firmah, ker nočem it v teženje...upam samo da kdor bo dobil tak predračun specifikacij in bo iskal po forumih, bo vedel za koga se gre (misli rdeče-črno) in bo pazil na pomanjkljivosti ali dejstva pri montaži, ki se jih tu predstavi ![]() naj bi pa to bila zelo dobra peč na pelete za 2.500€, občutek imam pač, da sedaj ko pridejo še zagon naredit je omenil da bo en delavec zraven in če ne bo dobro kot oni zahtevajo, da bo on še kaj popravil (in seveda zaračunal) Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - darkside - 12.3.2014 samo če ne poveš kaj imaš za eno peč se ti tudi ne more pomagat da se vidi če imaš pravo ceno ali ne Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - branci - 12.3.2014 doment Napisal: saj pooblaščenih firm za zagon je ponavadi več če bi povedal katero peč imaš ti lahko kdo priporoči katerega drugega Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - MatjažM - 12.3.2014 Na računu je pisalo : montaža kotlovnice - 650 eur - torej delo za postavitev kotlovnice ter zagon in inštrukcije - 150 eur - mislim da je bilo to slednje za električarja. Če se prav spomnim ga extra nismo plačevali. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - MatjazV - 15.3.2014 Je pač tako, da je za zlatega bmw-ja potrebno nekje noter prinesti. Pa saj je samo serija 5 in ne 7. Pa ja ne smemo bit folš kot slovenci. Sem pa opazil, da jih ni na sejmu Dom v Ljubljani? Morda ve kdo zakaj? Slišim razno razne govorice, pa skoraj ne morem verjeti. Matjaz V. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - doment - 16.3.2014 Govorice? Please explain ![]() Trenutno ko sem zaključil to investicijo z uspešnim testnim zagonom peči, lahko potrdim, da nihče od njih ni niti 5 sekund posvetil ali imel kaj zraven z električnim priklopom - vse je naredil samo moj električar, kupil sem tudi material za povezavo, ki je bila potrebna. Tako da....od 1500€ osnovne montaže, zakaj je notri priklop na el.omrežje všteto??? Čakam in več sporočim, ko izvem razlago iz mojega zapisnika, na katerega morajo strokovnjaki odgovoriti. Re: Osnovna montaža + dodatna montaža kotla na peči - Yespeace - 18.7.2015 Me pa res zanima končna cena |