Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
jao, pa daj nehaj ze najedati s temi IR paneli.
beri je zgoraj dal idejo za poceni kurilnico, ki jo lahko kadarkoli zamenja katerakoli druga pec, nihce "zdrav" pa si ne bo sel IR panelov montirati po celi hisi.
Ze 1000x prezveceno vse skupaj...
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Glej, tudi če uporabiva tvoje številke, pa ostaniva pri prej omenjeni hiši, ki pokuri 14prm drv, smo še vedno pri 1960€ letne razlike.
V petih letih je to kotlovnica na polena v "state of the art" izvedbi. Pa še za deset let pavšala na morju ti ostane, če greva res na minimalno življenjsko dobo celotne kotlovnice. (15 let). Podobno lahko počnejo tudi lastniki toplotnih črpalk in peletarji.
Rajši poleti na morju, kot pozimi pod IR paneli.
Sicer je pa tema malo zgrešena, mislim da avtor teme, IR panelov ni v nobenem postu niti omenjal.
Objave: 258
Teme: 1
Ocena:
0
@gt001
Čaki malo, kaj tebi ni prav?
Se je na tem forumu prepovedano objektivno pogovarjat? Je prepovedano omenjati določene vire ogrevanja?
Poleg tega sem odgovarjal na citat, kakor sem tudi označil.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Res je!
Tudi nisva upoštevala začetne investicije za recimo 6 do 8 sob opremiti iz IR paneli.
Koliko bi to stalo?
Ni vse v številkah, so pa že sedaj kar zgovorne.
Objave: 258
Teme: 1
Ocena:
0
Ker nekaterim na forumu ni všeč, da se pogovarjamo o IR ogrevanju (lobiji ali kaj jst vem), ne bi na dolgo in široko o tem v tej temi. Lahko edino rečem, da je v vsaki sobi po 1 panel, če je velika soba pa verjetno 2. Cene panelov se gibljejo med 200 - 500 eur, odvisno od moči in proizvajalca, kvalitete. Torej cena za 7 sob = 1.400 eur do 3.500 eur + termostati = cca 300 eur. Skratka investicija ni visoka, tudi če gre za renoviranje.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Kaj pa ogrevanje večjega zalogovnika s trifaznim električnim grelcem v nižji tarifi? Pričakujem, da bodo odzivi v smislu: gretje direktno na elektriko je "krivoverstvo".
Z električnim priklopom zunanjimi varovalkami 3x20A (še bolje 3x25A). 3 x 3000W bi na vsaki fazi vleklo cca 14A, skupna moč 9000W. Vem, da ni dovolj pri najnižjih temperaturah, sploh pa, če se izkorišča le v nižji tarifi.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Kaj pa ogrevanje večjega zalogovnika s trifaznim električnim grelcem v nižji tarifi?
Koristna toplota iz drv je okrog 0,036 E/kWh, iz elektrike v nižji tarifi pa okrog 0,07, nekaj takega je tudi iz peletov..
Grelec 9 kW na nižjo tarifo in zalogovnik bi šlo skozi vso sezono, morda kaka 2 do 4 najbolj mrzla dneva bi bilo treba še malce na višjo tarifo.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 69
Teme: 7
Ocena:
0
Žerjavar, kakšna pa je cena kWh iz TČ?
Koliko je strošek z grelci na celo sezono?
Objave: 69
Teme: 7
Ocena:
0
alanford
potem praviš da bi kljub višji ceni drv več pokuril z grelci kakor z drvmi?
To mi je sicer nekako smisleno, ne gre pa skupaj z zgornjo računico.
Kje je napaka?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Morda je bilo zgoraj napisano dvoumno. Bom povzel podatke, pa naj me kdorkoli popravi, če se bom zmotil:
kWh je pridelana energija in ne porabljena energija, da ne bo pomote.
0,022 €/kWh kupljena frišna drva (hlodovina) + lastno delo + hranjenje/sušenje eno leto
0,034 €/kWh TČ (moj primer)
0,036 €/kWh kupljena drva stara 4-6 mesecev - box nažaganih in naceplenih drv pripeljan na dom (+delo + dimnikar)
0,070 €/kWh električni grelci z zalogovnikom s koriščenjem nižje tarife in izbranim dobaviteljem
0,120 €/kWh električni grelci brez zalogovnika gretje 24 ur/dan
Upam, da velja vsaj približno.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Vermont Napisal:@gt001
Se je na tem forumu prepovedano objektivno pogovarjat?
Joke of the year! Vermont bi se objektivno pogovarjal. :lol: :lol: :lol:
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 25
Teme: 0
Ocena:
0
V kolikor kupujete drva priporočam, da razmislite o dograditvi obstoječega kotla na pelete. Ali pa v kolikor imate prostor v kurilnici zraven postavite kotel na pelete. Ko pa pridete domov pa zaženete na drva.
Ne priporočam pa zalogovnike ogrevalne vode glede na to da imate radiatorje.