Evo, moj elaborat po standardu Igor1362
1675l vode (2l v ceveh) x 4200 -> 7,035 MJ/K
Železje + cevi, ventili, črpalka - komora: cca. 700kg x 440J/kgK -> 0,308 MJ/K
"betonska" komora 50kg x 880J/kgK -> 0,044 MJ/K
skupaj 7,387 MJ/K deljeno 4200 J/kgK -> sistem jemljemo kot 1759l vode.
RobicM Napisal:... Sicer sem okvirno izračunala 63 % izkoristek, upoštevala sem samo maso vode v kotlu in zalogovniku, ne pa tudi mase kotla in zalogovnika. Račun je res samo za občutek, ker se mi ne da več. Vode je v resnici nekaj manj.
Izkoristek = (1700 kg * 4,2 kJ/kgK * 40K) / (4,2 kw * 3600 s * 30 kg) = 0,62=0,629629=0,63
....
Potem zaženemo program kreativnega računovodstva firme Optimist/pesimist D.O.O.
0,6296... x 1759/1700 (voda v sistemu) -> 0,651
x 4,2/4,0 (kurilna vrednost drv) -> 0,684
x 42/40 (
ocena delta T po zalogovniku/kotlu) -> 0,718
Skoraj 72% izkoristek se sliši že bolje. Če bi vstavljal (pre)optimistične vrednosti kurilnosti in delta T, bi bilo še bolje.
Segretja kurilnice iz 19 na 21°C ne znam smiselno upoštevati, nekaj je izguba kotla, nekaj doprinese izguba povezav/zalogovnika. Poleg zraka se je del toplote akumuliral tudi v stenah.
Sistem sem vzel kot 1759l vode. Šamotna komora se je ogrela za več kot 42K, maso zalogovnika in kotla bi moral razdeliti na več delov, v stilu delnih volumnov zalogovnika (ki jih tudi nisem upošteval) Lahko bi maso drv zmanjšal za ?dag/kg, ker je v kotlu ostalo še nekaj žerjavice. V realnem kurjenju (lahko) štartaš z bolj ogretim kotlom, prej pride do delovne temperature -> boljši izkoristek. Skratka veliko neznank, ki prinesejo/odnesejo izkoristek.
Drži, kalorimeter in tehtanje polen bi dalo natančne rezultate. Osebno ne bi šel v nakup kalorimetra, ker v hiši ne bo nič bolj toplo, če poznaš natančen izkoristek. Če pa se posvečaš izboljšavam kotla, bi bilo smiselno tehtanje polen, spreminjanje nastavitev kotla/komore in računanje izkoristka, seveda z manj ali brez vmesnih meritev. (Z današnjimi meritvami in grafi si dobila občutek, kako se zalogovnik polni.)
Problem, nevšečnost meritev (brez kalorimetra) je v tem, ker moraš izklopiti porabnike. Pri "normalnem" kurjenju kotel hkrati ogreva stanovanje in zalogovnik, potrebna je večja/dodatna nalaga drv, zalogovnik pa "drži" več časa.