PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za tole temo je kriv vincent, v celoti! Zdaj ne vem več, kje je zgoraj in spodaj. Oz kje zakuriti uplinjak? Posredujem najino dosedanje dopisovanje po ZS. Za lažje branje so vincentovi posti krepki.

Zadeva spročila: Kurjenje od zgoraj
vincent napisal/-a:
Donalagat pa ne v takem kotlu....če ne bo dovolj, počakaš da vse pogori, umakneš žerjavico ter na novo naložiš do vrha ter zakuriš z vrha.

Kako v uplinjaku kuriš z vrha in zakaj bi se tega lotil? To prvič slišim, da lahko sploh kuriš tako.
Lp, Maja.

Uplinjak ima svoje zakonitosti in se ga zakuri od spodaj navzgor gledano s smeri zraka, ki potuje skozi pec (!) In pri uplinjakih je pogosto izvedeno na nacin da ti nalozis drva do konca in nato zakuris z vrha ker bo sama pec vlekla zrak z vrha navzdol.
Zdaj ali imajo vsi tako ne bi vedel..a po vecini je potrebno zakuriti na ta nacin.

Se pa takega načina lahko posluzis tudi v navadni peci, ki jo nalozis do vrha ter nato zakuris na vrhu...s tem preprecis da se ves les naenkrat vname torej je izgorevanje pocasnejese, bolj kontrolirano ter seveda z vecjim izkoristkom...plus nakagati ni potrebno ker si nalozil celo pec.
Praktično posnemas delovanje uplinjaka s tem da nimaš prisilnega vleka.

RobicM
ok, zrak potuje pri najinem uplinjaku od zgoraj navzdol. Se pravi, če zakuriva od spodaj, (kot je tudi v navodilih napisano) v bistvu kuriva z vrha oz "od zgoraj". :? :lol:
LP

Hm hm hm... :wink:

saj pravim..nimam izkušnje s temi kotli...a bi ti svetoval da odpreš novo temo točno s tem vprašanjem kje se zakuri vplinjaka..z vrha ali od spodaj...pa napiši še svoj kotel če je kak uporabnik (oz. če gre za specifiko)...

ker meni se zdi (ne bom pa trdil) da bi vidva mogla prižgat z vrha (pri sestrični imajo...že cca. 10 let uplinjaka..pri njem sem prviš videl...vžig z vrha, ter pretok zraka z vrha proti dnu kotla (Obratna smer kot drugače potuje segret zrak).

Torej, če mi kdo zna razložiti, kje zdaj zakuriti naš Waltis: od spodaj, kot je napisano na navodilih, ali od zgoraj? Smer vleka zraka je od zgoraj navzdol.
Jaz ”pogrejem” oglje od prejšnjega kurjenja in počasi naložim drva. se pravi zakuril direkt nad šobo na dnu kurišča.
Vincent je najbrž mislil prav ,samo čudno je pisal....
Če klasično peč zakuriš na vrhu mogoče res v štartu bolj počasi gori, vendar v moji ferrotermovki to ni bilo uspešno. Zrak pride od spodaj in ogenj gori na dnu in je pol ure po kurjenju je bilo ravno tako ves Kup drv v ognju.

V Attack pride zrak spredaj pri vratih na vrhu peči. Posledično se tudi drva prej ali slej vsa vnamejo. Sem že enkrat zakuril brez ”vodila za zraka” (zrak pride pod vrati v kurišče), pa je peč čudno sopihala. Sedaj pa ne vem ali zaradi takrat grdo nametanih desk in letev v kurišču (veliko zraka med lesom) ali zaradi zraka pri dnu. Bo treba ponoviti.
:lol: :lol: :lol: Sicer nepovezano (recimo) s temo, ampak moram povedat anekdoto...

Ko sva z mojo šla prvič na "piknik" v gozd, se je ponudila da zakuri, jst sem šel pa v gozd po nova drva (suha po tleh pobrana). Pridem nazaj s polnimi rokami, in me pričaka "problem". debela drva na tleh, nad njimi tanjša, nad njimi trske ki sem jih prej pripravil, ter nad trskami papir ki je že pogorel. Me moja pogleda s Confusedhock: očmi in pravi da ji ni jasno zakaj ne gori... Zlata maturantka BTW, da ne bo kdo "narobe" razumel :lol: Pri njih so v peči (stara) vedno kurili tako kot Vincent pravi Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Zakuriš, kot je napisano v navodilih. Po forumu imaš povezave do raznih 'vrst' uplinjakov in tam tudi ponavadi podrobne razlage delovanja.
Večina ( ne bom trdil vsi ) se jih zakuri spodaj pri izgorevalni komori, tam ogenj dobi prepotreben zrak za gorenje, ogenj in vroča komora spodaj pa skrbita za 'sušenje' drv zgoraj ( vir: navodila za SFV 20 ).
Kurjenje zgoraj je predvsem praksa v 'navadnih' pečeh (poznam pri kolegu ), ki imajo dimne poti speljane direktno iz kurišča navzgor.
Uplinjevalni kotel se zmeraj zakuri od spodaj, tako kot je napisal Hanzi.Če bi kurili na vrhu nalage boste imeli strašne težave .Verjemite vam bo žal.Zato se ne igrat s tem!!!
Ker v uplinjakih les oziroma plin odgoreva odspodaj navzgor.Zato še enkrat,kurite tako ,da imaš žarišče izgorevanja direktno nad šobo!!To pomeni spodaj!!

lp cratos
Pa še to ,katerega uplinjaka pa imaš?
Kakor sem razbral med vrsticami je to morda (Atmos ali se motim)pač ugibam!!)
Tole je pa brca v temo.

Uplinjaka se vedno zakuri spodaj, na dnu kurišča in ne na vrhu. Tudi dolaganje ni noben problem, ne rabiš čakat da pogori in potem naložit še enkrat.

Taboljše peči imajo tudi dovod zraka v kurišče narejen tako da ta vstopa na dnu komore, tam kjer je žerjavica. Ker je tako boljše, saj je izgorevanje bolj kontrolirano.

Če boš zakuril na vrhu bo celotna masa drv začela goret, in to bo potem problem ker ne boš imel zadosti sekundarnega zraka. V kurišču želiš da "gori" samo sloj drv na dnu kurišča. Ostala na vrhu pa se medtem "sušijo".
Pa še nekaj teorije, ki velja za uplinjake in navadne peči:
- Pri zgornjem odvodu dimnih plinov se zakuri od zgoraj. Na ta način se dimnik hitreje segreje in je manj možnosti kondenza v dimniku. Drva se predgrevajo od žerjavice, ki leži na njih. Pri zgornjem dovodu zraka (pravilna izvedba) začnejo goreti, ko ogenj nad njimi ne porabi vsega kisika. Pri spodnjem dovodu zraka začnejo goreti, ko so dovolj vroča, s tem porabijo kisik - višje ležeča drva začnejo tleti, monoksid.
Če bi zakuril od spodaj, bi ob zakurjenju dimni plini prehajali skozi naložena drva, jih segrevali (plini se hladili) in sušili (plini dobijo več vlage). V dimnik gredo hladnejši in bolj vlažni dimni plini, dokler se vsa drva dobro ne ogrejejo in osušijo.

- Pri spodnjem odvodu dimnih plinov se zakuri spodaj. Pravilen je spodnji dovod zraka.
Vse ostalo je analogno zgornjemu odvodu.

- Pri neprestanem dovajanju goriva (peleti, sekanci) pa mora pretok zraka proti dimniku teči skozi gorečo maso (dovod spodaj, odvod zgoraj, ali obratno).
Nimam časa - sem v penziji!
Big Grin Ok, ok, saj smo prav kurili, in bomo kurili še naprej tako, kot je napisano v navodilih in je očitno prav.

Kotel je Waltis Viva Extreme 19 kW

@firefly: tudi meni bi se kaj takega znalo zgoditi :oops:

Tele teme možu raje ne bom omenjala, dobro, da bere forum, samo če mu jaz kaj rečem, da mora prebrati. Big Grin

Hvala vsem za pomoč!
JozkoPetarda Napisal:Taboljše peči imajo tudi dovod zraka v kurišče narejen tako da ta vstopa na dnu komore, tam kjer je žerjavica. Ker je tako boljše, saj je izgorevanje bolj kontrolirano.
Mater, da bom zvečer odšravfal v attacku vodila za zrak in pustil da bo zrak po dnu kurišča prišel do šobe. Me zanima kako bo gorelo.
Sem enkrat že probal nekaj podobnega, pa mi je nekam sumljivo sopihal. Vendar sem takrat imel tudi grdo nametana drva in je možno da je bilo to krivo.
Nemci (forum holz...) baje kar predelujejo attacke v tej smeri
Ne delat neumnosti, ker ne bo gorelo. Za ta boljše peči in vse ostalo velaj, da je tisti sekundarni zrak potreben za popolno izgorevanje, primarni pa za kontrolo moči. Če se primarnega usmeri v "žkno" ne bo nič!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
RobicM Napisal:Big Grin Ok, ok, saj smo prav kurili, in bomo kurili še naprej tako, kot je napisano v navodilih in je očitno prav.

Kotel je Waltis Viva Extreme 19 kW

@firefly: tudi meni bi se kaj takega znalo zgoditi :oops:

Tele teme možu raje ne bom omenjala, dobro, da bere forum, samo če mu jaz kaj rečem, da mora prebrati. Big Grin

Hvala vsem za pomoč!

A sem mislil,da imaš Atmosa! :?
V pomoč pri kurjenju so namenjena tudi sredinska vratca,mislim da jih ta kotel ima.
lp cratos
Mož rekel Waltis. Žena kurilnico barvno uskladila. Big Grin
(Žena rekla tapete bodo. Mož lima tapete. :lolSmile

Sredinska vratca so. Big Grin
telmos Napisal:Ne delat neumnosti, ker ne bo gorelo. Za ta boljše peči in vse ostalo velaj, da je tisti sekundarni zrak potreben za popolno izgorevanje, primarni pa za kontrolo moči. Če se primarnega usmeri v "žkno" ne bo nič!

To je bilo meni namenjeno ali avtorici? Moja peč je sedajle poslala skozi dimnik dve slabi samokolnici dilc in remelnov brez opaznih težav kljub apdejtu dovoda primarca.(leži pred pečjo na tleh)
Optimalno naj bi bilo, da se kuri na tistem koncu kamor izgoreva. Vplinjaki navzdol, zato spodaj. Klasika navzgor, zato je bojda bolj pametno zakuriti zgoraj da odgoreva postopoma, namesto da se vname vse naenkrat.
1 2 3 4 5 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi