27.2.2014 ob 13:40
Lep pozdrav vsem.
Našel sem eno potencialno gradbeno parcelo, ki je v lasti kmeta. Na GURSU sem pogledal podatke o tej parceli in je velika 1553m2. Pod namensko rabo piše:
- območja stavbnih zemljišč - zemljišče za gradnjo 1118m2
- območja stavbnih zemljišč 435m2
Prvo vprašanje, ki me zanima je to kakšna je razlika med temi 1118m2, kjer piše da je zemljišče za gradnjo in med temi 435m2 kjer ne piše nič zraven? In kako vem točno kateri kvadrati so kateri, ker je to samo ena parcela? Je tole v celoti zazidljivo?
Potem sem še pofirbcal v e-zemljiško knjigo, kjer sem našel podatek o lastniku, plombah itd. Vse je čisto edino tole piše noter:
Na e-upravi pa piše o zaščitenih kmetijah med drugimi tudi tole:
Torej če si jaz prav razlagam, mi kmet lahko proda parcelo zato ker je označena kot stavbna? Ima smisel, da grem jaz snubit kmeta za tole parcelo?
Hvala.
Našel sem eno potencialno gradbeno parcelo, ki je v lasti kmeta. Na GURSU sem pogledal podatke o tej parceli in je velika 1553m2. Pod namensko rabo piše:
- območja stavbnih zemljišč - zemljišče za gradnjo 1118m2
- območja stavbnih zemljišč 435m2
Prvo vprašanje, ki me zanima je to kakšna je razlika med temi 1118m2, kjer piše da je zemljišče za gradnjo in med temi 435m2 kjer ne piše nič zraven? In kako vem točno kateri kvadrati so kateri, ker je to samo ena parcela? Je tole v celoti zazidljivo?
Potem sem še pofirbcal v e-zemljiško knjigo, kjer sem našel podatek o lastniku, plombah itd. Vse je čisto edino tole piše noter:
Citat:Na podlagi pravnomočne odločbe Upravne enote (ime) z dne .... se zaznamuje, da se nepremičnine tega vložka opredelijo kot "zaščitena kmetija".
Na e-upravi pa piše o zaščitenih kmetijah med drugimi tudi tole:
Citat:Dodatne informacije
Zaščitena kmetija se v prometu ne sme deliti, razen v naslednjih primerih:
- če se povečuje ali zaokrožuje obstoječa zaščitena kmetija ali nastaja nova zaščitena kmetija;
- če se na ta način povečuje ali zaokrožuje druga kmetija oziroma se povečuje ali zaokrožuje
kmetijsko zemljišče, ki je v lasti kmetijske organizacije ali samostojnega podjetnika
posameznika;
- če se odtujijo zemljišča, ki so v prostorskih aktih opredeljena kot stavbna;
- če se odtujijo neobdelovalna kmetijska zemljišča, katerih površina ne sme presegati 10%
skupnih kmetijskih površin;
- če pridobi lastninsko pravico na zaščiteni kmetiji Republika Slovenija ali občina;
- če lastnik poveča ali vzpostavi solastninski delež na zaščiteni kmetiji v korist solastnika,
zakonca ali zunajzakonskega partnerja, potomca, posvojenca ali njegovega potomca tako, da
zaščitena kmetija še naprej izpolnjuje pogoje za žaščiteno kmetijo.
Torej če si jaz prav razlagam, mi kmet lahko proda parcelo zato ker je označena kot stavbna? Ima smisel, da grem jaz snubit kmeta za tole parcelo?
Hvala.

Kot drugo pa mislim ponudit čisto fer ceno za stavbno zemljišče v tem kraju. Kdaj so pa to spremenili v stavbno (če sploh je) pa pojma nimam.