PodSvojoStreho.net
Zaščitena kmetija - nakup parcele. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Zaščitena kmetija - nakup parcele. (/showthread.php?tid=55440)

Strani: 1 2

Zaščitena kmetija - nakup parcele. - gusti - 27.2.2014

Lep pozdrav vsem.

Našel sem eno potencialno gradbeno parcelo, ki je v lasti kmeta. Na GURSU sem pogledal podatke o tej parceli in je velika 1553m2. Pod namensko rabo piše:
- območja stavbnih zemljišč - zemljišče za gradnjo 1118m2
- območja stavbnih zemljišč 435m2

Prvo vprašanje, ki me zanima je to kakšna je razlika med temi 1118m2, kjer piše da je zemljišče za gradnjo in med temi 435m2 kjer ne piše nič zraven? In kako vem točno kateri kvadrati so kateri, ker je to samo ena parcela? Je tole v celoti zazidljivo?

Potem sem še pofirbcal v e-zemljiško knjigo, kjer sem našel podatek o lastniku, plombah itd. Vse je čisto edino tole piše noter:

Citat:Na podlagi pravnomočne odločbe Upravne enote (ime) z dne .... se zaznamuje, da se nepremičnine tega vložka opredelijo kot "zaščitena kmetija".

Na e-upravi pa piše o zaščitenih kmetijah med drugimi tudi tole:

Citat:Dodatne informacije

Zaščitena kmetija se v prometu ne sme deliti, razen v naslednjih primerih:
- če se povečuje ali zaokrožuje obstoječa zaščitena kmetija ali nastaja nova zaščitena kmetija;
- če se na ta način povečuje ali zaokrožuje druga kmetija oziroma se povečuje ali zaokrožuje
kmetijsko zemljišče, ki je v lasti kmetijske organizacije ali samostojnega podjetnika
posameznika;
- če se odtujijo zemljišča, ki so v prostorskih aktih opredeljena kot stavbna;
- če se odtujijo neobdelovalna kmetijska zemljišča, katerih površina ne sme presegati 10%
skupnih kmetijskih površin;
- če pridobi lastninsko pravico na zaščiteni kmetiji Republika Slovenija ali občina;
- če lastnik poveča ali vzpostavi solastninski delež na zaščiteni kmetiji v korist solastnika,
zakonca ali zunajzakonskega partnerja, potomca, posvojenca ali njegovega potomca tako, da
zaščitena kmetija še naprej izpolnjuje pogoje za žaščiteno kmetijo.

Torej če si jaz prav razlagam, mi kmet lahko proda parcelo zato ker je označena kot stavbna? Ima smisel, da grem jaz snubit kmeta za tole parcelo?

Hvala.

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - petea - 27.2.2014

preveriti na pristojni občini - osebno ali preko spletnih vpogledov, npr. PISO ipd., če je parcela res opredeljena kot stavbna ter če slučajno ne pripravlja kakšna sprememba prostorskega plana; prav tako so na občini pristojni za obrazložitev, kaj je s tema dvema rabama

če je parcela res stavbna, namenjena gradnji hiš in ti je všečna, pa potem s ponudbo do kmeta

če je samo del parcele stavben, pa bo treba pred nakupom verjetno opraviti parcelacijo

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - gusti - 27.2.2014

Kako pa v PISO pogledam, če je res stavbna? Prijavljen sem, parcelo sem našel na zemljevidu, kam moram pa sedaj kliknit?

Hvala.

tematski sklop / OPN (zadnja vrstica) / namenska raba

Žal ni te možnosti za izbrat ... sem pa poizkusil eno drugo občino, tam pa je ta možnost. Ali to pomeni, da občina nima OPN-ja?

Mislim, da bom najprej šel do kmeta, da izvem če je sploh zainterisiran. Potem pa na občino, da mi povejo kako in kaj.

Hvala.

očitno vaša občina nima objavljenega plana na PISU, drugače pa ga mora imeti;
lahko, da ga ravno menjujejo

jaz bi na tvojem mestu šla najprej na občino, šele ko boš razpolagal z bolj popolnimi podatki o namenski rabi parcele, pa h kmetu s predlogom

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - Yeager - 27.2.2014

Občine se same odločijo, katere podatke bodo objavile na piso, tako imajo ene prostorske akte objavljene, druge pač ne. Pojem zemljišče za gradnjo stavb služi samo za namen množičnega vrednotenja nepremičnin, posledično tudi za odmero davka na nepremičnine, tako je občina to opredelila in tak podatek poslala na gurs. Ti moraš preveriti ali je po prostorkem aktu občine na tej parceli dopustna gradnja objektov in kakšnih objektov. Lahko se ustno pozanimaš na občini ali pa naročiš lokacijsko informacijo, kjer bo to pisalo. Cena je dobrih 22€. Kkao je z prodajo zaščitene kmetije je pa najbolje da s epozanimaš na UE kjer vodijo regiter zaščitenih kmetij.

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - brusač - 27.2.2014

Jaz osebno bi takega "ponudnika" ki bi prišel k meni z idejo o nakupu parcele pospremil z čevljem v riti z moje nepremičnine. Verjetno je dobil namig na občini
ki je le to parcelo uvrstila v prostorski plan.

A si ti z levo nogo danes vstal?

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - Yeager - 28.2.2014

brusač Napisal:Jaz osebno bi takega "ponudnika" ki bi prišel k meni z idejo o nakupu parcele pospremil z čevljem v riti z moje nepremičnine. Verjetno je dobil namig na občini
ki je le to parcelo uvrstila v prostorski plan.
Pa dobr, vsak ma pravico da po svoje razmišlja, samo tole razmišljanje je malo mim. :roll:

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - brusač - 28.2.2014

Gusti ne nisem vstal z levo nogo in Yeager v moji situaciji takšno razmišljanje ni malo mimo. Tako bi se odzval vsak lastnik zemlje,ki mu občina zaradi koristi tretje osebe "znanca na UE" zemljo prve klase brez vednosti lastnika uvrsti v prostorski plan in sedaj zaradi tega lahko pričakuje položnico cca 2000€. Yeager kako bi se ti počutil vtakšni situaciji? Kako bi reagiral ti ko bi se pri tebi nenepovedano pojavil le ta občinar in ti ponudil v roke skico parcel tvoje zemlje ,ki bi jo ta občinar odkupil seveda po ceni kmetijskega zemljišča?

Toliko o mojem razmišljanju, ki je seveda za nekatere mimo. Lahko pa opišem dano situacijo do potankosti,razumeli pa jo bodo le nekateri posamezniki ki so na istem kot jaz.

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - petea - 28.2.2014

Kako bi reagiral ti ko bi se pri tebi nenepovedano pojavil le ta občinar in ti ponudil v roke skico parcel tvoje zemlje, ki bi jo ta občinar odkupil seveda po ceni kmetijskega zemljišča?

Ja zakaj pa po ceni kmetijskega zemljišča?!?

Stavbna zemljišča se prodajajo po ceni stavbnih zemljišč. No, lahko tudi nižje, če želita, a davek bo vseeno obračunan za stavbno zemljišče ...

In zakaj bi naj v stavbna zemljišča bila opredeljena (samo in izključno) najboljša kmetijska zemljišča?
In zakaj bi naj bila spremenjena šele sedaj, zaradi velikih apetitov nekega uradnička?

V naši občini je večina stavbnih zemljišč bila določena pred več kot 30 leti. In zelo veliko jih je še vedno nepozidanih. In večina od njih je veliko bolj primernih za gradnjo kot pa za (intenzivno) kmetijstvo.

Seveda pa se zagotovo najdejo tudi primeri, kot ga ti opisuješ, a mislim, da so vseeno precej redki.

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - gusti - 28.2.2014

Najprej naj povem, da nimam veze z nobeno občino, če bi jih imel najbrž ne bi takšnih informacij iskal po forumu ampak med sodelavci Big Grin Kot drugo pa mislim ponudit čisto fer ceno za stavbno zemljišče v tem kraju. Kdaj so pa to spremenili v stavbno (če sploh je) pa pojma nimam.

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - brusač - 28.2.2014

Gusti saj ne obtožujem ,samo komentiram.
Da,apetit uradnika je tu problem.Kupil je zemljo vendar graditi ni smel ker razpršena gradnja ni dovoljena. Veze in poznanstva so naredili svoje, njegova sanjska hiša stoji,vsi okoli njega pa bomo udarjeni po žepu.

Re: Zaščitena kmetija - nakup parcele. - Yeager - 28.2.2014

Tudi urbanizem oz prostorsko planiranje ima svoje zakonitosti, ki laičnemu človeku morda vedno niso vedno najbolj jasna ali razumljiva. Enostaven primer, če da tvoj levi sosed pobudo za povečanje stavbnega zemljišča, pa še tvoj desni sosed stori enako, je logično za urbanista, do bo tudi tvoja parcela ali del aprcele, ki je vmes postala zazidljiva, saj se meja zazidljivosti vleče v ravni črti, ne pa da potem to zgleda malo gor malo dol. Če bi to meni na občini naredil, super, brezplačno so mi ceno zemljišča povečali iz cca. 3 €/m2 kolikor stane kmetijsko zemljišče na 50€/m2, toliko so cene recimo v našem okolišu. In potem pride nekdo, potencialni kupec, ki mu je moja parcela blazno všeč in si jo močno želi in se na koncu zdilam za 45€/m2 (nikakor pa ne p 3€ kot ti razmišljaš). Pri 500 m2 veliki parceli sem zaslužil za enega golfa. OK, to je eden od možnih scenarijev. Drugi scenarij, predvsem zaradi uvedbe davka na nepremičnine je pa tudi ta, da je moja parcela opredeljena kot nezazidanos stavbno zemljišče za katerega je bil predviden višji davek. In tako dobim od DURSa položnico za 500€ davka recimo. Če so ti na občini spremenili namembnost imaš možnost dati pobudo za spremembo nazaj v kmetijsko. Ker pa je v SLO 212 občin in ravno toliko planerjev in "planerjev" in županov in drugih interesov....je možno da so ravno v tvoji občini najde čuden "planer". Upam da razumeš kaj mislim.