Hotel sem povedati, da so po recimo 1h kurjenja vsa tipala na 30°C, ko se začne dvigovati zgornje, traja 10 min, da je na 75°C, potem je nekaj časa mir, nato pa naslednje tipalo ponovi vajo,...
Gretje kotla, stanovanja in 1000l zalogovnika pa traja 3-5 ur, odvisno od načina kurjenja, potreb stanovanja,... Kotel je stara ferotherm z vgrajenim bojlerjem, 30 kW. Ocenjujem (račun čez prste), da povprečno dela na 20 kW.
Sem že povedal, da sem se zatipkal. Se opravičujem, da nisem popravil, ker sem bil prepričan, da je bistvo povedano: ne računati z nekim povprečjem za ves volumen, ampak vsakemu termometru določiti svoj del vode, za katerega ta termometer daje povprečne podatke.
Brezdomec;
Zalogovnik zgoraj je tudi pri meni v nekem določenem času hladnejši kot na sredi. ? Predvsem se to zgodi proti koncu gorenja.
Zakaj? Sicer lahko zamenjam termometra pa mislim da ne bo razlike.
Štos je v tem, da se proti koncu gorenja T v peči že znižuje in to hladnejšo vodo polni na vrh zalogovnika. Sicer se potem čez nekaj časa voda "izenači" oziroma obrne. Zgornji termometer imam kakšnih 10 cm pod vtokom.
Če bi imel ACC 20 oziroma kaj podobnega, bi to v nekem specifičnem primeru še bolj do izraza.
Meni se zdi da vsi kateri imamo WDC20 elektroniko vsem v enakem času napolnijo zalogovnike. Saj elektonika spušča vodo točno pod določeno temperaturo v HT. Zato mislim da niti ni odvisno od premera cevi od peči do HT. Meni isto dela kot Hanzi-ju.
Greje pa mi zgornji del cca 10min ko je peč ogreta. Nato mi polni od temometra do termometra 1 uro. Tako porabim vse skupaj cca 4.5ure da mi napolni HT, SV in ogreva hišo.Manj pa če imam zagreto SV. To pa vidim po grafu ki ga imam na PC-ju.
Kako hitro polni zalogovnik je odvisno samo od tega koliko kw od sebe spravi peč.
Meni po eni coli bp odvaja toploto 30 kw peči. Povratek imam 60 patrono, menjal jo bom za 65 (70 je pa preverjeno prevroča) ali pa za acc, črpalko imam ja prvi prestavi, iztok iz peči je okoli 75.
Nimam wdc, niti druge vremenske.
Po 6/4 povezavi bi se znala peč najbrž že kar konkretno termosifonsko hladiti, sploh če imaš kratko razdaljo med pečjo in zalogovnikom, ter narejeno brez „sifonov”, ter seveda by pass mimo mešalnega oziroma tega možno ročno odpirati.
Kako hitro polni zalogovnik je odvisno samo od tega koliko kw od sebe spravi peč.
To je v tvojem primeru.
Jaz imam WDC in ne spusti več, kot je temperatura ki jo pač WDC določi. Sem odprl ročno mešalni ventil in se je hitrje polno toda nenadzorovano. Ker imam dva HT in je to tak,tak pač polnil. Ni isto kot nadzorovano. Sigurno pa je odvisno od moči peči, če nimaš WDC-ja. No to so moja opažanja.
To pa nadzoruje peč sigurno saj nesme priti do vdora prehladne vode. Kako pa deluje pa nevem.Saj peč mora imet neki nadzor nad sabo. Mi lahko poveš kako se polni HT.No tega še nisem videl. Nevem kako dolgo se ogreva tvoj zalogovnik. Samo to pa sigurno vem čim bolj ispraznemo HT lepše se plasti voda. Zato pa vedno napolnim približno toliko da imam za 24ur gretja.
Jokovot: in kaj se zgodi ko wdc ugotovi da prehitro polni zalogovnik? Začne bremzat peč, odpirati radiatorje?
Zalogovnik je zaradi tega da pobere vse viške toplote (ne pa toliko kot mu wdc odmeri), wdc pa zato za varuje peč pred hladnim povratkom in da ogreva hišo v skladu s potrebami ter ločen bojler če ga imaš.
To je razmišljanje kmeta, možno da inštaleterji drugače razmišljajo, in jih tudi poznam in to pooblaščeni za priznano SLO znamko(odvzem za radiatorje vzame na sredi zalogovnika in podobno, dejansko že tako majhen 1000l zalogovnik je še prepolovil).
Ko je investitor ugotovil da imajo drugje bolje narejeno in posledično s svojim ni zadovoljen, mu monter ne želi spremeniti vezave (odvzem pred vhodom iz peči v zalogovnik), češ kaj bo ”kmet” učil inštalaterja
WDC kar jaz opažam pri povratku v peč 60°C ima dve fazi poljnjenja. Se pravi peč nastavljena na 85°c. Ko zakurim mi peč segreje na 70°C in ga začne polnit in to če pustim dokler ne napolni celotnega HT, takrat pa začne dvigovat v peči pač temp. in začne tam do 80° in ko to naredi po celotnem HT če naložim peč pa še ostalo.
Drugače pa je če temp. peči poskoči nad tisto 85°C ugasne in je v mirovanju.
samo to se mi je zgodilo ko sem probaval take stvari. Če pa kuriš nad 70 stopinj pa pač spušča tolko not, samo takrat se pa ne plasti lepo enakomerno.
Sem napisal pač bolj tak, nisem pravi pripovednik.
Zato ne rabiš imeti wdc, to ti dela ”fizika”. Na začetku imaš ti povratek 60 in iztok 70. Ko cel zalogovnik segreješ na 70 se ti povratek dvigne na 70 in iztok na 80. In tako dela tudi pri meni brez wdc (en esbe). Edino kar je pri meni da je je zadeva 60/75 in 75/85-90 oziroma se mi peč pri 88 ustavi zato moram dati črpalko na dve da pospeši pretok skozi peč.
Ravno zaradi pregrevanja kotla ob koncu kurjenja ko se povratek dvigne na 70C je že x krat napisano, da naj bi bila črpalka povratka vedno na najvišji brzini.
Če ti pa kotel zaradi prevelikega pretoka med normalnim delovanjem na dosega željene temperature je pa že -(minus) za kotel.
Hanzi
Nevem če dela fizika saj mi tripotni ventil ne spusti več kot je dovoljeno iz WDC-ja
Pri višji temperaturi pa mi odpre mešalni ventil še na več.
Na koncu ko je temp. HT spodaj okrog 65 stopin zgoraj pa 75stopinj pa ga odpre do konca. Ostane pa odpret dok drva ne pogorijo. Ko pa temp. v kotlu doseže eno temp. pa zapre mešalni ventil in izklopi črpalko za povratek.
jokovot, kam ti tropotni ventil ne spusti več kot je dovoljeno iz WDCja? V porabnike (to bi bilo logično) ali v zalogovnik?
@ He, he, taubi, nekaj podobnega trobi že ves čas tudi moj mož, pa mi je šele zdaj kapnilo, kaj hoče povedat.
@Brezdomec: jaz nisem opazila, da bi se T tako na hitro spremenila, narašča počasi in precej zvezno od zgoraj navzdol. Tudi jaz sem opazila, da T2 hitreje narašča kot ostali in pripisala to napaki, ker se pokaže kmalu po začetku ogrevanja.
V torek še enkrat poskusim s tehtanjem drv in izračunom izkoristka, pa da vidimo.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.