21.2.2014 ob 15:27
Najprej en citat iz malo starejše teme (link - [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=35&t=41767[/url]):
Malo bi tole debato obudil, ker sem v dilemi glede izolacije pod temeljno ploščo. Ni vprašanje, kaj je boljše, vprašanje je, ali je izolacija pod ploščo cenovno smiselna.
Torej, delamo pritlično hišo, brez kleti na plavajoči AB plošči na tamponu.
Bruto površina 220m2, od tega 30 m2 zidov (neto torej 190 m2).
Zanima me, kakšne so izgube skozi zidove, če bi imel izolacijo samo nad ploščo pod estrihi? Kak se to sploh izračuna? Ali se v tem primeru računa samo U temeljne plošče (ker tam pač ni izolacije) + opeke v višini tlakov in izolacije nad ploščo?
Prebral sem cel forum in pol (slovenskega) interneta pa tega nisem našel nikjer
LP
Žerjavar Napisal:Citat:nisem dal nič, pod temeljno polščo (30cm), edino 50cm utrjenega šodraNimam posebnih simpatij do katere od izvedb. Samo ugotavljam za povprečno novogradnjo 8 x 12 m, 2 etaži: strop 100 m2 25 cm volna, zid 290 m2 opeka 30 cm + 10 cm EPS, okna 8 m2 k = 1,1. Temperatura znotraj 22, zunaj 0, zemljina pod tamponom pa 5 stopinj.
Izgube skozi strop, zid, in okna skupaj 2620W.
- Temeljna plošča na tamponu, v prostorih estrih in 10 cm EPS. Izgube skozi estrih 440 W in izgube skozi zidove navzdol preko temeljne plošče 850 W.
- Pod temeljno ploščo izolacija enakovredna 10 cm XPS, nad temeljno ploščo (pod estrihi) brez izolacije. Izgube proti tlem 630W.
Pri izolaciji pod temeljno ploščo so skupne izgube za 760 W manjše oziroma dosežejo le 81% skupnih izgub, proti brez izolacije pod temeljno ploščo.
Malo bi tole debato obudil, ker sem v dilemi glede izolacije pod temeljno ploščo. Ni vprašanje, kaj je boljše, vprašanje je, ali je izolacija pod ploščo cenovno smiselna.
Torej, delamo pritlično hišo, brez kleti na plavajoči AB plošči na tamponu.
Bruto površina 220m2, od tega 30 m2 zidov (neto torej 190 m2).
Zanima me, kakšne so izgube skozi zidove, če bi imel izolacijo samo nad ploščo pod estrihi? Kak se to sploh izračuna? Ali se v tem primeru računa samo U temeljne plošče (ker tam pač ni izolacije) + opeke v višini tlakov in izolacije nad ploščo?
Prebral sem cel forum in pol (slovenskega) interneta pa tega nisem našel nikjer

LP