PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poceni elektrika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred tem žledom mi je prišlo na uho od nekih vzdrževalcev el.omrežja. Ker sem penil za en drog na moji parceli, ki je visel.
Baba čula, baba rekla.
Tako bi opisal, govori se, da se z menjavo drogov namerno čaka dokler ne padejo.
Zato ker so zavarovani skupaj s celotno infrastrukturo. Koliko je resnice v tem, žal ne vem.
Dvomim da za kaj takega obstoja zavarovanje ...
Sicer pa zgleda da "viseči" drog ni kaj posebej podvržen padanju....
Gledam enega v mojem kraju, pa kljub večkrat orkanski burji še kar kljubuje.
So mi pa rekli, da je tista trasa v planu za zamenjavo in zato ne bodo nič vlagali.
Očitno pa zamujajo ......
Že pred to katastrofo se je govorilo da je bil lani skupni izplen omrežnine pod pričakovanji in da se je že takrat govorilo o podražitvi.
Cene omrežnin so se s 1.1.2014 za malenkost znižale, zato prilagam novo tabelo za izračun in primerjavo vrednosti porabe pri treh različnih ponudnikov.

Priložene datoteke
.zip   Izračun vrednosti porabe el. energije pri treh ponudnikih.zip (Velikost: 15,65 KB / Prenosi: 139)
Homer Napisal:Dvomim da za kaj takega obstoja zavarovanje ...
Jaz tudi. Razen tega dvomim, da bi bilo zavarovanje na "novo vrednost". Torej se amortizirana vrednost odšteje.
Misli da je o tem govoril že direktor Elektro Ljubljana.....
Skratka računajo, da bo od zavarovalnin zelo malo, ker je infrastruktura že amortizirana in ima sedaj zelo majhno vrednost
zdravo, eno vprašanje.

pri menjavi elektro distributerja smo podali vlogo tudi za menjavo iz enotarifnega v dvotarifno obračunavanje. Števec je nov (digitalni) in kaže vse tri porabe (MT, VT, ST) - ker smo imeli sedaj enotarifnega, sta se višale le št VT in ST. Nekako mi je bilo logično da se prenos iz enotarifnega v dvotarifni sistem v takem primeru izvede brez nekih posegov, sedaj pa sem dobil domov obvestilo:

zahvaljujemo se za poslano pooblastilo. Dokumentacijo za spremembo vrste merjenja za merilno mesto x-xxxxxx bomo posredovali Izvajalcu nalog distribucijskega operaterja, ki vas bo o ureditvi spremembe tudi obvestil. Izvajalec nalog distribucijskega operaterja tudi določa višino stroškov, ki nastanejo pri izvajanju zahtevanih sprememb, odjemalec pa jih mora poravnati direktno pooblaščenemu izvajalcu.

ali to pomeni da ponovno menjajo števec, oz kakšni so morebitni stroški?

kot pravim sem pričakoval menjavo braz vsakih stroškov...

ima kdo izkušnje?
menjave brez stroskov ni.
ce imas stevec na daljinsko odcitavanje, naredijo to na daljavo in zaracunajo nekje 10-12€.
za tocno cifro glej cenik na sodo.
Če koga zanima, odgovor Gen-i glede menjave iz dvotarifnega v enotarifno merjenje:
- dvotarifno merjenje je pri rednem ceniku smiselno, ko vaša poraba v času manjše tarife (MT) znaša vsaj 25 % ali več vaše celotne mesečne porabe. Če je delež manjši od 25 %, predlagamo uporabo enotarifnega merjenja.
Spremembo vrste merjenja urejamo pri Izvajalcu nalog distribucijskega operaterja. Za ureditev spremembe vrste merjenja morate izpolniti obrazec in pooblastilo.

Po prejemu podpisane zgoraj navedene dokumentacije za spremembo vrste merjenje zahtevo posredujemo Izvajalcu nalog distribucijskega operaterja. Le ta vas kontaktira, da se dogovorite za termin izvedbe v kolikor je potreben fizičen poseg na števcu. Izvajalec nalog distribucijskega operaterja za izvedbo storitev izda račun po veljavnem ceniku.

V primeru, da bi želeli urediti spremembo za vaše merilno mesto nas o tem obvestite in pripišite številko merilnega mesta.
Račun za elektriko sestavljajo naslednje prvine:
1. omrežnina za priključno moč v evrih/kW (to je odvisno od jakosti obračunske varovalke) - to se plača, če tudi ni nobene porabe el. energije - pokasirajo posamezna elektrodistribucijska podjetja
2. omrežnina glede na porabo (ET, VT, NT) evrov/kWh - če ni porabe, potem se ne plača nič - pokasirajo posamezna elektrodistribucijska podjetja
3. čista cena električne energije v evrih/kWh - pokasirajo dobavitelji el. energije (n.pr. GEN-I, Petrol...)
4. Dajatve in razni dodatki v evrih na kWh - pokasirajo raznorazni državni priskledniki

Ko govorimo o prihranku električne energije, glede na izbranega dobavitelja, se to nanaša samo na postavko 3. Na vse ostalo nimamo nobenega vpliva.
Vse kar se tiče stroškov priključitve na el. omrežje, spremembe števcev, lokacije priključno merilnih omar itd je v domeni lokalnih elektrodistribucij. Dobavitelji el. energije s tem nimajo nič.

Za primerjavo z nekim artiklom, ki ga kupite v trgovini:
- omrežnina je embalaža (izjema je omrežnina na priključno moč, ki je pa vsiljen strošek embalaže - približno podobno kot, da bi se v neki trgovini dogvorili, da boste na leto kupili toliko in toliko artiklov in vam zaračunajo strošek izdelave embalaže, ne glede, če boste res kupili toliko)
- strošek energije je dejansko cena neto energije (n.pr. kot smo imeli včasih, ko smo šli po mleko k nekemu kmetu, ki nam ga je natočil v našo posodo - mogoče je še kje tako)
- dajatve so pač dajatve - na žalost se število prisklednikov kar veča.

Sedaj pa razmislite, glede na lastno porabo, koliko se vam splača menjavanje dobaviteljev el. energije.
mirator

Nisi povedal nič novega. Ne vem kaj si mislil pod "splača menjavanje dobaviteljev el. energije".

Menjava dobavitelja je itak zastonj. Mogoče ti vzame 5 min časa za poklikat na internetu. In če prišparaš 3 eure na mesec zakaj ne bi poklikal...
Seveda nisem napisal nič novega, ampak glede na nektere komentarje, ljudem ni jasno o kakšnem prihranku gre. Dobavitelji energije ne razlagajo, da gre za prihranek zgolj na dobavljeni energiji, torej da se omrežnina priključne in porabe moči ter dajatve od porabe ne spreminjajo.
Se strinjam 3 evre prihranka na mesec se splača.
Ker so mi pri novem priključku zmontirali dvotarifni el. priključek sem pričakoval avtomatsko ,da bo poraba v dveh tarifah(VT in MT).
Sedaj, ko pa sem hotel sporočiti porabo in ko sem cel mesec pazil ,da bom večino velikih porabnikov uporabljal v MT, sem videl da imam samo VT.
Na spletni strani Gen-i imam tudi za sporočanje stanja odčitka opcijo za VT in MT.
Ali je to normalno?
Moram tudi sam zaprosit za dvotarifno porabo?
Koliko stane ta sprememba?
Jaz imam pri Gen-I enotarifno, pa stalno sporočam spremembo VT, nižja je pa itak stalno ista številka.
Spremembo vrste obračuna urejate pri lokalnem elektrodistribucijskem podjetju z izpolnitvijo obrazca Vloga za spremembo vrste obračuna. Celoten postopek pa po vašem pooblastilu lahko izvede vaš dobavitelj električne energije.

Najprej je treba urediti pogodbeno razmerje o dobavi električne energije in sicer v tistem delu, ki se nanaša na način merjenja: zamenjava enotne tarife (ET) z višjo (VT) in nižjo tarifo (MT) (ALI zamenjava višje (VT) in nižje tarife (MT) z enotno tarifo (ET)). Pooblastilo in novo pogodbo posredujemo lokalnemu elektrodistribucijskemu podjetju, ki storitev izvede in zaračuna po veljavnem ceniku storitev, ki jih SODO zaračuna neposredno uporabnikom. Cenik je objavljen na spletni strani <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sodo.si">http://www.sodo.si</a><!-- m -->.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi