Objave: 1675
Teme: 1
Ocena:
-2
Nekatere črpalke imajo bojler vgrajen že v notranji enoti.
Ogrevanje sanit.vode in ogrevanje nikoli ne potekata istočasno,zato poskrbi preklopni ventil z regulacijo in nastavitvami.
Objave: 5764
Ocena:
32
Preklaplja tripotni ventil , ki je montiran na dovod za bojler in talno gretje, črpalka mu daje zgolj komande. Enako kot z ogrevanjem je tudi z hlajenjem. Hlajenje lahko poteka preko talnega gretja, se pravi lahko hladiš celo bajto, vendar je manj učinkovito kot hlajenje preko konvektorjev. Konvektorji so podobne naprave kot notranje enote pri klima napravah. Te najbrž poznaš. Se pa povečini montirajo na tla. Moraš pa za konvektorje imeti posebej potegnjene dovode.
Bolj bi ti predlagal, da iščeš informacije v smeri, kakšno toplotno črpalko potrebuješ za svojo hišo, ker te stvari, za katere sprašuješ monterji dobro poznajo.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Če jen TČ namenjena tudi hlajenju lahko v tvojem primeru hladiš preko talnega ogrevanja. Ni pa to neposredno povezano z invererskim delovanjem ali ne. Inverterske TČ imajo namreč le to prednost da znajo v nekem območju prilagajati moč potrebam.
Kljub temu, da je možno hladiti tudi preko talnega, pa to ni priporočljiv način. Namreč:
1) Ugodje, ki ga dobiš s hlajenjem je neposredno povezano z razvlaževanjem. To je pri klimi npr narejeno tako, da v njej vlaga kondenzira in jo potem odvajaš v odtok.
2) Če bi pri talnem nižal temperaturo do rosišča, bi imel mokra tla.
Zato ja, nekaj boš ohladil, ampak v prostoru bo ostala vsa voda v zraku, ki pa bo zaradi nižje temperature prostora povzročila višjo relativno vlago (slabše počutje).
Če je v tvojem kraju poleti le "suha vročina", bo še nekako šlo .....
Ocena:
32
Se opravičujem. Mislim, da je Maja.
Naša Sivka se tudi nič več ne oglasi.
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
:-(
Ženska? Baba je.......grdo rečeno.
Objave: 48
Ocena:
0
Aha razumem. Ja sej drugače midva varianto hlajenja sploh nisva gledala. Ker samo za ogrevanje potrebujeva. Potem ko sem pa brala po drugih straneh sem pa zasledila da tudi hladijo.
Pa še za ogrevanje bo bolj samo za zgornje prostore in za sanitarno vodo, saj bo spodaj kr močan kaminček.
Je kakšna firma TČ, ki je dobra in jo priporočate?
Ocena:
32
Za svojo hišo potrebuješ nekje 8kw. Cenovno so si inverter TČ precej blizu, glej samo, da kupiš najnovejši model, po možnosti letnik 2014 (Toshiba, Daikin). Malo poguglaj.
Je pa vprašanje, koliko boš uporabljala kamin, ko boš ugotovila, kako malo dela je z TČ in kako malo troši.
Boš pa tudi z kaminom, takrat, ko ga boš zakurla, z lahkoto ogrela celo hišo.
Objave: 48
Ocena:
0
Baje s temi kamini kolikor sem tukaj na forumu brala znamke Turbo france, ni veliko dela, razen vsakodnevnega čiščenja stekla (ker se hitro umaže).
Hvala za nasvete bom pogledala te firme, ki si jih predlagal.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
timi11 Napisal:Nekatere črpalke imajo bojler vgrajen že v notranji enoti.
Ogrevanje sanit.vode in ogrevanje nikoli ne potekata istočasno,zato poskrbi preklopni ventil z regulacijo in nastavitvami.
Je kar nekaj modelov TČ na trgu, ki omogočajo istočasno gretje sanitarne vode in ogrevanje ali hlajenje. Sistem gretja sanitarne vode s pregretimi parami pred kondenzacijo so prvi pričeli uporabljat skandinavci, pozneje se je ta sistem uveljavil tudi pri nekaterih kitajskih napravah (bolj slaba kopija)
Precejšnja prednost je v visoki temperaturi sanitarne vode, tudi preko 80°C brez posledic na izkoristek. Slabost pa je, da so vse te naprave višjega cenovnega razreda.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 262
Teme: 37
Ocena:
0
Ker je tole ravno bolj splošna tema o TČ, bom vprašal kar tukaj.
Je kje kak seznam inverterskih in seznam on/off toplotnih črpalk? Ga ne najdem, pa konec.
Me prav zanima, katere so na katerem seznamu. Težko se je opredeliti kaj je primernejše - nekateri strokovnjaki pravijo tako, drugi drugače (no, saj je (žal) podobno tudi tukaj na forumu). Verjetno pa običajen uporabnik - tak, ki vsak dan ne nastavlja krivulje, posluša obtočne črpalke, šteje defrostov, meri glasnost - dobro živi z obema tipoma.
Objave: 2488
Teme: 48
Ocena:
4
Jaz recimo svoje tud povoham ne. Navodil za uporabo sploh še prelistal nisem. CTC on-of, v uporabi drugo zimo. Notranja enota je zalogovnik, bojler za sanitarno vodo in električna peč - vse v eni škatli. Vključno z ekspanzijsko posodo. "kurilnica" na 0,4 m2. Monterja sem opozoril naj mi špara s prostorom, kot da bi montiral v avtodomu.