Pozdravljeni,
med prebiranjem foruma sem prebral marsikaj o talnem gretju. Če nisem bil površen, pa nisem zasledil nič o tem, kako debela naj bo izolacijo pod talnim gretjem in za katero se odločiti. Klet pod ploščo bo vkopana in neogrevana. Izolirana bo na tleh 5cm po zunanjih stenah pa 5cm s tem da bo 1m pod površino 10cm.
Na trgu je ogromno različnih materialov od stiroporjev, penjenega poliestra, tervola. Cene so seveda precej različne. Zato sem čist zbegan kaj izbrat in kako debelino. Prav tako ali dat npr 5 cm izolacije in pol čez talne plošče s čepi na katere se polaga cevi za talno gretje. Al dat 8 cm stiroporja in pol čez armaturno mrešo na katere se fiksira cevi.
Kakšna naj bo pol debelina estriha čez talno gretje?
Kako mate izvedeno vi?
LP in hvala za odgovore,
Matija
Objave: 340
Teme: 0
Ocena:
0
Čim več tem boljše. Plošče za talno so kar precej drage vendar je delo bolj hitro in enostavno kot pri mreži. Moja izvedba je takšna: 5 cm stiroporja+ plošče za talno (6cm do vrha čepa) + 6-7 cm estriha (nad čepom)+ parket. Skupna višina je torej nekje 17cm. Estrih naj bi bil vsaj 5cm nad cevmi obvezno s plastifikatorjem in armiran z vlakni.
Moram dodati, da nimam kleti.
Talno gretje nad neogrevanim prostorom naj bo izolirano s 15 cm izolacije. Lahko najcenejše (=ekspandiran polistiren). Če boš vzel plošče s čepi ali ne, je pa bolj stvar ekonomike. Če se ti splača, jih daj, meni se ni. Uporabil sem mrežo, pri kateri si lahko tudi poljubno izbereš razmak med cevmi. Estriha je cca. 6 cm, dodan mu je nekakšen dodatek za 'raztezanje'. Mikroarmatura zaradi uporabe mreže ni potrebna - niti na enem mestu mi estrih ni počil.
15 centimetrov izolacije nad neogrevanim prostorom?
Imam podoben problem, ki ga nameravam rešiti tako, da bo 8 cm izolacije (stiropor) pod estrihom in 12 cm na spodnji strani betonske plošče. To mogoče ne bo optimalno, bo pa še vedno boljše kot nič...
Objave: 195
Teme: 19
Ocena:
0
Nič... poglej, če imaš še kaj rezerve pri balkonskih vratih... Jaz sem imel isti problem, pa sem šel z estrihom malo višje od predvidene višine - pridobil sem dva centimetra. Seveda pa ti bo potem mogoče šlo navzkriž z notranjimi vrati.... Srečno.
Objave: 340
Teme: 0
Ocena:
0
Goran_r, ne sekiraj se preveč. Če ni kleti je precej manj izgub zato je že 6 cm stiroporja kar nekaj. Gost ti je dal lep izračun, ki pa pozablja na to, da so tla pod estrihom tudi izolator in je zato temperaturna razlika 20 in več stopinj samo na robovih hiše.
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Mislim, da se ne mudi. Po prvi ogrevalni sezoni boš točno vedel, ali se ti splača nalimati tisti stiropor v kleti ali ne. Mogoče se bo pa izšlo in bo zgoraj in v kleti ravno prav toplo.
Objave: 16
Teme: 1
Ocena:
0
Zadeva sledeča če lahko kaki mojster komentira.. Končna višina estriha je 18cm dal sem 4cm eps100 na tla za cevi in na vrh 5cm eps. Nato sem dal gradbeno folijo in na vrh 3 cm sistemske plošče. Zdaj pride pa cca. 5-6cm estriha.. kolksna je max. Visina estriha za talno gretje. Je to dovolj izolacije? Je pa delna potkletitev ab plošča je 25cm na tamponu na podkletenem delu pa 18cm.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Če si dal, si dal. Kaj sploh sprašuješ?
Se pravi imaš na voljo 18 cm. Če ti mi rečemo, da ni dovolj izolacije, boš naredil točno kaj? 1 cm estriha?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!