PodSvojoStreho.net
Debelina izolacije pod talnim gretjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Debelina izolacije pod talnim gretjem (/showthread.php?tid=747)

Strani: 1 2 3 4

Debelina izolacije pod talnim gretjem - Anonymous - 15.11.2005

Pozdravljeni,
med prebiranjem foruma sem prebral marsikaj o talnem gretju. Če nisem bil površen, pa nisem zasledil nič o tem, kako debela naj bo izolacijo pod talnim gretjem in za katero se odločiti. Klet pod ploščo bo vkopana in neogrevana. Izolirana bo na tleh 5cm po zunanjih stenah pa 5cm s tem da bo 1m pod površino 10cm.
Na trgu je ogromno različnih materialov od stiroporjev, penjenega poliestra, tervola. Cene so seveda precej različne. Zato sem čist zbegan kaj izbrat in kako debelino. Prav tako ali dat npr 5 cm izolacije in pol čez talne plošče s čepi na katere se polaga cevi za talno gretje. Al dat 8 cm stiroporja in pol čez armaturno mrešo na katere se fiksira cevi.
Kakšna naj bo pol debelina estriha čez talno gretje?
Kako mate izvedeno vi?
LP in hvala za odgovore,
Matija

- igor k - 15.11.2005

Čim več tem boljše. Plošče za talno so kar precej drage vendar je delo bolj hitro in enostavno kot pri mreži. Moja izvedba je takšna: 5 cm stiroporja+ plošče za talno (6cm do vrha čepa) + 6-7 cm estriha (nad čepom)+ parket. Skupna višina je torej nekje 17cm. Estrih naj bi bil vsaj 5cm nad cevmi obvezno s plastifikatorjem in armiran z vlakni.
Moram dodati, da nimam kleti.

Re: Debelina izolacije pod talnim gretjem - Anonymous - 16.11.2005

Talno gretje nad neogrevanim prostorom naj bo izolirano s 15 cm izolacije. Lahko najcenejše (=ekspandiran polistiren). Če boš vzel plošče s čepi ali ne, je pa bolj stvar ekonomike. Če se ti splača, jih daj, meni se ni. Uporabil sem mrežo, pri kateri si lahko tudi poljubno izbereš razmak med cevmi. Estriha je cca. 6 cm, dodan mu je nekakšen dodatek za 'raztezanje'. Mikroarmatura zaradi uporabe mreže ni potrebna - niti na enem mestu mi estrih ni počil.

- Anonymous - 16.11.2005

15 centimetrov izolacije nad neogrevanim prostorom?
Imam podoben problem, ki ga nameravam rešiti tako, da bo 8 cm izolacije (stiropor) pod estrihom in 12 cm na spodnji strani betonske plošče. To mogoče ne bo optimalno, bo pa še vedno boljše kot nič...

Re: Debelina izolacije pod talnim gretjem - Goran_r - 18.11.2005

Anonymous Napisal:Talno gretje nad neogrevanim prostorom naj bo izolirano s 15 cm izolacije. Lahko najcenejše (=ekspandiran polistiren). Če boš vzel plošče s čepi ali ne, je pa bolj stvar ekonomike. Če se ti splača, jih daj, meni se ni. Uporabil sem mrežo, pri kateri si lahko tudi poljubno izbereš razmak med cevmi. Estriha je cca. 6 cm, dodan mu je nekakšen dodatek za 'raztezanje'. Mikroarmatura zaradi uporabe mreže ni potrebna - niti na enem mestu mi estrih ni počil.

Kako debela pa naj bi bila izolacija pod talnim gretjem v pritličju, kjer ni kleti?

Re: Debelina izolacije pod talnim gretjem - Anonymous - 18.11.2005

Goran_r Napisal:Kako debela pa naj bi bila izolacija pod talnim gretjem v pritličju, kjer ni kleti?

Tudi 15 cm. Če seveda razumem prav, da je neposredno pod talnim ogrevanjem pozimi konkretno hladno (zemlja pod temeljno ploščo). Poanta je seveda ta, da je treba topel estrih konkretno izolirati od neogrevanih (hladnih) delov. Med ogrevanimi nadstropji to ni potrebno, saj je temperaturna razlika minimalna (zanemarljiva) in se položi le toplotna izolacija kot funkcija zvočnega izolatorja. Če ni temperaturne razlike, ni prenosa toplote.
Če je pod toplim estrihom izolacije premalo, bodo toplotne izgube tam pač večje. In boš grel klet ali zemljo,.. Ogrevanje bo pa seveda še vedno delovalo na videz nemoteno...

- Goran_r - 18.11.2005

He... to je pa potem zdaj problem... v pritličju imam predvideno samo 15cm (izolacija+estrih+talne obloge), balkonska vrata pa so že montirana..
15cm - 2,5 cm za parket = 12,5 cm za izolacijo + estrih Sad

Kaj pa zdaj? :?:

- pehtran - 18.11.2005

Nič... poglej, če imaš še kaj rezerve pri balkonskih vratih... Jaz sem imel isti problem, pa sem šel z estrihom malo višje od predvidene višine - pridobil sem dva centimetra. Seveda pa ti bo potem mogoče šlo navzkriž z notranjimi vrati.... Srečno.

- Anonymous - 18.11.2005

Goran_r Napisal:He... to je pa potem zdaj problem... v pritličju imam predvideno samo 15cm (izolacija+estrih+talne obloge), balkonska vrata pa so že montirana..

Nič, kar je, je. Toplotne izgube bodo pač toliko večje. Varčevanje pri izolaciji -> dražje ogrevanje. To menda ni ena nova ugotovitev. :?:
6 vs. 15 cm stiropora je pač 2,3 krat slabše. Pri temperaturni razliki 20 °C to pomeni 11,8 W/m2 vs. 5,1 W/m2. Pri 90 m2 je razlike za 600 W. Malo ali veliko? Če recimo tako stanje traja 2000 ur/sezono => 1200 kWh. Če je kWh 10 sit, je to 12 jurjev na leto, če je pa 20 je pa 24...
Ni kakšna huda matematika...

P.S.
Pa ne se zdaj spet obesit na predpostavljene cifre (2000 ur, itd...), ker poanta ni v določitvi natančne številke, ampak v prikazu prihranka pri razliki in utemeljitvi 'tako velike' debeline izolacije...

- igor k - 19.11.2005

Goran_r, ne sekiraj se preveč. Če ni kleti je precej manj izgub zato je že 6 cm stiroporja kar nekaj. Gost ti je dal lep izračun, ki pa pozablja na to, da so tla pod estrihom tudi izolator in je zato temperaturna razlika 20 in več stopinj samo na robovih hiše.

- SAKI - 19.11.2005

Goran_r Napisal:He... to je pa potem zdaj problem... v pritličju imam predvideno samo 15cm (izolacija+estrih+talne obloge), balkonska vrata pa so že montirana..

Mogoče lahko izdelaš le pri balkonskih vratih notranjo stopnico, če ti to dopušča uporaba prostora, in s tem zagotoviš odpiranje balkonskih vrat :roll:
Torej bi v tem primeru imel le na tem delu, ki bi zavzel dobrih 1/2 kvadrata prostora ponižan del, ostalo pa na željenem nivoju s 15 cm izolacijo Idea

- bondj - 27.2.2006

Kaj pa v tem primeru. Mi smo talno gretje položili samo na plošče z čepi od TIm Laškega debeline 5cm, ker smo mislili, da na ta način delno ogrevamo še kletne prostore.... Ali je to OK???? Sad al pod ploščo, oziroma na strop dodamo še ca 10cm dodatne izolacije(stiropora)....????

lp/Grega

- Jani - 27.2.2006

Mislim, da se ne mudi. Po prvi ogrevalni sezoni boš točno vedel, ali se ti splača nalimati tisti stiropor v kleti ali ne. Mogoče se bo pa izšlo in bo zgoraj in v kleti ravno prav toplo.

Re: Debelina izolacije pod talnim gretjem - Nuji - 7.6.2018

Zadeva sledeča če lahko kaki mojster komentira.. Končna višina estriha je 18cm dal sem 4cm eps100 na tla za cevi in na vrh 5cm eps. Nato sem dal gradbeno folijo in na vrh 3 cm sistemske plošče. Zdaj pride pa cca. 5-6cm estriha.. kolksna je max. Visina estriha za talno gretje. Je to dovolj izolacije? Je pa delna potkletitev ab plošča je 25cm na tamponu na podkletenem delu pa 18cm.

Re: Debelina izolacije pod talnim gretjem - Fery - 7.6.2018

Če si dal, si dal. Kaj sploh sprašuješ?
Se pravi imaš na voljo 18 cm. Če ti mi rečemo, da ni dovolj izolacije, boš naredil točno kaj? 1 cm estriha?