PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Težave/napake toplotnih črpalk (IZ PRAKSE)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pardon in hvalaWink
sam imam že cca 7 let TČ termotehnika 200 lit, pa sem ravno pred parimi dnevi opazil da se noče izklopiti (tko že cca 3 dni), dela v polno in greje vodo na cca 70 in več °C čeprav je nastavljena na 50 °C. Sedaj sem jo ugasnil.
A ima kdo pojma kaj bi to bilo. Kolk vem ima program proti legioneli samo ne tri dni.
Sicer predvidevam da je bla tema odprta za ogrevalne TČ- za objekt...
No navežem se na zadnji post...
Citat:Kolk vem ima program proti legioneli samo ne tri dni.

Našo 300 litrsko v teh letih ...sem ravnokar čistil..., snel pokrov , posesal , ter nato spihal ...
Ta poseg opravim približno letno...,glede na videno (prah) , bi blo mogoče bolje polletno..., vendarle še vedno bolje letno kot nič. STČ deluje torej 7let BP... po potrebi 24/365.
Na vprašano ne vem odgovora..., če priklopiš ali boš ali deluje enako...ali se je mogoče resetirala, na tov. nastavitve ? Sam antilegionelni program pa deluje kakor ga nastavi uporabnik, je bilo mogoče tam kaj ''nehoteno''- napačno nastavljeno?!
Kolkor vem gre samo delovanje STČ do 55stC , dalje ogreva preko ali vgrajenega elektro grelca..., ali če imamo priklopljen drug vir ogrevanja- peč ipd....vendarle mora dosegat temp. kakor so omenjene!? Druge logike sam ne vidim ...drugače pa je servis Kronoterma dosegljiv tudi sobote, ter nedelje dop.., mogoče pa tam dobite točno info ali nasvet, probat ni greh... :mrgreen:

No po čiščenju STČ , sem se odločil še za vodni filter na ogrevalni TČ (priporočen pregled mesečno..., ker tudi tu nisem dosleden priporočilom (po drugi strani že vem da ni težav) je običajno par mesecev mimo...se pravi v tej ogrevalni sezoni prvič, ter nič ne bi blo narobe če bi pozabil, občutek če pogledaš pa je vendarle boljši.
Smo pa v letih kar imamo centralno ogrevanje mnogokrat meli izpuščeno vodo...menjava peči, nato dva prizidka, s par letnim zamikom, ter kak nov radiator- vse to je botrovalo izpustom, tko da osebno nisem videl potrebe po pranju sistema, kot ga kdo priporoča (ne mislim pa da je brezpredmetno...- odvisno od situacij).
Pred sezono sem pa samo ogrevalno TČ - uparjalnik prepral s šlaufom. Tu je glede na vodni pritisk dobro imeti odprte oči ...da ne deformiramo s tem samih lamel uparjalnika, čimbolj naravnost špricat v lamele- ne pod kotom, seveda so tu bolj občutljive lamele, ki so ''podobne papirnim listom'' ter gosti razmak... :wink:
Dosti podobna zgodba je pri čiščenju z zrakom na pritisk- kompresor, ali kak 'mehanski' poseg.

Lp
Da še malo razpredam...
Samih težav v delovanju obeh ni bilo...STČ v 8 letu delovanja, ogrevalna v 4tem...
Lahko pa navedem kaj me moti,kar sem povedal tudi izdelovalcem...
Defrosti- nastavljeni tovarniško so (pre)pogosti..., če še izvajalec- serviser, ki dela prvi zagon temu ni dobro vešč, lahko to opazi marsikdo..., če seveda napravo opazuje... Če ne, se veselo greje in niti ne ve za to...na letnem nivoju niti ni ''bogate'' omembe vredno...
Drugo pa je meni osebno še bolj mimo.... pri kompaktni enoti pod cca 3stC navzdol stalno obratuje OČ - v meniju (stalno obratovanje zaradi prenizke zun. temp. ). Za moje pojme to ni potrebno, ali pa bi vsaj uporabnik moral imeti možnost to nastavljati po svoji presoji (vendarle očitno jim je varnost na prvem mestu- pred nepotrebnimi stroški...). Voda če je stalno v obtoku ne zmrzne še mrzla...., kaj šele ogreta na recimo 37 stC..., predno bi imela možnost zmrznit....jo itak sam objekt prej potrebuje za ogrevanje, ter jo zopet zaokroži sam po sistemu. Tu je še odvisno kako imamo speljan samo vodno vezavo. Če je le ta plitko v zemlji je večja možnost...globje se ''varnost'' povečuje.
Tu bi izpostavil še problem kondenčne vode...čim manj kolen, dolžin napeljave ipd...povečuje neproblematičnost odvodnavanja- izteka kondenčne vode. Najbolje seveda če je možnost...izpust vode takoj pod samo TČ...z zadostnim volumnom- ter globino da sama voda lahko ponikne, to pa najbolje ve vsak zase v kakem terenu ima objekt...oz. ali ima težave s ponikanjem vode ali ne .
Da ne zaidem preveč na inv. ter on..., bi spomnil edinole kar kdo hoče ''poveličat'' z delovanjem na zmanjšani moči...ter s tem povezanim ''daljšim življenskim'' delovanjem same TČ...,da se tu žal ne morem strinjati...
Samo delovanje pri malem odjemu prenekateremu povzroča ti. taktiranje (mislim da vemo da to pomeni ''nebroj'' nepotrebnih vklopov- izklopov same TČ...), ko pa se same temp. spustijo malce niže (zopet neprijetnim temp. inverter naprav)cca +3 do -3 nastane (sploh v krajih z veliko vlage in megle) me zanima ali vam takrat kompresor deluje ....ali se velikokrat ''on-off''....?!
Potem-takem, lahko le rečem, da vremensko vodenje z pravo nastavitvijo krivulje ogrevanja - glede na potrebe objekta, nič ne povečuje samih vklopov delovanj TČjk , oziroma jih je mogoče glede na defroste celo manj...
Glede na temp. same potrebe ogrevalne vode je tudi odjem el. energije različen...

Drugih problemov zaenkrat ne vidim...status : zelo zadovoljen!
(če bo še kaj mraza to sezono...imam še možnost da bo v tej sezoni ''izplačana'' napram kurilcu- toliko pa tistim, ki radi govorijo o cenah...)
Lp

p.s. pozabil enkret pa je zastala ogrevalna... na ekranu prenizek tlak, ko sem pogledal na mehanski števec pritiska ...sem samo dopolnil in zagnal ponovno...od takrat deluje že tri leta brez ustavitev, razen mogoče kak kratek izpad el. energije..., kar tudi sami TČ ne spremeni nastavljenih nastavitev.
Ali imajo toplotne črpalke zemlja/voda ter voda/voda tudi toliko problemov kot zrak/voda?

V nekaterih postih ne morem razbrati, za kakšen tip toplotne črpalke gre.
Žiga če se piše o težavah posamičnih naprav še ne pomeni da imajo vsi težave!
@timi11, saj to vem. Pa me vseeno zanima, če imajo v tem pogledu toplotne črpalke, kjer je vir toplote toplejši, kot je to pri zemla/voda ter voda/voda, kaj prednosti? (Mogoče bi to vedel povedati kakšen serviser toplotnih črpalk)
Vprašanje kaj pojmuješ pod težava......
Voda-voda in zrak-voda nimajo defrostov, ter zaradi toplejšega medija ob nizkih zunanjih temperaturah boljši COP.

Vod-voda je seveda uporaben, kjer je primerna talna voda
Zemlja-voda je lahko skoraj povsod, a je povezan z obsežnimi zemeljskimi delo.
To pa je skoraj nemogoče v strnjenem naselju, kjer je urejena okolica in zemljišče majhno.
Žiga Napisal:Ali imajo toplotne črpalke zemlja/voda ter voda/voda tudi toliko problemov kot zrak/voda?
Sodelavec ima TČ zemla-voda in mu je po dveh sezonah plin 'izpuhtel'. To je opazil šele po tretjem mesecu, ko je dobil račun za elektriko (no takrat, si je namestil ločen števec za TČ). Čez čas je 'riknu' še kompresor. Še dobro, da je ob nakupu zahteval 5-letno garancijo, in so mu dali čisto novo TČ z novim krmilnikom.
Letos pa je pred ogrevalno sezono opazil, da mu je padel pritisk v zem. kolektorju - počeno koleno v zbirnem jašku zem. kolektorja.
Plin lahko "izpuhti" pri vsaki TČ, predvsem pri zrak/voda, saj je zunanja enota izpostavljena vremenskim vplivom in defrostom.
To, da je počilo koleno v jašku zem. kolektorja, pa je stvar kvalitete izvedbe. Tudi pri ostalih tipih TČ lahko zaradi nestrokovne montaže pride do težav in okvar.

Sam bi dal na prvo mesto TČ zemlja/voda in potem TČ voda/voda, saj so to večinoma on-off-i z malo elektronike in so dokaj preprosto narejene.
Pri voda-voda lahko pride do težav povezanih z kakovostjo in količino podtalnice, vendar je potrebno na to misliti že prej.
Z vidika porabe zemlja/voda pride v poštev predvsem v hladnejših krajih. V Sloveniji smo na meji. Na primorskem je nesmisel.
Letos imamo tudi ostali zimo, kot da smo na primorskem. Vidimo, kaj to pomeni pri porabi.
Težave, napake, pomanjkljivosti, kakorkoli že imenujemo zgoraj napisano je to odvisno predvsem od tipa uporabnika. Nekdo jo kupi montira in vključi ter nanjo pozabi pa ne zato, ker tako brezhibno deluje ampak predvsem zato ker zaupa znamki in monterju. Nekateri spremljamo delovanje, ker nas zanima in iščemo rešitve za izboljšave, kar počnejo tudi proizvajalci saj ima vsaka generacija oz.naslednji model neke izboljšave, to pomeni, da naša naprava zastara.
Na izboljšave nekaterih lastnosti naših TČ lahko vplivamo sami na različne domiselne ali manj domiselne načine.
Cilj za kaj to počnemo je!
Doseganje ŠE bolj učinkovite rabe energije in v nekaterih primerih s tem tudi teoretično podaljšamo življensko dobo naprave. Obstajajo namreč inštituti, ki preverjajo vsak posamezen del; dajem primer pomivalnega stroja in cilj je življenska doba 5 let. S tem je mišljeno, da stroj konča pod nerentabilnostjo popravila po 5 letu takoj po izteku garancije. Saj se spomnite časov ko smo imeli 10+ let stare TV in pralne stroje. Doma imam zuni za poletne piknike podpultni hladilnik gorenje letnik 1972 in serviserja še ni videl ter služi svojemu namenu BP. Njegove porabe raje ne merim. :-P
In kompresor deluje na ''polno'' že vsa ta leta z delovanjem vklop- izklop, brez inverterskega delovanja...., kar (nekateri hočejo) poudarjati kot prednost glede življenske dobe..... :wink:
Tudi pri nas gre ena skrinja že na trideseta leta, pa se jo glede porabe še ne ''splača'' menjat, dokler bo šla ....

Lp
@bohinc
Moj inverter sem priklopil na On/Off delovanje, ker sem po porabi ocenil kot bolj ekonomično.
Urniki in sobni termostat so pogoj za vklop. Ko zaradi potreb do vklopa pride ima inverter blagi zagon in vklop omejitve modulacije na 70 % z vklopom tihega delovanja. Počasi stopnjuje svojo obremenitev do teh 70 % ob pogoju da ne preseže 38° dv za moje radiatorje, kratek čas mora TČ delat na zmanjšani modulaciji dokler temp.v prostorih ne doseže nastavljenih 22°. Ko termostat zazna doseženo sobno temp. izklopi TČ, le ta se ne ugasne pač na Off ampak opravi znižanje modulacije naslednje 3 min ko se končno kompresor ustavi.
Takšen priklop ni bil v navodilu by the book ampak sem ga sam prilagodil.

Je to inverter na On/Off?

Nato sistem v celoti miruje in čaka na signal iz termostata. Medtem se kotlovna voda v sistemu spet že dodobra ohladi na 21°.

Trenutno delam na tem, da bi 2 pina za Night-mode v zunanji enoti ki sta namenjena vklopu tihega načina preko neke vrste foto senzorja svetlo/tema priklopil na termostat, kateri bo pri temperaturi -5° izklopil tako imenovani tihi način in s tem omogočil avtomatsko 100 % moč TČ.
Zdaj namreč moram to krmiliti z urniki ali ročno saj je verjetno logično, da je pri res nizkih temperaturah ne morem imeti na 70 % moči.
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi