Mogoče offtopic, ali pa tudi ne - trenutno imamo peč na kurilno olje, ter posebej 300 litrski bojler za sanitarno vodo preko sončnih kolektorjev. Sistema sta trenutno ločena in pač preklopimo "na roko".
V prihodnosti se bomo verjetno odločili za TČ. Ogrevanje sanitarne vode v omenjenem bojlerju verjetno ne bo problem, kako pa je z sistemom za ogrevanje radiatorjev? Ali gre tam samo za ločen krog vode od sanitarne vode, ki pač ne potrebuje zalogovnika (recimo, da govorimo o izvedbi, kjer ni zalogovnika)? Torej samo TČ in cev direktno v ogrevalni sistem, druga cev pa v sanitarni bojler?
Ne predstavljam si točno, kako je to narejeno ...
Saj sicer razumem, kako stvari potekajo, tole mi pa ni čisto jasno, pa se bo zagotovo našel kdo, ki bo to pojasnil.
maš slike moje kurilnice - jaz mam tako, vendar nimam kolektorjev, neglede na to priključek TČ gre na najnižjo in najvišjo "luknjo" bojlerja, srednje dve se pa povežejo(predvidevam, da imaš dojler z dvema izmenjevalcema) priključek kolektorjev pa pač dodaš na obstoječa izmenjevalca.....pri meni če hočem da dela peč(kurilc) moram preklapljat ročno, pač dva ventila zapret, dva odpret in to je to)najvažnejše je to, da ko dela TČ slučajno ne tera vode v peč ali kolektorje, zdej če se to da avtomatsko zrihtat ne vem, ročno pa tako kot sem ti napisal...tukaj vidiš bojler s prednje strani
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=35741&start=165">search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=35741&start=165</a><!-- l -->
tukaj pa notranjo enoto priključeno direktno na cevi ogrevanja:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2b/cH/GV4Z8uC/2/slika-03635unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2b/cH/GV4Z8uC/2/slika-03635unichr("46")jpg[/img][/url]
povem ti pa v naprej, da je ta bojler le pogojno uporaben za TČ. oz je nekako na spodnji meji uporabnosti, če bi delal še 1x bi vsekakor kupil novega_neko pravilo je da naj bi imel površino imenjevalcev 0,2 na 1kw moč črpalke, torej bi moral imet 2,2m2 v mojem je pa 1,4 (pa še to vprašenje)
Tako je. Sicer je pa možnih več izvedb. Pri meni je najenostavnejša. Samo ena obtočna črpalka in za njo tropotni ventil s katerim krmilnik TČ usmerja vročo vodo ali proti bojlerju ali pa proti radiatorjem. Prednost ima bojler.
dunda Napisal:Hvala. Bojler imam relativno ustrezen (Austria Email WP SOL 350 l - dva izmenjevalca 1,2 in 3,5).
Za sanitarno vodo mi je jasno, kako gre napeljava. Ni pa mi čisto jasno za samo ogrevanje. Verjetno gre neposredno iz TČ v radiatorski krog?
Lep pozdrav, imam podoben primer. TČ je montirana neporedno na obstoječi ogrevalni sistem (vorlauf in rucklauf) in bojler za SV, pri slednjem je bil dodan tropotni avtomatski ventil. Nameščen je dodaten krmilnik Seltron, ki krmili delovanje TČ in peči. lp
dunda Napisal:Hvala. Bojler imam relativno ustrezen (Austria Email WP SOL 350 l - dva izmenjevalca 1,2 in 3,5).
Za sanitarno vodo mi je jasno, kako gre napeljava. Ni pa mi čisto jasno za samo ogrevanje. Verjetno gre neposredno iz TČ v radiatorski krog?
"bomba" bojler - skupno 4,7m2 pa to ima da segreje SV v 15-tih minutah....
Vidiš na sliki notranjo enoto in cevi, ki so speljane direktno gor na obstoječe radiatorske ogrevalne cevi....na vrhu sta ventila, v slučaju da grejem na kurilca jih pač zaprem...
Ti še jaz posredujem fotografijo moje "kotlovnice". Notranja enota FWHP in 300 l Lenthermov bojler s kačo 2,94 m2, vmes tripotni ventil, na PV magnetni filter. Sicer nimam dodatnega vira ogrevanja, temveč samo TČ brez dodatne krame (obtočnih črpalk, regulacij, ventilov...). OČ v sami notranji enoti brez problema "folga" 19 radiatorjev ! DV in PV sta priključena zgoraj, kjer je sicer malo gužve zaradi odtoka WC iz zgornje kopalnice. Med glavno elektro omaro in TČ imam vgrajen tudi dvotarifni števec (kupil na Bolhi za 30 eur), kjer odčitam kompletno porabo elektrike za potrebe ogrevanja.
Hvala tudi tebi.
No, pa se mi je (neukemu človeku) porododilo še eno (za vas enostavno) vprašanje.
Zakaj nizkotemperaturne TČ lahko segrevajo sanitarno vodo do višjih temperatur kot vodo za ogrevanje?
Ravno gledam katalog Daikin LT in za gretje piše do 55 stopinj, za STV pa do 80 stopinj. V čem je razlika?
Med drobnim tiskom je sicer navedena uporaba dodatnih grelcev - ampak načeloma bi jih lahko uporabili tudi za ogrevalni krog?
In čisto tako - bolj za debato - kakšno temperaturo sanitarne vode imate?
80 C je malo visoka številka. Vse, kar je nad 55 se greje s pomočjo elektrogrelcev, predvsem zaradi uničevanja morebitnih legionel v sanitarni topli vodi.
Za standardno ogrevanje sanitarne vode 300 l bojlerja je dovolj 45 C. Višja je temp. pomeni slabše izkoristke in s tem večjo porabo.
Jaz imam konkretno nastavljeno na 42 C, zleze pa tudi do 45, s tem da se gretje vklopi pri 35.
Če pa misliš ogrevat z temp. nad 60 C, potem je dosti cenejši kakšen panterm ranga 700 eurov, ali pa kaskadna TČ, ki res ogreje vodo do 80C , vendar je takšno ogrevanje zelo potratno, dobiš jo pa za 8 jurjev, odvisno od moči.
Če pa imaš kolko tolko normalno izolirano hišo in dovolj velike radiatorje, potem bo 40 C vtoka polna kapa in ogrevanje najmanj 3x cenejše kot sedanji način.
Nisem imel namena ogrevati do 80 stopinj. Samo vprašam
Je res, da sem sedajle poskušal testno zmanjševati temperaturo pri peči (kurilno olje). Pa ženski del prebivalstva jamra, če je temperatura pod 50 stopinj. Menda se maščoba precej slabše pomiva. Ne vem, meni se kar dobro, samo dopovedati jim pa tega ne morem 8)
Zato me zanima, kakšno temperaturo imate drugi.
O primerni temperaturi se bom še pozanimal čez nekaj časa, ko bo odločitev bližje. Glede na to, da so okna zamenjana, streha (z izolacijo) povsem prenovljena, verjetno ne bo potrebno posegati po temperaturah nad 60 stopinj. Sedaj čakam kakšen mraz, da vidim, do koliko lahko spustim vodo za radiatorje. Pa mraza ni in ni. Mislim, da bo dobrih 50 stopinj povsem dovolj. Ampak o tem kasneje. Upam na kakšen mraz.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.