Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Zakaj pe ne bi imel vsak ogrevalni krog (radiatorski, talni, SV, bazen itd) svoj hranilnik
Ni prepovedano.
Skupni zalogovnik enakega volumna, kot je vsota več manjših ima prednost, ko je odjem po posameznih krogih neenakomeren in je volumen nekoliko tesen (premajhen). Če se zvečer manj tuširaš, bo kurjava tudi proti jutru normalno delovala (običajno se začne malce hladiti). Če se hoče vsa družina zvečer kopati to ni problem, le proti jutu bo začela temperatura zraka prostorov padati. Če bi imel bojler svoj zalogovnik, to nebi bilo možno, ker bi se zalogovnik prej izpraznil.
En velik zalogovnik je cenejši kot več manjših enakega volumna.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Zanima me tole.
Povratek vode imam nastavljeno sedaj na 55°C. Ta temp. sedaj tudi varuje peč. Ko se ta segreje začne višek oddajati v HT.Sedaj pa peč začne delat z večjo močjo, da začne spuščat hladno vodo v HT.Če pa imamo povratek nastavljen na večjo temp. pa HT počasneje polni saj ne more spuščat tako hladne vode v kotel. No to je moje spoznavanje poljnjenja HT. Ali je posledično potem tudi to da kotel bolj enakomerno gori in ne na tako visoki temp. Je potem to vredu ali ne za kotel?
Ali imam prav ali ne?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ali malo zmedeno berem, ali si malo zmedeno napisal?
Kolikšno imaš temperaturo iztoka iz peči?
Če imaš manj kot 70(75) potem dvigni 55 na več.
Zaradi tega ne bo nič kasneje poln zalogovnik, mogoče celo prej ,ker bo peč bolj na "polno gorela".
kakšna je TDP
Ocena:
0
No sem sigurno zmedeno napisal. Peč ima temp 80°C . Minimalna temperatura povratka v kotel pa je 55°C. TDP je 250-280°C.
Kaj pa se zgodi če bi nastavil minimalno temperaturo povratka v kotel na 65ali 70°C?
To bi rad nastavil da bi bilo v peči vsaj malo gorenja da se nebi nabiral katran na stenah peči.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Jokovot pri meni dela takole: povratek nastavljen na 65°C, črpalka na I stopnji se vklopi pri cca 53°C, ventil mi začne odpirati pri 63°C peč se stabilizira na približno 80°C, dimni plini pod 150°C ventil je odprt nekje na sredini in opleta malo gor malo dol odvisno od povratka (od porabnikov) in kako gori. Čez kako uro in pol se začne dvigovati povratek- temp. HV (1000lit) v spodnjem delu se začne dvigovati in analogno temu tudi temp. v peči ker je nastavljena diferenca na 15°C, ker je hiša in SV dovolj ogreta je majhna poraba in povratek ne moti preveč polnenja iz peči. To mi omogoča ND2 z enim od parametrov, Z naraščanjem temp v HV se temu primerno odpira tudi ventil in čez kake pol ure je popolnoma odprt voda v HV zgoraj na 90°C, spodaj nekje na 80°C, včasih tudi več, drva pa pri koncu samo še žerjavica. To vse z enim polnenjem moje malo predelane VHU 26.V prejšnjem mrazu sem kuril enkrat na dan. Ali imaš ladomat ali elektronsko regulacijo povratka?To je iz prakse ne teorija z mnogimi če-ji.
Ocena:
0
Vprašam te kaj se ti BI zgodilo če bi nastavil povratek na 55°C ostalo pa vse pustil kot imaš. Imam WDC 20 .
Ocena:
0
Ne jaz se ne bojim zajca.
Zamot1 dost si predebatiral na tem forumu pa ne upaš premaknit iz 65°C na 55°C kaj bi se zgodilo. Bi skočil zajec ven?
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Mene ne zanima kako mi dela peč na 55, če maš "jajca" svoja jajca prestav na 65 :lol:
Ocena:
0
No sem upal da si ti človek, ki lahko zaupa.
Hvala ti za tvoje sodelovanje, posredovanje in klobasanje v tri dni.
lep pozdrav,
Janez.
Objave: 699
Teme: 12
Ocena:
0
No to so pa formaši ki ko so postavljeni pred dejstvo "spizdijo), prej pa modri in se na vse spoznajo.
Janez si mu dal dvojko in to upravičeno za moje pojme.
lp
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Prečital sem tole temo in mi nekaj ni jasno kako da imate toliko težav s tako enostavno stvarjo ali vam delajo šalabajzerji ali pa si kar naprej nekaj igrate v kurilnici. Jaz svojo hišo ogrevam že kar veliko let če povem da sem začel že takrat ko je bil glavni energent premog potem bodo nekateri uganili da je to tam ob koncu 70 tih. Ko sem delal centralno sva imela z mojstrom nekaj hudih razprav tako da je skoraj spakiral, sem pač strojnik in nekaj vsaj teoriej o ogrevanju in sistemih mi je bilo jasnih. Takrat sem vgradil mešalni ventil ga odprl do polovice na sobni termostat pa vezal črpalko, termosifonsko je grelo čez dan in v prehodnem obdobju ko pa je bilo malo bolj hladno pa se je vklopila črpalka. No potem sem sterdi 90 zamenjal peč kajti že prej sem začel kuriti na olje in peč ni bila najbolj primerna tako da sem vgradil posebno peč za olje zraven pa še eno peč nadrva. Ta peč ima odgorevanje spodaj jih pa ne delajo več ker je podjetje šlo v stečaj. Rgulacija je ostala s sobnim termostatom vendar vezanim na mešalni ventil. Ko sem se upokojil sem začel kuriti na drva, imam lasten gozd in toliko mehanizacije da je spravilo drv kar hobi. Prvo leto sem kuril brez zalogovnika, mi je kar malo nerodno povedati kako se mi je kadilo. Razlog seveda ker se je peč zapirala in vsake toliko časa pihnila dim skozi vratca, ne samo slaba regulacija temveč tudi drva ki so bila še od prej in precej drobno ceplejna. Potem sem vgradil zalogovnik in Overtorpov ladomat. Sedaj kurim tako da je temperatura v peči med 85 in 90 včasih še kako stopinjo več, HT se mi brez težav napolni do 80 spodaj, čas polnjenja je dovisen od tega koliko greje stanovanje, etažo in mansardo nekje 180m2. HT pač pobere višek zvečer še malo doložim in zadostuje do drugega dneva popoldne. Temperatura v stanovanju 22
Objave: 92
Teme: 1
Ocena:
0
Da malo obudim staro temo. Sem pred vgradnjo HT, imam ga že doma vendar zaradi krize z časom ne bo zmontiran prej kot v enem mesecu. Ogrevam hišo z pečjo na drva in pelete, večinoma peleti. Peč sd duo bio 28kw. Peč je malce premočna za potrebe hiše, zato še en razlog več za HT. V sistemu imam tudi 200l bojler vode, katerega v poletnem času ogrevam z solarnimi kolektorji. Trenutno imam en vremensko voden ogrevalni krog, radiatorski, na katerega imam priklopljeno tudi talno za spodnjo etažo z mešalnim ventilom in črpalko regulirano z sobnim termostatom. Nabavil sem 600l HT z solarno kačo, tako da bom namesto bojlerja s soncem ogreval zalogovnik. Čez poletje bom po potrebi dodajal kolektorje da pridem nekje do optimuma, pustil sem si možnost dodati še en HT, enega velikega pa ne dobim v kurilnico. Za priklop HT imam tri priključke, vendar bom za priklop uporabil samo spodnjega in zgornjega. Iz ogrevalnega kroga pride še kar hladna voda, zaradi nizke krivulje ogrevanja in dobre izolacije. V bližnji prihodnosti bo pa v etaži tudi talno ogrevanje, razen v spalnici. Tako da povratek v zalogovnik je ali pa bo praktično neuporaben za ogrevanje.
Ostane še samo problem bojlerja, kateri bi mi lahko mešal vodo v HT. Sem si pa zamislil eno možno rešitev, pa nisem 100% kako se bo obnesla v praksi. Črpalko za SV je kontrolirana z kontrolerjom peči. Bi pa povezal obe kači na bojlerju in na povezavi dodal t kos z tulko in tipalom , in na povezavo peč-HT tipalo . Vse skupaj pa kontroliral z diferenčnim termostatom. Tako, da ko peč vklopi črpalko SV voda zakroźi po kači dokler se na povezavi ne izenači temperatura z temperaturo dovoda. Preostanek toplote iz kače bi pobrala še solarna kača, tako da bi verjetno dobil kr hladen povratek iz bojlerja pri nizkem pretoku?
Časa do priklopa HT je še precej, tako da lahko še marsikaj spremenim glede na morebitne predloge