PodSvojoStreho.net
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 21.9.2011

Zdravo
Včeraj so mi montirali zalogovnik zraven peči na drva.
Zanima me na koliko stopinj držite peč kadar kurite ? Ali je to 75, 80, 85 ali 90 stopinj.
Koliko časa potrebuje peč, da vam cel zalogovnik ogreje?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - taubi - 21.9.2011

Kotel držim na 85-86 C, zalogovnik pa je nafilan v cca.4 urah (1.500l)

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Dragomije - 21.9.2011

A to imaš navadno peč ali vplinjevalno?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Gomi - 21.9.2011

Temperatura kotla podobno kot taubi, polnenje zalogovnikov (2x750l) pa če me spomin ne vara še kakšno uro več. Prvo uro se mi običajno zalogovniki sploh ne polnijo. Večino toplote v začetku pobere ogrevanje bajte in polnenje bojlerja.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 21.9.2011

Peč je navadna in zaradi regulatorja vleka temperatura v peči varira 80 - 84 st.
Si pa ne upam dvigniti na večje stopinje, od 85 do 90.
Zanima me kako vam obratuje črpalka med zalogovnikom in pečjo?
Kakšno črpalko imate in pa hitrost oz. obrati črpalke.
Ali ste kaj poizkušali spreminjati hitrosti na črpalki, kje je tista optimalna nastavitev.
Kako imate naštimano loputo za dim, ali je odprta ali priprta?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 22.9.2011

Citat:Si pa ne upam dvigniti na večje stopinje, od 85 do 90.
Pri čem imaš pomisleke? Česa se bojiš?
Pri tlaku 2,5 bar (varnostni tlačni ventil) se voda spreminja v paro pri 120 stopinjah.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Gomi - 22.9.2011

Črpalka (laddomat 21), ki polni zalogovnike je ves čas na max hitrosti.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - andraz15 - 22.9.2011

tudi jaz imam navadno pec z dodanimi zalogovniki (sem odprl posebno temo v preteklosi). loputo za dim imam priprto za eno stopnjo, ampak to sem naredil bolj po obcutku. sklepam da je to precej odvisno od tega kaksen dimnik imas - presek, visina ter kaksen vlek se ti ustvarja. regulator vleka imam na 90 stopinjah ampak ker imam vgrajen dvig povratka, mi ta drzi temperaturo 'hladne' vode na 60 stopinjah. crpalka je na 2 (grundfos basic, najosnovnejša).

lp andraz

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - taubi - 22.9.2011

Črpalka povratka mora biti na 3. (najvišji stopnji).

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Dragomije - 22.9.2011

A lahko prosim objaviš kakšno fotografijo?

hvala

lp

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - andraz15 - 22.9.2011

taubi Napisal:Črpalka povratka mora biti na 3. (najvišji stopnji).

hja, eno leto ze dela OK na 2. stopnji. je to bolj izkustveno ali obstajajo kaksna priporocila proizvajalcev teh sistemov?

hvala za nasvet in lp

andraz

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 22.9.2011

Žerjavar, potem pa bom segreval na 90 st. Črpalko sem imel prvo na 1 pa sem imel tak slab občutek in sem jo dal na 2.
Zalogovnik se mi je včeraj cel segrel iz 30 na 70 v 4h.
KAj bi se moral prej? Je to odvisno od hitrosti črpalke?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 22.9.2011

Citat:Je to odvisno od hitrosti črpalke
Če je govora o črpalki obtoka med kotlom in zalogovnikom, načeloma hitrost črpalke ne vpliva na hitrost segrevanja zalogovnika. Čas segrevanja zalogovnika je odvisen v glavnem od dejanske moči kotla (temperatura kurišča, vlažnost drv, debelina polen, ....). Počasna črpalka pomeni, da se voda med kotlom in zalogovnikom izmenjuje počasneje, večja je temperaturna razlika med vstopom in izstopom iz kotla. Tudi v zalogovniku bo večja temperaturna razlika med zgornjo in spodnjo plastjo. To lahko malce moti samo v zaključni fazi ogrevanja zalogovnika. Je pa lahko pri večji hitrosti črpalke in višjih temperaturah problem kavitacije (izparevanje vode zaradi velike hitrosti ob turbinci). Pojav boš zaznal ob povečani glasnosti črpalke - povzroča znatno hitrejšo obrabo lopatic turbince.

Če boš prešel na višji temperaturni nivo zalogovnika, za začetek pogosto opazuj, kaj se dogaja s pritiskom v sistemu. Morda je ekspanzijska posoda premajhna za tako visoke temperature.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 22.9.2011

Zaenkrat lahko povem, ker sem segrevak zalogovnik samo dvakrat, da je pritisk v sistemu v štartu 1,2 bar. Ko je zalogovnik segret na 70 je pritisk 1,8.

Potem je pri črpalki bolje, da je na 1 kot na dva (življenska doba le te), če hitrost črpalke bistveno ne upliva na izmenjavo segrete vode in mrzle v zalogovniku?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 22.9.2011

@patriot35 kaj imaš za regulacijo temperature povratne vode v peč.
Ne spomnim se več, kako dela ledomat, naj nekdo napiše v dveh stavkih.
Sam nameravam dati termostatski ventil za mislimda 70€ in eno črpalko, ki bo tekla na minimalni moči. Ta sistem omogoča, da se zalogovnik počasi greje od zgoraj navzdol in če ga napolniš samo na pol, je zgoraj lahko 80, v spodnji polovici pa 30°C. Ne vem kako je to pri ledomatu, ki ima očitno 2 črpalki. Omejitev je, da se ti zalogovnik na vrhu polni s temperaturo, ki jo imaš v peči, zato mislim anstaviti na cca 70°C, termostatski ventil pa bo začel odpirati pri 55°C, morda 60, če se odločim za tega, torej šele pri tej temperaturi v peči se bo začel greti zalogovnik.