25.12.2013 ob 09:59
drva ne gorijo brez zraka vsaj v moji peči je tako
Citat:drva ne gorijo brez zrakaTako kot ti smatraš gorenje, res ne. Vendar pa se v njih dogaja kemični proces, ki ima višek toplotne energije.
zamot1 Napisal:Najbolje da paro iz varnostnega spelješ v peč in pogasi ogenj:lol:
Citat:za boljše delovanje obtočne centrifugalne črpale potrebno čim bolj zmanjšati presek cevi (npr iz 1" na 1/2" ali še manj) in da to nič ne vpliva na kroženje medija razen to da se poveča hitrost kar je posebej dobrodošlo pri sistemih z hranilnikom kjer se medij zaradi tega bolj segreje.:lol: Daj, povej, v katerem priročniku to piše. Verjetno je še več takih rožic, se bom še bolj nasmejal kot ob tej. En sam stavek in štiri napačne trditve.
Žerjavar Napisal:Pa začnimo pri meni: DV / PV = 45 / 40 C. Če bi zalogovnik polnil na 90 C, bi lahko pridobil max 11 % kapacitete zalogovnika pri idealnem razslojevanju napram viharju v zalogovniku. Približno je znana investicija v dobro razslojevanje - zame se splača investicija v 11 % večji zalogovnik.
Žerjavar Napisal:Je pa neroden podatek o ogrevanju bojlerja 65 / 50 C. Za dobro razslojevanje bi moral urediti povratni vod iz bojlerja na 35 C. Za dobro razslojevanje morajo biti vsi povratni vodi iste temperature. Da se razslojevanje bolj splača čim nižje.
Žerjavar Napisal:Ne more biti splošno pravilo, da se dobro razslojevanje splača. Morda bi se dalo dobiti pravilo, kdaj se splača dobro razslojevanje, je pa potrebna tehnična in ekonomska študija - jaz je ne bom delal. Takole na palec bi si upal trditi, da se pri talnem ogrevanju (nizka temperatura DV in majhna razlika do PV) ne splača investicija v dobro razslojevanje.
Žerjavar Napisal:Težko bo regulacijo temperature PV iz bojlerja narediti avtomatsko. Prednastavljena je na ustrezno za dobro razslojevanje. Dvigniti jo je potrebno ob: V kratkem času bo poraba SV več kot je volumen bojlerja, ali se trenutno kuri v peč oziroma se požvižgam za dobro razslojevanje. Težko si zamišljam senzor za našo željo o večji porabi SV, kakor tudi odločanje, ali bom naredil v zalogovniku vihar ali pa bom 10 min počakal do nadaljne uporabe SV.
Žerjavar Napisal:- Koliko se bo segrela voda v zalogovniku nikakor ni odvisno od obtočne črpalke ali hitrosti vode po ceveh pač pa od kurjenja = hitrost izgorevanja (moč kotla) in količina goriva.
Citat:Načeloma bi se dalo tudi samo z močnimi obtočnimi črpalkami in kroženjem vode ter brez peči ogrevati. :-))):lol: Dobra ideja. Le čemu vstavljati električne grelce v bojler, če lahko vstavimo motor z mešalom.
Citat:Zdaj je pa vprašanje, kaj je za takšno nalogo boljše: muhasta, lena in moteča se pamet ali natančen in numoren robot za preprosto (v primerjavi s človekom) regulacijo. Jaz bolj stavim na drugo.Se popolnoma strinjam. Le da je tvoja rešitev primerna le za tiste, ki ne občutijo gospodarske krize. Morda jih bo še nekaj (ali pa kar veliko), ki si bo to privoščilo, se s tem hvalilo, hkrati pa tarnalo o gospodarski krizi, nizki plači, draginji, .... Je pa le razlika, če imaš kotlovnico za 20 ali pa le 3 kevre.
Citat:A situacije, kjer zalogovnik se splača, oz. je celo potreben, razslojevanje se pa ne splača, so po mojem mnenju redke.Ekonomsko ni računice za zalogovnik, je pa potreba po njem iz praktičnih razlogov, da lahko le enkrat na dan nabašeš peč in zakuriš, potem pa imaš do naslednjega dne mir in zadovoljivo toploto za SV in ogrevanje. Vprašanje je, ali se razslojevanje splača ali ne. Razslojevanje je čista ekonomska kategorija, zate je kurjenje popolnoma enako.
Citat:Za tiste ki tega nimamo je pa rešitev na malo popravljeni sliki.Za to varianto smo že ugotovili, da je le povečanje volumna zalogovnika, k razslojevanju pa ne pripomore.
hock: :?: