PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri segrevanje zalogovnika - temp v peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekako imam občutek da bi bojler lahko grel, tudi če bi imel zajem vode iz spodnje četrtine zalogovnika in ne zgoraj. V bojlerju praktično ne rabim bistveno več kot 40, v zalogovniku spodaj pa imam malo kdaj bistveno manj kot 40. Firbec me matra koliko kamna se izloči na izmenjevalcu v bojlerju, če v njega pošiljaš vodo ki ima 90 ali ko ima 40.
taubi Napisal:Ni slabo.
Od kod pa velika T razlika med vrhom in dnom zalogovnika?
Ko jaz 'nabildam' zalogovnik je zgoraj 85-86 na dnu pa 82-83C (1.500l)
Nimam tipala spodaj v zalogovniku in ga tudi ne morem dati ker imam zalogovnik zunaj v drvarnici in 4m3 tervola okoli :roll: , merim na povratku v peč in v praksi je večja če ni porabe, z kapilarnim termometrom zunaj na cevi??
Izkazalo se je da je 45°C za SV premalo in delam sedaj na 50-55°C(zaradi inpulznega delovanja), kar se pa kamna tiče je pa če se ne motim vgrajena anoda??? ki naj bi kao preprečevala nabiranje. Bojlerska voda ni toplejša od 55, v zaprtem ogrevalnem sistemu se pa kamen izloči in ga ni več dokler ne zamenjaš vode?? Ali se motim?
anoda ne preprečuje nabiranja vodnega kamna. anoda je glavna komponenta katodne zaščite bojlerja pred korozijo. med delovanjem se anoda porablja in jo je treba občasno zamenjati. korozija je galvansko kemični proces, izločanje vodnega kamna pa čisto kristalizacijski (topnost/topnostni produkt/temperatura).

ko se enkrat raztopljeni mineral izloči iz nekega volumna, se dodatno isti mineral pri isti temperaturi ne more več izločiti.
Citat:ne morem računsko dokazati zame logične ideje, da je pojem razslojevanja le fama, ki nima dejanske uporabne vrednosti. Nimam pa nič proti nasprotnemu dokazu - sem sam radoveden, kaj je res.
...
A bi to rad videl v praksi? Teoretični dokaz ni v redu? In zakaj za dokaz neke teoretične ideje potrebuješ konkretne številke enega posameznega primera?
:lol: Sem slutil, da bom naredil vihar v zalogovniku (ali pri članih foruma). Hotel sem imeti konkretne številke, da vidim, koliko se to loči od mojih (nimam zalogovnika).

Pa začnimo pri meni: DV / PV = 45 / 40 C. Če bi zalogovnik polnil na 90 C, bi lahko pridobil max 11 % kapacitete zalogovnika pri idealnem razslojevanju napram viharju v zalogovniku. Približno je znana investicija v dobro razslojevanje - zame se splača investicija v 11 % večji zalogovnik.

Nekoliko drugače je pri DV / PV = 55 / 35 C. Tu je povečanje kapacitete 57 %. Verjetno je smotrno dobro razslojevanje in ne večji zalogovnik. Je pa neroden podatek o ogrevanju bojlerja 65 / 50 C. Za dobro razslojevanje bi moral urediti povratni vod iz bojlerja na 35 C. Za dobro razslojevanje morajo biti vsi povratni vodi iste temperature. Da se razslojevanje bolj splača čim nižje.

Ne more biti splošno pravilo, da se dobro razslojevanje splača. Morda bi se dalo dobiti pravilo, kdaj se splača dobro razslojevanje, je pa potrebna tehnična in ekonomska študija - jaz je ne bom delal. Takole na palec bi si upal trditi, da se pri talnem ogrevanju (nizka temperatura DV in majhna razlika do PV) ne splača investicija v dobro razslojevanje.
Nimam časa - sem v penziji!
taubi Napisal:Ni slabo.
Od kod pa velika T razlika med vrhom in dnom zalogovnika?
Ko jaz 'nabildam' zalogovnik je zgoraj 85-86 na dnu pa 82-83C (1.500l)
V fazi polnjenja zalogovnika dosegaš dobro razslojevanje, če hitrost (moč) črpalke polnjenja reguliraš s temperaturo kotla. Pretok je le, če je v kotlu dovolj vroče (željena končna temp. zalogovnika). Če pa imaš zalogovnik nekoliko majhen in ga vsakikrat želiš res polno napolniti, pa ne rabiš razslojevanja v fazi ogrevanja.
Citat:Čeprav obstaja korelacija med prisotnostjo ljudi doma ter večjo porabo vode in kurjenjem peči na drva, ne verjamem, da bi na dolgi rok kdo to vestno ročno spreminjal, ne da bi kdaj pozabil ali se mu sčasoma več ne bi dalo. Razen morda kakšne hudo redke izjeme, ki bo potrdila pravilo. Prav zato menim, da bi bilo boljše to delati avtomatsko.
Težko bo regulacijo temperature PV iz bojlerja narediti avtomatsko. Prednastavljena je na ustrezno za dobro razslojevanje. Dvigniti jo je potrebno ob: V kratkem času bo poraba SV več kot je volumen bojlerja, ali se trenutno kuri v peč oziroma se požvižgam za dobro razslojevanje. Težko si zamišljam senzor za našo željo o večji porabi SV, kakor tudi odločanje, ali bom naredil v zalogovniku vihar ali pa bom 10 min počakal do nadaljne uporabe SV.
Ne filozofiri, bistvo kurjenja je z čim manj drvmi čimhitreje spodaj čimvišje nafilat zalogovnik(olimpijska pravila) potem pa po potrebi črpat akumulirano toploto do porabnikov. Amen
Zamot1: odgovor za anodo si dobil, zunanja stran izmenjevalca je vedno obdana s svežo ”hladno” vodo, in če izmenjevalec greješ na 80C potem se na izmenjevalcu lahko nabere kamen in prepreči hiter prehod toplote na vodo. (tako kot na el grelcu v bojlerju). Je pa res da ob tako visoki T lahko toplo vodo točiš v nedogled in imaš ”pretočni grelec”. Ampak zakaj potem xyz l tople vode na skladišču in s tem povezane izgube v bojlerju s 5cm izolacije.
Kje rabiš 55C? Jaz imam 45 trenutno puna kapa, tudi če nalijem v banjo.
Citat:Ne filozofiri
Tudi filozofi živijo, čeprav ne filajo kavčev. Eden naših je svetovno znan.
Jaz boiler 300l ogrevam na 57c.Ga ogrevam takrat ko v peči gori, da imam potem za cel dan mir. Sem probal z nižjimi temp ogrevati boiler samo me je motilo, da se hitreje sparazne in veckrat na dan ogreva.
izmenjevalec greješ na 80C
Od kje pa tebi podatek da je na bojlerski strani register segret na 80°C?? pomeri se pa to zelo težko, ko mi pride iz registra - izmenjevalca voda 55°C ugasnem črpalko!
Toplovodni bio ritem u naši hiši je pač tak da mi je ugodje če je voda v bojlerju 50-55°C
Če in ko se ga bo nabralo da ne bo več grelo bo pa STČ laufala
stafan Napisal:Jaz boiler 300l ogrevam na 57c.Ga ogrevam takrat ko v peči gori, da imam potem za cel dan mir. Sem probal z nižjimi temp ogrevati boiler samo me je motilo, da se hitreje sparazne in veckrat na dan ogreva.
Vaja dela mojstra :wink:
Kako vročo vodo spuščaš v izmenjevalec? Mogoče res površina izmenjevalca nima 80 ampak recimo da nekje na sredini med vodo v in tisto ob izmenjevalcu. In če imaš direktni krog iz zalogovnika v bojler imaš skoraj zagotovo vtok marsikdaj 80+. Izmeri temperaturo cevi pred vtokom v bojler, nekaj manj ima tudi v bojlerju.
Lahko pa daš lonec na štedilnik v njega vodo in začni greti. Sem prepričan da bo površina lonca toplejša od vode v njem.
Pri meni je vtok cca 60 do 65c.
1 ... 26 27 28 29 30 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi