PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Prezračevalne cevi - katere izbrati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za odvod slabega zraka lahko das bp - svezi in odpadni zrak sta itak locena, tako da ni panike.

edit, sam sem dal za dovod in strogo namenske antistaticne/antibakterijske, za odvod pa eno stopnjo manj "stroge" - cisto navadnih nisem dal, ker takrat se jager ni zacel s svojimi akcijami in navadne niso bile bistveno cenejse (+tega so bile namenske z nizjim ddv + subvencija, nenamenske pa redni ddv). Sicer imam vsega skupaj 220tm prezracevalnih cevi po hisi (okoli 100m odvodnih) - tako da takrat denarni prihranek ne bi bil bogvekaj.
ma, saj ravno to razmišljam. Itak samo za odvod, ko sem začela brati to temo, so bile namenske očitno dvakrat dražje, sem mislila, da bo konkretna razlika, za 200€ pa ne bom nekaj pametna... Za dovod sem mislila une ta bele od Heliosa, za odvod pa najprej kanalizacijske, zdaj se pa nagibam k ta najcenejšim namenskim...
Malo sem gledal pri ameriških ponudnikih in kako delajo v tujini (žal ramzumem samo ENG). Antistatične cevi se mi zdi, da so bolj opcija kot pa nuja. Nekje celo navajajo, da se s časom "antistatičnost zmanjša" (nisem strokovnjak).

Ali mogoče kdo ve, če je namen antistatičnih cevi samo prijemanje praha na cevi?

Cena navadnih cevi z gladko notranjosto pa je cca 1.2 EUR.
Da, namen antistaticnih je preprecevanja nabiranja prahu.
Ne pozabi se na "antibakterialnost" cevi. To je pac po PS-u, vska pa lahko da, kar mu ustreza.
Samo premlevam, kaj je racionalno in kaj ni...

Za dovod bom najbrž dal namenske, odvod pa navadne. Difuzorje bom naredil sam, za razdelilne komore še ne vem. Kakšna ideja za slednje?
Sem montiral bele prezračevalne cevi dimenzije 90 mm. Če bi izbral 75 mm bi jih rabil skoraj 200 metrov. Sedaj sem jih pa 110 metrov.

Ostalo mi je 40 m cevi, v enem kosu. Če koga zanima na ZS.

Priložene datoteke
.jpg   prezračevalne cevi.jpg (Velikost: 131,73 KB / Prenosi: 1707)
cune Napisal:Malo sem gledal pri ameriških ponudnikih in kako delajo v tujini (žal ramzumem samo ENG). Antistatične cevi se mi zdi, da so bolj opcija kot pa nuja. Nekje celo navajajo, da se s časom "antistatičnost zmanjša" (nisem strokovnjak).

Ali mogoče kdo ve, če je namen antistatičnih cevi samo prijemanje praha na cevi?

Cena navadnih cevi z gladko notranjosto pa je cca 1.2 EUR.

Katere so to po 1,2 EUR za meter?

Sicer ima mislim da Jager še vedno/permanentno v prodaji Reflex cevi- zunah rdeče narebrene, znotraj črne gladke. So sicer kolko-tolko gibke, ampak tudi ne preveč...

Drugače pa je forumaš Tone dela z nenamenskimi cevmi.

Moje osebno mnenje pa je, da če se leta in leta brez posledic spuščalo preko nape v jaške svega i svašta, mi je to ompliciranje z namensko/nenamensko totalno mimo. Mimogrede, naj mi nekdo razloži kaj hudiča je to "ANTIBAKTERIJSKO" in kako to dosežeš...?

Po mojem mnenju je ključno, da so cevi dobro izolirane, da ne prihaja do kondenza. Če pa prezračevanje deluje konstantno in ne na urnike (kampanjsko), potem so možnosti za kondenz tako sila sila majhne.
Cevi firme Mapitel reklamirajo kot znotraj gladke in cena je 1.19 EUR z DDV. Nisem jih še videl v živo.

Kje pa je ta trgovina Jager?

Še eno mnenje bi prosil... Vpihovalne cevi "morajo" biti antistaične, da se ne prijema prah. Moje mišljenje je, da tja prah sploh ne sme priti. Če pa se nabere po 10 letih se cevi očisti (kot tudi namenske). Filtre se pa itak menjuje.
Za razvoj bakterij pa mora biti hrana (recimo prah), vlaga in temperatura. Ob delovanju prezračevanja se sigurno ne cedi voda po ceveh...
Trgovine Jager imas predvsem na SV koncu SLO => google ti jih najde.
cune Napisal:Cevi firme Mapitel reklamirajo kot znotraj gladke in cena je 1.19 EUR z DDV. Nisem jih še videl v živo.

Še eno mnenje bi prosil... Vpihovalne cevi "morajo" biti antistaične, da se ne prijema prah. Moje mišljenje je, da tja prah sploh ne sme priti. Če pa se nabere po 10 letih se cevi očisti (kot tudi namenske). Filtre se pa itak menjuje.
Za razvoj bakterij pa mora biti hrana (recimo prah), vlaga in temperatura. Ob delovanju prezračevanja se sigurno ne cedi voda po ceveh...

Če so ustrezni filtri na zajemu svežega zraka, potem ti teorije, da bi se prah nabiral na tej strani. Če so filtri slabši, potem se prah ustavi najkasneje na toplotnem izmenjevalniku. Da pa bi bil prah med izmenjevalnikom in točkami vpiha v stanovanje, pa je skoraj nemogoče.

Večji problem zna biti prah na zajemu notranjega, "onesnaženega" zraka. Ampak tudi tam moraš z ustreznimi filtri preprečit, da prah sploh pride v cevi in ti posledično zaštofa izmenjevalnik. Zato te fore z "antistatičnostjo", podobno kot z "antibakterielnostjo", ne razumem najbolj.

Je pa dejstvo, da so "namenske" cevi dražje od "običajnih". In tu gre verjetno (vsaj delno) iskati utemeljevanje "boljših" cevi.
cune Napisal:Cevi firme Mapitel reklamirajo kot znotraj gladke in cena je 1.19 EUR z DDV. Nisem jih še videl v živo.

Katero si to gledal: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.minerva.si/joomla/images/stories/Minerva/11%20-%20Cenik%20MAPITEL%20in%20spojke.pdf">http://www.minerva.si/joomla/images/sto ... spojke.pdf</a><!-- m --> ?
Mogoče bo komu pomagalo v koraku izbire cevi.

Tudi jaz sem premleval katere cevi naj vgradim za prezračevanje (kanalizacijske , antistatične ali navadne rdeče) .
Antistatične cevi in dodatni kosi ( razvodnice) so precej drage. Navadne rdeče in kanalizacijske izpostavijo problem naelektrenost , prah in posledično vžig.
Nato sem naletel na našega proizvajalca spiro cevi (Strelpro-imajo internetno stran) , nato zadevo sprojektrial in zmontiral.
csamo001 Napisal:

Katero si to gledal: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.minerva.si/joomla/images/stories/Minerva/11%20-%20Cenik%20MAPITEL%20in%20spojke.pdf">http://www.minerva.si/joomla/images/sto ... spojke.pdf</a><!-- m --> ?

V eni spletni trgovini so ceneješe. Ne vem, če lahko delam reklamo.
Lahko na ZS...
ALmade Napisal:Mogoče bo komu pomagalo v koraku izbire cevi.

Tudi jaz sem premleval katere cevi naj vgradim za prezračevanje (kanalizacijske , antistatične ali navadne rdeče) .
Antistatične cevi in dodatni kosi ( razvodnice) so precej drage. Navadne rdeče in kanalizacijske izpostavijo problem naelektrenost , prah in posledično vžig.
Nato sem naletel na našega proizvajalca spiro cevi (Strelpro-imajo internetno stran) , nato zadevo sprojektrial in zmontiral.

Pa je dejansko možen vžig?
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi