PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če kdo kupuje Vaillant kotle naj malo pogleda....

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ikoma.hr/grijanje-centralno-grijanje/vaillant-bojleri-kotlovi-i-oprema-za-grijanje/vaillant-vuw-int-236-3-5h-kondezacijski-kombi-bojler-ecotec-plus-7534">http://www.ikoma.hr/grijanje-centralno- ... -plus-7534</a><!-- m --> cca. 1201 Eur

ali pri nas

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/ogrevanje/kotli/plin/kondenzacijski-s-sanitarno-vodo/vaillant-kotel-plin-eco-tec-plus-vuw-int-236-3-5-h.html#.Up2WdcTuI7c">http://www.seltron.si/ogrevanje/kotli/p ... p2WdcTuI7c</a><!-- m --> cca. 2145 Eur

Pri meni je tako...trenutno imam za ogrevanje stanovanja v bloku (55m2) in sanitarne vode z pretočnim bojlerjem 17 let staro Vaillantko vuw 242e na prisilni vlek ki je v kopalnici kjer črpa zrak iz kuhinje, odvod dimnih plinov pa je speljan v zračnik. Ker vem, da se dogovoriti, da preidemo na kondenzacijsko ogrevanje in s tem posledično izdelavo dimnika ne bo prišlo v poštev (zaplankan narod) sem pričel premišljevati v katero ogrevanje investirati.
Načeloma sem z Vaillantko zadovoljen, če odštejem, da "brni" dokler se ne zagreje (cca 2 minute), nastavitev temperature sanitarne vode je bolj loterija :lol: , ko peč doseže svojo temperaturo in izklopi se pri tem sliši kar glasen pok (serviser mi je sicer rekel kaj to poči, si pa nisem zapomnil, ni pa nič kar bi bilo usodno za delovanje peči).
Veliko sem se igral z mislijo in preračunavanjem če nabavim EloBlock od Vaillanta na elektriko 6Kw in šibam tako naprej. V tem času nisem nikogar nikjer zasledil, da bi rekel, da tudi sam ogreva na ta isti EloBlock in da ima takšno in takšno porabo :? . Vem da ima ElBarto EloBlock ampak on ima talno gretje kar pa vsaj po mojem laičnem mnenju ni isto, saj je temperatura zagrete vode v talno ali v radiator zelo različna. Zaenkrat sem zadevo z elektriko opustil ker sem pri brskanju glede ogrevanja čisto slučajno naletel na zgornjo spletno stran podjetja Ikoma na hrvaškem.

Zdaj pa ne vem...ali je kakšna finta ali v čem je fora, da so določeni kotli Vaillant napram našim cenam "nesramno poceni". Glede na vključen ddv in brezplačno dostavo (verjetno se lahko zmeniš za dostavo na mejni prehod) se močno nagibam, da bi si kupil novo Vaillantko na prisilni vlek. Gledal sem nekaj takega :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ikoma.hr/grijanje-centralno-grijanje/vaillant-bojleri-kotlovi-i-oprema-za-grijanje/vaillant-vuw-soe-240-3-atmotec-pro-plinski-kombi-bojler-na-dimnjak-10">http://www.ikoma.hr/grijanje-centralno- ... dimnjak-10</a><!-- m -->
to je reci in piši....562 Eur.

Sedaj vas sprašujem dragi forumaši......ali mogoče ne vidim širše slike ali se mi malo blede?

Da ne govorim o Vaillant dimnikih, ki so pri nam iz zlata tam pa za....bakšiš Smile

Se opravičujem, da sem čisto zasmetil temo...mogoče bo pa link komu prišel prav.
Pa da nebom čisto izven teme...letos bom za ogrevanje stanovanja (6 radiatorjev, 55m2) in pripravo sanitarne vode ter kuhanje na plin porabil cca 630 m2 plina. V gospodinjstvu sva 2, temperaturo drživa med 21 in 23 stopinj. Peč je v zimskem času vklopljena non stop tudi ko naju ni doma razen med 22.00 in 5.00 ko spiva (za vsak slučaj).
Lepo se imejte Smile
Vaillant je na hrvaskem generalno cenejsi kot pri nas.
Sam sem nasel se par cenejsih (za par10 HRK) od Ikoma, vendar so bolj bukovi v komunikaciji. Dostave nimajo gratis, ampak zaracunajo ca. 50HRK. Sicer ti dostavijo kamorkoli znotraj Hrvaske. Gre tudi v SLO, vendar so tarife visje, tako da ce imas koga slucajno na Hrvaskem, se to placa izkoristiti.
Pred kratkim sem prav tu na forumu izvedel, da lahko robo iz Hrvaske prav tako kupis na sp (torej z nizjim davkom). Pac zahtevas racun brez hrvaskega DDV, kamor prodajalec navede nekaj v smislu: Oslobodeno placanja PDV-a po clanku 41 stavak 1 Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br.73/2013). PDV obracunava kupac (prijenos porezne obveze).
Predvsem se ne zafrkavaj z dimnikom. Izberi model, ki omogoča izpust dimnih plinov na fasado.
@gt...ja saj, "generalno cenejši"....ampak jurja! (1000) za konkretno podan primer na zgornjih linkih :roll: :roll: . Marža je hudičeva stvar :? :? .

@DELPHI......nisem prepričan, da bi dobil soglasje ostalih sostanovalcev, da bi jaz delal luknje v fasadi :roll: ....saj veš, živimo v Sloveniji.
prasuvse Napisal:
mapet Napisal:Še moja izkušnja:

pred enim letom bil v dilemi med ZP in TČ.

Predračun za plin (24kw Vaillant - kondenzacija, 200l TČ za sanitarno vodo) je bil cca 5.500 EUR

Predračun za TČ (Daikin Altherma HT 14kw z 200l bojlerjem) je bil cca 10.000 EUR.

Po dolgih debatah in tudi veliko spremljanja foruma smo se odločili za plin. Prav takrat se je namreč trg ZP odprl in konkurenca je pomembno znižala cene plina.

Poraba v lanski sezoni je bila cca 1.500m3 plina, kar po trenutnih cenah znese okoli 1.050 EUR.

Pred tem je bila kurjava na ELKO (stara Viessman kombinirana peč) in v zadnji sezoni pred menjavo smo skurili 3.000l olja.

Strošek za kurjavo je padel iz 3.000 EUR na 1.050 EUR!

Bilanca: več kot zadovoljen Smile

S TČ bi verjetno skuril še za 200-300 EUR manj elektrike na leto - vendar bi potreboval vsaj 10 let za pokritje razlike v investiciji...

Ogreva se cca 150m2, hiša je iz leta 1980 z 5cm porolita na fasadi (torej brez izolacije Smile, 20cm volne na podstrehi in delno obnovljenimi okni v okolici LJ.

Lp

Žal ste sprejeli nekaj napačnih odločitev:

1. Neprimerna projektiva - kotel je premočan in kot tak manj primeren, ni optimalen
2. Izbira kotla - Vaillantke nimajo dobre modulacije moči, ne znajo delati na mali moči
3. Letni izkoristek kondenzacijskega kotla <90% (talno gretje), ob segrevanju san.vode, ogr.radiatorjev še nižji
3. Glede na porabo plina bi bila zadosti 8 kW TČ - strošek nakupa in vgradnje je nižji od plinske inštalacije
4. Izkoristek TČ 200%-700% - strošek energije vsaj 3x nižji
5. TČ ne rabi vzdrževanja (podobno kot frižider)
6. Plinski kotel - priporočljivo 1x letno pregled (Viessmann na 3 leta, 10 let garancije), Vaillant v preteklosti veliko okvar elektronike, pretočni bojlerji so bili pa sploh in so še... pain in the ass
7. Centralni del je potrebno vzdrževati pri obeh - mehčanje vode, aditivi proti koroziji, algam, čisti izmenjevalci itd.

Vaš komentar mi je dal več vprašanj kot odgovorov:

1) Na objektu so bili trije ponudniki za TČ in štirje ponudniki za plin. Vsi "plinaši" so po ogledu priporočili plinski kotel 24kW, ponudniki TČ pa pumpe 14kW ali celo 16kW.

2) Prvič slišim. Koliko več plina na leto porabim zaradi te domnevne hibe Vaillanta? Ko berem vaš komentar, se mi zdi, da vi prodajate Viessmann Wink

3) Dvomim, da bi 8kW TČ pokrila potrebe moje slabo izolirane hiše ogrevane z radiatorji...in s kakšnim COP!?

4) 700%? Tu ste mislili COP 7? To je za TČ zrak/voda na radiatorjih znanstvena fantastika... 3x nižji strošek ogrevanja? To bi bilo v mojem primeru cca 350 EUR...rad bi vam verjel Smile

5, 6, 7) Moj serviser priporoča pregled peči na dve leti, ko se pregleda cel sistem in zamenja vložek mehčalca vode. Tudi sistem s TČ ni popolnoma brez vzdrževanja...
@zelenijurij: ko sem se odločal za konfiguracijo sistema, sem bil nad TČ za SV navdušen, ker bi mi omogočala:

1) Da bi peč preko poletja mirovala.
2) Nižje stroške ogrevanja SV preko poletja.
3) Hlajenje shrambe, ki se nahaja poleg kurilnice,...

Realnost je nekoliko drugačna in sicer:

1) TČ za SV je precej hrupna.
2) Zaradi zajemanja zraka v kurilnici in odvoda v drug prostor (shrambo) je treba zagotoviti kroženje zraka, torej morajo biti vrata v kurilnico in shrambo vsaj priprta. TČ pri delu premika kar precej volumna zraka...
3) Hlajenje shrambe je minimalno. TČ v povprečju dela 4h na dan...za konkretno hlajenje shrambe bi morala obratovati več ur dnevno.

Zato sem napisal, da če bi se še enkrat odločal, bi verjetno zraven peči kupil Vaillantov bojler npr. uniSTOR VIH R 150/5.1, ki stane cca 600 EUR in SV tudi preko poletja grel s plinom. Omrežnino za plin namreč plačuješ tudi kadar ne porabiš nič plina...
Mapet: Hvala za odgovor. Že prva točka (hrup) me je prepričala, da ne vzamem ...
LP
s hrupom ni težev če daš na izhodno cev TČ ...dušilno fleksibilno sev za dušenje hrupa ki se uporablja tudi v prezračevlanih sistemih.
Ta zmanjša hrup za 90%. dožina vsaj 120 cm. Mora pa biti premer vsaj 150mm.
mapet Napisal:Vaš komentar mi je dal več vprašanj kot odgovorov:

1) Na objektu so bili trije ponudniki za TČ in štirje ponudniki za plin. Vsi "plinaši" so po ogledu priporočili plinski kotel 24kW, ponudniki TČ pa pumpe 14kW ali celo 16kW.
Citat:Če objekt potrebuje zgolj 8 kW je čisti nesmisel kupovati dražjo in neoptimalno večjo napravo.
Inštalaterji so vam večji kotel ponudili zgolj iz neznanja, želje po večjem zaslužku. Vaša poraba kaže, da NE potrebujete 24 kW kotla.

2) Prvič slišim. Koliko več plina na leto porabim zaradi te domnevne hibe Vaillanta? Ko berem vaš komentar, se mi zdi, da vi prodajate Viessmann Wink
Citat:Nemški proizvajalci imajo že od nekdaj 1 razred naprednejše kotle (Viessmann, Junkers itd.) od italijanov.
Nezmožnost delovanja na manjši moči ima za posledico slabe emisije v izpuhu - kotel v zrak izpušča po nepotrebnem več emisij. Jankovič je v LJ iz istega razloga želel prepovedati uporabo individualnih plinskih kotlov.

3) Dvomim, da bi 8kW TČ pokrila potrebe moje slabo izolirane hiše ogrevane z radiatorji...in s kakšnim COP!?

4) 700%? Tu ste mislili COP 7? To je za TČ zrak/voda na radiatorjih znanstvena fantastika... 3x nižji strošek ogrevanja? To bi bilo v mojem primeru cca 350 EUR...rad bi vam verjel Smile
Citat:Praksa kaže, da je strošek ogrevanja s TČ vsaj 3x nižji, kot z plinom. Na talnem so izkoristki še boljši-v prid TČ. Na forumu je polno praktičnih primerov in spremljanj porabe.

5, 6, 7) Moj serviser priporoča pregled peči na dve leti, ko se pregleda cel sistem in zamenja vložek mehčalca vode. Tudi sistem s TČ ni popolnoma brez vzdrževanja...
Citat:ne poznam TČ, ki bi jo bilo potrebno servisirati oz kar uporabnik ne bi zmogel sam ščistiti - zunanjo enoto, magnetni filter, napolniti sistem z vodo.V primeru uhajanja hladiva TČ sama ugotovi pomanjkanje in javi napako. Pri plinskem kotlu uhajanje plina zazna senzor v kurilnici ali pa uporabnikov nos-kar je prej.
Kar pa se plinske tehnike tiče se pa nemci lahko v glavnem samo priklanjajo italijanom. To je pokazalo 30 letno ukvarjanje s servisom na teh zadevščinah.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
novejše poročanje ...
te dni poraba od 6 do 7,5 m3 na dan....v penezih 4,9 eur ...kar je ekvivalent 1 vreči peletov ali 37kw ur elektrike.
No, se bo počasi le izkazalo, da plin le ni tak bav-bav.
zemeljski seveda..
ni bav bav ..
Še vedno sem mnenja da je poraba ZP v € cca od 35 do 50% večja kot pri TČ.
toda vložek je v štartu manjši. Pogliha se v cca od 8 do 12 let.
Zima je zakorakala mad nas ..in po koncu bo znanao kako in kaj.
Ne vem kako je COP pri TČ pri -6 jutranje temparature?
2.2-2.5?

Seveda popolnoma odvisno kak dv potrebuješ.
No pain, no gain.
1 ... 6 7 8 9 10 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi