PodSvojoStreho.net
Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona (/showthread.php?tid=54142)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 20.11.2013

Da malo delim izkušnjo.
Sicer je zunaj še kar toplo temu primerna je poraba energenta.
Ogravalne površine 190m2+ delanica ki se trenutno ne ogreva.
Postavitev glavnih oken-panoram je J-JZ.
Izalacija 16 cm in18 cm grafitni EPS-F.
Dnevna temperatura 21,5 in nočna 21 stopinj...nam je dovolj.
Peč Vaillant eco tec 246 kondenzacijska kar je premočna in smo jo naštimali na minimum...neumen nasvet mojstra ..jes pa sem pogolnil cmok.
Trenutno ogravam le objekt brez SV za kar koristimo TČ 300l Termotehnika.
Poraba ta mecec ( na dan ) je 4 m3 kar znese 2,8€.
Se mi zdi nekje srednja žalost.
V kolikor bi moja gospa gvigala žaluzije ob sončnih dnevih bi peč mirovala še dan ali 2.
Talno mi zalaufa cca ob 5 uri zjutraj in do 8 ogreje celo bajto potem pa spet miruje do naslednjega jutra.
Torej v 24urah pade temperatura za 0,5 stopinje.
Kuhamo bolj malo le med vikendi več. ... temperaturnih dobitkov je malo.
Da pričakoval sem manj ..mogoče drugo leto ko se objekt še malo presuši.
Ne vem pa koliko bi porabil s TČ zrak -voda ali s kakim drugi menergentom če govorimo o finančnem vidiku.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 20.11.2013

Verjetno s tvojo izolacijo, kvadraturo, brez SV, na omenjano temperaturo... cca. 3 x manj (stroškovno gledano)...zna bit še manj a malo naj bo za rezervo.

(malo te primerjam s sabo..dokaj podobna objekta, le da imamo mi pribl. stopinjo več)

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 20.11.2013

1m3 plina v kondenzacijski peči ti da 10 kWh energije. S toplotno črpalko zrak/voda pa bi imel COP tam 3. Kubični meter zemeljskega plina te pride tam 0,59 € oz. 0,059 €/kWh. Električna energija je sedaj tam 0,123 €/kWh torej te bi ogrevanje s toplotni črpalko prišlo tam 0,04 €/kWh.

PS seveda lahko špekuliraš s COP. Ko je zunaj topleje je višji, ko je bolj mraz pa je nižji. Vsekakor pa razlika med energentoma trenutno ni tako velika, da bi bila zamnjava ekonomsko opravičena. Ko pa boš (bom) pred zamenjavo peči zaradi iztrošenosti, pa se vsekakor splača narediti podrobno kalkulacijo.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - xavi - 20.11.2013

Fantastično izolirana hiša z napačnim načinom ogrevanja. Moji trenutni mesečni stroški 1,9 eura skupaj z sanitarno vodo. Ob takšni izolaciji in talnem gretju bi shajal nekje z eurom na dan.
Zdaj pa pritiskaj na Goloba, da še malo zniža cene.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - gt001 - 20.11.2013

centrum, koliko te je prisla investicija v plinsko ogrevanje?

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - telmos - 20.11.2013

bozgom Napisal:1m3 plina v kondenzacijski peči ti da 10 kWh energije. S toplotno črpalko zrak/voda pa bi imel COP tam 3. Kubični meter zemeljskega plina te pride tam 0,59 € oz. 0,059 €/kWh. Električna energija je sedaj tam 0,123 €/kWh torej te bi ogrevanje s toplotni črpalko prišlo tam 0,04 €/kWh.

PS seveda lahko špekuliraš s COP. Ko je zunaj topleje je višji, ko je bolj mraz pa je nižji. Vsekakor pa razlika med energentoma trenutno ni tako velika, da bi bila zamnjava ekonomsko opravičena. Ko pa boš (bom) pred zamenjavo peči zaradi iztrošenosti, pa se vsekakor splača narediti podrobno kalkulacijo.
Daj še malo preštudiraj in ne kiksaj takih neumnosti, ker enostavno ne držijo. Ali pa vsaj preberi, kaj je zapisal in koliko ga stane.
1. Realne cene
2. pravilni zračuni kurilnih vrednosti
3. Vse odvisne stroške - plinski kotel tudi troši električno energijo, dimnikarji nastavljajo vsako leto svoj lonček............
4. na koncu šele poštena kalkulacija pokaže pravi rezultat. Ta je pa vsaj 2,5 x v prid TČ

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - xavi - 20.11.2013

Torej je 4m3 40 kw.Pri meni povprečje november do zdaj 16 kw elektrike, zadnje dni okrog 20. Pri tebi bi bilo z TČ 10 kw elektrike z sanitarno vodo vred polna kapa.
PS
Mislim, da je bil COP v tem obdobju krepko čez 3.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - BLABLABLA - 20.11.2013

Se moram spet strinjat s Telmosom.

Pri mojemu očetu bo letos raufenkelar dobil čevelj.

TČ ga je spravla ob posel.

Očetu pa ostane za cca 14 dni kurjave denarja v tošlnu. (mogoče še več, ker ne poznam zadnjih tarif)

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 20.11.2013

strošek investicije me je prišel:
1200€ peč
1000 € pairji in priklop
1600€ TČ če odšteješ subvencijo
3000 vsa vezava kotlovnice.

Sedaj bi se res verjetno odločil za TČ a takrat sem bil še prekleto zelen n tam področju...no upam da še pade cena plina.

Razlika v celi sezoni bo torej 300€ ..če bo ?

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 21.11.2013

Razliko se bo najlaže ocenilo, ko bo zima za nami.

Takrat boš točno vedel koliko si potrošil in narediš primerjavo v temi o porabi TČ zrak/voda s čim bolj podobno hišo tvoji.

Cenovno bi bil nekje tam tam z montažo TČ (realno med 6 in 7 jurji z odbito subvencijo - za celotno kurilnico).

Moje predvidevanje...razlika bo nad 500 EUR.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 21.11.2013

možno..
Če sem ga mimo pihnil s plinom ja Jeb..ga..

Če sem prej prav prebral je 1m3 plina enako 10kw elektrike.
torej 1m3 plina pride 0,7€ z DDV / 4m3 -2,8€
10kw elektrike pa 1,2€ z DDV / 40kw- 4,8€

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Gasper123 - 21.11.2013

Če upoštevaš še izkoristke pa dobiš nekaj takega:
Plin = 0,7 / 0,9 = 0,77 €/10 kWh
TČ = 1,2 / 3 = 0,4 €/10 kWh

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Berghaus - 21.11.2013

centrum Napisal:možno..
Če sem ga mimo pihnil s plinom ja Jeb..ga..

Če sem prej prav prebral je 1m3 plina enako 10kw elektrike.
torej 1m3 plina pride 0,7€ z DDV / 4m3 -2,8€
10kw elektrike pa 1,2€ z DDV / 40kw- 4,8€

Energije?

Aha, vidim, primerjava.

Samo ti s takim COPom pomeni 40 kW energije zgolj 1,2 evra. TČ je porabila zgolj 10 kWh. 4,8 evra je primerljivo zgolj z elektro grelcem.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 21.11.2013

Gasper123 Napisal:Če upoštevaš še izkoristke pa dobiš nekaj takega:
Plin = 0,7 / 0,9 = 0,77 €/10 kWh
TČ = 1,2 / 3 = 0,4 €/10 kWh
Spodnja kurilna vrednost zemeljskega plina znaša tam 9,56 kWh/m3. Sodobni kondenzacijski kotli dosegajo izkoristek 1,05% (ravno v torek mi ga je dimnikar ob pregledu izmeril 1.054%). Torej:
9,56*1.05=10,0065 kWh/m3
Torej je približna številka tam 10 % dokaj realna.
COP je parameter s katerim lahko špekuliramo. Sedaj je zagotovo višji od 3, vendar je tudi poraba in s tem strošek zelo nizek. Povprečni COP v času kurilne sezone (pri dobro izolirani hiši od oktobra do aprila) pa bo za TČ zrak/voda tam okrog 3.
V dobro izolirani hiši porabiš tam 600-1000 m3 plina za ogrevanje, kar pomeni razliko v stroških med plinom in elektriko tam 120 do 200€ na leto. Ekonomska doba (potem so stroški z vzdrževanjem kotla in porabo tako veliki, da se ga splača zamenjati) tako kondenzacijske plinske peči kot toplotne črpalke je okrog 15 let.

PS- imam plinski kotel vitodens že tam 6 let in redno spremljam porabo, cene. Trenutna cena plina je:0,354+0,0274+0,018+0,005+0,0782=0,5887 €/m3. Če bi se vezal za dve leti bi imel garantirano ceno namesto 0,354 le 0,323.

Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 21.11.2013

centrum Napisal:strošek investicije me je prišel:
1200€ peč
1000 € pairji in priklop
1600€ TČ če odšteješ subvencijo
3000 vsa vezava kotlovnice.

Sedaj bi se res verjetno odločil za TČ a takrat sem bil še prekleto zelen n tam področju...no upam da še pade cena plina.

Razlika v celi sezoni bo torej 300€ ..če bo ?
Trenutna investicija te je prišla 1200+1600 = 2800€. Toplotna črpalka za celotno hišo pa bi te dodatno stala tam 8000€. Vse ostalo bi moral narediti v obeh primerih. Če daš 5000€ vezati na 15 let dobiš letno najmanj 4% obresti kar znese 200€ letno, kolikor boš več plačal za plin. Ko boš moral menjati peč ti bo nekaj pobrala inflacija a kljub temu boš imel že prihranjenih toliko, da boš lahko kupil novi kondenzacijski kotel.

PS- nikakor nisem nasprotnik toplotnih črpalk, saj tudi sam razmišljam o njeni nabavi čez neka let. Vsekakor so optimalna izbira tam, kjer ni na razpolago zemeljskega plina ali lastnih drv. Kdor pa ima na razpolago več kvalitetnih virov, si pač mora odgovoriti na vprašanje: je bolje plačati več takoj za opremo ali pa vsako leto plačati več za energent. Ko bo na razpolago rešitev z nizko ceno opreme in nizkim stroškom energenta pa bomo itak vsi zmagovalci.