PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rabu Napisal:Jaz pa ne razumem, zakaj velja splošno prepričanje, da je za nizkoenergetsko hišo idealna TČ. Za hišo, ki jo lahko ogreješ "z vžigalnikom" je tekoči strošek energenta nepomemben in nizka cena energenta nikoli ne odtehta visoke začetne investicije. Ravno za najpotratnejše hiše je visoka začetna investicija upravičena, če jo nizka cena energenta odtehta v doglednem času.

Tu se verjetno vsi strinjamo s tabo. A kaj pa pomeni danes poceni (cenejša) kurilnica? Štart od nič... te več ali manj povsod pride 8 jurjev in dalje. Tako TČ, kot plin, kot peleti, kakor drva...nekaj ensotavno moraš imeti. A konec koncev...si na koncu na istem (pustimo zdaj jurja razlike).

Jaz trenutno ne vem za nobeno peč (kakršnokoli že) ki bi po ceni izstopala navzdol od ostalih (navadno peč na drva, ki jo cel dan po malem nalagaš ne štejem tule zraven...govorimo o 'neodvisni' kurilnici).
Se strinjam, da se zarazlika v začetni investiciji malo zabriše, če kurilnico štartaš "iz nule". Kljub temu pa mislim, da je med kurilnicama s plinsko pečjo ali s TČ precej več kot jurja razlike. Nimam izkušenj s tem, zato ne bom nikomur belil glave...

Precej pa k izbiri pripomorejo tudi razna prepričanja... Pri nas tast recimo tudi slišati noče, da bi imel v hiši plin, pa kljub temu nimamo TČ Smile.
zelenijurij Napisal:P.SS. Videl sem tudi, da ima Buderus stenski plinski kotel-povezan z zunanjim bojlerjem, ki je hkrati tudi TČ ? (~4kE), To bi bilo tudi zanimivo, Ali ima kdo takšno povezavo?

Za Buderus ne vem, ima pa Rotex nekaj novega na to vižo.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")rotex-heatingunichr("46")com/fileadmin/prospekte/en/Prospekte/2013/ROTEX_HPU_hybrid_GBunichr("46")pdf[/url]
Ena 6 kw mašina v primerjavi z plinsko pečjo, stroški priključka, dimnikom itd. ne more biti dražja. Če računaš subvencijo, pa mislim, da je že cenejša. Več kot 6kw pa v hiš, kjer se pokuri 500 l olja ne rabiš.
plin kurilnica s pečjo..štart iz nule za dobro izolirano hišo te pride 5k€ komplet.
Za bumbarje ki so nas plejali scat pa 8k€.
TČ pod 9k€ skoraj ne prideš..s komplet kotlovnico.
Torej je razlika sigurno 3 do 4k€.
Koliko je v tej ceni strošek priključka in priklopa za ZP in dimniška tuljava?
recimo 11kw plin peč ne rabi posebnega dimnika.
Ta ki je potreben pa ne pride več kot 300€
nekako tako naj bi bilo:

dokumeti, števec,priklop,omarica ....1200€
peč 1500€ v kaciji
zalogovnik oz. ostalo v kurinici pa ne pride več kot 2000€ z zagonom vred.
na grobo povedano.
Enaka kurilnica v primerjavi( lokalni mojster VS super duper mojstri) je razlika v ceni tudi po 2000€.
telmos Napisal:Bozgom se pač ukvarja s plinom in ga normalno poveličuje. Če pa samo malo preračunate zadeve okrog priključnine oz. omrežnine, vsakoletnih pregledov serviserjev ala m....., dimnikarskih in ostalih pristavljenih lončkov, te kljub "nizki ceni plina" malo mine. S tem denarjem, ko s temi sistemi še nisi ničesar ogrel, TČ proizvede najmanj 5000 kWh toplone energije.
Sicer pa še nisem imel primera, kjer bi bil problem z 3x20A glavnimi varovalkami in 11kW invertersko napravo.
Nič se ne ukvarjam s plinom. Sem tudi zapisal, da bom ob zamenjavi peči resno razmislil o nabavi TČ. Motijo pa me pretiravanja o prihrankih in nelogičnosti, kot je npr. moč glavnih varovalk.
Če pogledaš prospekte TČ 11 KW potem tam piše:
Daikin Altherma HT 11 kW: zunanja enota 3x16 A, notranja enota 3x16 A
Toshiba Estia 11 kW : Zunanja enota 3x16 A, notranja enota 1x16 ali 3x16A

Če pri Estiji uporabiš za notranjo enoto le 1x 16 A imaš v eni fazi možen tok 32 A, v ostalih dveh pa 16 A. Ker morajo biti glavne varovalke za vsaj eno stopnjo višje, kot je najmočnejša varovalka v notranjem razdelilniku potem le toplotna črpalka zahteva glavne varovalke 20A. Kje je pa še električna pečica, električni štedilnik, pralni stroj, hladilnik, razsvetljava, TV, sesalec...pa priročna delavnica s kakšnim varilnim aparatom... pa klet s kakšno črpalko za vino... pa...

Ja, 3x20 A je vrh glave preveč.

PS- glede ključa: sam imam 3 ključe za 3 tipe ključavnic. Po prestavitvi elektro omarice iz fasade na steber ob hiši pa so mi namestili novo ključavnico z nekašnim okroglim, kodiranim ključem. Prijateljem lahko zamenjam varovalko, zase pa bi moral klicati dežurnega (trkam na les- še nisem rabil)

PS-PS- se posipam s pepelom. Zamešal tolarje in €€€. Menjava glavne varovalke med dela prostimi dnevi je nekaj pod 50€ oz. 12.000 SIT (od tod moja napaka z 120€).
centrum Napisal:Za bumbarje ki so nas plejali scat pa 8k€.

Tale cena za TČ je tudi za bumbarje.

Si že kaj delal izračun koliko te bo prišlo ogrevanje ta mesec?
Sem malo gledal katalog Toshiba Estia TČ. V njem piše, da je toplotna moč 11 kW pri 7/35°C (temperatura zraka/vode), COP 4,69 in le 8,43 kW pri -7/35°C, COP 2,43. 16 kW pa ima pri -7° C moč 9,2 in COP 2,3.
Ko pa gledam svojo porabo plina, pa imam največjo dnevno porabo v kurilni sezoni okoli 15 m3. In takrat je bila nekaj dni zapored temperetura pod -15°C tudi preko dneva. Ogrevanje radiatorsko max 55°C. Torej za 100% pokrivanje mojih potreboval TČ 16 kW in še grelce 9 kW za nekaj najhladnejših dni?
15 m3 plina = 142 kWh * tvoj 105% izkoristek = 149 kWh/dan potrebne toplotne energije.

Toliko ti pridela TČ ob celodnevnem delovanju s 3-4 kW stalne moči, ali 3 x 6 A varovalka. Res pa je da bi namesto Toshibe za radiatorje čez 45° moral izbrati kaj drugega.
vincent Napisal:
centrum Napisal:Za bumbarje ki so nas plejali scat pa 8k€.

Tale cena za TČ je tudi za bumbarje.

Si že kaj delal izračun koliko te bo prišlo ogrevanje ta mesec?

vincent ne vem in ne morem rečt oz primerjat.
Kot rečeno bomo to videli konec sezone.
Trenutna poraba (se pa igram z nastavitvami ) je 5m3 pri nočni zunanji -3 stopinje kot je bilo prti nas danes.
Šlo bo do 8m3 na dan ali mogoče v špicah do 10m3.
Ko sem dal povpraševanje za kompelt kotlonico je bila razlika 3500€ plin VS TČ.
Torej ...glede na finance sem se pač tako odločil.
Ja nisem bil na forumu in nisme poznal ugodnih mojstrov.
Jeb-..ga tako je.
Seveda proti TČ nimam nič. Kaj bo pa s plinom bomo pa videli.
Še moja izkušnja:

pred enim letom bil v dilemi med ZP in TČ.

Predračun za plin (24kw Vaillant - kondenzacija, 200l TČ za sanitarno vodo) je bil cca 5.500 EUR

Predračun za TČ (Daikin Altherma HT 14kw z 200l bojlerjem) je bil cca 10.000 EUR.

Po dolgih debatah in tudi veliko spremljanja foruma smo se odločili za plin. Prav takrat se je namreč trg ZP odprl in konkurenca je pomembno znižala cene plina.

Poraba v lanski sezoni je bila cca 1.500m3 plina, kar po trenutnih cenah znese okoli 1.050 EUR.

Pred tem je bila kurjava na ELKO (stara Viessman kombinirana peč) in v zadnji sezoni pred menjavo smo skurili 3.000l olja.

Strošek za kurjavo je padel iz 3.000 EUR na 1.050 EUR!

Bilanca: več kot zadovoljen Smile

S TČ bi verjetno skuril še za 200-300 EUR manj elektrike na leto - vendar bi potreboval vsaj 10 let za pokritje razlike v investiciji...

Ogreva se cca 150m2, hiša je iz leta 1980 z 5cm porolita na fasadi (torej brez izolacije Smile, 20cm volne na podstrehi in delno obnovljenimi okni v okolici LJ.

Lp
Mapet: ti imaš pa podobno situacijo kot jaz (stara hiša, 1980, 100m2, 5cm stir.fasada, ELKO 1500l)...pa me zanima, če lahko še malo bolj natančno napišeš tvoj "plinski sistem".
Predvidevam, da si imel plinski priklop na hiši, zato tvoja kurilnica "samo" 5.500 ? (meni je E.LJ. naračunala ~1500 za priklop)
Pečka: Tudi meni je nekako v oči padel Vaillant (priporočili 24kW) in sem razmišlal takega z vgrajenim bojlerjem... A ti imaš pa zraven samostoječo TČ za SV, ki ima dodatno kačo za kondenazcijsko peč? -si zadovoljen?

A so ti kaj komplicirali zaradi dimnika ? Velikost tuljav naj bi bila >14cm?
Centrum...glede porabe me zanima ali si kaj zapisuješ porabo...da imaš evidenco in primerjavo.

Ker kolikor gledam pri nas bomo ta mesec pokurili cca. 250 kwh, praktično vse na mali tarifi torej bo zneskovno okoli 30 Eur (vmes sem sicer zakuril 2x peč na drva a to je mogoče 2 eur prihranka).
1 ... 4 5 6 7 8 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi