PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kar se tiče komforta sta tu nekje. Ni skladiščenja, popolna avtomatika itd.edino pri plinu bo te še naprej dimnikar gnjavil. Je pa plin hitreje odziven. Kar se tiče COP-a, realen je nekje 3,0, ker je potrebno računat tudi na ogrevanje vode poleti in pa dejstvo,da je COP v prehodnem obdobju lahko krepko preko štiri, pri plinu pa tudi, ko je zunaj +10 0,9. Zdaj , če bi upošteval prihranek po tabelah, ki si jih nalepil, je prihranek 50 % ob predpostavki, da je COP 3. Je pa prihranek odvisen od tega, koliko energije objekt potrebuje.
Se pa da TČ 11kw tudi ceneje dobit, pa na novi razpis eko sklada počakaj.
Za kaj se odločit je špekulativno vprašanje ali se bo razlika v ceni teh dveh energentov povečevala ali manjšala. Zgodovina nam pravi, da je cena plina veliko bolj volatilna (nihajoča).

Tako pri plinu kot pri elektriki imaš neke fiksne stroške, ne vem koliko je to pri plinu, pri el. je to tipično okoli 10€ na mesec, teh 10€ plačuješ že sedaj za gospodinjstvo, zato imaš ceno za vsako dodatno kWh, ki jo boš porabil samo 0,114 € na ET (gen-i paket TČ). Če imaš dvotarifno merjenje boš lahko s ceno prišel pod 0,1 €/kWh.

Pri plinu imaš še nekaj malega porabe elektrike (OČ, regulacija), recimo temu 20€ letno in potem še dimnikarja.

Izbira TČ je bolj zakomplicirana kot izbira plinske peči, zato pošlji čim bolj podrobne opise objekta, št. in velikost grelnih teles, poraba energenta, na različne firme in naj ti predlagajo in izdelajo ponudbe. Čeprav moje izkušnje pravijo, da si te firme ne vzamejo niti 5 minut da bi izdelali in preračunali pravilno dimenzioniranje TČ. Zato je pametno da tudi tule na forumu bolj podrobno opišeš objekt.
xavi Napisal:Kar se tiče komforta sta tu nekje. Ni skladiščenja, popolna avtomatika itd.edino pri plinu bo te še naprej dimnikar gnjavil. Je pa plin hitreje odziven. Kar se tiče COP-a, realen je nekje 3,0, ker je potrebno računat tudi na ogrevanje vode poleti in pa dejstvo,da je COP v prehodnem obdobju lahko krepko preko štiri, pri plinu pa tudi, ko je zunaj +10 0,9. Zdaj , če bi upošteval prihranek po tabelah, ki si jih nalepil, je prihranek 50 % ob predpostavki, da je COP 3. Je pa prihranek odvisen od tega, koliko energije objekt potrebuje.
Ko imaš ti COP krepko preko 4 ti ni potrebno ogrevati hiše! Ko pa je pri -10°C pri plinu še vedno 0,9 je pri TČ COP 2 ali še manj. Torej je realni prihranek daleč pod 50%. Če pa objekt potrebuje več energije boš moral vgraditi večjo črpalko (cena?) ali pa bo morala TČ delovati na višji temperaturi, kjer pa je COP še nižji.

Vsekakor pa je TČ daleč najboljša izbira za moderno nizkoenergetsko (pod 50 W/m2) hišo s talnim in/ali stenskim ogrevanjem. Ko pa ljudje prebirajo takšna pretiravanja o 50% in več prihranka se odločajo za TČ v hišah, kjer so sedaj kurili na olje po sistemu 90/70, na fasadi pa imajo največ 5 cm stiropora izpred 20 let.

PS- me pa zanima, kako vpliva ogrevanje sanitarne vode s TČ 10 kW (in več) v poletnih mesecih, ko je COP lahko 4+?
PS-PS- pa ogrevanje v nizki tarifi?! Mar ogrevate hiše od 22 do 6 ure?
Jaz ne ogrevam ponoči, ker sem na ET Smile, začnem pa ogrevati že ob 5h zjutraj, pa opažam povečano porabo TČ čez vikend ko je tudi NT.

A letošnjo jesen še nisi ogreval hiše? Temperatur pod ničlo praktično še ni bilo, to so ugodni pogoji za TČ, sam sem v tem obdobju (2 meseca) pokuril nekih 700 kWh ali 77 € na radiatorjih, kurilnega olja je šlo najmanj 5x toliko, res pa da na zastarelem kotlu.
bozgom: saj če bi šlo za novo hišo ne bi bilo problem.
Gre pa za 100m2, letnik 1980, 38debel zid z 5 cm stiroporja in teranovo fasado. Tudi stropi so bili delno sanirani. Poraba je cca.1500 ELKO (brez SV).
Zamenjali bomo še 10 oken (troslojni), vhodna in balkonska vrata-se bo še nekaj prišparalo. Pa tudi 50m2 stropa proti strehi bom še dodatno toplotno zaščitil+folija, ki jo sedaj ni..

Po formulah 1500l ELKO/250=ˇ8kW+1-2kW(SV) bi morala biti 11kWTČ dovolj. Fujitsu se mi dopade, ker ima notranji bojler in vodo segreje do 60C (trenutno živeči prebivalci pravijo, da tudi v najhujši zimi niso spuščali več kot 55C v radijatorje). Na objektu je tudi kamin...

Plin ima pa tudi svoje prednosti. Najpomembnejša je ta, da je začetna investicija nižja!

Glede na forumska pravila toplotnih sanacij-dodatna izolacija fasade=to se meni nikoli finančno ne bo izplačalo!

Nekako pričakujem, da bi iz 1500€ za ELKO prišel na 1000€ za Z.plin, pri TČ pa bi bilo recimo 700€ elektrike?
xavi Napisal:Kar se tiče COP-a, realen je nekje 3,0, ker je potrebno računat tudi na ogrevanje vode poleti in pa dejstvo,da je COP v prehodnem obdobju lahko krepko preko štiri, pri plinu pa tudi, ko je zunaj +10 0,9. Zdaj , če bi upošteval prihranek po tabelah, ki si jih nalepil, je prihranek 50 % ob predpostavki, da je COP 3. Je pa prihranek odvisen od tega, koliko energije objekt potrebuje.

COP 3.0 na radiatorjih ni realen.
Tudi na talnem je prej izjema kot pravilo. To potrjujejo vsi zmontirani kalorimetri.
Vse ostalo je zavajanje iz nepoznavanja in/ali wishful thinking.

COP za ogrevanje vode je uspeh vse kar je čez 2.0. Zakaj je tako, smo že večkrat podrobno razdelali.
Je COP 0,9 na plinu realen? Ima kdo kalorimeter?
zelenijurij Napisal:-Oba izvora,TČ in kondenzacijska peč, naj bi po proizvajalčevih besedah delala 15let-nato oba za zamenjavo (čeprav velja "urbana legenda", da TČ ckujejo prej in plinski kotli delajo veliko dlje-tudi 30 let). Z TČ bom na leto privarčeval ~200-300€, ki pa jih bom po 15 letih "doplačal" pri zamenjavi TČ. Pri plinu samo zamenjam pečko~2-3kE.
LP

Mislim, da si si že sam odgovoril.
Pri majhni porabi so majhni tudi prihranki. Pri plinu računaj še na bolj intenzivno servisiranje - ob letnem pregledu se bo vedno našla kakšna malenkost, ki jo bo treba zamenjati. Tudi življenjska doba sodobnih kotlov je prej 10, kot 30 let.
Po drugi strani boš po 10 letih menjal samo kotel za 2.000€, pri TČ pa boš po 15 letih začel iz ničle.

Pri plinu odpade škatla pred hišo in morebitne težave s hrupom (beri: s sosedi), ostane pa dimnik, dimnikar in mesečni pavšal tudi ob ničelni porabi.
Običajno hiše, katere se ogrevajo preko TČ nimajo plina ali drv. Torej ogrevanje in kuhanje poteka preko elektrike. Normalno ima hiša, če uporablja plin varovalke 3x20, brez plina pa 3x25 A kar pomeni obračunsko moč 7 kW in 10 kW. Če se ogrevajo s toplotno črpalko pa morajo imeti najmanj 3x32 A in obračunsko moč 22 kW (lahko imajo seveda manj a potem se morajo odločiti ali se bodo greli ali pekli pečenko v pečici- oboje skupaj pač ne gre).
kW obračunske moči z DDV znese 1,67 €. Torej je pri 32 A varovalkah razlika do 20 A tam 14 kW in 23,34€. Mene pa za plin pride fiksni del 24,60€. Če ima kdo varovalke 3x35A pride stalni strošek več, kot je stalni strošek za plin.
Dimnikar pride 29,36€ (plačal prejšnji torek). V 6. letih nisem imel na plinski peči nobenih servisnih stroškov (trkam na les, da tako ostane čim dlje).

PS- tudi toplotni črpalki kot plinski peči lahko odpove elektronika, pregori kompresor, spusti plin...
Gasper123 Napisal:Je COP 0,9 na plinu realen? Ima kdo kalorimeter?
Ma o kakšne COP pri plinu govoriš? Kalorična vrednost plina je izračunana na osnovi njegove kemijske formule (9,56 kWh/m3). Izkoristek kotla pa se izmeri- v kotel daš m3 plina, dimni plini pa odvedejo nekaj kWh toplote. Torej ti razlika ostane v peči. Ker se v peči nima kje nabirate se energija prenese v vodo in preko vode v ogrevanje prostorov.
Mislim, da z varovalkami malo pretiravaš. Večina uporabnikov TČ pride skozi s 3x20 oz. 3x25.

Firbec: kaj za en kotel imaš, da ni z njim nobenih težav?
Gasper123 Napisal:Jaz ne ogrevam ponoči, ker sem na ET Smile, začnem pa ogrevati že ob 5h zjutraj, pa opažam povečano porabo TČ čez vikend ko je tudi NT.

A letošnjo jesen še nisi ogreval hiše? Temperatur pod ničlo praktično še ni bilo, to so ugodni pogoji za TČ, sam sem v tem obdobju (2 meseca) pokuril nekih 700 kWh ali 77 € na radiatorjih, kurilnega olja je šlo najmanj 5x toliko, res pa da na zastarelem kotlu.
To so dejstva in boli me k. če je COP 2 ali pa še manj.
Imam obračunsko moč 7 kw in priključeno trofazno 11kw črpalko. Zaenkrat ni bilo težav z pripravo pečenke.
Jurij, če si imel porabo 1500 l z toplo vodo vred, potem bo poraba z črpalko pod 600 eurov (ne upoštevam menjave oken). Neka dejstva si pa že sam ugotovil.
No, upam da se motiš ker mi imamo na 3x25 A dve indukciji, dve pečici, dve mikrovalovki, en ketler, dva pomivalna, dva pralna, en sušilni stroj in TČ (verjetno sem kaj pozabil).

A bi mogu švicat ko žena kuha na vseh 4 kuhališčih, tašča pa dela bog ve kaj spodaj?
Mi imamo Immergas kondenzacijsko plinsko v dveh hišah, v eni je 8 let v eni 4 leta. Nobenih težav nikjer.
xavi Napisal:To so dejstva in boli me k. če je COP 2 ali pa še manj.
Imam obračunsko moč 7 kw in priključeno trofazno 11kw črpalko. Zaenkrat ni bilo težav z pripravo pečenke.
Jurij, če si imel porabo 1500 l z toplo vodo vred, potem bo poraba z črpalko pod 600 eurov (ne upoštevam menjave oken). Neka dejstva si pa že sam ugotovil.
Poglej, meni je poraba iz 3300 l kurilca šla na 2600 m3 plina zgolj z zamenjavo peči (pa še dveh jeklenk plina na tri mesece nisem rabil več kupovati). Po sanaciji ovoja stavbe in stavbnega pohištva pa sem tam na 1200 m3 za ogrevanja in pripravo sanitarne vode. Kaj naj po tvoji logiki rečem, da je plin 3x cenejši od kurilnega olja za ostalo pa me boli k.?

PS-3x20 A za 11 kW TČ in ostalo porabo? No ja, mogoče se boš spomnil na to debata kakšno ledeno mrzlo januarsko zimo, ko boš v mrazu in temi čakal na dežurnega električarja, da ti za 150€ zamenja glavno varovalko.
1 2 3 4 5 6 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi