PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri segrevanje zalogovnika - temp v peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tole naredi. Dimni plini pod 120°C

Priložene datoteke
.jpg   Zapora dima notri.jpg (Velikost: 78,01 KB / Prenosi: 866)
.jpg   Zapora dimu zunaj.jpg (Velikost: 75,14 KB / Prenosi: 866)
@ zamot1
Sem že videl tvojo zadevo in mi je dala misliti še dalje, da s temi blendami naredim celo labirint. Seveda najprej to kar imaš ti, potem pa še kaj več teh blend. Za labirint bom dal kar naredit na CNC laser več teh blend in lahko potem na tisto vodilo navarim več blend in imam daljšo pot dimnih plinov. Daljša pot je predvsem pomembna pri kurjeno iglavcev, ker bolj hitro in intenzivno gorijo. Še dodatne rebre naredim za zgornje kanale in bom potem videl kako se bo obnašalo. Vlek dimnika imam izjemen, saj je dimink visok skoraj 11m.
To se lahko naredi z hobi fleksarco, že tako si zapravil vse €-e iz štunfa!
Vem, da lahko to naredim s fleksarco. Ampak za 2 kosa bom po domače delal, za 20 kosov ali več je pa bolje narediti bolj inženirsko in naj drugi delajo fizično. Miško je pač lažje goniti kot fleksarco vsaki dan po 8 ur.
@ jozl jaz sem to naredil na drugi peči.
Pa prosim lepo to še zdrži 2-3 gorenja, potem pa tak črni dim da me je bilo sram prižgat peč. Pa imam dva zalogovnika 1000l kurim na 80°C in povratni vod 60°C.
Pa tudi dober vlek dimnikaFI200mm 8m visok. No sedaj sem vse pometal ven in se vije bolj bel dim nato kot da nebi kuril. Drva bukva 2,5let suha. Aja pa imam ventilator za podpih. Je pa nekaj drugega , ko pa odprem spodnja vrata pa tako lepo gori da je joj.
Nevem če lahko preveč zadušiš dim.

lepo nedeljo vam želim vsem
Janez
Z mojimi zaporami ga samo preusmerim v stranskek kanale kjer odda toploto in gre šele nato v dimnik, malo bolj moraš pogledati kako so speljani kanali v zgornjih dveh"etažah". Pri meni se v začetku skozi dimnik (fi 160mm) kadi dokler se vsa vlaga ne izloči(cca 20min, peč v tem času že doseže 80°C) potem pa samo še topel zrak brez dima do konca kar dosežem z naravnim vlekom in pravilno nastavitvijo primarnega in sekundarnega zraka, dimna loputa je na ful odprta. Povratek na 65°C reguliran z ND3.
Jozl: ko boš na koncu upasoval boš pa vseeno fleksarco rabu :lol:
LP Tomaž
Ja potem pa je to vredu če ga lahko samo preusmeriš.
Tako da mu podaljšaš pot. Jaz pa sem vstavil predelanega polža ( iz okroglega sem naredil štirioglatega) in jih vsatvil pa nevem če je bilo kaj bolje.Le kadilo se je tako črno. Če pa nastavim povratek na večjo temp. pa dlje polni zalogovnik in več gre toplote v dimnik. So pomoje so večje izgube.
Če se je kadilo še bolj črno, si poslabšal izgorevanje, hkrati pa dimne pline, ki niso zgoreli pa bi morali, poslal skozi dimnik. Zato tudi manjši izkoristek.
lp
Fery Napisal:To smo že govorili. Rešitev je razmeroma preprosta. Rabiš mešalni ventil z motornim pogonom ali dva (če želiš tri vhode) in simpl elektronsko krmiljenje. Investicija cca. 250 - 300 eur.

To mi je že dolgo znano. Mislim celo, da sem se prej sam spomnil, kot potem še velikokrat kje našel opisano. A na ta način lahko vodo vračaš na tri vhode, v določenih primerih in za še več stroškov mogoče tudi štiri ali pet, kaj več bi bilo že absurdno. Iščem bolj kaj v stilu, kar bi vodo lahko vračalo recimo na 20 nivojev, 50 nivojev ali celo zvezno in to v obliki kakšnega posebej oblikovanega plastičnega elementa znotraj zalogovnika. Torej poceni in zanesljivo zadevo, ki bi težko crknila.

Žerjavar Napisal:Pravo mesto za dovod iz povratnega voda v zalogovnik je spodaj. Za kombinacijo ena peč, zalogovnik in en tip ogrevanja (samo radiatorji ali samo talno) ima zalogovnik priključke le ćisto zgoraj in čisto spodaj.

Vse to in še predhodno zapisano drži. Ampak s povdarkom na zadnjem stavku - za razmeroma enostavne sisteme v stilu opisanega. Ključno pri tej enostavnosti je, da imamo samo dve relevantni temperaturi vode, kjer toplejšo v zalogovnik vodimo na vrhu, hladnejšo pa na dnu.

Ampak v splošnem, kjer imamo hkrati za v zalogovnik dati vodo, ogreto na več (vsaj tri) različnih temperatur, ta pristop odpove. In vedno je boljše snovati rešitve, ki delujejo v splošnem. Potem pri posamezni konkretni implementaciji lahko vedno izpustiš elemente, ki jih ne potrebuješ, in bo preostanek še vedno deloval. Specializirane rešitve enostavnega problema pa velikokrat ne moreš posplošiti na kompleksnejše primere.

Ocenjujem, da so centralni ogrevalni sistemi z enim samim ogrevalnim tipom v manjšini. Ali drugače rečeno, da jih torej večina ima bodisi ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje prostorov hkrati bodisi vsaj dva ogrevalna kroga prostorov hkrati (radiatorji + talno, dve etaži v svojih krogih, dve stanovanji, ...). In seveda vsi še bolj kompleksni sistemi s tremi in več krogi.

branci Napisal:najpogosteje vgrajujejo v zalogovnike disk na sredo zalovonika kateri ima navrtane luknje ampak si v praksi neznam predstavljat primera da bi s tem diskom lažje zadrževali nižko temp. v spodnjem delu zalogovnika, ker bistvo pri mešanju povratnega voda z vodo je hitrost in temp. povratnega v zalogovnik ta disk ne vpliva ne na eno ne na drugo

Rekel bi, da tak disk omeji mešanje vode zaradi prehitrega toka vode na spodnji in zgornji del. Kaj več si pa tudi težko predstavljam. Nekaj je, ampak to ni to.

branci Napisal:torej še enkrat najbol efektiven za razslojevanje je mešalni ventil na dvižnem vodu, ta ti z pripiranjem v povratnem vodu manjša pretok v zalogovnik, višja kot je temp. na vrhu zalogovnika več povratnega voda rabi za mešanje dvižnega voda s tem pripira povratni vod ter s tem zmanjšuje pretok v povratnem vodu, bolj je hladna voda povratnega, voda manj temp. spuščas na dno zalogovnika

Že, že, pa vendar ni vedno pametno tega početi. Recimo, da imamo talno ogrevanje, ogrevanje sanitarne vode in sončne kolektorje (ter še kaj, npr. peč na drva, a tukaj ni važno, ker recimo nič od tega ne gori). Vročo vodo na vrhu je zelo škoda porabljati za talno ogrevanje, pa čeprav bi te vode šlo malo. Ta vroča voda je namreč zelo draga, saj je zastonj ne moremo učinkovito dobiti od kolektorjev. Hkrati pa bi potem na dno dobili ravno tako zgolj čisto malo hladne vode, odlične za poslati v kolektorje. V tej situaciji je bistveno bolje za talno ogrevanje jemati zmerno toplo vodo nekje nižje, kakršno bomo veliko učinkoviteje pridelali s kolektorji, pretok bo večji, kar pomeni tudi več hladne vode za poslati v kolektorje. Vročo vodo na vrhu pa pustimo pri miru za ogrevanje sanitarne vode.

Jozl Napisal:Eni pač nimamo kuplenih bukovih drv in pokurimo vse kar je od lesa pri oz. v okolici hiše. Bolje da gori v peči kot na kresu (samo 1 večer je lepo in drugi dan pečen krompir). Ker sem doma s kmetije smo pač navajeni prvo pokuriti odpad, in potem boljše kvalitetne drve. Kar gori, da od sebe energijo, pe če je to veliko ali malo, je bolje kot skuriti zunaj na kupu.

Saj sem tega tudi jaz vajen. Ampak odpad je vseeno pametno najprej posušiti in ga šele potem pokuriti.

Jozl Napisal:Izvedba mojega dviga povratka:
- dovoda hladne vode iz zalogovnika iz leve strani spodaj
- spodaj levo za T kosom je loputa oz nepovratni ventil brez vzmeti in služi ob izpadu elektrike za termosifonski vzgon vode. Trenutno niti ne pomislim testirati tega ventila kako deluje, je pa za rezervo
- ker sem imel preblizu vratica za čiščenje dimnika se malo bolj na višje prestavil mešalni ventil, pred njega pa še dodal navadni protipovratni ventil z vzmetjo
- za mešalnim ventilom je stara rabljena črpalka

Jozl, si prepričan, da ti tole v redu deluje? A ti takrat, ko črpalka za peč (na sliki) ne deluje in recimo za vsak primer, da je še peč mrzla, hkrati pa deluje katera od črpalk ogrevalnih krogov, voda v kurilnici namesto zgolj skozi zalogovnik ne kroži dodatno še skozi peč in skozi tisto navpično linijo za dvig povratka?! Slednje bi sicer lahko izločil z ustrezno pozicijo mešalnega ventila in prestavljenim protipovratnim ventilom na desno vejo (npr. za črpalko), ampak skozi peč pa bo poleg bypassa še kar problem.

Aleš
O čem mi tu sploh pišemo, oziroma ali imamo vsi v mislih sistem s po vrsti povezano pečjo, pumpo, polnilnim ventilom in zalogovnikom. V takem sistemu ni nobene črpalke direktno na zalogovniku in tam tudi nima kaj iskati. V takem sistemu bi 500W in 1kW črpalki proizvedli točno enak pretok skozi zalogovnik, no kak slab % bi bilo razlike. Moč črpalke vpliva samo na delta T na peči, seveda dokler se povratek iz zalogovnika ne dvigne nad nastavljeno temperaturo.

Jozl, praviš, da ti gre iz peči 90, v peč ti gre pa 60, zalogovnik na 20, črpalka pa na 3, to je pa res čisto neverjetno. Ali sploh veš kaj to pomeni? Črpalka ima za premagato 3m bakrenih cevi fi 28 (ocena od oka), peč in mešalni ventil, ki je recimo odprt na pol. To za črpalko ni skoraj nič, torej črpa skoraj z največjim pretokom in ni variante, da bi peč tako hitro pretakajočo vodo pogrela za 30°C.
Razen, če imaš kak termostatski polnilni ventil, ki ima velik upor.

Tiste moje izjave o blesavosti ali še huje pa jemljite z rezervo, nikoli ne mislim, da je avtor blesav, največkrat gre za nesporazume, morda govorimo o različnih sistemih, nekdo nekaj spregleda in potem se tolče po glavi.
Je pa res, da je kaj od povedanega tudi na nivoju perpetuum mobila in bi upravičeno kaj rekel, a se zavedam prejle napisanega.
@:casar
Citat:Ampak v splošnem, kjer imamo hkrati za v zalogovnik dati vodo, ogreto na več (vsaj tri) različnih temperatur, ta pristop odpove. In vedno je boljše snovati rešitve, ki delujejo v splošnem. Potem pri posamezni konkretni implementaciji lahko vedno izpustiš elemente, ki jih ne potrebuješ, in bo preostanek še vedno deloval. Specializirane rešitve enostavnega problema pa velikokrat ne moreš posplošiti na kompleksnejše primere.
Se strinjam, vendar: Če si pogledaš naslov teme in začetno vprašanje, potem to ne spada v temo. Je bilo govora le o peči na drva in zalogovniku. Niso prisotni sončni kolektorji, TČ ali bojler. Toraj v to temo spada le enostavni zalogovnik in o drugih ne more teči debata, ne spada v temo, bi jo morali moderatorji brisati.
Nimam časa - sem v penziji!
casar Napisal:Jozl, si prepričan, da ti tole v redu deluje? A ti takrat, ko črpalka za peč (na sliki) ne deluje in recimo za vsak primer, da je še peč mrzla, hkrati pa deluje katera od črpalk ogrevalnih krogov, voda v kurilnici namesto zgolj skozi zalogovnik ne kroži dodatno še skozi peč in skozi tisto navpično linijo za dvig povratka?! Slednje bi sicer lahko izločil z ustrezno pozicijo mešalnega ventila in prestavljenim protipovratnim ventilom na desno vejo (npr. za črpalko), ampak skozi peč pa bo poleg bypassa še kar problem.

Ogrevanje na hiši že deluje, vsaj talno v kleti, ker je v I. etaži zaprt ventil. V peč ni šlo nič tople vode, tudi skozi loputo za varovanje ne. Če bi se pojavil taki tok, potem bi bila temp. na vstopu peči višja kot na izstopu iz peči. Do sedaj je še vedno bila temp. pri vstopu nižja od izstopne in to za kar par °C. Tudi razslojevanje zalogovnika je bilo lepo, saj je povratna voda bila nekje okoli 23°.

@Tone:
Bakrene cevi so 35, mešalni ventil je ponavadi nekje okoli 1/2. Zgodi se hiter porast temp. izstopa, kadar v vročo peč donaložim drva, predvsem smrekovino in kak drobiž, ker imam samo taki gradbeni odpad. Takrat se na hitro vname gorivo in je veliko plamena v peči in s tem tudi hitreje ogreva vodo. Bom moral nastaviti še parameter v ND3 za hitreje nastavljanje mešalnega ventila. Če peč res deluje s 40kW moči, potem se mora tudi nekaj vode segreti v nekem času. Sama peč pri kurjenu drobiža rabi cca 7-8minut in doseže 53°C za vklop črpalke. V 15minutah se sistem ogreje že na skoraj delovno temp. in v 20minutah je sistem popolnoma stabiliziran. Takrat počasi priprem dimniško loputo in se sistem malo narahlo zaniha in v 1/2 ure deluje popolnoma v polnem zagonu. Bom spremenil parameter za hitrejše reagiranje in bom videl kako se obnese pri hitrem gorenju na žerjavici svežega goriva.
Tako gorivo in dodatni zrak po moji logiki povzroči veliko večjo moč, tako da je večja deltaT normalna. Omenjaš hitrost reagiranja ventila, poglej kako vroča voda gre nazaj v peč.
Mešalni ventil bi moral biti skorajda povsem zaprt, saj je v zalogovniku mrzla voda, sicer pa vse o legi mešalnega pove temperatura vode v peč.
Da ni motenj med sistemom ogrevanja hiše, sanitarne vode in med ogrevanjem hranilnika zakurim ko je ogrevanje izklopljeno, v dveh urah je zalogovnik nafilan na 90°C in "gas Mici"
Ventil povratka je v prvi uri odprt na polovico, peč na 80°C in ko začne povratek naraščati čez nastavljeno 65°C se počasi odpira do konca glede na prirastek temperature v peči in zalogovniku (ND3) to pa dela ob pravi hitrosti črpalke pri meni na prvi stopnji.
LP Tomaž
Uf to se meni zdi čisto zgrešeno. Mešalni na pol pomeni skoraj mrzlo vodo v peč, razen če imaš dolgo povezavo do zalogovnika. No ampak imaš regulacijo, ki te pa očitno zeza. Sam imam Esbeja, ki odreagira skoraj v hipu in radiatorji res nimajo kaj zafrkavati. Ne vem zaksj vsi tako ljubite mešalne, pa motor, abtomatiko, senzorje, zamike...
Vsekakor pa bi jaz povečal moč črpalke, da bi peč delovala vsaj pri 10ºC nižji temperaturi, če drugega ne zaradi varnosti.
1 ... 11 12 13 14 15 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi