23.11.2013 ob 06:38
bol pomembna je črpalka na dvižnem vodu da no "prehitra", da ne meša zalogovnika po nepotrebnem
Žerjavar Napisal:Citat:Od kje hudiča vam ta neumnost. Pretok v zalogovnik hladi peč in mora biti tolikšen, da jo drži na recimo 70°C.Katera trditev je neumnost?
...
zato bi se pretok skozi peč malenkost povečal. Nikakor se ne poveča zaradi moči črpalke, no se, ampak posredno. Kapiš??
Za izveden obtok vode velja direktna matematična povezava med pretokom in dejansko (trenutno) močjo črpalke (motorja). Če hočeš regulirati (spreminjati) pretok, moraš dejansko spreminjati moč črpalke. Temperatura izhodne vode iz kotla je odvisna od temperature vstopne vode, trenutne toplotne moči ognja in pretoka vode. Če hočeš imeti stalno enako izhodno temperaturo ne glede na trenutno intenzivnost ognja, moraš ustrezno regulirati pretok, kar se naredi edino z regulacijo moči (ali vrtljajev) motorja črpalke.
branci Napisal:Citat:ampak večji kot je pretok, bol bo mešalni ventil pripiral tako da se bo v bistvo pretok najbolj povečal v notranjem krogu, do zalogovnika pa ne tako bistveno
hock:Citat:Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čim hitreje spravim v zadostni količini do porabnika,To je res. Po naslovu in začetnemu prispevku sodeč, pa ogrevalni obtok, dvižni vod, ... ne spada v temo. Kaj naredijo (bi naj) moderatorji s prispevki, ki ne spadajo v temo?
zamot1 Napisal:Ustavte konje! Bolje da se dobimo v gostilni in usekamo debato na to temo. Jaz te stvari gledam drugače. Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čimhitreje spravim v zadostni količini do porabnika, eventuelno preko zalogovnika. Če hitrost črpalke moti ta proces je krivda drugje; ali peč ne zmore ali je pa poraba prevelika??
Nad tem se je treba zamislit in iskat rešitv. Sem pristaš termodinamičnega sistema in ga bom preizkusil v živo. Ob izklopljeni elekrtiki bom pač nastavil mešalne (tripotne)ventile tako da bo sistem deloval brez črpalk, peč bo pa delala na ful. Na radiatorjih imam termostatske ventile ki mi tudi sedaj uravnavajo temperature v prostorih, z uravnoteženo nastavitvijo se kar nekaj pozna na ugodju in tudi na porabi dru. V kopalnici je do konca odprt, v garaži pa edn priprt eden pa odprt na ful zaradi izmenjevalca od STČ nad njem itd...
Živi bili pa videlihock:
LP Tomaž
Žerjavar Napisal:Citat:Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čim hitreje spravim v zadostni količini do porabnika,To je res. Po naslovu in začetnemu prispevku sodeč, pa ogrevalni obtok, dvižni vod, ... ne spada v temo. Kaj naredijo (bi naj) moderatorji s prispevki, ki ne spadajo v temo?
Trenutna debata se je začela, ko sem za dobro razslojevanje v zalogovniku v fazi polnjenja predlagal regulirano črpalko za pretok iz kotla v zalogovnik, da vzdržuje konstantno temperaturo iztoka iz kotla.