PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RobicM Napisal:Mogoče večkrat nalagava, ker dava preveč šare, ki je v glavnem smrekovina, jaz dam recimo pol pol. Moža pa še nisem vprašala v kakšnem razmerju buke in smreke polni, samo on daje po moje več bukovine kot jaz.
šaro je treba pa pravilno nalagat. najprej bukova polena (torej ta so spodaj) šaro pa na vrh. recimo vsaj tretjino bukovih polen, gor pa šaro lahko naložiš.
etini kotli imajo topogledno posebno nalepko na vratih, pa tudi koliko je pametno naložiti glede na letni čas.
cratos Napisal:Pri kotlih ,ki imajo vlečni ventilator pa ni treba narediti nič drugega kot potegniti vzvod in se odpre loputa ,ki ima nalogo sesanja dima iz zgornjega nakladalnega prostora in tako prepreči izhajanje dima v prostor.
In brez problema doložiš kurivo.

Boljši kotli imajo to enostavno rešeno, saj imajo nad celotno širino vrat režo, ki je povezana direktno z dimnikom. Ko so vrata zaprta je pretok zraka čez režo onemogočen, ko pa jih odpreš se pa odpre direktna pot dimnih plinov iznad vrat do ventilatorja in v dimnik.

Ves dim ki uide čez vrata ven tako učinkovito posesa v dimnik.

Če prav vidim na skici ima tudi Waltisov kotel to režo...
@JoškoPetarda imaš pač Mercedeza! Big Grin
RobicM ja smrekova polena tudi povzročajo stašno prašenje,sploh ko se moč v ventilatorja zmanjša in temperatura IK preveč pade.
Je vse v komori kosmato.
lp cratos
Zdravo fantje, ne bit jezni, ampak zgodba gre takole dalje:

danes zvečer končno srečam moža (med vrati: on z izobraževanja, jaz na šiht) in mu uspem povedati, da jutri pucava turbolator. In me pogleda z novim zanimanjem v očeh (prvo, da vem, da imamo turbolator, drugo, da vem približno, kje je, in tretje, da sem pripravljena sodelovati pri pucanju). No, mi je razložil, da bo turbolator zamenjal za večjega, da bo več izmenjevalne površine, da bo več T ostalo v kotlu in manj šlo ven z dimnimi plini. To sta sicer naumila s serviserjem.

Nekaj točno takega je napisal v enem od postov tudi cratos, da zna biti problem.

Je še povedal, da je turbolatorje že spucal včeraj, ko sem bila jaz cel dan na šihtu, pa so bili včeraj in danes še kar plini na 210 st.
@RobicM si opisala zadevo kot bi se pogovarjala o (luleku in ne o turbolatorjih) Big Grin Big Grin Big Grin
V peči imaš vsaj šest ali več cevi,ki se jim reče strokovno toplotni izmenjevalci v teh ceveh se nahajajo turbolatorji v obliki vzmeti ali v špiralo zavita pločevina
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=turbolatorji&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qsiRUuWkE4iN4ATxlICYCw&ved=0CDoQsAQ&biw=1301&bih=656">https://www.google.si/search?q=turbolat ... 01&bih=656</a><!-- m -->
Kot sem ti že napisal že enkrat preje ne bo konec sveta ,če gre T nad 210°C
Veš kaj me še zanima?Ali ima vajin kotel možnost,da nastaviš zgornjo in spodnjo temperaturo DP oziroma, če je pri ventilatorju možno nastavljati obrate ??
Bi se dalo tudi s to funkcijo elektronike zmanjšati TDP.

lp cratos
:oops: sorry, napisala sem, kot je mož povedal med vrati. Razumela sem, kot da bo menjal te vzmeti. Se bom potrudila izvlečt več informacij od njega.

Zdaj me ne skrbi več, da bi bil konec sveta zaradi max TDP :wink:

Evo, direkt iz navodil: kotel ima avtomatsko prilagajanje moči delovanja in sicer, glede na odvzem energije se delovanje kotla avtomatsko regulira, kar je razvidno iz procentulanega delovanja ventilatorja, ki je krmiljen povsem zvezno. Max. moč kotla je tako pri 99 % moči ventilatorja, območje delovanja moči kotla je od 99 -70 % delovanja moči ventiliatorja odvisno od potrebe, glede na nastavitve kotlovske vode.

No, in ta nastavitev max T kotlovske vode je (mislim), da edina stvar, ki jo lahko spreminjaš, nikjer nisem zasledila, da bi lahko spreminjal max in min TDP.
Kotel je natavljen na max H2O 85 st. c.
@RobicM ja škoda ,da tale tvoj kotel nima možnost nastavitve moči sesalnega ventilatorja glede na višino DP. Je pa res ,da imajo tako elek.boljši in dražji kotli..
Če sem te prav razumel, sta mož in serviser zamenjala turbolatorje za večje ali kaj :?:
lp cratos
Nista še, tega se nameravata lotit enkrat ta teden. Jap, točno to, nameravata dati večje turbolatorje. Resnično upam, da vesta, kaj delata.

Se je pa javil še nekdo na Zs, ki ima waltisa 25 kW s podobnimi težavami, pa mi bo poslal po mejlu, kaj je spreminjal ravno pri moči ventilatorja. Mislim, da je nadgradil industrijsko elektroniko, če sem prav razumela, da je na ta način rešil težave.
RobicM: a regulator vleka imate montiran na dimniku?

Mogoče je problem v prevelikem vleku dimnika.

Drugače "večji" turbulatorji dvomim da bodo rešili situacijo. No ja, če je vlek problem se bo poznalo malo, ker bo zadušilo pretok plinov čez turbulatorje...
Mislim, da ga nima, kolikor uspem razbrati iz navodil.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanje-kotli.si/viva-extreme">http://www.ogrevanje-kotli.si/viva-extreme</a><!-- m -->
Nov razvoj dogodkov:

Jutri pride serviser, da bo zamenjal turbolatorje. Ker je mož na šihtu, sem morala zamenjat šiht, tako da bom baje jutri dopoldne nadzorni.

Kakšen nasvet?

Naj vprašam za regulacijo dimnega vleka oz. regulacijo ventilatorja?
Zakaj sem mislil,da ima tale tvoj kotel tako izgorevalno komoro kot ETA? Confusedhock:
No mi je sedaj jasno zakaj ti uhajajo DP.
Komora je na žalost preveč odprta in pride prevelika količina plina mimo omočenih površin.
Dobri turbolatorji bi samo delno zaustavili TDP. Morda se pa res obnese kakšna nadgradnja elektronike..Pobaraj ga!!!
Čakam, da mi soforumaš pošlje material, pa še jutri serviserja pobaram.
Regulator vleka ni v kotlu ampak v dimniku... zgleda kot ena loputa ki spušča hladen zrak iz prostora v dimnik.
Zdravo,

Pri moji Sigmi so bili dimni plini dokler ni kotla vzel Cratos v roke med 220-250oC kadar je bil kotel čist. Po 3 tednih od čiščenja izmenjevalcev in turbulatorjev pa se je včasih zgodilo da je šlo v dimnik tudi do 300oC in to kljub originalnim turbulatorjem. S Cratosovo komoro so dimni plini konstantno med 170-200oC. Zelo pomemben je tudi vlek dimnika!

Z originalno komoro se plamen ni razvil temperatura v komori je bila prenizka in posledično dimni plini niso izgoreli in se tako v obliki katrana nabirali na izmenjevalcih in v dimniku, Bila je v glavnem katastrofa tako, da se mi je celo zagorel dimnik. Po enem letu kurjenja s cratosovo komoro in s tem tudi popolnoma drugimi nastavitvami prim. in sek.zraka je bil praktično dimnik popolnoma čist in suh.

Jaz sem po navodilih proizvajalca in serviserja Buderusa, ki je nastavil peč imel tudi preveč odprt primarni zrak, ki je ustvaril preveč plina, ki z minimalnim sekundarnim zrakom ni mogel pogoreti. Rezulat so bile črne saje in veliko katrana. Cry
1 ... 4 5 6 7 8 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi