PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Žerjavar, dovod primarnega zraka je že bil zmanjšan, ko smo v prvo imeli te težave.
Hanzi, kako pa to pogledam?
nisem mogel verjeti da ima 80 priključek, pa vidim da ga ima res?

Ko zapreš vrata se ti mora zapreti tudi loputa ki jo imaš na koncu kurišča in odpira/zapira pot dimu neposredno v dimnik - mimo spodnje komore in toplotnega izmenjevalca. posredno s edvigne T dima. Snemi dimnik, zapri vrata peči in loputa mora biti zaprta, po možnosti čimbolj zrakotesno.

Si monterja centralne kaj vprašala?
kaj pa proizvajalca? Saj imate vendar garancijo itd. Razumem da bi imeli težave tisti ki so kotle na lastno pest uvažali iz tujine mimo uvoznike, ampak da jih imate "pošteni" kupcci"
najenostavneje, probaj spucat cevi izmenjevalca ... včasih pomaga. a uporabiš ročko za čiščenje vsakič preden zakuriš?

če je vlek dimnika sam po sebi dejansko premočan (ne hecam se, recimo pri etinih kotlih na polena je maksimalni dopustni vlek dimnika omejen na -če se prav spomnim- 20 Pa) je to možno enostavno in poceni urediti z podtlačnim regulatorjem vleka in ni treba kaj štemat. tale valtis je pod plaščem konstrukcijsko dokaj podoben eti in bi ga morda znal zje*at premočan vlek (če ni krivo seveda kaj drugega. recimo, kot pravi hanzi).
žerjavar, hanzi in aleks, najlepša vam hvala za odgovore.

Mož je popoldne po šihtu normalno zakuril in njegovi dimni plini so lepo urejeni. Skoraj ga je kap, ko je ugotovil, da sem mu v 2 dneh pokurila tedensko zalogo smrekovih dilc, ki jih ima za podkurit namesto trsk. Tako je bil najbližje pravemu odgovoru žerjavar, ki je svetoval debelejša polena.

Še nekaj odgovorov na vprašanja:

Hanzi Napisal:nisem mogel verjeti da ima 80 priključek, pa vidim da ga ima res?

priključek je na novih waltisih 100, na starih je bil 80. Zato je dal centralist za dimniški priključek reducir, ker smo pripravili dimnik za 80 cm. Do spremembe je prišlo nekje letos v začetku leta, tako da centralist še ni bil seznanjen. V pisnih navodilih, ki smo jih dobili, še kar piše 80. Šlamparija na kvadrat, bi se lahko temu reklo.

Hanzi Napisal:Ko zapreš vrata se ti mora zapreti tudi loputa ki jo imaš na koncu kurišča in odpira/zapira pot dimu neposredno v dimnik - mimo spodnje komore in toplotnega izmenjevalca. posredno s edvigne T dima. Snemi dimnik, zapri vrata peči in loputa mora biti zaprta, po možnosti čimbolj zrakotesno.

Sem pogledala, kje je loputa v načrtih (verjetno je to pokrov dimne komore) in bova preverila, če se bodo težave ponavljale.

Hanzi Napisal:Si monterja centralne kaj vprašala? kaj pa proizvajalca? Saj imate vendar garancijo itd. Razumem da bi imeli težave tisti ki so kotle na lastno pest uvažali iz tujine mimo uvoznike, ampak da jih imate "pošteni" kupcci"

Mož je klical centralista, ki je svetoval naj kličeva servis. Ker je petek, in poznavajoč kurjača, se je mož odločil, da raje sam preveri, kaj je na stvari, preden se ubogi možak 3 h vozi v eno smer.

še odgovori na aleksova vprašanja
najenostavneje, probaj spucat cevi izmenjevalca ... včasih pomaga. a uporabiš ročko za čiščenje vsakič preden zakuriš?

Ja, pridno pucam izmenjevalec.

če je vlek dimnika sam po sebi dejansko premočan (ne hecam se, recimo pri etinih kotlih na polena je maksimalni dopustni vlek dimnika omejen na -če se prav spomnim- 20 Pa) je to možno enostavno in poceni urediti z podtlačnim regulatorjem vleka in ni treba kaj štemat. tale valtis je pod plaščem konstrukcijsko dokaj podoben eti in bi ga morda znal zje*at premočan vlek (če ni krivo seveda kaj drugega. recimo, kot pravi hanzi).

ok, vzeto na znanje, bom imela v mislih
recimo da so bile kurjena predrobna polena, pa če je sedaj stvar urejena, jr to v redu.

imam tudi sam včasih probleme ko kurjavo uplinjaka prevzame najbolj ljubka med ženami ... nekako moja navodila niso dovolj detajlirana zanjo, in tudi včasih pride do kake težavice ko me ni doma. podobno - mi skuri tedensko zalogo trsk za eno prižiganje kotla, polena včasih niso optimalno zložena v komoro, itd. a mi vsaj še ni zmrznila, tudi obrvi ima še neposmojene, tko da ... manjša težava pač. kriv sem pa jaz, ker:
a.) sem nabavil "trapasto peč", in še
b.) po dveh sezonah še vedno nisem "pravilno podal navodil za uporabo trapaste peči", ter
c.) itak :-).
@Aleks pri nas je je ista zgodba!Sem raje mulca naučil kurit je večji učinek!!
Za punce je to neki, ne bodi ga treba ,pa baje še preveč kompliciramo.
,,Da eno peč bo pa že znala zakurit,ko jo pa pelješ v kurilnico in ji začneš razlagati protokol kurjenja se obrne in odvihra iz kurilnice...... :? "Potem se pa pojdi???
lp cratos
jaz sicer komaj čakam, da moža ni doma in se lotim kurilnice (druge izbire itak nimam, če ga ni doma :lol: ). Samo efekt ni ravno zaželen. Pa sem se prebila skozi navodila (tudi ona od WDCja), samo mi manjka kilometrina in znanje.

Valjda je tudi pri nas izključno mož kriv: on je izbral način ogrevanja IN uplinjaka Big Grin

Mož že celo življenje kuri na drva, potem pa misli, da je meni vse jasno, verjetno po principu iznačevanja parcialnega pritiska skupnega življenja. Jaz sem doma samo pritisnila na knof in če je oče preveč šparal, sem mu malce povišala T dvižnega voda na enem ventilu (kar je ponavadi ata opazil šele po nekaj dneh, seveda še sedaj vestno zanikam, da sem imela prste vmes Big Grin )
Veš deklica sej navadnega kotla tudi moji boljši polovici ni bilo problem zakuriti,pa se ji je pri starem kotlu zgodilo,da je zmanjkalo elektrike potem je bila pa panika!!!
Je pa res ,da vaja dela mojstra!Samo pogumno nadaljuj pa si potem zmagala....!!
Lahko pa ti razložim protokol kurjenja s garantiranim uspehom in zelo malo truda.
Boš lahko ti možička naučila kako brez truda zakurit. :lol:
lp cratos
Deklica mi pa že dolgo ni nihče rekel. Big Grin

Bom zelo vesela protokola, ker zdaj mi včasih gre hitro, včasih pa nikakor ne. :?

Sicer pa se je mož vseeno odločil klicati serviserja, ker dimni plini tudi njemu uhajajo, in tudi meni včeraj (čaprav sem naložila ta velika bukova polena), dimni plini začnejo uhajati, ko v 2. ali 3. doložiš polena oz. ko se zalogovnik začne segrevati nad 60 st oz. ko je T peči nad 60 st. Ne vem, če je to sploh povezano. Mož sumi na tisti dimniški priključek, ki je s 100 reduciran na 80cm? Je možno, da je waltis s tem imel probleme in so zato morali povečati fi?
kvečjemu obratno, premer odvoda dimnih plinov bi znižali in ne zvišali, če bi šlo za parazitni vlek in s tem povezane motnje. pri tebi bodo morali, kot vse kaže (to je omenil že žerjavar), poseči v parametre primarnega zraka ali hitrost ventialtorja, morda celo oboje. nekje pri 60°C kotel ravno sproži črpalko za filanje hranilnika/ogrevanje hiše. se pravi je tukaj odjem zagotovljen - in se tdp ne bi smela dvigati; torej je moč plamena prevelika. serviser bo to nastavil da bo kotel lahko lovil ciljno tdp z ventilatorjen in primarnim zrakom.
Ali ne da,je to lep kompliment,če ti nekdo reče deklica!! Big Grin
Aleks pa ima prav glede TDP.Nisem zasledil na koliko ti uhajajo DP.
Povej mi kolikšno imaš temperaturo povratka ??

No sedaj ti bom na kratko opisal kako najlažje zakuriš.
-Zdaj če imaš ostanek ne aktivnega oglja je to sigurno najlažje štartati.
-Če kuriš iz nič pa tako!
-Na rešetko daš par trsk,ne veliko 5,6 ne več ,če kuriš s gorilnimi kockami je fino jaz osebno uporabljam kar plinski gorilec na kartuše ( tamale bombice ) s tem zažgem te trske.
-Pri kotlu ventilator zaženeš takoj ,ko naložiš trske in s brenarjem ali gorilnimi kockami zakuriš nad šobo.Loputo za odsesavanje DP imaš zaprto,da ima ventilator večjo moč sesanja.Papir ali karton odsvetujem za podkuriti ker preveč praši kotel.
-Na te trske naložiš spet 5-6 malo razklanih polenčkov premera 3x3 ali kaj podobnega premera(ostanki palet)itd.Trske naj bodo iz kašnega mehkega lesa
-Smreka
-Topol
-Lipa
-Bor
Ko pa imaš vse to naloženo nad šobo lahko začneš nakladati kotel do vrha s poleni ,ki pa spet ne smejo biti predebelo cepljena!Max.debelina polen pri uplinjakih je stranica polen10x10 pri nekaterih še manj.So tudi izkoristki boljši,če je kurivo bolj drobno. Izogibaj se okroglih ne razcepljenih polen.
Je pa fino ,da je v nakladalnem prostoru čim manj praznega prostora(kot bi zlagala lego kocke)
Za na vrhu lahko daš en konkreten polen,da s svojo težo pritiska kurivo proti šobi.
Zgoraj zapreš nakladalna vata,sredinska vrata pa pustiš odprta toliko časa,da temperatura DP naraste na približno 100°C potem jih zapreš in to je to.
Če kotel ne čistiš se s tem načinom kurjenja zamudiš 5min.
Dobro moraš počakati še toliko časa ,da DP narastejo na željeno temperaturo.
Ta čas pa vzameš metlo in pospraviš kurilnico. :lol:
Zapreš vratca,aja vratca imej priprta ni treba ,da so full otprta.
No to je na kratko ta opis.

Zdaj ko sem pisal ta post mi je na misel prišla en priblisk zakaj imaš lahko povečane DP .

Ali je tvoj mož že gledal kdaj zadaj kjer so toplotni izmenjevalci?Imam na sumu ,da turbolatorji ki so v obliki vzmeti ne opravljajo funkcije kot bi jo morali.
Te turbolatorji imajo funkcijo čiščenja toplotnih izmenjevalcev in pravilno bremzanje DP.
Po mojih izkušnjah so lahko te turbolatorji malenkost manjši kot je sama odprtina toplotnih izmenjevalcev in ne drgnejo ob samo steno(bi pa morali).
Ker ne drgnejo se je na steno nabral prah itd.vsak milimeter prahu pomeni ,da je toliko procentov večja možnost da ti toplota uhaja skozi dimnik in toplotni izmenjevalci ne opravijo svojega dela.
Zato sem tudi prej napisal ,da je časopis ali karton najslabši za podkurit ker ima karton v sebi veliko kalcita časopis malo manj.Se pa ta hudič zelo rad lepi na omočene dele kotla.
Upam,da sem tebi in še komu pomagal zakurit uplinjevalni kotel s najmanj truda.
Meni se moja metoda zelo dobro obnese. Idea

lp Cratos
Cratos dobro si tole spisal. Sam sem še tudi še novinec in delam malo drugače, tisto malo pepela in oglja kar pustim tik za vrati dam kocko, pred in na šobo nekaj trsk, v nekakšnem tunelu nekaj smrekovih remelnov, gor plast bukovih koščkov 5*3*50, gor pa debelih kalancev kolikor gre, ter takoj zaprem (v nekaj minutah je faza segrevanja končana).

In ni težav(tam pa tam na začetku malo sopiha), TDP ni še bila preko 160, ponavadi 130. Pepel sem letos čistil šele tretjič(ko čistim čistim vse ali nič, zgoraj spodaj in pod turbolatorji, skuril sem cca 1,5m3 drv).

Da pristavim še svoje vprašanje, bo betonu oz. peči kaj škodilo da je vseskozi nekoliko nasuta s pepelom?

A, še to peč je Attack 25 lambda.
@Fab ja sej ,če imaš ostanek oglja od prejšnjega dne je sigurno najlažje zakurit.Naredil pa sem opis ,če začneš kurit brez oglja.Pa ta način je možen samo za kotle s vlečnim ventilatorjem.
Ja na termo betonu je priporočljivo imeti plast pepela,dočim naj bi bili kovinski omočeni deli čim bolj čisti.
lp cratos
Ja, všeč mi je. Big Grin

Jaz tudi zakurim tako, da pustim oglje. Peč vedno malce očistim, tako kot je pokazal mož. Hvala za navodila, bom preizkusila.
(mimogrede, a se vam tudi vsak dan nabira na peči droben prah?)

T dimnih plinov začne uhajati preko 210 , ko je povratek v peč okoli 60 st. Torej, ko je vi bistvu segret tudi spodnji del zalogovnika. Ne vem, če je to povezano, ali je slučajno, vendar ponavadi DP pobegnejo, ko v 2. naloživa ali 3. naloživa zalogovnik za polena in je povratek v peč že nad 59 st. C, (torej je tudi zalogovnik za vodo ogret na 60 st c).

Sicer so običajno dimni plini zelo različno od 130 - 190 st c. (Pri 130 opažam, da so ponavadi moja drva v zraku). Koliko je sploh optimalna TDP, mož pravi , da 180, 190, jaz pa sem nekje prebrala, da mora biti čim manjša za boljši izkoristek (vendar ni pisalo koliko, le da ne sme kondezirat, no tega problema nimava).

Turbulatorje kot krivce je omenjal tudi mož, možno, da sva jih zapacala, ker sva za podkurit uporabljala karton in časopis?

Koliko ur dnevno pa imate kotle v obratovanju te dni? Najin kotel je skoz v pogonu, cca 8-12 h, da potem zalogovnik (1500 l) ogreva ostali čas. Na kotel čez dan grejeva še SV.

Lp, Maja
Kako pogosto pa čistita turbulatorje?

Jaz priporočam da se jih podrgne s krtačo vsaj enkrat na dva meseca, je razlika občutna, tudi če ima kotel vgrajen sistem za "avtomatsko čiščenje"...
1 2 3 4 5 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi