Žerjavar Napisal:SloCop Napisal:Bolj kot sem ti ponazoril s steklenico ti pač ne morem, lahko ti narišem edino. Jaz to steklenico razumem kot: pretočena količina bo enaka, ne glede na čas pretakanja. Analogija na zalogovnik: iz njega lahko črpaš le toliko toplotne energije, kot si je vanjo vložil. Ali je bila to voda pri 95 C ali pri 65 ni važno.
Plastenje ti kot posledico svojega stanja omogoča dostop do željene energije več časa kot če bi ta pojav omejeval, Čas koriščenja energije je odvisen le od energetskega pretoka (moč ogrevanja) in razpoložljive zaloge energije. Ni odvisen od drugih stanj (temperature) te energije. Razpoložljive energije pa je le toliko, kot si je vložil iz kotla v zalogovnik.
Žerjavar, saj tole (in še marsikaj drugega, pa da preveč ne citiram) drži, fizika, matematika, logika, vse štima, ampak je vsaj iz uporabniškega zornega kota (ko torej ne delamo fizikalnih eksperimentov, ampak poskušamo opremo uporabiti za izboljšanje svoje okolice in kvalitete življenja) nekako, kako naj rečem, pomanjkljivo. Zanemaril si namreč kompleksnost uporabe v zalogovniku shranjene energije. Pa še enkrat, ta kompleksnost nič ne vpliva na količino shranjene energije, niti ne vpliva na pravilnost tvojih navedb, ima pa veliko opravka z uporabnostjo in našim udobjem v vsakdanjem življenju.
Gre za to, da energijo, shranjeno v zalogovniku, lahko uporabimo na zelo različne načine, od katerih so nekateri enostavni, poceni, varni, obvladljivi, drugi so pa zelo kompleksni, dragi, nevarni in jih morda kljub vedenju, da obstajajo, sploh ne znamo izvesti. Ter seveda karkoli vmes med obema skrajnostima. Tisto, kar je najenostavneje in skoraj edino, kar z zalogovniki delamo, je uporaba energije s konvekcijo in kondukcijo - vodo prečrpamo v toplotne izmenjevalce (razumite to v širokem smislu), kjer s prehajanjem toplote odda energijo. A vse to deluje samo takrat, ko ima voda višjo temperaturo od temperature tistega, kar ogrevamo. Ko se temperatura izenači ali je temperatura vode celo nižja, si z vso silno energijo, ki je še vedno shranjena v vodi, na ta način ne moremo več kaj pomagati. Pogosto mora za dovolj ogrevanja temperaturna razlika biti celo dovolj velika.
Seveda obstajajo kompleksnejši načini, kako lahko uporabimo še nadaljnjo energijo, shranjeno v vodi:
- Vodo lahko ohlajamo naprej vse do ledišča. Ali to znamo? Seveda, gre s toplotnimi črpalkami. To tudi počnemo. Ampak mislim, da samo tam, ko tako ohlajeno vodo nekako zastonj (npr. s Soncem) nazaj ogrejemo. Drugače pa se zgleda ne splača.
- Vodo lahko zamrznemo in iz nje pridobimo ogromno latentne toplote. Tudi to gre, tudi to včasih počnemo, veljajo pa enaki pomisleki kot pri prejšnji alineji, le še nekoliko bolj kompleksno postane vse skupaj.
- Vodo med drugim sestavlja tudi vodik. Tega bi s fuzijo lahko zlili v helij. Tako pridobljena energija bi bila ogromna. Je pa to hudo zapleten, drag, nevaren in škodljiv postopek. Pa razen za razstrelitev kakšnega hriba, tako pridobljene energije ne znamo uporabiti za kaj koristnega.
- Lahko bi k naši vodi (materiji) zlili enako količino "antivode" (antimaterije). ;-) Bi dobili energije za izvoz. Samo je hudič, ker ne poznamo nahajališč antivode in ne vemo, kako jo spraviti do naše vode, da nam že prej ne zreagira s kakšno materijo na poti. Pa še ta nevarnost obstaja, da tukaj ne bi razstrelili le kakšnega hriba, ampak nemara kar cel planet. :-)
Še en bolj praktičen primer. Imamo peč na drva (ki trenutno ne gori) in ploščate sončne kolektorje na lep, jasen, sončen, a mrzel dan. Na drugi strani pripravljamo toplo sanitarno vodo, za katero potrebujemo ogrevalno vodo pri 60 °C (recimo, da so naše zahteve/potrebe pač takšne), velik ogrevalni krog z veliko majhnimi radiatorji v slabo izolirani hiši, v katere v danih razmerah moramo pošiljati vodo pri prav tako 60 °C ter majhen krog s talnim gretjem v eni kopalnici, v katerega pošiljamo vodo pri 26 °C. Ter seveda velik zalogovnik.
Če imamo v teh razmerah v celem zalogovniku vodo pri recimo 55 °C, je v njem shranjeno ogromno energije, a poleg tega na pipah nimamo dovolj tople vode in po skoraj celi hiši ni dovolj toplo. Če bi vodo pri 55 °C poslali v ploščate kolektorje, se bi na naš mrzli dan iz njih lahko vrnila ohlajena na 50 °C. Recimo. Edino, kar deluje, je ogrevanje v kopalnici.
Če bi v istem zalogovniku imeli v zgornjih 3/4 vodo pri 60 °C, v spodnji četrtini pa pri 21 °C, bi to ne bilo enako prejšnji situaciji, ampak bi na ta način v zalogovniku imeli absolutno
manj shranjene energije. Pa vendar bi kar nekaj časa to energijo lahko koristno uporabljali za prav vse. Poleg tega bi v sončnih kolektorjih morebiti uspeli vodo iz 21 °C segreti na 26 °C, kar bi utegnilo pokriti potrebe talnega ogrevanja majhne kopalnice.
Žerjavar Napisal:Prav gotovo pa je razlojevanje pozitivno, ko delamo le z občasnim polnjenjem zalogovnika. Pri principu, da mora v zalogovniku vedno ostati vsaj nekaj razpoložljive toplote, pa se bojim, da razsojevanje nima prednosti.
Seveda obstajajo situacije, ko razslojevanje nima prednosti. Predvsem sem sodijo vsi tisti primeri, ko imamo v celem zalogovniku vodo višje temperature, kot je najvišja temperatura, ki jo za karkoli potrebujemo. Seveda tudi vsi tisti časi, ki so predhodni in dovolj blizu onim iz prejšnjega stavka. To pomeni, da preden bomo iz zalogovnika potrebovali nekaj, česar tam ni, dosežemo v celem zalogovniku temperaturo višjo od najvišje potrebne. Pa ne smemo imeti kakšnega nizkotemperaturnega nekontroliranega vira temperature (npr. sončni kolektorji v določenih razmerah). Podobno je v drugi skrajnosti pri nizkih temperaturah v celem zalogovniku.
Ne verjamem pa, da je kak zalogovnik prav vedno v takšnem položaju, kjer plastenje ne bi bilo koristno. Oz. če kak že obstaja, so taki primeri gotovo silno redki.
Žerjavar Napisal:Za dobro plastenje je treba moč črpalke spreminjati glede na temperaturo vode ob iztoku iz kotla.
To zelo drži in se vse premalo povdarja, dela in sploh ve pri mojstrih centralnega ogrevanja.
Žerjavar Napisal:Nič še ni slišati, da bi kdo kuril peč na 95 C. Ne se bati, pri 2,5 bar (varnostni ventil) voda vre pri 126 C. Je pa za tak dvig temperature potrebno preveriti, ali je ekspanzijska dovolj velika.
Verjetno preveč tvegano za redno uporabo v domačih ogrevalnih sistemih iz cenenih elementov vprašljive sestave z malo varnostnimi mehanizmi. Včasih (ko npr. odpove prisilno ohlajanje peči na drva skozi varnostni toplotni izmenjevalec ali pa le tega morda sploh ni) se pa stvar tako ali tako pripeti.
Pri parnih lokomotivah, termo in nuklearnih elektrarnah gredo še veliko, veliko dlje. A seveda je vse to narejeno iz drugačnih materialov, z drugačno skrbnostjo, z več varnostnimi mehanizmi in zahteva usposobljen kader za upravljanje. In lahko gre veliko bolj narobe, če slučajno vendarle gre kaj narobe.
branci Napisal:jaz mam peč na drva 35kw in zalogovnik 3000l, za segrevanje zalogovnika od 25 do 90°C rabim konstanto gorjenje peči okoli 7-8h, v tem času kurim na polno do 95°C, segrejem hiso na 24°C, zalogovnik odzgoraj na 90°C+ spodaj na 83-85°C bojler na 65°C, pri sedajšni zunanji temp okoli 6°C potem ogrevam hišo okoli 48°ur(dva dni)na konstantno temp 24°C
kje tuki rabiš razslojevanje zalogovnika jaz nevem
pri drvah ne prišparaš, ogreval hiše tudi nebi dlje,
razen če je še kje jakšen dejavnik ki ga jes ne vidim
To je tipična situacija, kjer je razslojevanje res nepotrebno. Na začetku je zalogovnik energetsko prazen, na koncu je poln, vmes pa ne vpliva na nič. A to se spremeni takoj, ko peč neha goreti, oz. ko se preneha odjem toplote iz nje. Takrat naenkrat postane zelo pomembno. Drugače boš celi zalogovnik počasi hladil in ko ti bo temperatura padla pod 65 °C, ne boš mogel več ogrevati tople sanitarne vode iz njega. Če bi imel v sistemu še sončne kolektorje, bi pa razslojevanje lahko bilo pomembno tudi že v času gorenja peči. Nekaj časa, recimo prvo polovico gorenja.
Mimogrede, zakaj potrebuješ toplo sanitarno vodo na 65 °C? Meni se to zdi že škodljivo visoka temperatura.
Tone Napisal:Pri polnjenju ni pretok skozi zalogovnik odvisen od moči črpalke, ampak od moči peči in razlike temperatur dovoda in odvoda. To je ja simpel, osnovnošolska fizika.
Saj iz tvojih prispevkov izžareva veliko znanja fizike in verjamem, da si hotel povedati kaj pametnega. Samo uspelo ti pa ravno ni. ;-) Moč peči ter temperatura dovoda in odvoda same po sebi direktno nimajo prav nikakršnega vpliva na pretok skozi zalogovnik.
Dejansko je pretok skozi zalogovnik enak razliki pretokov skozi ostale tokokroge. No, pri kolikortolikor enostavnih sistemih. Torej razliki med tem, koliko vode v danem trenutku teče v vse ogrevalne kroge skupaj, in tisto, ki priteka iz vseh virov ogrevanja skupaj. Razlika je lahko pozitivna ali negativna - enkrat voda skozi zalogovnik teče v eno smer, drugič pa v drugo. Samo to. Temperature ter moči črpalk in peči s tem nimajo nobene neposredne zveze. Vse to bi lahko počeli recimo tudi z mrzlo vodo.
Pri
dobro dimenzioniranih in reguliranih sistemih so vsi ventili tako postavljeni in vse črpalke tako črpajo, da se od vseh virov ogrevanja odvaja toliko energije, kolikor je tam nastaja, in v zalogovnik gre toliko energije, kolikor znaša razlika med energijo, ki se dovaja v vse ogrevalne kroge skupaj, ter tisto, ki prihaja iz vseh virov ogrevanja skupaj. Kar je spet lahko pozitivno ali negativno in enkrat energija teče ven iz zalogovnika, drugič pa noter. V tej situaciji potem pretok skozi zalogovnik je posredno odvisen tudi od moči peči in temperatur posameznih vodov (in še marsičesa). In še enkrat, to velja le za dobro regulirane in dimenzionirane sisteme.
V nekaterih primerih je pretok skozi zalogovnik odvisen tudi od moči črpalk. Sploh v primerih kakšnih pregretih sistemov, ko s polno močjo katere od črpalk poskušamo toploto spraviti stran od tam, kjer je je preveč.
Tone Napisal:Zalogovnik se pri polnjenju plasti, pa če je navaden sod s šlaufom speljanim na vrh soda.
Seveda, a le tako dolgo, dokler imaš vodo različnih temperatur. Če vodo zmešaš, bo vsa voda dobila neko povprečno temperaturo. No, saj se bo tudi ta splastila, a bo ena sama enotna plast skozi celi sod. Kar pa tipično ni to, kar želimo. ;-)
Tone Napisal:- Razslojevanje je pomembno oziroma je o njem smiselno govoriti in zanj nekaj narediti samo ob praznenju. Če bi imel povratek iz radiatorjev 30°C, bi dober zalogovnik 99% časa praznili z recimo 75°C, nato bi pa temperatura hitro padla na 30. To pomeni, da bi radiatorji do konca praznenja greli na ful. Če nimaš razslojevanja, črpalko na ful, bedni sobni termostat s histerezo 1 ali celo 2°C in zato črpalka vsaki 2 uri laufa po uro, boš imel povratek recimo 60°C in se ti bo zalogovnik po enem dnevu shladil na 60°C, po še pol dneva bo pa že prehladen za ogrevanje bajte.
- Razslojevanje pri polnjenju je relevantno pri solarnem sistemu.
Seveda je pomembno ob praznenju in pri solarnem sistemu. Nikakor pe ne drži, da bi bilo pomembno samo takrat. Pomembno je recimo tudi takrat, ko nimaš dovolj energije, da bi napolnil cel zalogovnik. Bolj natančno, napolnil do stopnje, kjer bi v celem zalogovniku imel temperaturo višjo od najvišje potrebne.
In kot sem že pisal, obstajajo seveda tudi situacije, ko razslojevanje res ni pomembno.
branci Napisal:in kakšen sistem razslojevanja torej imaš, in kako ti zalogovnik raslojuje vodo pri povratnem vodu boljše kot pri zalogovniku brez tega takoimenovanega razslojevalnika da ti je ne meša? pa mi to razloži?(v praksi ne v teoriji)
Evo, tukaj si dregnil v, po mojem mnenju, ključni problem zalogovnikov. Tudi sam iščem neko dobro rešitev za umeščaje vode iz povratnih vodov na pravo mesto v zalogovniku. Pa mi je zaenkrat še ni uspelo najti. V mislih imam povratne vode, ki po temperaturah niso povsem na dnu - tipično iz radiatorjev. Je pa isti problem z vodo, ki se vrača iz sončnih kolektorjev, ko je ne segrevamo na maksimalno potrebno temperaturo, ampak na kakšno nižjo še uporabno, npr. primerno za talno ogrevanje.
Še najboljše, kar sem videl na shemah, je bilo na primeru enega Avstrijca, ki je v zalogovnik predelal star sod za vino. Ne hrastov, ampak iz rostfreija seveda. ;-) Samo mi v podrobnosti ni znano, kako je to naredil. Od komercialnih ponudnikov mi vzpodbudno delujejo zalogovniki, ki jih dela ETA. Bi rad kdaj videl kakšnega od znotraj, kar pa ne vem kje in kako, ker nimajo nikjer nobenih trgovin, ni jih na sejmih, ... Zanimiv je tudi pristop z dvojnim lijakom nekje na sredini, iz katerega bi se naj voda pri nizki hitrosti v ozkem curku dvignila/spustila na ustrezen temperaturni nivo. Pa nekako dvomim, da to res dobro deluje. Bo mogoče potrebno izvesti kakšno simulacijo.
branci Napisal:poznam vse te zadeve vse sem že videl tudi varil sem jih že v zalogovnik
ampak mi še ni dobeden povedal kako se pri vseh teh razslojevalnikih voda manj meša in boljše razslojuje kot brez kaj šele da bi kdo kakšen izračun dodal
Tukaj me begata dve stvari. Si varil samo sisteme na "isti višini", ki torej na svoji višini ustvarjajo plast, ali sisteme, ki vodo najprej dvignejo/spustijo na ustrezno višino? Če to drugo, bi to potem moralo biti iz materiala, ki slabo prevaja toploto. Kar pa kovine, ki jih navadno varimo, niso. Vem, da govorimo tudi o varjenju plastičnih vodovodnih cevi pa o varjenju bitumenskih trakov, ampak ...
Drugo reč pa - deluje mi, kot bi delal (varil) nekaj, kar ne veš kaj in kako. Kako si potem vedel, kaj in kako naj sploh zavariš, če nisi vedel, kako in zakaj tisto deluje?
Jozl Napisal:Nazadnje sem v peč 3 dni prej očistil dimne kanala in naložil najprej mokre iverice
Kurjenje mokre iverice? A to je kakšna nova moda?
Aleš