centrum Napisal:Da malo delim izkušnjo.
Sicer je zunaj še kar toplo temu primerna je poraba energenta.
Ogravalne površine 190m2+ delanica ki se trenutno ne ogreva.
Postavitev glavnih oken-panoram je J-JZ.
Izalacija 16 cm in18 cm grafitni EPS-F.
Dnevna temperatura 21,5 in nočna 21 stopinj...nam je dovolj.
Peč Vaillant eco tec 246 kondenzacijska kar je premočna in smo jo naštimali na minimum...neumen nasvet mojstra ..jes pa sem pogolnil cmok.
Trenutno ogravam le objekt brez SV za kar koristimo TČ 300l Termotehnika.
Poraba ta mecec ( na dan ) je 4 m3 kar znese 2,8€.
Se mi zdi nekje srednja žalost.
V kolikor bi moja gospa gvigala žaluzije ob sončnih dnevih bi peč mirovala še dan ali 2.
Talno mi zalaufa cca ob 5 uri zjutraj in do 8 ogreje celo bajto potem pa spet miruje do naslednjega jutra.
Torej v 24urah pade temperatura za 0,5 stopinje.
Kuhamo bolj malo le med vikendi več. ... temperaturnih dobitkov je malo.
Da pričakoval sem manj ..mogoče drugo leto ko se objekt še malo presuši.
Ne vem pa koliko bi porabil s TČ zrak -voda ali s kakim drugi menergentom če govorimo o finančnem vidiku.
jst bom pavšalen, pa vendar:
meni se zdi poraba samo za ogrevanje in glede na trenutno še zmerne temperature malce velika, sploh glede na opis objekta ipd. tukaj lahko mogoče malo pokukaš za referenco glede porabe, čeprav seveda ni to 100% merodajno:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=33852&start=15">viewtopic.php?f=7&t=33852&start=15</a><!-- l -->
kakšna je lokacija, orientacija (sploh oken), velikost steklenih površin, kakšen je gabarit in oblika hiše, kje je tista neogrevana delavnica? kako je izolirana straha, kakšni so preboji, ventilacija ipd?
drgač pa mogoče bi lahko dali kakšno stopinj manj pri nočnem režimu, nekje 19 stopinj je recimo eno takšno priporočeno povprečje. bi recimo že to znalo prišparat kar občuten delež najbrž, sploh pri nižjih temperaturah. potem so seveda še ustrezna senčila na steklenih površinah ipd (tukaj so najbrž rolete v prednosti). potem bi tukaj lahko o ogrevalih (bi zelo rad videl enkrat eno konkretno študijo medsebojne primerjave npr klasičnih toplovodnih radiatorjev, el. sevalnikov, talnega, stenskega ipd glede na porabo energije, ampak res kaj konkretnega iz prakse še nisem zasledil). meni se zdi radiatorsko ogrevanje za recimo centralne sistem s kotli ustreznejša zadeva, ampak o tem ne bi..