zamot1 Napisal:....škoda denarja za take peči...
Imam Viadrusko in dela ko šus
, je pa res da sem jo malo predelal po svoje.
LP Tomaž
To pravim za peč od ATMOS_a. Prej smo imeli nemško Ideal Standart in je po 30 letih spustila dušo zaradi prevelikih drv, ki so se metale v njo in udarjale ob zadnjo steno. Sredi sezone smo zamenjali s podobno močnejšo pečjo, saj ogrevamo 2 hiši. Vzeli smo VIADRUS litoželezno, peč je bila in je še super, ker sem jo vgradil v svojo novogradnjo. Ta peč je bila še boljša od nemške, ker si jo lahko pred vsakim kurjenjem enostavno očistil in še šuber ima. Ker smo menjali kurilnico in dali zalogovnik smo po prepričanju inštalaterja vgradili ATMOS na podpih uplinjevalno in 2800l zalogovnik + 14m2 vakumskih solarnih kolektorjev. Prej smo pokurili 5-6 šajtrg drv, sedaj pa 6-8 šajtrg drv na teden. Kjub boljši peči in zalogovniku smo povečali porabo........halo kam to pelje. Pa smo preverili temp. dimnih plinov in zamenjali regulacijo ND3 za TK2, ki pač krmili tudi vrtljaje ventilatorja. Pri normalnem češkem delovanju je dimnik šlo preko 350°C, več elektronika ni merila. Elektronika je z regulacijo uspela zmanjšati dimne pline na 300-320°C, še vedno preveč. Cratos je naredil dodatek v komori in tako smo še zmanjšali dimne pline na 220°C in s tem tudi moč peči.
Mlajši brat je kupil GUNTAMATIC in ima pri 14kW moči dimne pline samo 130°C, če programsko poveča moč na 20kW pa ima dimne pline 150°C. Tu za peč dati ne 2x več € in občutno manjša poraba drv, da svoj odgovor. Ni kaj za komentirat, samo pohvale vredno.
Mami je še vedno žal Viadruske, ker je peč veliko bolje delovala. In še ves klump si lahko notri skuril, tudi bolj vlažne drve. Se lahko zahvalim bratu, da sem jo še pravočasno zmontiral v mojo hiško.
Glede na moje oz. naše izkušnje v familiji lahko samo rečem, ali kupiti čisto poceni peč za cca 1000€ klasiko ali pa dobro uplinjevalno. Saj kaj se tiče Atmosa, ga bomo po vsej verjetnosti raje vrgli na odpad, kot da ga predelamo in dovarimo cevni izmenjevalec s turbolatorji. Malo denarja je pač malo muzike in to tudi velja na pečeh za centralno kurjavo.
To je moje osebno mnenje, ki se z nekaterimi tukaj navzkrižno razlaga, je pa realno na mojih izkušnjah.
@Branci
Za peč imam 32-40-180 in cevi 35, tako da ni problema povečati pretok. Bom kmalu probal in dal odgovor. Bom malo manj naložil na začetku in potem dodal v peč nekaj hitro gorečega in videl kako se bo sistem obnesel.
Pa tisto v linku, kje so slike, sem vse sam izdelal. Nekaj sem pač prišparal pri inštalacijah, pa toliko več zapravil za kvaliteno elektroniko in udobje.