Ali ne da,je to lep kompliment,če ti nekdo reče deklica!!
Aleks pa ima prav glede TDP.Nisem zasledil na koliko ti uhajajo DP.
Povej mi kolikšno imaš temperaturo povratka ??
No sedaj ti bom na kratko opisal kako najlažje zakuriš.
-Zdaj če imaš ostanek ne aktivnega oglja je to sigurno najlažje štartati.
-Če kuriš iz nič pa tako!
-Na rešetko daš par trsk,ne veliko 5,6 ne več ,če kuriš s gorilnimi kockami je fino jaz osebno uporabljam kar plinski gorilec na kartuše ( tamale bombice ) s tem zažgem te trske.
-Pri kotlu ventilator zaženeš takoj ,ko naložiš trske in s brenarjem ali gorilnimi kockami zakuriš nad šobo.Loputo za odsesavanje DP imaš zaprto,da ima ventilator večjo moč sesanja.Papir ali karton odsvetujem za podkuriti ker preveč praši kotel.
-Na te trske naložiš spet 5-6 malo razklanih polenčkov premera 3x3 ali kaj podobnega premera(ostanki palet)itd.Trske naj bodo iz kašnega mehkega lesa
-Smreka
-Topol
-Lipa
-Bor
Ko pa imaš vse to naloženo nad šobo lahko začneš nakladati kotel do vrha s poleni ,ki pa spet ne smejo biti predebelo cepljena!Max.debelina polen pri uplinjakih je stranica polen10x10 pri nekaterih še manj.So tudi izkoristki boljši,če je kurivo bolj drobno. Izogibaj se okroglih ne razcepljenih polen.
Je pa fino ,da je v nakladalnem prostoru čim manj praznega prostora(kot bi zlagala lego kocke)
Za na vrhu lahko daš en konkreten polen,da s svojo težo pritiska kurivo proti šobi.
Zgoraj zapreš nakladalna vata,sredinska vrata pa pustiš odprta toliko časa,da temperatura DP naraste na približno 100°C potem jih zapreš in to je to.
Če kotel ne čistiš se s tem načinom kurjenja zamudiš 5min.
Dobro moraš počakati še toliko časa ,da DP narastejo na željeno temperaturo.
Ta čas pa vzameš metlo in pospraviš kurilnico. :lol:
Zapreš vratca,aja vratca imej priprta ni treba ,da so full otprta.
No to je na kratko ta opis.
Zdaj ko sem pisal ta post mi je na misel prišla en priblisk zakaj imaš lahko povečane DP .
Ali je tvoj mož že gledal kdaj zadaj kjer so toplotni izmenjevalci?Imam na sumu ,da turbolatorji ki so v obliki vzmeti ne opravljajo funkcije kot bi jo morali.
Te turbolatorji imajo funkcijo čiščenja toplotnih izmenjevalcev in pravilno bremzanje DP.
Po mojih izkušnjah so lahko te turbolatorji malenkost manjši kot je sama odprtina toplotnih izmenjevalcev in ne drgnejo ob samo steno(bi pa morali).
Ker ne drgnejo se je na steno nabral prah itd.vsak milimeter prahu pomeni ,da je toliko procentov večja možnost da ti toplota uhaja skozi dimnik in toplotni izmenjevalci ne opravijo svojega dela.
Zato sem tudi prej napisal ,da je časopis ali karton najslabši za podkurit ker ima karton v sebi veliko kalcita časopis malo manj.Se pa ta hudič zelo rad lepi na omočene dele kotla.
Upam,da sem tebi in še komu pomagal zakurit uplinjevalni kotel s najmanj truda.
Meni se moja metoda zelo dobro obnese.
lp Cratos