PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi Napisal:
JozkoPetarda Napisal:Taboljše peči imajo tudi dovod zraka v kurišče narejen tako da ta vstopa na dnu komore, tam kjer je žerjavica. Ker je tako boljše, saj je izgorevanje bolj kontrolirano.
Mater, da bom zvečer odšravfal v attacku vodila za zrak in pustil da bo zrak po dnu kurišča prišel do šobe. Me zanima kako bo gorelo.
Sem enkrat že probal nekaj podobnega, pa mi je nekam sumljivo sopihal. Vendar sem takrat imel tudi grdo nametana drva in je možno da je bilo to krivo.
Nemci (forum holz...) baje kar predelujejo attacke v tej smeri

Hudič je v detajlih. Primarni zrak ne sme priti direktno do šobe brez da bi prej prišel v stik z drvmi/žerjavico. Če gre direkt v šobo je to zguba. Če si boš natančno pogledal kakšen je dovod zraka pri "dražjih" kotlih boš videl da je štos v temu da se zrak razporedi po celem obsegu kurišča, in da ne prihaja v kurišče samo v eni ali dveh točkah. Luknje za dovod so nekje 5cm nad dnom kurišča po celem obsegu. S tem dosežeš tudi da se drva lepše posedajo v kurišču, saj gori enakomerno ne samo na enem koncu.

Grdo nametana drva pa so vedno problem neglede na to kakšen je dovod, drva morajo biti lepo zložena, praznim prostorov mora biti čim manj, saj le tako dosežeš da je primar optimalno izkoriščen. Tudi predebelo cepljena drva so problem, itd...
....sem čakal in dočakal..torej,kot pravi Jožko,žal so tudi pri nalaganju pomembni detalji,če želiš rezultat,kot ga pričakuješ,torej sarža mora biti zložena"na tesno
..sam nimam uplinjaka,zato pa klasika kurim na princip odgorevanja,kar pomeni,da moja sarža zavzame celotno gorišče,zložena na tesno,isto,kot v drvarnici..pa še malo poćez spredaj in ozadaj...samo,da ne ostane,kaj votlega
....vam povem da po 1h od prižiga skoraj ni videt plamena..vse vidno močno,brezdimno žari,kajti spodnje vrste zaradi pomanjkanja prostora ne morejo vzplamenet
..posledično komplet sarža"dela na optimalni delovni temperaturi :wink:
đozo tebi pa res dela vse optimalno in kaj imaš za eno peč?
zs čitaš kaj?
...v mojih letih sem raje v kurilnici,kot v spalnici...pravijo,da si morš že prvi dan po poroki babnco"uštimat :wink:
...torej,rol-v kurilnici, mi vleče optimalno,pečka je klasične odprte štadler konstr.,bajta uspešno vse požre,če pa je kdaj na 23 st,...dobim za večerjo"cigansko pečenko in pir iz zaklenjene hladne špajze Big Grin
..torej,če imaš"rol dober Big Grin ,vse dobro špila
..pa kakšnemu"dedkovemu nasvetu je dobro prisluhnit in analizirat,ter sprobat :wink:
ps
.ker sem dejansko raćunalniški analfabet,sem se šele danes,po dolgem času spomnil,da obstaja moja pripadajoča stran(ZS)
...se vsem prijatlom opravičujem,zato sem malo prej"ažurno odposlal nekaj mojih mišljenj :oops:
Nov problem.

Evo, mož odsoten, pa sem zdaj spet glavni kurjač. Danes mi nikakor ni ratalo zakuriti peči, sedaj nekako gori, T dimnih plinov je pa pod 100 (ponavadi okoli 180). A je možno, da zaradi vetra zadeve delajo drugače kot ponavadi? Ker zjutraj so bili v peči eni čudni zvoki, čeprav je bila ugasnjena in sem ugotovila, da se sliši veter (preden sem zakurila, potem se je slišal samo še ventilator).

Upoštevajte prosim, da je moj kurjaški status v praksi relativno kratek.

mimogrede, kako vam rata naložit na tesno, meni se potem drva zataknejo in ostanjeo v zraku :oops:

@hanzi: valjda je telmos mislil tebe, jaz ne bi šla šraufat nešesa v peči. Tudi možu bi to prepovedala. :wink:
mimogrede, kako vam rata naložit na tesno, meni se potem drva zataknejo in ostanjeo v zraku

v tem je problem. ventilator načeloma ustvari dovolj potiska za dimne pline tudi če malo piha.
Hja, spet sem narobe naložila in so drva ostala v zraku :oops:

Sem tvegala življenje in zdravje, hčer in taščo spravila na varno... in zeloooo previdno in počasi Confusedhock: odprla srednja vratca peči (kljub temu da v navodilih eksplicitno piše, da naj tega ne bi počeli, samo se mi je zdelo, da pri 90 st ni bi ravno smelo ravno kaj eksplodirat). No, potem je peč normalno delala, ko sem drva požokala na pravo mesto.

Mož je še rekel, da sem poleg vsega vzela še drva z napačnega kupa, zato nisem mogla zakurit. 8) Evo, danes je pa šlo hitreje. Big Grin
telmos Napisal:Ne delat neumnosti, ker ne bo gorelo. Za ta boljše peči in vse ostalo velaj, da je tisti sekundarni zrak potreben za popolno izgorevanje, primarni pa za kontrolo moči. Če se primarnega usmeri v "žkno" ne bo nič!
dve kurjenji sem sežgal brez usmernika. NIsem opazil bistvenih razlik, zanimivo je edino to da sem vsaj včeraj opazil, da je kljub temu cel kup drv vžgal. parametre (lambda, co2, kisik) je peč nekako lovila brez težav, vsaj nisem opazil bistvenih odstopanj). Bom našravfal usmernike nazaj notri pa da vidim, če bo enako, potem naj ostanejo notri. Najbrž jih proizvajalec ni brez razloga nataknil, ne vem pa kaj so nemci na holz forumu spesnili glede tega (pri attack pečeh)
Citat:v navodilih eksplicitno piše, da naj tega ne bi počeli, samo se mi je zdelo, da pri 90 st ni bi ravno smelo ravno kaj eksplodirat)
Ni nevarnost eksplozije kotla (temperatura 90 C), nevarnost je eksplozije v kurišču.
V kurišču imaš žareči les. Ko ga sprostiš, pade dol in se sprosti prah iz zoglenelega lesa, ki se takoj vžge = eksplozija prahu ob vžigu. Lahko ostaneš brez las in še kaj, ker vate puhne plamen in žareči prah.
Nimam časa - sem v penziji!
Kako pa naj potem spravim drva dol, počakam, da se peč ugasne in še enkrat zakurim, najbrž.
Citat:Kako pa naj potem spravim drva dol,
Ne vem.
Sem samo korigiral tvoje mišljenje, da ni možna eksplozija. Ni se problem varovati nevarnosti, če nevarnost poznaš.
RobicM Napisal:Kako pa naj potem spravim drva dol, počakam, da se peč ugasne in še enkrat zakurim, najbrž.
ne bo hudega, le lepo z andahtjo jih počasi navzdol zbezaj. vzbuh pride, če se vse naenkrat dol podre, temu pa se je treba izogniti. treba je sicer rečt da to ne bo čisto prava eksplozija, ampak vzbuh. se pravi, kotla ne bo kar tako razgnalo.

sicer se pa moraš navaditi prav naložiti kotel, da se svodenje kurjave v obok ne dogodi. važno je tudi da polena niso predolga, kar morate paziti že pri žaganju. po možnosti težja polena dati višje/nazadnje da pritskajo enakomerno na naloženo v smeri proti šobi. a to se človek navadi, brez skrbi.
Nov dan, nove kurjaške težave. :wink:

Dimni plini uhajajo v višave. Stalno se izpisuje max T dimnih plinov in enkrat (včeraj), se je pokazal tudi znak za okvaro tipala za dimne pline. Po ponovnem vklopu sem zjutraj waltisa ponovno zakurila (pustimo to, da sem letela zjutraj ven ob 5.30 v pižami in flisu po drva), da vidim, če bo šmentana reč delovala. no sicer deluje, ampak spet se izpisuje max T dinmih plinov.

In sem šla še enkrat brat navodila in ugotovila, da je v navodilih napisan dimniški priključek fi 80, naš dejanski izhod je pa fi 100, potem pa je tako za dimniškim priključkom reducir 100/80. In sem gruntala, če nam mogoče to dela težave.

Ugotovila sem, da se je v času, ko smo mi naročali spremenil fi dimniškega priključka, centralist o tem ni vedel nič, tako, da smo v dimnik speljal T kos 80/160 (se mi zdi, da je potem 160, tle me ne držat za besedo), centralist pa je to nekako vkup uštukal z reducirjem 100/80.

Idejne rešitve napisane od najmanj do najbolj težavnih:
Zamenjat dimniški priključek na waltisu za starega, torej 80 fi?
Poštemat dimnik, ven vržt T kos 80/160 in dat 100/160.
Zamenjat uplinjaka?
Zamenjat centralista?
Po premisleku bi moža vseeno obdržala 8)
Citat:Dimni plini uhajajo v višave.
Temperatura dimnih plinov je višja od deklarirane (tovarniško predvidene), če je intenzivnost ognja močnejša, kot je potrebno za nazivno moč kotla. Treba je zmanjšati moč ognja: debelejša polena, manj dovoda primarnega zraka.
Dimnik oziroma priključek imaš fi 80?
Da ti slučajno dim ne uide mimo spodnje izgorevanje komore direkt v dimnik (skozi zadnjo loputo ki ni zaprta med gorenjem)?
1 2 3 4 5 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi