PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če potegnemo črto, boš z "vakumcem" ogreval brez STČ in boš prihranil 6 x 10 = 60€ letno.
Delujoč vakumski kolektor te pride cca 1500€.
Torej se ti zadeva izplača 1500/60=25
Torej v 25ih letih, ko boš moral razmišljati verjetno o zamenjavi tako kolektorja, kot STČ.
Je vredno greha?
oo je je, Smile

pa še predelava peči na drva, se pravi na pelete. potem je prihranek na dlani. Smile samo v kolikšnem času.
razumem menjavo stare dotrajane oljne peči, za nek nov cenejši energent. ne razumem pa vseh teh, kombinacij, predelav, ker ni boga da bi me prepričal, da se vam to povrne v 20 letih. potem pa sledi, saj vemo kaj....
Ugibam - britof?
Ja tole bi rad videl narisano...., glede ekonomske upravičenosti...mislim, da je zamot1...bolj v zmot..., mene ni prepričal..., hvala pa za pojasnilo, res nisem razumel...kot še vedno ne...
Lp
P.s. kot bi mel par avtov..., če en odpove...ali manj kuri, drug gre boljš v sneg....
Homer Napisal:Če potegnemo črto, boš z "vakumcem" ogreval brez STČ in boš prihranil 6 x 10 = 60€ letno.
Delujoč vakumski kolektor te pride cca 1500€.
Torej se ti zadeva izplača 1500/60=25
Torej v 25ih letih, ko boš moral razmišljati verjetno o zamenjavi tako kolektorja, kot STČ.
Je vredno greha?
Kolektor pride 450€ ostalo že imam??
galop1 Napisal:oo je je, Smile

pa še predelava peči na drva, se pravi na pelete. potem je prihranek na dlani. Smile samo v kolikšnem času.
razumem menjavo stare dotrajane oljne peči, za nek nov cenejši energent. ne razumem pa vseh teh, kombinacij, predelav, ker ni boga da bi me prepričal, da se vam to povrne v 20 letih. potem pa sledi, saj vemo kaj....
Čez kakih pet let bom težko opedenal 8 metrov dru itd....
bohinc Napisal:Ja tole bi rad videl narisano...., glede ekonomske upravičenosti...mislim, da je zamot1...bolj v zmot..., mene ni prepričal..., hvala pa za pojasnilo, res nisem razumel...kot še vedno ne...
Lp
P.s. kot bi mel par avtov..., če en odpove...ali manj kuri, drug gre boljš v sneg....
Potem pa tudi risba ne pomaga!
@zamot1
Kar si gledal so verjetno kitajske variante in še to brez davka....
"Ta resni" prodajajo vakumce za >750 + montažni set >100 + avtomatika >200 +solarna črpalka >250 + 22% davka
Nisem imel v mislih, življenske dobe ali nezmožnost za delo. po dvajstih letih bodo stvari zrele za zamenjavo, kar sledi spet nova investicija. In kje je potem prihranek, če dvajset let spravljaš not investicijo(peč na drva, peletni gorilec, TČ, kolektro, vse kar spada zraven)?
Konfucij; šparanje je draga zadeva :lol:
Gre se za prihranek pri porabi energije kar pa se ve ni poceni!
Ja, ampak večina nas to dela, da si prihranimo stroške, ne pa da se "zabavamo" z nekimi "eko" variantami, ki nam še bolj praznijo denarnice.

Npr:
Električni avto je zelo "eko" in bi ga večina imela, a je strošek, ki se nikoli ne povrne (za sedaj). Ko že misliš, da si investicijo odplačal, pa moraš zamenjati akumulator, ki stane skoraj polovico vrednosti avta.
Glede vakumskih in dolgoročnosti naložbe je vse odvisno od sistema ki ga imaš.
Moji so na kratko opisano enaki kot ploščati z razliko vakumskega cevnega ovoja.
Kaj lahko tu crkne? Ovoj spusti vakum, cel ovoj stane 25€, menjava cca 2 minute če odštejemo postalvjanje lestve Smile

Glede prihranka pri sanitarni vodi pa je vse odvisno ne samo od energenta ampak tudi od porabe. Če so pod streho tri glave je prihranek manjši kot če jih je 12 in tudi uporaba vode je različna, eni se umivamo eni pa se pač ne oziroma se bolj poredko. Če priklopiš na kolektorje še pralni in pomivalni stroj, sušilnico sadja, bazen in če pereš avto s toplo in ne z mrzlo vodo, pa zalivaš vrt poleti namesto z ledeno deževnico z mlačno, ne govorimo več o prihrankih ampak o načinu zivljenja.
Veliko jih tudi kupi drag avto, na njem izgubi po jurja in več letno.... pač način zivljenja, jaz imam recimo 7 let starega punta predelanega na plin, ker mi je zgolj prevozno sredstvo in mi povsem zadostuje. Pač raje investiram v druge stvari ki mi več pomenijo.
Da ne bo narobe razumljeno ...
Nisem proti sončnim kolektorjem.
Se mi pa nekako ne zdi smiselno, da bi ob investiciji za STČ dodal še toliko za kolektorje. Seveda je mišljena neka "normalana" gospodinjska raba tople vode.

Sicer pa ima vsak svojo "filozofijo" in temu primerno rabi svoj denar.
Eno vpr, mi pr nasi hisi imamo ogrevanje sanitarne vode na el z boljeri, ostale prostore ogrevamo na kamin. Eletrika je poleti a 30€ po zimi 50-60€max, sedaj, me je le strah ce eletrike zmanjka vec kot za 3 dni ko naprimer zled pred letmi, kako bi si zrihtal da bi imel vodo se z enim virom ogrevanja? Ki nestane premozenja
težko, brez elektrike si lahko pomagaš samo z drvmi..., bojler na drva pa rabi dimnik in povezavo v obstoječe vode
1 2 3 4
Iskanje po temi