Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Če potegnemo črto, boš z "vakumcem" ogreval brez STČ in boš prihranil 6 x 10 = 60€ letno.
Delujoč vakumski kolektor te pride cca 1500€.
Torej se ti zadeva izplača 1500/60=25
Torej v 25ih letih, ko boš moral razmišljati verjetno o zamenjavi tako kolektorja, kot STČ.
Je vredno greha?
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Ja tole bi rad videl narisano...., glede ekonomske upravičenosti...mislim, da je zamot1...bolj v zmot..., mene ni prepričal..., hvala pa za pojasnilo, res nisem razumel...kot še vedno ne...
Lp
P.s. kot bi mel par avtov..., če en odpove...ali manj kuri, drug gre boljš v sneg....
Ocena:
9
@zamot1
Kar si gledal so verjetno kitajske variante in še to brez davka....
"Ta resni" prodajajo vakumce za >750 + montažni set >100 + avtomatika >200 +solarna črpalka >250 + 22% davka
Objave: 85
Teme: 0
Ocena:
0
Nisem imel v mislih, življenske dobe ali nezmožnost za delo. po dvajstih letih bodo stvari zrele za zamenjavo, kar sledi spet nova investicija. In kje je potem prihranek, če dvajset let spravljaš not investicijo(peč na drva, peletni gorilec, TČ, kolektro, vse kar spada zraven)?
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Konfucij; šparanje je draga zadeva :lol:
Gre se za prihranek pri porabi energije kar pa se ve ni poceni!
Ocena:
9
Ja, ampak večina nas to dela, da si prihranimo stroške, ne pa da se "zabavamo" z nekimi "eko" variantami, ki nam še bolj praznijo denarnice.
Npr:
Električni avto je zelo "eko" in bi ga večina imela, a je strošek, ki se nikoli ne povrne (za sedaj). Ko že misliš, da si investicijo odplačal, pa moraš zamenjati akumulator, ki stane skoraj polovico vrednosti avta.
Ocena:
9
Da ne bo narobe razumljeno ...
Nisem proti sončnim kolektorjem.
Se mi pa nekako ne zdi smiselno, da bi ob investiciji za STČ dodal še toliko za kolektorje. Seveda je mišljena neka "normalana" gospodinjska raba tople vode.
Sicer pa ima vsak svojo "filozofijo" in temu primerno rabi svoj denar.
Objave: 105
Teme: 3
Ocena:
0
Eno vpr, mi pr nasi hisi imamo ogrevanje sanitarne vode na el z boljeri, ostale prostore ogrevamo na kamin. Eletrika je poleti a 30€ po zimi 50-60€max, sedaj, me je le strah ce eletrike zmanjka vec kot za 3 dni ko naprimer zled pred letmi, kako bi si zrihtal da bi imel vodo se z enim virom ogrevanja? Ki nestane premozenja
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
težko, brez elektrike si lahko pomagaš samo z drvmi..., bojler na drva pa rabi dimnik in povezavo v obstoječe vode