Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Oglej si tabelo cen energentov in izkoristkov. Iz nje jasno izhaja, da uporabi drva, ker so cenejša od elektrike. Če boš le redno kuril.
Lp K.
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Energije boš porabil enako. Nekaj več drv oziroma kuriva, če boš grel še sanitarno vodo boš že porabil. So pa drva kar precej cenejša kot elektrika. Pazi tudi, da boš v primeru, če boš vseeno grel z elektriko, zaprl ventil med pečjo in špiralo v bojlerju (ker boš sicer z elektriko dogreval tudi centralno).
Ali imaš 300l bojler ali mogoče TČ?
Če pogledaš tole tabelo, ti bo hitro jasno:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->
Če na dan porabiš recimo 100l vode, , segreta iz 10 na 60stC, boš za to porabil cca 5,7 kWh, mesečno pa 170 kWh.
to te bo mesečno stalo:
elektrika=22€ (nič ni treba delat)
drva = 4,2€ (mal je treba nalagat)
peleti = 10€ (vsaj peč je treba očistit)
Preberi še tole:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=52941&">viewtopic.php?f=7&t=52941&</a><!-- l -->
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
TČ za sanitarno vodo, poleti še sončni kolektor, pozimi pa centralna! Malo dražja investicija ki se kmalu povrne!
Objave: 12050
Teme: 16
Ocena:
27
"Malo dražja investicija ki se kmalu povrne"
Pa ne če kuriš na drva lol
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Človek je dal butast odgovor na butasto vprašanje.
Pozimi na karkoli že pa ne bo držalo, ker je na olje in UNP tudi pozimi bistveno dražje v primerjavi z drvami ali STČ.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Mislil sem pač na peč, kakršnokoli že ima, olje, drva, peleti...
edit: on jo ima na drva
Ocena:
-58
Rezultat zgornjih postov je pa butasta logika!
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Mogoče te dobro ne razumemo (tudi bralci), ali ti drugih...pojasni prosim!
Lp
Ocena:
-58
Iz prakse: vštartu pečna olje Rielo-svoj dimnik, 150 lit bojler- centralna/elektrika, peč na drva Viadrus VHU26, svoj dimnik. Po tretji predelavi( obeta se še ena predelava peči na peklete):
hranilnik toplote, STČ 200 lit, regulacija povratnega voda, bypas mimo zalogovnika.Ogrevanje sanitarne vode samo s STĆ za dvočlansko družino cca 10€ na mesec. Pozimi na centralno vendar samo takrat ko je voda v dvižnem vodu za ogrevanje več kot 60°C se pravi da se mi peč na olje ne prižiga zaradi gretja sanitarne vode in ne kurim peči na drva zaradi tega! Imam ločen uparjalnik na STČ ki je montiran v garaži nad radiatorjem in v primeru potrebe po gretju se vklopi STČ. Bypas po koncu kurjenja omogoči da peč ohladim z radiatorji, ne pa da gre toplota ven skozi dimnik, toplote je še za kašni dve uri za dogrevanje hiše. Zakurim okoli petih popoldne in po treh in pol urah je hranilnik segret na 90°C, takrat ročno preklopim bypas- to bi lahko naredila avtomatika, žal pa nisem vgradil takega ventila? Padec stroškov tople vode v zimskem času na 4€/mesec-merjeno. 150 lit bojler nisem zavrgel ampak sem ga vezal v predtok STČ in ga poleti grejem z doma narejenim kolektorjem(100m alkaten cevi na strehi) in mi ob sončnem vremenu vstopno vodo iz 12°C ogreje na 40°C (max 48) in ta gre skozi STČ ki jo po potrebi še ogreje na 50°C. Tudi tu se stošek tople vode prepolovi v poletnih mesecih- kolektro bom zamenjal z vakuumskim. Če ni dovolj razumljivo lahko tudi narišem??
LP Tomaž