PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Ponudba PZI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še enkrat, kar sem napisal v eni izmed predhodnih objav. Projektantski predračun je narejen na osnovi gradbenih norm in predlaganih cen s strani pristojnih zbornic (npr. obrtne). Torej gre za neko referenčno točko, ponekod bi temu rekli po domače "priporočena" cena. Seveda pa vemo, da je zaradi visokih marž veliko prostora za manevriranje in raznorazne popuste in tako ni čudno, da je ponudba izvajalca lahko tudi do 30% nižja in jo lahko še vedno izvede z (res da manjšim) dobičkom. Se pa lahko iz tega predračuna vidi, ali prihaja kje do nerazumnih odstopanj.

Pa še to, projektantskih predračunov se ne daje potencialnim izvajalcem, njim se da popis del in se primerja ponudbe, ki prispejo.
Pa še to, projektantskih predračunov se ne daje potencialnim izvajalcem, njim se da popis del in se primerja ponudbe, ki prispejo.

tako je, zato je fajn, da ga imaš izdelanega, ker je razdelan po natančnih postavkah in ne nekaj na čez palec. kakšne cene pa potem ponudniki vpišejo notri, je pa druga debata, ampak sigurno je nekaj na tem, da vedo, ga gre za zbiranje ponudb in zato se raje pogovarjajo "mimo" popisa, je več prostora za mutenje, se potem raje sklicujejo na neka "nepredvidene" zadeve in na koncu prideš na isto cifro, če ne višje. tudi to je en velik del resnice te sage, če se mene vpraša.
izotop Napisal:nobeden ne drži pištole, drži pa denarnico. ta je danes alfa in omega, ne glede na področje. in v večini primerov se dobi, kar se plača.

Ne me narobe razumeti in ne leti direktno na tebe, ampak na splošno če tole zgoraj, kar si napisal, drži.

Če so se projektanti pripravljeni podpisati pod karkoli za drobiž in se torej obnašajo kot zadnje cipice, ni čudno da se jih obravnava temu primerno in vse trditve tipičnega Slovenceljna v smislu "bom sam naredil enako ali boljše" znajo celo držati, ker podpisati se zna vsak, ki je vsaj polpismen. Da je temu tako, pa s prstom pokažite na svoje kolege in ne investitorje, ker vi ste tisti ki držite papir in škarje in vplivate na to, v katero smer gre vaša stroka. Tako na strokovnem področju, kot z vidika spoštovanja poklica.

Velja za vsa področja v bližnji, daljni ali nikakršni povezanosti z gradbeništvom.
KeCko Napisal:Še enkrat, kar sem napisal v eni izmed predhodnih objav. Projektantski predračun je narejen na osnovi gradbenih norm in predlaganih cen s strani pristojnih zbornic (npr. obrtne). Torej gre za neko referenčno točko, ponekod bi temu rekli po domače "priporočena" cena. Seveda pa vemo, da je zaradi visokih marž veliko prostora za manevriranje in raznorazne popuste in tako ni čudno, da je ponudba izvajalca lahko tudi do 30% nižja in jo lahko še vedno izvede z (res da manjšim) dobičkom. Se pa lahko iz tega predračuna vidi, ali prihaja kje do nerazumnih odstopanj.

Tudi jaz se bom še enkrat ponovil, kot sem napisal že v prvem postu v tej temi.
Ni problem v izvajalcu, ampak v popisu del in materiala. Taisti gradbinec mi je na podlagi popisa izračunal, da me bo klet brez izkopov prišla €36.800. Ker se mu je zdelo veliko, je sam šel preračunati po svojih izkušnjah in znanju (je gradbeni inženir) in prišel do številke €27.000. Da je ta številka veliko bolj verodostojna potrjuje sosedov primer, kjer je taisti gradbinec lansko leto postavil klet malo manjših mer, brez zunanjih stopnic in hišnega črpališča v kleti, brez svetlobnih jaškov, pa ga je klet z izkopom prišla €26.000. Drugo, lansko leto še nisem imel PZI, pa sem poslal tloris kleti enemu gradbincu in ga prosil, če mi lahko na "velik uč" pove, koliko me bo prišla klet. Mi je odpisal ceno cca. €27.000-€28.000, verjetno brez izkopa. Ko sem mu letos poslal PZI, mi je pa naračunal vse skupaj €37.000. Se pravi, da je dejansko nekaj narobe z PZI-jem. Če ne drugega sem opazil v PZI-ju da je napisano enkrat opaženje svetlobnih jaškov, verjetno je tukaj vkalkuliran tudi ves drugi material za izdelavo betonskih jaškov, dodani pa so še PVC jaški. Samo dva gradbinca sta opazila to napako, vsi ostali so obračunali obe varianti.
Torej kaj mi bo super duper PZI (kar moj tudi po ceni definitivno ni), če potem prihaja do takih odstopanj in na koncu se mora zidar odločiti, kako bo nek detajl izveden?
Tole postaja podobno debati: "kaj je težje kila betona ali kila perja". Torej če prav razumem sedaj ni problem v cenah ampak v količinah? Torej so v popisu postavke, ki so pretirane ali nepotrebne? Kaj pa če popis zahteva izvedbe, ki so dražje zaradi tega ker so kvalitetnejše? V glavnem niti pod razno ne morem iz napisanega soditi ali je pzi dober ali slab samo za to ker cene niso iste. Vem, da je lahko pzi zelo koristen.

Seveda pa bo do neke mere kar držalo tisto kar je napisala JaBK, da ima velik del krivde pri stanju kakršno je tudi stroka. In primerjava s cipicami je v veliko primerih kar ustrezna Smile.
glede cipic sem odgovoril, pa mi je komentar vrglo nekam (prehitra objava,upam da se je shranil, če je še kje, ga dam nazaj, ne bi zdej še enkrat pisaril).

Taisti gradbinec mi je na podlagi popisa izračunal, da me bo klet brez izkopov prišla €36.800. Ker se mu je zdelo veliko, je sam šel preračunati po svojih izkušnjah in znanju (je gradbeni inženir) in prišel do številke €27.000. Da je ta številka veliko bolj verodostojna potrjuje sosedov primer, kjer je taisti gradbinec lansko leto postavil klet malo manjših mer, brez zunanjih stopnic in hišnega črpališča v kleti, brez svetlobnih jaškov, pa ga je klet z izkopom prišla €26.000.

pa lahko garantirano rečeš, da gre za enak teren, objekt, detajle itd itd, da res lahko primerjaš, recimo?
glede drugega: ok, se zgodi, da se kakšno postavka narobe izpiše oz iračuna material, vendar sem še vedno mnjenja, da izvjalaci rajši postavijo eno grobo cifro gelde na izkušnje, kot se pečajo z natančnimi popisi, kjer (v kolikor je narjen kolk tolk ok), nekih mahinacij ni. pač lovijo posel na tist znižano ponudbo na ostale, potem pa kako pač je..
ampak samo moje mišlenje seveda.
@kecko, mislim da sedaj pravilno razumeš. Problem je v količinah. In ja, očitno je v popisu veliko pretiranega oz. celo nepotrebnega, ker je podvojeno; enkrat beton jaški, drugič PVC. In tudi PZI ni čisto brez veze, samo ne vidim razloga, zakaj bi dajal par jurjev samo za njega, če ga lahko dobim za €400 (jaz sem dal €800 brez el. in s. inštalacij).
@izotop, garantirano lahko rečem, da gre za enak teren, ker je sosedova parcela 3,5m stran od naše-vmes je cesta, oz. klet stoji 15m stran od naše bodoče.
Izvajalec je na jurja natančno napovedal in potem tudi obračunal gradnjo kleti. Kot so se s sosedom zmenili, toliko je bilo. Sem pa že napisal, kaj imamo mi več, kot sosed, da bo toliko dražje. Se pravi, če upoštevam že narejen izkop, me bo prišla klet cca. 30k evrov.
dejmo definirat, kaj naj bi resen pzi bil:
to je tekstualni del (v pzi.ju bolj naslovne vrednosti)
arhitekturni del (skupaj s tehničnim, ki naj bi tudi imelo svoj namen in popisi).
instalacije
statika, armature itd.

takšna celota (skupaj z morebitnim projektansktim nadzorom itd) pač za kvalitetno izvedbo mora imeti neko ceno, seveda pa trg prosto po prešernu (kljub napotkom zbornic ipd, ki pa nimajo očitno nobene veljave).
400€ za arhitekurni del lahko pomeni to, da verjetno ne gre za resen pzi z detajli ipd, ampak samo papir zaradi papirja. ali to za koga plus ali minus, naj sam pri sebi premisli, sem že prej povedal v odgovoru, ki ni prijel: standarde niže trg, povsod.
Se pravi, če upoštevam že narejen izkop, me bo prišla klet cca. 30k evrov.

in glede na kaj ti izvajalec garantira takšno ceno (ki je zdej že bližje tistim 36k iz popisa)?
Stroški izdelave približnega popisa so minimalno 300 evrov z davkom.

Tale tema je nauk za projektante:

Ne dajajte od sebe polizdelkov pod ceno kar delni PZI z armaturo in popisi za 800 evrov je!

Namesto da bi vam bila stranka hvaležna, vas bo osirala okrog. Iz izkušenj vem da te najbolj hvalijo tisti ki jih najbolj opališ, zastonjkarji pa najbolj kritizirajo, ne glede na kvaliteto izdelka, hehe
Iz izkušenj vem da te najbolj hvalijo tisti ki jih najbolj opališ, zastonjkarji pa najbolj kritizirajo, ne glede na kvaliteto izdelka, hehe

to ni daleč od resnice, vendar žal danes takšnih strank, ki bi jim opalil, kakor se komu zdi (spet karikiram, seveda mislim pošteno ceno za pošteno delo), žal skorajda ali pa tudi praktični ni..
in trg bo vedno ponudil alternativo, ti pa ali preživiš ali pa ne..
Citat:to ni daleč od resnice, vendar žal danes takšnih strank, ki bi jim opalil, kakor se komu zdi (spet karikiram, seveda mislim pošteno ceno za pošteno delo), žal skorajda ali pa tudi praktični ni..
in trg bo vedno ponudil alternativo, ti pa ali preživiš ali pa ne..

Jebiga - ponudba/povprasevanje. Tako kot v vsakem nereguliranem - trznem poslu.
ja, samo potem ne jokat, zakaj je v mesu žagovina, zakaj se cunja raztrga prvič, ko jo oblečeš, zakaj treba nov avto pelat na servis vsekim par tisoč km in nenzadnje zakaj si s pzij-em za par sto evrov ne moreš kaj dosti pomagat..
hočeš nočeš sami ustvarjamo tako razmerje v iluziji šparanja.
Vsak si sam izbere (kdor pravi da tega "kakor" ne ve, je ali butast, ali pa laze), kako drago/poceni bo placal slabo/dobro robo, oz. ni vse drek, kar ne disi po zlatu - in obratno.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi