PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Višina investicije v toplotno črpalko zemlja-voda-koliko?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
...mojstri, prosim javite se na ZSSmile
Mojstri so modro označeni. Za začetek jih ti kontaktiraj.
Tega o "modrih" pa nisem vedel Smile
Ahil,
mene je kompleten kolektor stal 1600€,delal sem pa vse sam ali s prijatelji.Je 5 x 100m,izdelal sem pa vse,od polaganja,zbiralcev,dovoda dveh cevi v kotlovnico do tlačnega preizkusa.Zaradi težkega terena sem za izkop in zasipanje potreboval 4 dni po 12 ur,povečini sta delala dva bagra.
Če bi dal narediti na ključ,bi bilo 5k€ premalo.
Še največ boš privarčeval,če boš poceni sam položil kolektor,tisti KIT pa se mi ne zdi posebno drag,če se boš sam lotil nabiranja materiala boš privarčeval največ 300€.

LP Srečo
moj glas zemlja voda; dražja je za kolektor (pri meni 2000 EUR za kit s 450 m cevi 40mm) + strojnik (ca. 10 ur) 250 EUR. Je pa višja subvencija (1000 EUR), pa še zunanje enote ni, hrupa ni, manjša poraba......

pod črto 1000 EUR več napram zrak voda
Za 120 m2 bi bila pomoje dobra ene 5-6kw TČ, lahko tudi manj, če da nekdo roko v ogenj, da bo dovolj. Cene teh tč so od 4k do 5,5k €. Odvisno od proizvajalca. Vejretno je treba prišteti še kakšen bojler ipd.

Subvencija pa ni avtomatično 2500, ampak max 25 % oz do 2.500. Kar pomeni,da mora biti investicija nad 10 k, da dobiš teh 2.500 €. Seveda z računom.
Nisem zagovornik zrak/voda. Sem za zemeljski kolektor. Tu je COP skoraj enak. To ste vsi pozabili. Dobra toplotna črpalka od določenega proizvajalca z njegovim bojlerjem in zalogovnikom da 10 let garancije na kompresor. Naj bo to izhodišče za debato. Kdo upa dati daljšo garancijo. Oziroma naj kdo napiše ceno zamenjave (kompresorja) Scrolla.
Večina vas zagovarja TČ zemlja-voda.
V tem primeru je potreben prostor in nekaj zemeljskih del.
Kam pa bi postavil TČ z vrtino do podtalnice?
Potem praviš, da Štibl da 10 let na kompresor?
hisamiha Napisal:Večina vas zagovarja TČ zemlja-voda.

Čim bližje kotlovnici. Pri novogradnji ni problema, drugače pa toliko, da mašina pride zraven.
Toplotno črpalko postaviš v kurilnico oz. v prostor, kjer bo bojler, hranilnik toplote, obtočne črpalke, raztezne posode itd.. Od vrtine do črpalke v kurilnici in nazaj v ponorno vrtino oz. kakšno drugo ponikalnico pa se naredi vodna povezava z alcaten cevjo.
yonna Napisal:
hisamiha Napisal:Večina vas zagovarja TČ zemlja-voda.

Čim bližje kotlovnici. Pri novogradnji ni problema, drugače pa toliko, da mašina pride zraven.

Se opravičujem. Res sem napisal premalo natančno. Nisem mislil spraševati o poziciji kam bi se postavila TČ.
Zanimalo me je o finančni poziciji TČ (zemlja-voda) z uporabo vrtine. Kam spada med naslednjimi : zrak-voda, od zemlja-voda, voda-voda (potok), ...
Potok je lahko kar ugodna opcija. Samo, če je tehnično izvedljivo-ustrezno črpališče, filtri... Grad Lanthieri (Vipava) trenutno ogreva se z Vipavo.

Vrtina je jitro + 5000 €.

Cenovno si nekako sledijo zrak, voda (manjše globine) in zemlja-vrtina.
Sem gledal ta sistem na Vipavi od daleč z mosta, pa nisem dojel ali imajo cevni izmenjevalec v reko potopljen, ali črpajo vodo v notranjost objekta?
Kolikor jaz vem, naj bi vodo črpali notri. Vsaj prvotni načrti so bili taki.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi