PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira moči TČ zrak/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mislim, da Telmos ve kaj govori in mu popolnoma zaupam, saj mislim, da je na svojem področju popoln ekspert. Kolikor sem do sedaj predelala tega foruma, svoje delo opravi korektno in če je to storil pri drugih, bo tudi pri meni. Zato pa sem izbrala njega, ki je od mene oddaljen 200 km ne pa sosedovega Frančeka, ki je sicer blizu, a je vprašanje, če svoj posel obvlada tako dobro kot Telmos.
Za vsak slučaj, se oglasite še pri kaki firmi, (ki se ukvarja s prodajo čistilnih naprav itd.) ki so pravi eksperti s področja vzdrževanja vodovodnih in sistemov za ogrevanje.
Za "umazane" posle, najemajo monterje ala... kdor vam bo že montiral.
To ni eno in isto - različne eksperture.

Ni pomembno, koliko nekomu zaupate, upam da je jasno napisano, kaj bi bilo potrebno storiti.
Kdor trdi drugače, naj se podpiše pod svojo izjavo :wink: in da 10 letno garancijo na tako inštalacijo.
Močno dvomim, da se bo našel junak. Če bi se pa našel, lahko mirne duše, vsakih 5 let pokličete eksperte, ki se ukvarjajo z termovizijo - IR skeniranje in vkolikor ugotovijo, da sistem ni optimalen, bi zaupanja vreden monter, kril stroške termovizije in stroške čiščenja sistema (vendar, seveda pri vas to ne potrebno :oops: ).

Vzeti vzorec za analizo vode obvlada vsak monter, ni potrebno, da si šolan.
Če tega nikoli še ni počel, je čas, da se nauči.
Polnjenje z mehko vodo - tudi ne rabiš kemijskega faksa.

Glede na število vgrajenih/prodanih "sosedovih" enot sklepam, da imajo pri vašem sosedu veliko več izkušenj za 50% - to ni poanta odgovora.
Večja, ko je firma, več je izkušenj, tako pozitivnih kot negativnih. Učiš se iz manj prijetnih.
Pomembno je, da se ugotovljene pomanjkljivosti/napake v najkrajšem času odpravijo, na koncu koncev, enim in drugim sistemi delujejo - različni so samo izkoristki :roll: .

Eno od orodij, ki bi ga vsak zaupanja vreden monter, z dolgoletnim stažem že lahko imel oz bil vsaj v navezi z nekom, ki ta posel obvlada.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")mesecunichr("46")si/crpalke-za-ciscenje-sistemov-za-ogrevanje-mesec-evolution[/url]
Ali prav moraš blodit meglo ali kaj? Saj se ja že v startu, ko se prazni sistem vidi, kaj je v njem. In nikoli ne gre enačit starih železnih sistemov z novejšimi bakrenimi.....
Izgleda, da nekateri prav uživate v tem, da obremenjujete ljudi s svojim "znanjem", ki pa ga nikoli v praksi ne pokažete.
Nikoli pa še nisem videl in upam, da tudi ne bom čiščenje - luženje vodnega kamna iz kompletnega sistema CO. Upam, da vsaj veš zakaj, drugače je bolje, da si tiho. Sicer pa se luži izmenjevalnike za sanitarno vodo na plinskih kotlih in na nekaterih oljnih, kjer vsi vemo zakaj. Smo pa jih lužili že dve desetletji nazaj, sedaj jih pa raje zamenjamo, ker se je zadeva pokazala kot izredno korozivna, stane pa običajno izmenjevalnik nov (75 eur) manj, kot so žabarji računali nevednežem za luženje in posledično uničevanje starih.
V 6 letni uporabi toplotne kamere pa še nikoli nisem opazil take situacije, kot si jo prilepil gor na radijatorjih. Ta je res ekstrem pa ne zaradi vodnega kamna
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ne bluzi, opravi svoje delo korektno pa ne bo težav.

Vkolikor sistema ne pripraviš, kot je v navodilih za montažo - potem svojega posla ne opravljaš korektno.

Lahko te priporočim majstrom, ki posel obvladajo, te bodo poučili in znanje boš lahko z dodano vrednostjo prodajal še naprej - korektno in ne nekaj kvazi forum majstri, kjer vsakega lahko scat pelješ (no ja skoraj, vsake toliko se najde težak, ki ti kontrira z argumenti).

Vendar pa je forum virtualni svet in tu je VSE mogoče.

Ne obračaj mi besed, vodni kamen se vse, kje ga najdeš in ravno tako tudi uporabniki foruma.

Enkrat mi je ena rekla, da se z neumnimi ne more kregati... čez leta sem ugotovil, da mi je namenila poklon Tongue

Slika je res malo huda, je bilo pa kar nekaj pojavov, ko je bilo talno ogrevanje, cevi popolnoma neprehodne - stare cevi, brez kisikove zapore, voda polnjena iz žleba itd.

Za nejeverne Tomaže, si lahko tako cev ogledate na firmi Wilo v LJ, jo hranijo za spomin - jo nosijo s seboj, na vsaki večji predstavitvi po SLO.
telmos Napisal:Nikoli pa še nisem videl in upam, da tudi ne bom čiščenje - luženje vodnega kamna iz kompletnega sistema CO.

To ne drži! Žal je velike sisteme veliko krat potrebno očistit mulja in odstranit vodni kamen.

Le redko pa je to potrebno opravit na hišnem sistemu. Na hišnih sistemih je večkrat problem z muljem in elektro korozijo. Vodni kamen je na hišnih instalacijah manjši problem, ker je vode v ogrvnem sitemu relativno malo. Zato pa je potrebno vodo čimanjkrat dopolnit in vsako pomankljivost sitema nemudoma odravit in z tem preprečit nepotrebna dopolnjevanja in zamenjavo vode v sitemu ogrevanja!
prasuvse Napisal:Ne bluzi, opravi svoje delo korektno pa ne bo težav.

Vkolikor sistema ne pripraviš, kot je v navodilih za montažo - potem svojega posla ne opravljaš korektno.

Lahko te priporočim majstrom, ki posel obvladajo, te bodo poučili in znanje boš lahko z dodano vrednostjo prodajal še naprej - korektno in ne nekaj kvazi forum majstri, kjer vsakega lahko scat pelješ (no ja skoraj, vsake toliko se najde težak, ki ti kontrira z argumenti).

Vendar pa je forum virtualni svet in tu je VSE mogoče.

Ne obračaj mi besed, vodni kamen se vse, kje ga najdeš in ravno tako tudi uporabniki foruma.

Enkrat mi je ena rekla, da se z neumnimi ne more kregati... čez leta sem ugotovil, da mi je namenila poklon Tongue

Slika je res malo huda, je bilo pa kar nekaj pojavov, ko je bilo talno ogrevanje, cevi popolnoma neprehodne - stare cevi, brez kisikove zapore, voda polnjena iz žleba itd.

Za nejeverne Tomaže, si lahko tako cev ogledate na firmi Wilo v LJ, jo hranijo za spomin - jo nosijo s seboj, na vsaki večji predstavitvi po SLO.

To še ne pomeni, da ima to vsakdo. Sicer pa se za dosego svojih ciljev vsakdo oprime kake take neumnosti.
Deževnica pa je običajno bistveno bolj mehka od tiste iz vodovoda.
Sicer pa če človek bere tvoje zadeve 1 leto nazaj in danes se lahko samo kislo nasmehne.

Merlin tukaj ne govorimo o velikih sistemih ampak o hišnih. Odstranjevanje vodnega kamna in mehčanje vode v teh sistemih je pa poglavje zase, ki običajne uporabnike ne zanima. Mene samo moti tisto strašenje ljudi z nekimi bavbavi vsepovprek, kot da bi bili vsi instalaterji in serviserji, ki nismo vajine sorte popolni bebci in prevaranti.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
@telmos :twisted: Napisal sem posebej za velike in majhne sisteme.
Obregnil sem se zato, ker prevečkrat stvari predstavite po svoje.

Dam vam pa prav, da je v hišnih sistemih redko kdaj z vodo problem. V kolikor pa ima kdor s tem problem, pa ga močno boli glava
Problem vodnega kamna, seveda pod pogojem, če je voda trda (vsi v SLO se ne oskrbujejo z podtalnico), je pri sanitarni vodi, v sistemu centralne pa dvomim, da se ob normalnem tesnenju v kurilni sezoni dofila kakšnih 5 litrov vode.
Prasuvse: predvčerajšnjim nam je Telmos montiral 6 kw Daikina. Najprej je seveda iztočil vodo iz peči. Moram ti povedat, da je po 25 letih bila še vedno čista. Sicer je malo smrdela, a tako stari vodi se taka stvar mora odpustiti.
Voda je bila že čista, ker ste vsako leto dotočili vodo - ni pa primerna za TČ.

Usedline so na ceveh in radiatorjih, navadna voda jih ne odplakne. Smrdijo mikroorganizmi-bakterije.

Po navodilih proizvajalca Daikin, vam je ponovno napolnil sistem z industrijsko pripravljeno vodo - mehko vodo?
Preberite navodila za uporabo, če jih ne razumete...ali potem pomeni, da ne veljajo, jih ni potrebno upoštevati???

Deževnica je res mehka voda, velikokrat je to lahko problematična voda - zavisi od njene pH vrednosti!

Upam, da vam je zmontiral magnetni filter - obtočne črpalke z trajnim magnetom lahko/rade zaribajo. Vkolikor ni filtra - ni kriva OČ, ampak pomanjkljivo izvedena inštalacija.

Daikin je odobril vgradnjo TF1 filtra, testirali so ga več, kot eno leto na Daikin TČ.
Vkolikor filter ni vgrajen, garancija za Althermino OČ ne velja - to ve tudi vaš monter.

Korak naprej v napredku, vedno za seboj še kaj potegne npr. vgradnja dragega magnetnega filtra.
Navadni filtri z mrežico enostavno niso dobra zaščita. V tujini je to splošna praksa, tukaj se pa nekaj pametuje o stvareh, ki bi morale biti samoumevne - malo para, malo muzike.

Nekateri monterji tujega jezika ne obvladajo in ne razumejo, kaj piše v teh navodilih, kupec pa največkrat verjame monterju in se ne spušča v balast od tehnične dokumentacije.

Pri 6 kW največkrat kiksnejo, ko zun.enote montirajo brez lovilne posode, direktno na fasado (konzole) - potem pa teče po fasadi.
Pri 6 ici je potrebno na rad.sistemu z termo ventili/glavami (majhna stanovanja) paziti na količino vode v sistemu.

Zadnji odstavek opisuje, da se pocinkanih fitingov naj ne uporablja, ker lahko privede do galvanike med bakrenim izmenjevalcem v bojlerju in pocinkanimi fitingi, uporablja naj se mesing.

Priložene datoteke
.png   Daikin safety 1.png (Velikost: 58,35 KB / Prenosi: 1270)
.png   Daikin safety 2.png (Velikost: 195,84 KB / Prenosi: 1271)
.png   Daikin safety 3.png (Velikost: 102,42 KB / Prenosi: 1271)
Ali si ti, ki si vedno tako pameten, že kako popravljal za menoj? Kje pa si videl, da se na baker lota pocinkane fitinge? Zakaj bi se jaz ukvarjal z bojlerjem, ki je tovarniško vgrajen v notranji enoti? Ali si prepričan, da ima voda tisti duh zaradi bakterij? Kako pa ti veš, da so vsako leto menjavali vodo v sistemu? Ali si ti že videl, da sem jaz katerokoli TČ instaliral na zid razen, ko je bila to izrecna zahteva stranke (enkrat v dosedanji karijeri)
Bo potrebno še marsikaj vprašati, da se malo bolje razsvetliš v tvoji glavi, ki ima preveč informacij, zaletavosti in premalo logike.
Vode nismo dolivali najman tri leta, pa še to kakšnega pol litra morda. Zunanja enota je montirana na betonski podstavek. Kolikor vem moj monter obvlada angleški jezik in je kakšno črpalko od Daikina že zmontiral, zato ve kaj se sme in kaj ne. Če pa bo kaj narobe, pa vem da bo zadevo tudi popravil. Med vse povezave med bakrom in našimi starimi pocinkanimi cevmi in tudi na povezave na TČ je dal mesing. Tako vidiš, da monter ve, kaj dela. Upam, da sem te pomirila. Hvala pa ti za tvojo skrb.
Vkolikor je monter naredil vse, kot je v navodilih - pomeni, da je inštalacija korektno izvedena.
Če kakšna točka ni odkljukana se pač "vrti" stara pesem - malo para...malo muzike

Največkrat ljudje skočijo v luft, ko jim stopiš na žulj :roll:

Navodila so narejena za vse, če ste jih upoštevali prav, če ne .... tudi prav!

Ostali, ki radi slišijo kaj novega in so se pripravljeni učiti, prilagoditi, bodo (bi lahko) postali boljši monterji, drugi bodo pač ostali na nivoju, kot so danes.

Sem imel šefa, ki se je za vsak drek drl in farbal v glavo, kot pav. Najhuje je bilo, ko mu nisi dal prav, kljub dejstvu, da je tudi sam vedel, da se moti.
...po domače... marsikoga je "nategnil" :evil:

Ko vam bo priložil servisna navodila - service manual (user manual so druga), bom pomirjen, prej ne :twisted: ter, ko bo izvedel update programa.

Da ne bom izpadel nesramen, vam bom zaupal podatek, da so šele včeraj, KONČNO izdali javno verzijo Service manual ESIE12-04.
Ampak, ker je vama ta podatek že znan, se vama ni potrebno zahvaljevati :mrgreen: ostali monterji, uporabniki Altherme, bodo pa tega podatka neskončno veseli.
P.S. S tem dokumentom, se bodo lahko naučili in izvedeli marsikaj novega o tej napravi :wink:
Ali ne bi bilo lepo, če ta navodila imaš, da jih za vse uporabnike Daikina tukaj objaviš? Marsikdo bi ti bil hvaležen za javno verzijo.
Pozdravljeni,
Sosedu so prejšnji mesec zmontirali tč zrak voda Atlantic 11 kw .Sam se odločam tudi za menjavo peči s toplotno črpalko Dobil sem že ponudbo ,ki je sprejemljiva ,glede na ceno kurilnega olja bo hitro povrnjena.Ima kdo izkušnje s to črpalko ,da se je grel celo zimo ,da se lažje odločim.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi