PodSvojoStreho.net
Izbira moči TČ zrak/voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira moči TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=49760)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Izbira moči TČ zrak/voda - miki23 - 19.2.2013

Živjo.
Po prebiranju foruma še vedno nisem prišel do zaključka kako močno TČ moram imeti za ogrevanje objekta (talno gretje) in sanitarne vode (4 osebe).
Kupil sem enoto dvojčka v 3 pgf, letnik 2006 v Zbiljah.
Klasična gradnja 20 cm oranžni zidaki in žal samo 8 cm fasade :-(
Skupaj je 140 m2 neto ogrevalne površine (P+M), streho pa bom izoliral z 24 cm ursa signorol SF35.

Po ogledu objekta s strani parih monterjev sem dobil naslednje ponudbe:
1. Daikin Altherma (ERLQ006CV3, gretje 1,8 - 8,35 kW), COP 3,8; 6.200€
2. Termotehnika (TČZ ZV 9/10 E1, gretje do 9,5kW), COP 4,1; 10.700€
3. Mitsubishi (PUHZ-SHW112YHA, gretje do 11,2 kW), COP 4,2; 8.900€
4. Vaillant geoTherm (VWL 101/3 S, gretje 10 kW), COP 3,9; 13.000€

Vprašanje:
Ali bo Daikin z 8,35 kW dovolj za glavni vir ogrevanja?
Ali bi se mogoče raje odločil za močnejšo varjanto ERLQ008CV3, gretje 1,8 - 10 kW, ki je ene 400€ dražja?
Ima kdo izkušnje z nizkotemperaturno TČ Daikin?
V dnevnem prostoru bom dali še backup kamin, ki bo bolj za romanitko in vikende :-)

Hvala v naprej za kakšen pameten komentar oz. odgovor.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - MI2 - 19.2.2013

V trenutku ko si napisal tudi kamin te nima biti več česa strah. Vzami cenejšo in šibkejšo!
Čeprav boš moral pod -10 C dnevne temperature kakšnih 10 dni v kurilni sezoni zakuriti kamin kot dodatek k ogrevanju.
Fasada 8 cm pač ni enako kot 16 cm.
Z daikinom itak nimaš kaj zgrešit, če si pripravljen odšteti toliko za TČ.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - vincent - 19.2.2013

Jaz bi na tvojem mestu vzel 11 kW mašino. Izmed naštetih bi izbiral med točko 1 in 3.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - telmos - 19.2.2013

Jaz bi vsekakor izbiral med Daikin 11 kW ali pa Toshibo 11kW. Imata boljšo porazdelitev odjema vsekakor boljši SCOP in mirnejše delovanje z manj defrosti in pa daljšo življensko dobo. 6kW je pa popolna brca v meglo! Za tvojo izolacijo bo pod nulo hitro pokleknila, kar pa za tvoje kraje ni nič nenavadnega. Pa še vlago imate tam kar visoko. Imam namreč kar nekaj naprav instaliranih v tvoji bližini. Lahko si jih greš tudi ogledat in povprašat o delovanju, zadovoljstvu strank in pa poslušaš glasnost........

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - prasuvse - 19.2.2013

pri minus 2°C / 35°C še vedno 8,17 kW toplote - se pravi je moči zadosti, NI PADCA MOČI Confusedhock: SCOP bo podoben ali enak (>600,00 € vključno z san.vodo). Grelci bi lahko prišli v rabo šele pri -10°C. Kaj je to mirnejše delovanje - en ventilator je manj slišen kot dva, manjši kompresor je manj glasen kot večji. V obeh primerih je zahtevana toplotna moč enaka, defrosti - pogoji bi bili za obe mašini enaki. Največja razlika v porabi elektrike bi se poznala glede na izdelavo talnega ogrevanja, npr.... premalo položene kače v estrihih :wink:

8 kW Altherma bo zadostna, poskrbite le, da bo talno položeno zadosti na gosto 5 cm, bo pa veliko zank in posledično večje razdelilne omarice.
Nam nič ne rabi močna mašina, če je premalo talnega. Če ga je premalo je potrebna višja temp. vode v sistemu - večja poraba elektrike, posledično lahko tudi potreba po večji mašini.
11 kW Altherma ima za odtaljevanje uparjalnika speljano dodatno cev s toplim plinom (poraba energije), 8 kW mašina tega nima (ang.tekst)

Ker ste v dvojčku bo zaželjena manjši agregat - manjši hrup.

Ne delajte na pamet, naj vam naredijo (obvezno) toplotni izračun za talno gretje - koliko metrov cevi in kakšna bo temp. tal - če bo premalo cevi, bo v najbolj mrzlih dneh temp.vode lahko previsoka, nad 45°C - neugodje.
Vsak kolikor toliko resen izvajalec del, ima za to vrsto del potrebne formule ali računalniški program, ki bo pokazal koliko cevi na m2 in koliko wattov toplote na m2 bo oddano pri določeni temp.vode, odstopanja lahko nastanejo zaradi debeline estriha, talnih oblog!

Če je mogoče, izboljšajte izolacijo proti stropu in tlom.

Za prihranek energ. lahko dodatno poskrbite tako, da bo stena oz prostor na vaši strani malenkost hladnejši, kot sosedov :lol: :wink:

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - telmos - 20.2.2013

.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - MI2 - 20.2.2013

Tudi mene je slepo zavedlo
Citat:1. Daikin Altherma (ERLQ006CV3, gretje 1,8 - 8,35 kW), COP 3,8; 6.200€
To je namreč 6 kW mašina.
Ker gre za vrstno hišo bosta samo dve zunanji steni in sem verjel zgoraj navedenemu, da je 8,35 kW mašina, ki bi dejansko bila dovolj kot sem zapisal.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 20.2.2013

Sam imam podobno situacijo, približno enaka kvadratura, enaka izolacija, cigl imam sicer prečno obrnjen, tako, da so zunanji zidovi debeli 30 cm, ti pa si stene deliš z sosedi. Sam imam 11kw-tno na radiatorjih in preko 40 stopinj skoraj ne rabim. Če bi še enkrat izbiral, bi bila merilo najtišja zunanja enota. Cene pa malo razčleni, ker obvezno potrebuješ bojler, primeren za ogrevanje z toplotno črpalko in pa seveda vse hidravlične povezave, pa seveda seznam ekosklada upoštevaj. Vsekakor sta zanimivi pod točko 5 zaradi tihe zunanje enote in 6 zaradi cene.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - vincent - 20.2.2013

xavi,...točka 5 in 6? :roll:

Je pa tako..sem prepričan da so na forumu lastniki vseh omenjenih naprav-> Nok, Nok 'Ali lahko pridem pogledat'.
Vidiš, slišiš, zveš iz prve roke kako je stanje (če se pošteno zagovoriš mogoče zveš tudi to, kar lastnike moti :lol: :lol: :lol: ).

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 20.2.2013

5. Toshiba estia
6. Hitachi Yutaki -kako je glasna, še nisem preveril, imam pa možnost.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - pobeg - 20.2.2013

Toshiba 11kw in si zmagal. Poslušaj Telmosa, ki obvlada v nulo.

Nekateri delajo miljion izračunov, milijon variant, potem pa prideš na podobno situacijo.
In na koncu mogoče prišparaš pri elektriki 5 evrov na mesec (ko 5x na dan spreminjaš nastavitve, se obremenjuješ kako bi treba nastavit, itd.). In kaj si razumel???.... Da si prišparal za dve kavi.....

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - vincent - 20.2.2013

pod točko 5 lahko prieš k meni poslušat (če se bo takrat blagoslovila delat :lol: ..no ja..sej sejo da zbezat da začne prcat).

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Nebomgabiksal - 20.2.2013

telmos in prasuvse, pejta na pir pa se tam zmenita!

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - telmos - 20.2.2013

Pa dej potem še njega zbriši ker piše take kozlarije

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - miki23 - 20.2.2013

Živjo.
Torej nisem siguren ali je Daikin Altherma ERLQ006CV3, 6 kW ali je 8,35 kW?
Bom malo povprašal pri monterju.
Razlika v ceni med Daikin in ostalimi je kar konkretna.
Je pa ERLQ008CV3 komplet ene 400€ dražja ima pa 1.000€ subvencije od Ekosklada, ERLQ006CV3 pa 1.500€.
Pa mislim da je Daikin kar zelo solidna firma z referencami?
Obvezno bom šel do kakšnih lastnikov povprašat o zadovoljstvu, moči, temperaturi,...
in seveda glasnost zunanje enote.
Navedene cene so bile za komplet (z bojlerjem (Daikin 260L, Termotehnika 282L, montaža,...)

@prasuvse: hvala za nasvet za gostoto zank talnega, bom upošteval.
Mogoče še vprašanje ravno na to temo.
A se da talno tudi pod kuhinjske elemente/pohištvo?
Toplotni izračun za talno gretje, :-) bomo probal.

@telmos: koliko pa recimo pride Toshiba estia, recimo ene 10 kW?

Hvala za komentarje in mnenja.
Se moram še kar nekaj stvari pogovorit z monterjem.