PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Kakšno velikost hiše predlagate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urs Napisal:Eno malenkost je treba razmišljati tudi v smeri bodočih prizidkov - če se da, da jih bo čimmanj. Folklora po nekaterih vaseh je, da se najprej naredi hišo, nato pa še en par prizidkov. Enkrat mi je znanec pokazal vas in nato pripomnil, da ni hiše brez prizidka.
Tudi jaz opažam, da je v nekaterih mestih še več prizidkov, kot na vaseh. Predvsem so pa bolj nemogoči, saj enostavno ni prostora za ustvariti kaj pametnega.

Gotovo zgleda lepše, če prizidkov ni, ampak dokler bo cena prizidka polovico ali celo četrtino cene samostojne stavbe, na svoji parceli (glede na m2 uporabne površine), se bodo gradili vedno in povsod .
da ne bo hiša postala prehitro prazna mislim da je 140m2 razen če je namen notri postaviti fitness ali delavnico Wink

svetujem, da se tudi podstrešje izkoristi. škoda je imeti prostor, ki ne služi ničemer, lahko pa postane lep del bivalnih prostorov.

bral sem eno raziskavo, da imamo slovenci skoraj največ prostora na osebo v individualni gradnji glede na EU. bolje zgraditi manjšo hišo, ki se po potrebi poveča, kot veliko ki bo potem kmalu ostala prazna....
Zanimiva tema. Jaz se že lep čas ukvarjam z velikostjo oz. majhnostjo hiše...
V kolikor si finančno omejen, imaš na voljo malo parcelo, vendar si k sreči že leta vajen živeti v garsonjeri, na 30m2, potem apetiti niso veliki Smile
Pripenjam vam skico s tlorisom, kakšno hiško sem si zamislil. Nalašč sem, kar se le da, varčeval s kvadrati - skupaj 65m2 bivalne površine! Notranje mere: pritličje 5,70mx4,50m, nadstropje 8,70mx4,50m. Konzola pri vhodu meri cca 5mx3m, torej je obenem tudi avto pod streho.
Smo tričlanska družina in pri tem bo ostalo. Dve otroški sobi sta narisani samo kot "worst case scenario" Wink

Priložene datoteke
.jpg   4irN.JPG (Velikost: 46,24 KB / Prenosi: 1466)
.jpg   4ir.JPG (Velikost: 55,95 KB / Prenosi: 1466)
.jpg   4irP.JPG (Velikost: 39,37 KB / Prenosi: 1466)
Same velikosti hise ne bi komentiral. Bi pa se ustavil pri sledecem:
Gradnja hise na konzolo ti bo gradnjo zakompliciralo in podrazilo.
Imas zakompliciran projekt s stalisca statike in se precejsen izziv v izogib toplotnemu mostu pod konzolo.

Jaz bi raje razmisljal v smeri klasicne kocke, avto pa ob hisi.
Darosan...res da si vajen 30 kvadratov a malo razmisli tudi o prostoru za kramo...ste trije, torej (verjetno) vsaj tri kolesa, tri pare smuči, kosilnica, lopate za sneg, kak kufri za avto, vrtno orodje, el. orodje itd itd...to boš pa v hiši postavil kam?
Planiraj prostor še za to.
Avto za moje pojme res ne rabi biti v hiši...mu zadostuje nadstrešek kje blizu a kot rečeno...ta na glavo obrnjena L izvedba je dokaj zahtevna in konkretno dražja od kladične kocke. A vseeno je dobro da imaš človek idejo, itak jo tekom izvedbe spreminjaš in prilagajaš gelde na pričakovane stroške svojih zamisli.
dorosan Napisal:Zanimiva tema. Jaz se že lep čas ukvarjam z velikostjo oz. majhnostjo hiše...
V kolikor si finančno omejen, imaš na voljo malo parcelo, vendar si k sreči že leta vajen živeti v garsonjeri, na 30m2, potem apetiti niso veliki Smile
Pripenjam vam skico s tlorisom, kakšno hiško sem si zamislil. Nalašč sem, kar se le da, varčeval s kvadrati - skupaj 65m2 bivalne površine! Notranje mere: pritličje 5,70mx4,50m, nadstropje 8,70mx4,50m. Konzola pri vhodu meri cca 5mx3m, torej je obenem tudi avto pod streho.
Smo tričlanska družina in pri tem bo ostalo. Dve otroški sobi sta narisani samo kot "worst case scenario" Wink

8) Zanimivo razmišljanje.
Gledano iz tvojega stališča - je vsega dovolj. Koliko "krame" imamo, je seveda stvar posameznika, je pa pod tisto konzolo definitivno prostor za kako kolo ali kaj podobnega.

Sama hiša, kot zasnova "potegne", izvedbeni detajli niso problem, velikost še najmanj. Bolj pomembno se mi zdi, da imaš ob tako racionalni prostorski zasnovi možnost zunanjih bivalnih površin. Če je še parcela minimalistična - je to težje, kar pomeni, da je nek utesnjen občutek, če je takih enot več na kupu, ali če je sosed takoj za mejo.

Sicer pa "manj je lahko tudi več". :wink:
Citat:malo razmisli tudi o prostoru za kramo.
Razmišljaj pa v smeri, da te krame ni treba ogrevati. Zakaj po nepotrebnem prostore toplotno izolirati. Te stvari spravi v "garažo", kot samostojno zgradbo ob hiši = GD po enostavnem in poceni postopku.
Če pa v ta prostor namestiš še kurilnico, pa si lahko minimaliziral stanovanjsko hišo.
Nimam časa - sem v penziji!
Jaz pa bolj kot o krami razmišljam o kurilnici. Tisti iz stanovanj včasih radi pozabimo, da tu ni skupnih prostorov, bo treba kar svojo imeti...nekje. TČ načeloma res lahko postaviš kamorkoli želiš, ampak ti razen TV nimaš kvadratnega metra, kjer bi to lahko bilo.

EDIT: ali je spodaj pod štegami?
pod stopnicami ima wc
Takšna konzola ni problematična, zahteva pa nekaj več betona in železovja. Tudi morebitne toplotne mostove v takšnih primerih ni težko rešiti. Verjetno bi bilo cenovno povsem identično, če bi tudi del pod konzolo pozidal in ta prostor izkoristil za povečanje dnevne sobe in pa kurilnice/shrambe. Avto pa pod navadno nadstrešnico, nekje ob hiši.
No ja, tole še zdaleč ni dokončno, idej je več, pokazati sem bolj želel, da nekateri ciljamo tudi precej pod 100m2 bivalne površine, ker nismo vajeni velikega in s kramo nimamo težav ... Za mojo bi bilo dovolj prostora pod stopnicami Wink

Za konzolo je kriva ideja s kontejnersko sestavljanko, kot na sliki. Za dejansko izvedbo pa še nimam dovolj "korajže", imam občutek da bi bil testni zajček takšne gradnje. To bo tudi pojasnilo čemu takšne dimenzijske omejitve ... v 2x20ft + 2x30ft kontejner je bilo treba vse stlačiti...

Parcela je velika, vendar zazidljivosti je malo.

Možen bo priklop na zemeljski plin - gorilec ne rabi veliko prostora, tudi dimnik bi našel mesto ...

Priložene datoteke
.jpg   4irkon.JPG (Velikost: 98,62 KB / Prenosi: 1196)
Strokovnjak za majhne hiše je Boštjan Debelak:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~ksbdebe/hise.html">http://www2.arnes.si/~ksbdebe/hise.html</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi