PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave 3 fazna vtičnica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hja, to je pa tista varianta ki jo je opisal "popravila na domu". Res triafazni motor ne rabi nule, ampak samo tri faze in pa zaščito - ozemljitev. A kljub temu mora biti vtičnica zvezana za vse primere, se pravi tako kot je treba. V primeru uporabe motorja pa se uporabi 4 žilni vodnik in kontakt za nulo ostane prazen. Ena varianta je sicer tudi montaža 4 polne vtičnice in uporaba 4 polnega vtikača - npr takšne kot je na sliki, le da je tu uporaba omejena samo na naprave ki ne potrebujejo nule za delovanje.

Priložene datoteke
.gif   TICS_224L_ok2.gif (Velikost: 16,84 KB / Prenosi: 3540)
.gif   TICS_514_ok2.gif (Velikost: 39,97 KB / Prenosi: 3540)
LP,
Samojed
Hvala, ozemljitev je torej spodaj levo.
na plastiki pa čisto nič ne piše. pregledal sem temeljito.
trofazna vtičnica in stroj nanjo priključen normalno dela brez nule ! Nula se uporablja zaradi zaščite in če imaš fid zaščito in nule ne uporabiš zna nastat problem ni pa nujno- ti fid sklaplja.
Tako kot je napisal g. ," popravila na domu.
Na ohišju nič ne piše.
Predvidevam, da tisti trije zgornji kontakti faze. pod njimi pa nula in ozemljitev.
Katera je nula (leva ali desna)?
Hvala![/quote]

Skoraj ne morem verjeti, da ni oznake vsaj za ozemljitveni in ničelni vodnik. Že preko 30 let delam ta posel, pa se ne spomnim, da katera vtičnica nebi imela označenih vsaj teh dveh kontaktov. Zgornji trije kontakti : L1 L2 L3 (faze), spodnji levi : PE (ozemljitev) in desni :
N (ničelni vodnik). Sem se pa nasmejal, ko sem prebral nekatere komentarje, pa sedaj ne bom rekel katere....
Pa lep pozdrav.
susa Napisal:trofazna vtičnica in stroj nanjo priključen normalno dela brez nule ! Nula se uporablja zaradi zaščite in če imaš fid zaščito in nule ne uporabiš zna nastat problem ni pa nujno- ti fid sklaplja.
Tako kot je napisal g. ," popravila na domu.

Ma nemoj? Očitno dlje od cirkularja še nisi prišel, sicer ne bi pisal takih traparij. V tvojem kratkem, a "bogatem" zapisu ni samo ena, ampak najmanj 3 kapitalne napake. Torej prej zadeva malce preveri in ko boš znal, napiši.

Sicer ima pa Arbajter prav - v navodilih bi moralo pisati, če jih ni pa 100% na ohišju. Še sam se napisal, da če se zadeva prodaja, bi morala biti ustrezna - tu vso veličino pokaže tržni inšpektorat, ki piše kazni prodajalcu otroških dud, ker na njih ni navodila za uporabo. Vtičnice se pa bp prodajajo, ker o treh fazah in nuli je inšpektor slišal samo ko so pripovedovali vice o policajih (kaj je to, če gredo po cesti trije štromarji in policaj).
LP,
Samojed
na tako trofazno vtičnico kot sprašuje drugega res ne boš priklapljal kot kakšen sekular, varilni aparat, kompresor..
Za druge resne stroje pa bi bilo res kaj boljšega. Pa v podjetjih nimajo fid za zaščito ampak ničenje in tukaj veš kaj mora bit.
Kako veš kaj bo priklapljal? Npr gradbeno dvigalo, ki sem ga imel, je rabilo Nulo, ker je bil za krmiljenje notri 230/24V trafo (nekateri imajo medfaznega, se pravi 380/24V). Povrh vsega - vtičnica mora biti kompletna, če kaj ne rabiš, ostane prazno v vtikaču.

V podjetnjih ne uporabljajo ničenja (ta izraz se je uporabljal za dvožilni sistem, kjer je bila šele pri porabniku "brika" med N in PE priključkom), ampak je prav tako lepo pripeljanih 5 vodnikov. Res pa je, da sta v glavni omarici PE in N združena. Če jih v tem primeru zamenjaš, bo zadeva špilala bp.
LP,
Samojed
Pozdravljeni,

Glede stikal in ponudbe v elektro trgovinah je takole. V elektronabavo nikoli več!
1. neprijazni prodajalci,
2. nobenih zalog, vse čakaš in čakaš ....
3. draga stikala.

Vsem, ki kupujete stikala zato predlagam, da si v elektonabavi samo pridobite ponudbo ali predračun za stikala. Ko ga boste dobili pa pojdite s to ponudbo ali predračunom v Watt v Trzin ali pa v B.L. Watt nasproti Bauhausa. Sami se boste prepričali, da imajo drugi ponudniki bisvetveno nižje cene ter poleg tega še višje rabate. Blago boste dobili takoj ali čez kak dan in ne tako kot v elektronabavi čez en ali dva tedna. Kot sem omenila, v elektronabavo nikoli več, ker so neprijazni, nestrokovni ter arogantni!
"Sami se boste prepričali, da imajo drugi ponudniki bisvetveno nižje cene ter poleg tega še višje rabate"

Če že omenjaš druge ponudnike, zakaj potem poveličuješ samo enega? Tole mi rahlo diši po reklami, sploh, ker ni skrivnost, da je navedena firma trenutno na precej "trhlih nogah".

Sam sem za hišo večinoma nabavljal ravno pri firmi, ki jo odsvetuješ. Resda prodajalci niso najbolj elastični, a asortima in cene imajo (oz. so imeli, ko sem kupoval) po mojih izkušnjah kar v redu.
evo, ena rekla-kazala:
baje, da se dobi 3f vticnica, kjer se z rotiranjem dela le-te spremeni zaporedje faz in s tem sprememba vrtenja el. motorja.

Gre za sledece. Imam par 3f masin (kärcher, cirkular), katerih vtikace bi pac prevezal tako, da se motorji prav vrteli. Vcasih bi si sposodil kak stroj, ki ima faze v kontra smer zvezane. In da ne bi rabil vedno podirati vtikacev, bi mi taksna vticnica prav prisla. Idealno bi sicer bilo, ce bi imel dve 3-fazni vticnici, ampak tega nimam.

Torej: obstaja "faznonastavljiva" vticnica, ali je tista rekla-kazala le en tralala.
Ce da, prosim za kaksen info/link.

hvala
Ne obstaja
Obstaja!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lorencic.si/vticnice-vtikaci-menjalniki-faze_03-2_3.htm">http://www.lorencic.si/vticnice-vtikaci ... 03-2_3.htm</a><!-- m -->
LP Janko
Beri Napisal:Ne obstaja

Ne bluzi. Obstaja, sem jo pred kratkim držal v rokah. Pač dva kontakta od faz je možno rotirat neposredno v vtikaču. S tem se spreminja zaporedje faz in seveda posledično smer vrtenja EM.

LP
Obstaja!
Npr Gewiss GW 64 067

Verjetno pa je ceneje, če si narediš en kratek podaljšek z obrnjenimi fazami.
hvala vsem za informacije.
moznost nastavljivih kontaktov v vtikacu mi ne resi situacije - najbrz bo najbolj enostavna homerjeva varianta z podaljskom in obrnjenimi fazami.

ceprav bolj kot studiram, bolj je problem v tem, ker je x razlicnih 3faznih vtikacev, tako da povsem brez podiranja vtikacev itak ne bo slo.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi