Objave: 127
Teme: 16
Ocena:
0
Bolj začetniškega vprašanja skoraj ne more biti.
[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-33WdK5ctL5U/UPR4sz5RQLI/AAAAAAAAAMQ/sy74BW8Nywk/s800/IMG_0601unichr("46")jpg[/img]
.
[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-JZZFzVdmNOU/UPR4s2Rx9oI/AAAAAAAAAMM/9tudworTvYs/s800/IMG_0602unichr("46")jpg[/img]
Na ohišju nič ne piše.
Predvidevam, da tisti trije zgornji kontakti faze. pod njimi pa nula in ozemljitev.
Katera je nula (leva ali desna)?
Hvala!
Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
Tista konektorja spodaj sta oba samo ozemljitev. Nule tukaj nimaš.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Ne zavajaj! Seveda je en kontakt nula, drugi pa ozemljitev.
Dvomim, da je lahko (v skladu s predpisi) za nulo dostopen kontakt - se ga lahko s prstom dotakneš. Tudi zame je to vtičnica za napravo, ki ne rabi nule (trifazni motor, ...).
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1678
Teme: 3
Ocena:
2
Še izkušnje s terena.
@ zaspanc ti je svetoval prav. Poglej vtikač, da vidiš kako je zvezano tam. Običajno in velikokrat je šlo pri teh trofaznih vtikačih in vtičnicah za razne domače sisteme vezave po sistemu inventivnega vezanja, dokler zadeva ne deluje. Bemtiš, kdo bo pa električarja klical za en vtikač na cirkularki, a ne.
Ena izmed pogostih težav, ki se pojavi pri pravilni vezavi vtičnice je lahko tudi zato, ker je v porabniku zadeva že ničena. In ko jo vklopiš tudi normalno deluje. Nato pa na običajni napeljavi (230V) priklopiš še npr. flexarico. Ne glede na to, če se bo priključena 3f naprava vrtela ali ne (dovolj bo, če bo samo vštekana), ti bo ven zabrisalo FID.
Kakšne velike neumnosti sicer ne moreš narediti. Ampak, kdo ve. Slovenci imamo talent. Zato raje povabi na pivo nekoga, ki ima inštrument in je šel vsaj petkrat mimo elektro šole na hot dog. In naj ti oboje poveže pravilno.
Je bila ta vtičnica dražja od 0,35€ :lol:
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Zdaj pa en tak domač odgovor.
Pomoje je vseeno.
Edini problem bo če se bo motor narobe vrtel. Potem zadevo pač obrneš in je to to.
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
mogoče sta oznaki za nulo in zemljo odtisnjeni kot odlitek in se pri slabi svetlobi slabo vidita. Za nulo ponavadi piše N, za zemljo pa Pe ali pa je simbol kot narobe obrnjena smrečica.
Ocena:
1
@ Samojed: Očitno si od foha. Kaj praviš na tole:
Citat:Dvomim, da je lahko (v skladu s predpisi) za nulo dostopen kontakt - se ga lahko s prstom dotakneš.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Vtičnica je certificirana, torej dovoljena. sicer se niti prodajati ne bi smela. Kontakt N vodnika oziroma sam N vodnik pa je vedno brez napetosti (razen ob zeloo resni okvari v inšatalaciji) in kot tak nenevaren. Je na istem potencialu kot zaščitni PE vodnik (ozemljitev) in v nekaterih sistemih sta na dovodu ta dva vodnika združena - dovod je tako sestavljen iz 3 faz in PEN vodnika. Ti sistemi so TN-C, ko sta vodnika ločena je to sistem TN-S, če je pa dovod skupen, naprej pa sta vodnika ločena je pa sistem TN-C-S.
Skratka, brez skrbi glede dostopnosti N kontakta.
LP,
Samojed
Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
Se posipam s pepelom. V naši stari napeljavi je bila prav taka vtičnica uporabljena za trifazni motor, ki nule ni rabil, kot je napisal Žerjavar. Verjetno v splošnem to res ni nujno tako in je treba preveriti, kaj se gor priklaplja in kakšen je električni sistem v hiši.
Ocena:
1
Citat:Vtičnica je certificirana, torej dovoljena.
To prav gotovo. Na priloženih navodilih pa je zapisan tudi namen in pravilna priključitev. Kot sem zapisal z vprašanjem, se bojim, da ni predvidene nule. Kolikor vem, mora nulti vodnik imeti enako izolacijo kot fazni. Res, da nima napetostnega potenciala proti zemlji, da bi lahko bil nevaren za zdravje ali življenje, toda ....
Se je pri meni zgodilo, da so mi začele luči čudno svetiti - neobičajno močno, neobičajno slabo, ... mežikati, .... Sem šel malce z multimerom k varovalkam in ugotovil nihanje napetosti posameznih faz (proti nuli) tudi za +- 50 V. Pa sem še ugotovil, da ima nula napetost proti zemlji do 80 V. Sem obvestil dežurno službo. So našli slab kontakt (verjetno ga sploh ni bilo) nule na zračnem vodu, kjer je bila delitev za tri skupine hiš. Nula ni bila več povezana z zemljo.