PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Kakšno velikost hiše predlagate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gt001 Napisal:Kjer ni mozno graditi pritlicne hise, nastane pri malo stevilcnih druzinah en problem (seveda, glede na zivljenjski slog) in sicer:
Vecina si (nas) zeli npr. velik skupni prostor (kuhinja, jedlinica, dnevna), pa en wc s tusem, pa kabinet in kotlovnico/pralnico. -> recimo, da tole zasede enih 80-90m2 neto. Ko odstejemo prostor za stopnisce, se zgoraj vedno pride konkretna kopalnica in 3 ali 4 sobe.

Se pravi, ce bi spodaj lahko pozabili na kaksen prostor (kabinet), oz. zmanjsali skupni prostor, bi se komot dalo spravit hiso na 130-140m2 neto.
Je pa hec, da na papirju v vecini zgleda vse premalo, v realnosti pa niti ne Smile

Navedena logika drži kot pribito. Navedeno (nisem se hotel odreč enemu prostoru spodaj) je na koncu tudi mene prisililo v nekaj večjo hišo kot bi jo imel sicer. Osnovno pa so zdirigirali prostorsko ureditveni pogoji (PUP), ki veljajo za pozidavo na tem območju. Pristal sem z dobrih 150 m2* (kar je bil max) ciljal sem na manj recimo kakih 130, morda celo 120. Geometrija v kombinaciji s PUP je naredila svoje.

*kleti, garaže nimamo
+1

Pa nekateri primerjajo velikost hiše s stanovanjem, češ - tam pa ljudje lahko živijo na 60 kvadratih? 80 kvadratov pa je že "ogromno stanovanje"....
Ja, ampak tam ne rabiš kurilnice, vetrolova, stopnic, utilityja nimaš ampak žene peglajo v dnevni sobi, shramba je ali pa je ni... Ker imaš v hiši več prostorov rabiš tudi več hodnikov... To takoj nanese ene 30-40m2 razlike.
Eno malenkost je treba razmišljati tudi v smeri bodočih prizidkov - če se da, da jih bo čimmanj. Folklora po nekaterih vaseh je, da se najprej naredi hišo, nato pa še en par prizidkov. Enkrat mi je znanec pokazal vas in nato pripomnil, da ni hiše brez prizidka.
Citat:Folklora po nekaterih vaseh je, da se najprej naredi hišo, nato pa še en par prizidkov.
Kaj pa je s tem narobe?
Če na svoji parceli zidam zase, s svojim denarjem, bom zidal to kar rabim. Če sem čez 15 let ugotovil, da rabim še 80 m2 za sina z družio, bom to naredil kot prizidek. Samostojna hiša za njega bo 3 x dražja (parcela, 2 x večja kot prizidek, ...).

Zakaj bi jaz s svojim denarjem soustvarjal umetnino krajinskega (mestni urbanist, ...) arhitekta? Ali je stanovanjska hiša predmet uporabne vrednosti ali je umetniška stvaritev?
Nimam časa - sem v penziji!
Tako veliko, da jo boš lahko vzdrževal Smile
Žerjavar Napisal:
Citat:Folklora po nekaterih vaseh je, da se najprej naredi hišo, nato pa še en par prizidkov.
Kaj pa je s tem narobe?
Če na svoji parceli zidam zase, s svojim denarjem, bom zidal to kar rabim. Če sem čez 15 let ugotovil, da rabim še 80 m2 za sina z družio, bom to naredil kot prizidek. Samostojna hiša za njega bo 3 x dražja (parcela, 2 x večja kot prizidek, ...).

Zakaj bi jaz s svojim denarjem soustvarjal umetnino krajinskega (mestni urbanist, ...) arhitekta? Ali je stanovanjska hiša predmet uporabne vrednosti ali je umetniška stvaritev?

:roll: Madona si slabe volje! :wink:

Ja, saj načeloma imaš po svoje prav. Nič sicer ni narobe, je pa včasih estetika bolj tako/tako.

Pa ne Arhitekture in stavbarstva v isti koš metat. Ne gresta skupaj.

In pa, ja - žal je tvoja parcela tudi del mojega/našega okolja/prostora - tako da le ni tako enostavno. A si predstavljaš kaj in kakšno bi šele imeli, če ne bi bilo vsaj nekaterih omejitev v smislu posegov v prostor.

Pa še nekaj je - kar je bistvena razlika. Ko sa naši očaki rabili več prostora, so "bajto" povečali ali "doštukali" tako, da se je kar najmanj poznalo ali kakor koli kazilo prvoten videz. Danes temu žal ni tako. Si že sam ugotovil. Ravni neki nadstreški štrlijo iz vsake tretje hiše, brez kake vsaj malo estetike. :wink:
Kar se estetike prizidkov tice je en primer v Celju - mislim, da bi ga lahko dali v slovar pod: tako se prizidki ne delajo!

no, osnova je opecno zidana hisa, ki je se brez fasade, en del prizidka je z brun, drugi del pa z alu konstrukcije - obdelano kot z alu fasadnimi ploscami.

Verjamem, da je celo vse legalno, je pa adijo za videt. In ce so prizidki delani na tak nacin, nima nobene oblike, oz. spada pod "onesnazevanje okolice".
Žerjavar Napisal:
Kaj pa je s tem narobe?

Kdo pravi, da je s tem kaj narobe?
Citat:Madona si slabe volje!
Ja, saj načeloma imaš po svoje prav. Nič sicer ni narobe, je pa včasih estetika bolj tako/tako.
Pa ne Arhitekture in stavbarstva v isti koš metat. Ne gresta skupaj.
Ni slaba volja. Morda gnev na nekatere "meščane", ki ne morejo razumeti življenja na vasi in bi jim radi vsilili svoje mišljenje. Verjetno je zraven še nerazumevanje revščine ob svoji polni riti.

Estetika pa je popolnoma individualna zadeva, ki je ne smeš drugemu vsiljevati. Vsak se trudi v okviru svojih zmožnosti in sposobnosti. Načeloma mu za mnenje drugih ne sme biti mar, saj dela zase.

Morda je še zraven kar precej nezadovoljstva z današnjimi zakoni, ki pobijajo človekovo svobodo. Stvari bi se dale sigurno bolje rešiti.

Pa saj to ne spada v to temo.
Nimam časa - sem v penziji!
Po mojih opazovanjih okoli po vaseh in mestih je še vsak prizidek začel na mestu, kjer se drži drugega objekta, začel pokat, pa se premikat v drugo stran... Tako je po mojem laičnem mnenju bolje postavit dodaten objekt, ki stoji samostojno, ne pa da se drži že obstoječega.
itak
omet/fasada spusti las, zaradi razlicnih posedkov. Lahko je prizidek cisto poleg obstojecega - sicer kot samostojni objekt, vendar z dilatacijo na ometu/fasadi/tlaku
Meni pa se zdi, da je teh prizidkov še več (ali vsaj nič manj) na mestnih samostojnih hišah kot na podeželskih.

Mestni otroci radi ostajajo v mestih, parcele so drage in potem se delajo prizidki.

Eno hišo poznam, kjer je zgrajen (velik) prizidek k obstoječem (velikem) prizidku Smile

Od parcele ni skoraj nič ostalo... Ampak kot bi rekel Žerjavar - njihov problem. Če lahko oni s tem živijo, bom tudi jaz.
216,06 m2. Tako je meni naneslo.
Bi pa preživel tako v 100 kot v 300 m2.
Vsak ima drugačne potrebe. Za tiste ki nikoli niso živeli v bloku je rešitev relativna. Kaj je dovolj kvadrature za zadovoljstvo uporabnika? Če se želiš preselit iz bloka v hišo pričakuješ več prostora. Dovolj je tudi 50 kvadratov v bloku, če si s tem zadovoljen in nimaš drugačnih želja. Način bivanja, želje in denarnica ti narekuje smotrno odločitev. Kaj je optimalo?
Hiša, ki ti daje zadovoljstvo. Ne prevelika in ne premajhna da si jo lahko glede na finance urediš po svojih potrebah. Vključuje pameten razmislek o hobijih, zaposlenosti in lokaciji. Čas bivanja v njej in denar katerega boš postopama zapravljal za urejanje in svoje užitke. Vzdrževanje in otroci? Gradnja s kvalitetnimi materiali in najkrajši možni čas dokončanja. Za otroke pa je bolje da odidejo po svoje.

Najboljši nasvet pa je: Kadar računaš stroške gradnje in projektiraš hišo imej v mislih da ti gre lahko mnogo slabše kot danes in prilagodi višino mesečnih obveznosti.

300 kvadratov je mnogo preveč, 100 pa je vseeno premalo.
Glede velikosti imam mnenje.
čisto odvisno od želja. Jaz (in žena) imava narejen projekt, ki obsega hišo veliko 185m^2 neto. Hotel sem precej manjšo, potem je pa prišlo do debat...
Spodaj:
1. dnevna, kuhinja, jedilnica je skupen prostor, obrnjen proti jugu. (45 m^2)
2. Spodaj pisarna (narava dela-10m^2)
3. spodaj wc, kar se lahko nekoč razširi tudi v kopalnico (5 m^2)
4. Man's corner-Kurilnica pod štengami+ plac za kosilnico, šaro in ponk.... (15 m^2)-zunaj nočem dodatnih kućic za šaro Smile
5. Vetrolov pri vhodu+hodniki+stopnišče (15m^2)
Zgoraj:
1. 2 otroški sobi (30 m^2)
2. King's bedroom (20 m^2)-ne rabim tako velike, se je pač tako izšlo
3. Soba za nesezonska oblačila+ostalo šaro (8m^2)
4. Skupna kopalnica (12 m^2)
5. Utility (6m^2)-pralni, sušilni stroj+likalnica (pač za ženo)
6. Hodnik (10 m^2)

Hiša 12x10 metrov z zobom na jugovzhodu (1,8x4,5), ki služi spodaj kot terasa in zgoraj kot balkon.
Meni se ne zdi preveč, saj je zelo lepo prilagojeno našemu stilu življenja. Mislim, da stroški
ne bodo prehudi, saj je koncept relativno enostaven. Vzdrževanje se pa pri +-20m^2 ne pozna bistveno.

Drugače pa je bilo že vse povedano!

lp, dolirok
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi