PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Parcela z gradbenim dovoljenjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri gradnji neskladni z gradbenim dovoljenjem je problem tudi ta (SO ME ZADNJIČ PODUČILI MODRECI Z UPRAVNE ENOTE), da je potem ves objekt neskladna gradnja, za katero je potrebno izdelati nov projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (kot za legalizacijo).
Primer je bil sledeč: zgradil se je objekt, povsem skladen z GD, le streho so izvedli drugače. Ko so potem hoteli zgraditi prizidek, smo izdelali projekt za GD, v katerem smo želeli legalizirati tudi neskladno streho. Pa so veleumi na UE trdili (podprti s sodbo upravnega sodišča, ki je razsojalo o podobnem primeru), da je zaradi drugačne strehe ves objekt neskladen in ga je kot takega potrebno v celoti legalizirati in seveda plačati tudi degradacijo in uzurpacijo (za katero pa so rekli, da je nekaj nižja, kot za čisto črno gradnjo). Vam povem, da resno razmišljam, da se preneham ukvarjati s projektivo, ker vsak dan izvem za kakšno neumnost, za katero mislim, da je največja možna, pa me nov dan vedno preseneti z novo-še večjo.

točno o tem sem govoril prej in na žalost tudi zadnji stavek potrjuje ogromno ljudi iz stroke, kjer ti dobesedno upravniki trgajo denar (tisto minimalc, za kar se uspeš izborit) iz žepov. njih seveda ne briga preveč, če kr naenkrat (kot je bilo rečeno, dostikrat je tako, da lahko enak oz. podoben projekt peljejo enkrat tako, drugič pa spet drugače) podrejo vse, kar si delal več mesecev, recimo (in seveda ob tem škodo investitorju, tako zaradi izgube časa, kot še kaj zraven)..
Sreča,
parcele še nisem kupil oziroma se prodaja
z gradbenim dovoljenjem tako da nisem imel
na idejno zasnovo nobenega vpliva.
sicer mi je sam nacrt vsec , le tloris bi si želel manjši
zato ker bi rad dve otroški sobi uredil v mansardi,
po načrtu sta pa spodaj.
Če ne gre drugače in se bom odločil za nakup pa
se bom vsekakor držal načrta ,
bom se pa v vsakem primeru še pozanimal
na upravni enoti,
lp
Saj vem, moje pisanje ni neposreden odgovor na vaše vpršanje... Se opravičujem.
V vašem primeru je situacija jasna-potrebujete novo gradbeno dovoljenje. Mogoče s to olajšavo, da bi v novem projektu pri zaprošanju za potrebna soglasja priložili stara soglasja, tako bi mogoče šlo hitreje.
Zmanjšanje hiše je prevelika spremeba, da bi se jo dalo urediti samo s spremembo gradbenega dovoljenja.
Če pri izdelavi potrebnega projekta angažirate projektanta, ki je izdelal prvoten projekt, pa bo stvar sploh najenostavnejša in najcenejša.
Sreca, eno vprasanje (ce je odgovor nanj v nasem zakonodajno-upravnem labirintu sploh mozen):

Sam sem kupil parcelo z veljavnim GD. Kasneje smo v postopku spremembe PGD spremenili lokacijo (1m), velikost in etaznost, tip gradnje - pravzaprav vse. Spremembo je delal projektant, ki je delal izvirni projekt.

A je v tem primeru UE naredila napako, da je prakticno nov PGD vodila kot spremembo, ali mi, ki smo vlozili projekt kot spremembo?

Hisa se sicer ze gradi v skladu z pravnomocnim PGD; na osnovi te teme, pa se mi je porodilo to vprasanje.
Za to vprašanje jaz nisem pravi naslov (sem projektant). Zakon o graditvi objektov je precej nejasno napisan, tako, da ima vsak referent na UE svojo teorijo, kaj se lahko rešuje s spremembo gradbenega dovoljenja in kaj ne. Kot projektant sicer lahko zagovarjam svoje prepričanje, vendar so referenti na UE tisti, ki odločajo o izdaji GD in imajo zadnjo besedo. Eni ne dovolijo nič, kar spreminja lokacijske podatke o gradnji, drugi (kot pri vas) pa razumejo stvar bolj široko. Kdo je naredil napako? Najbrž nihče. Imate novo gradbeno dovoljenje, ki izkazuje dejansko stanje izvedenega. Torej je stvar v redu. Tu gre samo za različne poti po katerih prideš do istega cilja-imeti pravomočno gradbeno dovoljenje za izveden objekt.
Hvala za pojasnilo.
Sprememba gradbenega dovoljenja in to je to! Soglasja, katera so potekla se podaljšajo.
LP, Boris
1 2
Iskanje po temi