PodSvojoStreho.net
Parcela z gradbenim dovoljenjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Parcela z gradbenim dovoljenjem (/showthread.php?tid=48900)

Strani: 1 2

Parcela z gradbenim dovoljenjem - vally - 5.1.2013

lep pozdrav
Mene zanima če je možno na parceli
ki ima že izdano gradbeno dovoljenje
zmanjšat tloris atrijske hiše iz 13x11 na 11x9,
oziroma če so dovoljena določena odstopanja
brez spremembe gradbenega dovoljenja.
Jasno mi je da se povečevat tlorisa ne sme ampak
za zmanjšanje še nisem zasledil vprašanj na tem forumu.
Zanima pa me zato ker je parcela velika samo 500 m2
oz. 20x25 in bi si z zmanjšanjem tlorisa hiše povečal travnato
površino
Vsakega odgovora bom zelo vesel

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - vuego - 5.1.2013

Brez spremembe gd ni možno zmanjševanje objekta.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - Popravila na domu - 5.1.2013

V arhivu ne najdem več podobnega primera. Zato bom govoril na pamet.

Postaviš hišo, držiš se predpisanih odmikov od sosednjih parcel in naklona strehe. Potem ti geodet posname obstoječe stanje in zadevo vložiš na UE - lahko že prej kot spremembo. Ne spomnim pa se več kaj je bilo potem z uporabnim dovoljenjem. Mislim da nov načrt v kompletu s PZI in vsem kar spada zraven.
Za tako resen poseg se res raje obrni po nasvet na organ, ki ti je izdal GD. Kot vidiš je tudi moj nasvet v stilu rekla-kazala. In ga brez resne potrditve ne gre upoštevati.
Če sem močno vsekal mimo, naj me kdo popravi.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - KeCko - 5.1.2013

Potrebuješ novo gradbeno dovoljenje. Lahko poizkusiš s spremembo starega amapak je možnost da bo to šlo skozi minimalna. Spreminjajo se odmiki, tlorisna velikost objekta, morebiti tudi lega na parceli. Vse to se tretirajo kot lokacijski podatki in zakon piše, da se v takšni primeri potrebuje novo gradbeno dovoljenje. Tudi sodna praksa na tem področju je takšna. Uveljavljal boš lahko že plačan komunalni prispevek ampak projekt mora biti pa pripravljen na novo.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - čukimuki - 6.1.2013

Nov objekt, nov PGD, novo GD. Komunalni prispevek se da unovčiti. Tudi vse pogoje in soglasja je potrebno pridobiti na novo.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - princes - 6.1.2013

Mah....Komunalc je itak plačan za večji objekt. Odmiki bodo manjši. Če bo hiša enaka samo manjša, mislim da ne bi smeli imeti nikakršnih problemov. Sistem naše dežele in kontrola je taka, da natančnosti ni. Drugače bi lahko polovico objektov podrli ker so naskladni z dovoljenji.....na žalost. Da o pomožnih oblektih, ograjah, frčadah in strehah ne izgubljamo besed, ker tudi dovoljenj ni....

Kaj pa je pravilno? Zgornji odgovori.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - izotop - 6.1.2013

sprememba gd. natančnost je, samo držijo se je ne, zato pa so potem problemi.

Kakšni problemi pa? Moj znanec je zgradil že sedem hiš katere je prodal. Niti ena ni bila v skladu z načrtom. Ni imel še niti enega problema zaradi tega. Vsak sigurno koga pozna, da je malo tako tako po domače gradil. Torej.....Kakšni problemi so, če nimaš ravno smrtnega sovražnika za soseda. Pri nas niti eden sosed nima gradbenega za ograjo, da ne govorim o kolenčnih zidovih.... Dajmo dvigniti za eno šaro ali dve.......! Hiše postanejo transformatorji Sad .... Ograje so postavljene na cesti, da še voziti normalno ne moreš....Občina se ne upa v vojno, ker je pri večini enako....torej? Podrejo obstoječe neskladnosti in uskladjo z načrti.....? Prav bi bilo , vendar sem prepričana, da se to nikoli ne bo zgodilo!

H komu je med gradnjo prišel inšpektor in preverjal skladnost le te z načrtom, če glih ni prijavljen od ,,dobrega soseda,,.. Še nisem slišala. Ker je temu tako imamo povsod množico skropucal namesto hiš....

Sam se trudiš da bi naredil vse tako kot mora biti....volja te mine ko ti hočeš in moraš... drugim pa ni treba in nočejo .....Kasneje edino sam lažje spiš, to je pa tudi vse.....

Mislim da bi brez težav lahko zgradila manjšo hišo kot je v načrtu, brez da bi kdo sploh opazil.....še posebej, ker bi se občina rada ognila vračilu preveč plačanega komunalnega prispevka.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - KeCko - 6.1.2013

Državi manjka denarja in inšpektorji so prestavili v prvo prestavo, vedno več je strank ki potrebujejo nova gradbena dovoljenja za že obstoječe objekte ipd. samo vprašanje časa je kdaj bodo prestavili še v višjo.

Če se komu še da ubadat s heci, ki nastanejo z neurejenimi papirji pa naj, jaz nikomur ne branim. Če bi bil res zloben, bi si želel čimveč takšnih objav na forumih, kot je ta pred mano.

Ti tole zgoraj prvič slišiš. Tako se je delalo v preteklosti in tudi danes....Ali sem povedala kaj takega kar tudi inšpektorji ne vedo....Aja...ups! To se ne govori. To nihče ne ve.....Dejmo se delat retarde.....Aja, vsi imajo vse b.p.....

Gradenj bo pa vedno manj, se mi zdi ...tako da bi lahko stare grehe zrihtali, pa denar pobrali. Najprej politikom podrli črne gradnje in za tem vsem ostalim. Me pa prav zanima, če se bo to kdaj zgodilo....Preveč je barab, da bi se kdo s tem upal roke mazat. Se preveč za stolčke bojijo .....Bila bi zares vojna, ko bi se zombiji zbudili in s prsti kazali....

Ali je to realnost ali pesimizem?

Koliko je bilo že na tem forumov nasvetov ala: ,,Naredi tako kakor hočeš čim prej, da nihče ne vidi pa tiho bod!,,

Vsak se sam odloča kaj bo storil. Dejstva so pa taka kot so.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - Popravila na domu - 6.1.2013

Dejstva so takšna, da bi radi vsi obsojali anarhijo pri sosedu, sami pa smo jo kajpak upravičeni povzročati, saj,....zakoni....pa inšpekcije....mah, skozi eno uho not, skozi drugo pa ven.

Vsak izmed nas, ki tule poda kašen bister nasvet v stilu "naredi čez vikend, takrat inšpektorji počivajo" se nima v svojem življenju niti enkrat več pravice pritoževati, če mu je storjena krivica zato, ker je nekdo obšel zakon. In mu s tem povzročil kaj, kar mu ni ravno všeč, prijazno ali sprejemljivo. Ali pa mu celo osebno zelo škoduje.
Če karikiram, se ne sme pritožiti niti takrat, ko mu bo delodajalec izplačal plačo nižjo od zagotovljene s pogodbo. (saj je samo malo obšel zakon, a ne - plače so pač računali čez vikend)

V bistvu pa gre pri celi stvari za preprosto dejstvo, da dokler ne bomo spoštovali zakonov lastne države, je tudi imeli ne bomo. Kot je nimamo sedaj, ker so nam jo ravno tile, "ki zidajo čez vikend" ugrabili. Mi, inšpektorji pa smo to mirno dopustili.

Pristajanje na opravičilo tistega, ki je nekaj ukradel češ,....:pa saj vsi kradejo (ali na črno zidajo)......, pa je vsaj zame popolnoma nesprejemljivo.
Konec, pika, ni naprej !

Opravičujem se za politiziranje, ampak včasih tudi meni malo pokrovček privzdigne.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - čukimuki - 6.1.2013

Ali se vam ne zdi neodgovorno svetovati človeku nekaj kar ni skladno s predpisi?

To, da se lahko zgradi objekt, ki ni skladnen s predpisi verjamem, da vsak ve, morda pa ne ve kakšne so lahko posledice, potem pa se zopet tukaj pojavijo vprašanja, v smislu, po nasvetu mojstrovalcev na tem forumu objekta nismo zgradili skladno z načrtom, sedaj nas je obiskal inšpektor kaj nam predlagate sedaj??????

Za vsako spremembo je potrebno dobiti ustrezno dokumentacijo ali pa se vsaj pozanimazi ali kakšno dodatno dokumentacijo potrebuješ.

Poznam primer, ko so med obnovo ceste delavci poškodovali ograjo, ko je lastnik dal vlogo za povrnitev škode le te ni dobil, ker za poseg v varovani pas ceste ni imel dovoljenja ravno tako ne za postavitev ograje.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - izotop - 6.1.2013

princes Napisal:Kakšni problemi pa? Moj znanec je zgradil že sedem hiš katere je prodal. Niti ena ni bila v skladu z načrtom. Ni imel še niti enega problema zaradi tega. Vsak sigurno koga pozna, da je malo tako tako po domače gradil. Torej.....Kakšni problemi so, če nimaš ravno smrtnega sovražnika za soseda. Pri nas niti eden sosed nima gradbenega za ograjo, da ne govorim o kolenčnih zidovih.... Dajmo dvigniti za eno šaro ali dve.......! Hiše postanejo transformatorji Sad .... Ograje so postavljene na cesti, da še voziti normalno ne moreš....Občina se ne upa v vojno, ker je pri večini enako....torej? Podrejo obstoječe neskladnosti in uskladjo z načrti.....? Prav bi bilo , vendar sem prepričana, da se to nikoli ne bo zgodilo!

H komu je med gradnjo prišel inšpektor in preverjal skladnost le te z načrtom, če glih ni prijavljen od ,,dobrega soseda,,.. Še nisem slišala. Ker je temu tako imamo povsod množico skropucal namesto hiš....

Sam se trudiš da bi naredil vse tako kot mora biti....volja te mine ko ti hočeš in moraš... drugim pa ni treba in nočejo .....Kasneje edino sam lažje spiš, to je pa tudi vse.....

Mislim da bi brez težav lahko zgradila manjšo hišo kot je v načrtu, brez da bi kdo sploh opazil.....še posebej, ker bi se občina rada ognila vračilu preveč plačanega komunalnega prispevka.

lej, zaradi mene lahko vsi delajo na črno (neskladna gradnja spada v to kategorijo, če smo pikolovski). mislim pa, da je prav (sploh, če recimo prihajamo iz stroke ali branže ipd) da opozorimo, da zadeva ni ok, ker tako ozko in kratkočasno gledat je res zgrešeno, sploh pri tako dragih "investicijah", kot je gradnja hiše. vedno pravim: že pri avtomobilu, kjer so zneski dosti manjši, prokleto paziš, da imaš urejeno zavarovanje, homologacije (tukaj bi recimo šla primerjava s skladno ali neskladno gradnjo), registracijo, servise ipd, pri hiši pa dejmo užgimo po domače, od gradbenega dovoljenja naprej. v redu, samo dejmo se zavedat posledic.
mogoče včasih to res ni bil tak problem, vendar danes pa je najbrž vsakomur jasno, da se lahko hitro zadeva obrne, sploh v teh časih in z vsakim dnevom več riskiraš. vsi vemo, da je samo vprašanja časa, kdaj bodo uvedli npr. davek na nepremičnine, kakšne eko davke (prek npr. energ. izkaznic), vse več ljudi ima doma kakšno dejavnost, kjer je dostikrat treba imet konkretno uporabno dovoljenje, ljudi delajo prizidke, nadzidke itd itd. V vseh teh primerih je osnova izdano gradbeno dovoljenje in v kolikor dejanska izvedba odstopa od gd, so lahko veliki problemi, ker potem pride vmes tudi kakšna legalizacija itd itd. Včasih treba nepremičnino tudi prodat, vmes so lastninjenja, delitve premoženja ipd. Težko vrjamem, da vam bo odstopanje od uradnih evidenc šlo v korist investitorja. Govorim seveda bolj splošno na pamet, vendar samo tako, za razmislek.
Tudi glede tistega žlahtnika, ki je prodal 7 neskladnih gradenj. Ja fajn, je zaslužil, bo pa nekdo hotel bajto prizidat, razdelit, imet notr kakšen biznis ipd, in potem bo kupec te nepremičnine dobil sive lase in začel lovit tvojga žlahtnika po sodiščih ipd (pa spet narod, posredno colaj lastno neumnost).
lepo je enkrat rekel mazzini (pisatelj). dva slovenca za šankom spljuvata vse čez državo, v drugem stavku pa obdelata vse, kako držav okol prnest (oz. nekaj v tem stilu). sej ne rečem, da sem jst kaj dosti drugačen, ampak dejmo malo širše se razgledat za spremembo.

Re: Parcela z gradbenim dovoljenjem - SREČA - 7.1.2013

Pri gradnji neskladni z gradbenim dovoljenjem je problem tudi ta (SO ME ZADNJIČ PODUČILI MODRECI Z UPRAVNE ENOTE), da je potem ves objekt neskladna gradnja, za katero je potrebno izdelati nov projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (kot za legalizacijo).
Primer je bil sledeč: zgradil se je objekt, povsem skladen z GD, le streho so izvedli drugače. Ko so potem hoteli zgraditi prizidek, smo izdelali projekt za GD, v katerem smo želeli legalizirati tudi neskladno streho. Pa so veleumi na UE trdili (podprti s sodbo upravnega sodišča, ki je razsojalo o podobnem primeru), da je zaradi drugačne strehe ves objekt neskladen in ga je kot takega potrebno v celoti legalizirati in seveda plačati tudi degradacijo in uzurpacijo (za katero pa so rekli, da je nekaj nižja, kot za čisto črno gradnjo). Vam povem, da resno razmišljam, da se preneham ukvarjati s projektivo, ker vsak dan izvem za kakšno neumnost, za katero mislim, da je največja možna, pa me nov dan vedno preseneti z novo-še večjo.

Toplo priporočam vsem, da si pri zasnovi objekta vzamete dovolj časa, skupaj s projektantom dobro razmislite, kaj potrebujete, si želite. Potem pa, ko že imate GD, pa ne poslušajte raznih "dobronamernih" priporočil kot npr. "zdaj, ko zidaš, kaj pa te stane pozidati še eno šaro ali dve". Vsa taka odstopanja pomenijo vlaganje denarja in časa v nekaj, kar potem uradno sploh ne bo obstajalo, in kar bo kasneje težko. če že ne nemogoče (neskladno s prostorskimi akti) legalizirati.
Pri vsem skupaj res ne razumem, zakaj je potrebno načrt za hišo, ki je bil narejen posebaj za vas, med gradnjo spreminjati. Jaz svojim strankam vedno rečem, da si moramo za idejno zasnovo hiše vzeti dovolj časa, kajti najlažje in najceneje je "stene prestavljati" na papirju.