PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri stensko ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Mimogrede eno vprašanje - kakšna je normalna razlika v temperaturi med vhodnim in izhodnim vodilom.

Pri meni je trenutno:
- v pritličju vhod 50 stopinj, izhod pa 30
- v 1. nadstr. vhod 45 stopinj, izhod 40 stopinj

A ni malo prevelika razlika spodaj - le kaj bi lahko bilo narobe?

Grem skoraj stavit, da imaš v pritličju manj kot 10 cm izolacije v tleh ??
Sem šel pogledat projekt, takole imamo:

- hidroizolcija
- 7 cm stirodur
- PVC folija
- 5 cm estrih.

Da malo bolj obrazložim. Prvi dan po vklopu gretja so bila tla v pritličju ob dotiku z roko topla. Potem sem vklopil klimo - zaradi razvlaževanja (smo v fazi sušenja estrihov) in sedaj ko primem tla so relativno hladna. Zato se mi vse skupaj zdi čudno - ali je možno da se je kaj pokvarilo ali pa se zaradi klime tudi tla tako ohladijo. Sicer je v pritličju sedaj 22 stopinj, v nadstropju pa 27.

Idealno za sušenje bi bilo čimbolj vroča tla in klima na full. Vsaj tako so mi razložili...
sem ravno danes v enem projektu prebral, da se ne sme sušit estrihe z pregrevanjem talnega,..., ne me vprašat zakaj, ker nisem gradbenik, ...

7cm je po mojem mnenju in izračunih bistveno premalo za resno talno izolacijo,

tole s klimo mi je v principu seveda jasno, ampak če mene vprašaš, bi prezračevanje sedaj, ko je zunaj manjša vlažnost bila boljša varianta odvajanja vlage,....
No ja, izolacija je žal le 7 cm, kot so naredili projekt in tu sedaj ne morem nič spremeniti Sad
S talnim sicer ne pregrevam estrihov, ker jih v povprečju grejem na 45 stop. pred tem pa so se 7 mesecev sušili naravno.

Tudi sam sem pomislil, da bi raje prezračeval, vendar sem s klimo že prvi dan dosegel 40% vlažnost, medtem ko je bila zunaj 45% Smile
Mi smo krenili danes:

Poskusni zagon ogrevalnega sistema:
- Estrih ogrevamo s postopnim, dnevnim zviševanjem temperature približno 4°C na dan, dokler ogrevalna tekočina – voda - ne doseže temperature 35 °C.
- Estrih ogrevamo pri najvišji temperaturi dva tedna
- Postopno, po 5°C na dan, zmanjšujemo temperaturo ogrevanja.
- Talno ogrevanje naj bo izklopljeno teden dni
- Ponovimo postopni zagon talnega gretja s postopnim zviševanjem temperature.
- Talno gretje naj bo vklopljeno nekaj dni.
- Ponovimo postopni izkop sistema talnega ogrevanja.
- Parket lahko polagamo nekaj dni po izklopu talnega gretja, ko je površinska temperatura med 15 in 18°C

(so rekli da bo to 20. marca, ko se po planu polaga parket)
Super, glede na to da se pri nas suši estrih naravno že 7 mesecev in da je potrebno priti iz 2,5% vlage na 1,8% pa je plan tak:
- prvi dan 20 stop.
- drugi dan 25 stop.
- tretji 30 stop
- četrti 40 stop
- peti 50 stop
- potem dva dni na 55 stop
- sledi ohlajanje po 10 stop na dan

Potem itak sledi 10 dni brušenja estrihov in vmes se estrihi ohladijo na primerno temperaturo za polaganje parketa.
1 2 3
Iskanje po temi