PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ETA peci na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In kje točno v Avstriji in kakšne si nabavil.

L.P.
meni se zdi nabava nevemkako super dobrih-dragih peletov zgrešena poanta, če smo že nabavili zelo avtomatiziran (seveda s primerno ceno) kotel. to mora pojest načeloma vse, kar je pri nas naprodaj (pod pogojem da je res iz lesa in ne mivke, plastike, skorje, zemlje itd.)
vmalhar Napisal:[Kotel torej ne stremi k popolnoma fiksnemu ostanku O2, ampak si nekako izračuna, kak ostanek želi v danem trenutku doseči.

Sicer zanimiv podatek, za nas najbrž nepomemben, mogoče pa dobi idejo kak razvojnik slovenjskih kotlov Idea Idea

ne razumeš. kotel ne izračunava ostanka kisika, temveč ga samo meri. izmerjeni O2 pač niha glede na to koliko peletkov porine v retorto, kolikšni so vrtljaji ventilatorja in še glede na zrak. za ilustracijo originalni (v nemščini) izrezek iz kotlovnega servisnega menija:

[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17642334_20349434/eta-pu-15/20349434unichr("46")jpg[/img]

tač panel nikjer ne prikazuje izračunane vrednosti. zgolj izmerjene vrednosti O2, napetosti sonde, tok na grelcu, nekaj softverskih stikal ter postopkov, ki so ali pa niso v teku. to vse lahko prebereš v original navodilih, ki si jih dobil s kotlom, na strani 15.
Be bom delal reklame, pogooglaj villach peleti in jih bos nasel. Cena je 240 na tono plus prevoz
aleks Napisal:ne razumeš. kotel ne izračunava ostanka kisika, temveč ga samo meri. izmerjeni O2 pač niha glede na to koliko peletkov porine v retorto, kolikšni so vrtljaji ventilatorja in še glede na zrak. za ilustracijo originalni (v nemščini) izrezek iz kotlovnega servisnega menija:
tač panel nikjer ne prikazuje izračunane vrednosti. zgolj izmerjene vrednosti O2, napetosti sonde, tok na grelcu, nekaj softverskih stikal ter postopkov, ki so ali pa niso v teku. to vse lahko prebereš v original navodilih, ki si jih dobil s kotlom, na strani 15.
Da končamo že to debato.
Na področju ostanka kisika se pogovarjamo o DVEH TERMINIH! Eno je ŽELJENI OSTANEK O2, drugi pa IZMERJENI OSTANEK O2. Kot v vsakem regulacijskem algoritmu imamo pač željeno/ciljno vrednost in imamo izmerjeno vrednost. Če je izmerjena vrednost drugačna od ciljne, potem se prilagodi delovanje (kotel pač spremeni doziranje, dovod zraka,...), da se približamo tisti željeni vrednosti. Ko je izmerjena vrednost enaka željeni/ciljni, potem je kotel vesel in deluje z nasmeškom.
Jaz torej opisujem dogajanje s parametrom ŽELJENI OSTANEK O2, ti pa pišeš, kot da ta parameter ne obstaja. Parameter obstaja, bodi siguren, v servisnem meniju ga najdeš prav pod podatkom o izmerjenem O2. Kotel torej poleg izmerjene vrednosti operira tudi z željeno vrednostjo.

In želel sem pač omeniti zanimivost, da željeni ostanek O2 (ne pa izmerjeni) ni fiksni parameter, ki bi ga serviser nastavil (in rekel, tvoj kotel bo vedno lovil ostanek kisika 6,7%), ampak se malenkost spreminja, kar nakazuje na to, da si kotel ciljno vrednost nekako izračuna sam. Izmerjeno vrednost pa seveda s ciljno vrednostjo primerja, da vidi ali je cilj dosežen.

Sorry za ves ta bold in velike črke, to ni kričanje :? :oops:
aleks Napisal:meni se zdi nabava nevemkako super dobrih-dragih peletov zgrešena poanta, če smo že nabavili zelo avtomatiziran (seveda s primerno ceno) kotel. to mora pojest načeloma vse, kar je pri nas naprodaj (pod pogojem da je res iz lesa in ne mivke, plastike, skorje, zemlje itd.)
Z enako željo sem tudi sam investiral v ETIN kotel, saj sem bil prepričan, da bo brez posega pač pojedel skoraj vse.
Ker me je presenetila visoka cena in predvsem nedobavljivost ONORM peletov, sem se odločil za EKO goriva in njihove Bosanske pelete, ki naj bi bili za svojo ceno zelo dobri.
Kotla nikoli nisem zasledil čez 65° (kotel se je ponavadi trudil doseči do 80°), pepela je bilo za poln predal na vsakih 500kg porabe, kotel se je ugašal na nekaj ur, ostanek kisika je bil pod 10% samo 1 uro po odpepeljevanju in ponovnem zagonu,... Še najbolj uspešna je bila omejitev zgornje temperature kotla na 65° in znižanje ogrevalne krivulje ter odpepeljevanje na 15-20kg porabe (ostanek pepela/žerjavice/žlindre je namreč hitro poslabšal izgorevanje), saj sem edino na ta način uspel kotlu dopovedati, da naj se ne matra doseči tistih magičnih 80° in predtok 65°, ampak naj bo zadovoljen s 65° v kotlu in 45° predtoka, pa naj magari dela 24/7.
Po nekajdnevnem opazovanju delovanja s strani avstrijskega servisa, mi je ostal le test z avstrijskimi peleti. Ta vikend sem torej začel s kurjenjem 300kg avstrijskih peletov in kotel je začel dosegati vse željene parametre. V določenem trenutku je prišel do 85°, predtok do 65°, kisik okoli 7%, nič izklopov, pepel bom pa preveril jutri, ko se pokuri zadnja kila.

Tudi sam sem torej nekoliko razočaran, saj sem bil prepričan, da bo kotel sam našel način obratovanja za vsake pelete. Verjamem, da se ga da nastaviti za vsake pelete, pač ne nastavljaš lopute z imbusom in na potenciometru obratov ventilatorja, ampak nekoliko bolj "v kravatarskem slogu" na LCD-ju.
mar_2_5 Napisal:Tkole je. Ko sem zamenjal slo pelete z avstrijskimi je vseh tezav z izklapljanjem in ostankom o2 konec. Pokurim jih tretjino manj kot recimo enerlesovih, prahu prakticno ni, so pa res za dobro cetrtino drazji od ostalih pri nas. Priporocam.
Potrjujem torej tvojo izkušnjo, tudi glede porabe bi ti kar verjel, kar dejansko pomeni, da so avstrijski peleti cenejši!
Vmalhar,
@različne vrste peletov
to meni pomeni da eko goriva peleti niso samo iz lesa, temveč morajo biti noter primesi. sumim da te primesi ne samo da ne dajo predpisane energije na kilogram, temveč dajejo tudi več pepela. ne verjamem da bi obstajal tako slab les, da bi opisane lastnosti prenašal na pelete, sklepam da so v njih primesi.
sicer poznam dva PU-ja ki vozita na enerlesove pelete, pa ni takih težav kot jih ti opisuješ. je res nekaj več pepela. ampak kotla vozita, vsaj kar se kisika in tdp tiče, normalno.

@regulacija O2 na kotlu:
katero verzijo softvera imaš na kotlu? da ne bom res kake buče nakladal, jaz sem za tole gledal po 14. verziji, vem pa da je bila letos narejena vsaj 17 (oz. je tudi ta že menda iz leta 2011). Trenutno žal na etini strani ne dela demo spletni dostop do kotlovnega panela, sicer bi lahko tole takoj videl. če imaš kotel na mein eta, ali mi lahko narediš screenshot tega, kjer tole z izračunom gledaš? me zelo zanima.
uff, jaz to gledam na zelo star softver. aktualna verzija je že 25. najbrž bo to, da je novejši firmware drugačen. oprosti vmalhar, očitno je nesporazum, jaz teh podatkov o željeni vrednosti nisem še videl. zato tudi te vrednosti oz. parametra o katerem govoriš - na sliki menija (ki sem jo objavil par prispevkov višje) - torej, izračunane vrednosti O2 nikjer ni. slika pa je iz navodil iz leta 2010.
@aleks
En problem so tudi po mojem mnenju primesi, drugo pa del hlodovine, iz katerega so narejeni. Baje naj bi namreč zunanjih nekaj centimetrov debla predstavljalo manj energijsko bogat les (seveda ne mislim lubja ampak zunanji del lesa Big Grin ), ki zaradi tega ni primeren za kvalitetno kurjenje, je pa kot odpadek žagarstva zelo prikladen za prodajo narodu, ki je iz šparanja naredil znanost. Nekoč sem slišal, da zaradi povečanja teže primešajo mivko, v kar ne verjamem (teža bi se poznala v pepelu in če bi želel resno povečati težo, ne bi dodajal 1% mivke, ampak recimo 20%). Verjel bi sicer, da z veseljem zmeljejo štor in korenine brez čiščenja, zemlja je po moje od tega.

Takole zgleda v sw 2.24.5 (se pravi verzija 24). Kotel se je ravno zagnal, zato so številke malo divje, potem bo delal lepo ene 2 uri, ko bo zaradi slabega izgorevanja kisik zrastel na 15%, temp. kotla pa bo začela padati. Sledilo bo predčasno odpepeljevanje, in tako naprej.
Sem uspel narediti screena tako, da se vidi razlika v željenem ostanku O2.

Priložene datoteke
.jpg   neimenovana.JPG (Velikost: 33,51 KB / Prenosi: 1316)
.jpg   neimenovana3.JPG (Velikost: 35,39 KB / Prenosi: 1316)
Katero ETA peč imaš? Jaz imam PU 15, pa v meniju ne najdem željenega ostanka O2, meni kaže samo ostanek O2, podmenija pa ni????
Moraš it v servisni dostop.
135, ali je še katera druga koda?
Zdravo
Tudi jaz sem nov lastnik ETA PU 11. Mesec in pol kurim Enerlesove pelete, ker sem bil za avstrijske prepozen in moram reči, da nimam nikakršnih težav le pepela je cca 1% kar pa je tudi deklarirano na vreči.
Ogrevam 200 m2 na 20-21 stopinj, porabil sem 900 kg in dvakrat spraznil pepelnik, čeprav je bil poln 3/4.
Temperatura dimnih plinov doseže 150 stopinj in potem počasi pade na 80. Ostanek kisika 6-8%.

lp
@zlatko83
Kodo imaš enako kot jaz, druge ne poznam. Je pa ta podatek res viden le v servisnem nivoju. Peč je PC25, firmware pa verzija 24 (2.24.5).
je razlika v menijijih, ja. zato pa se mi je zdelo nenavadno.
1 2 3 4 5 6 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi