14.12.2012 ob 22:44
In kje točno v Avstriji in kakšne si nabavil.
L.P.
L.P.
vmalhar Napisal:[Kotel torej ne stremi k popolnoma fiksnemu ostanku O2, ampak si nekako izračuna, kak ostanek želi v danem trenutku doseči.
Sicer zanimiv podatek, za nas najbrž nepomemben, mogoče pa dobi idejo kak razvojnik slovenjskih kotlov![]()
aleks Napisal:ne razumeš. kotel ne izračunava ostanka kisika, temveč ga samo meri. izmerjeni O2 pač niha glede na to koliko peletkov porine v retorto, kolikšni so vrtljaji ventilatorja in še glede na zrak. za ilustracijo originalni (v nemščini) izrezek iz kotlovnega servisnega menija:Da končamo že to debato.
tač panel nikjer ne prikazuje izračunane vrednosti. zgolj izmerjene vrednosti O2, napetosti sonde, tok na grelcu, nekaj softverskih stikal ter postopkov, ki so ali pa niso v teku. to vse lahko prebereš v original navodilih, ki si jih dobil s kotlom, na strani 15.
aleks Napisal:meni se zdi nabava nevemkako super dobrih-dragih peletov zgrešena poanta, če smo že nabavili zelo avtomatiziran (seveda s primerno ceno) kotel. to mora pojest načeloma vse, kar je pri nas naprodaj (pod pogojem da je res iz lesa in ne mivke, plastike, skorje, zemlje itd.)Z enako željo sem tudi sam investiral v ETIN kotel, saj sem bil prepričan, da bo brez posega pač pojedel skoraj vse.
mar_2_5 Napisal:Tkole je. Ko sem zamenjal slo pelete z avstrijskimi je vseh tezav z izklapljanjem in ostankom o2 konec. Pokurim jih tretjino manj kot recimo enerlesovih, prahu prakticno ni, so pa res za dobro cetrtino drazji od ostalih pri nas. Priporocam.Potrjujem torej tvojo izkušnjo, tudi glede porabe bi ti kar verjel, kar dejansko pomeni, da so avstrijski peleti cenejši!
), ki zaradi tega ni primeren za kvalitetno kurjenje, je pa kot odpadek žagarstva zelo prikladen za prodajo narodu, ki je iz šparanja naredil znanost. Nekoč sem slišal, da zaradi povečanja teže primešajo mivko, v kar ne verjamem (teža bi se poznala v pepelu in če bi želel resno povečati težo, ne bi dodajal 1% mivke, ampak recimo 20%). Verjel bi sicer, da z veseljem zmeljejo štor in korenine brez čiščenja, zemlja je po moje od tega.