Letos smo nabavili novo peč ETA PU15 (15kW) in toplotno črpalko Tehnohlad za sanitarno vodo. Celotna investicija me je prišla okrog 13.000E, brez dela, samo material, vse ostalo (priključek na ogrevalni krog, elektrika, zalogovnik) sem napravil sam. Od tega sem dobil povrnjeno od države 2.250E. Ekonimočno gledano, se bo investicija v peč povrnila najprej v 8-ih letih, toplotna črpalka pa nekje 3-4 leta.
Peč je res draga, ampak po prvih izkušnjah deluje izredno dobro. Prednost je, da je kompaktna izvedba, kar pomeni, da ima peč v osnovni varianti že vgrajene dve črpalki (ogrevanje in sanitarna voda), dva mešalna ventila, raztezno posodo in celotno regulacijo. Tako odpade strošek te opreme, kot je to pri drugih pečeh (to je sicer interesantno pri izgradnji nove kotlovnice, pri menjavi stare ti pač ta stara oprema ostane

)
Peč je takšne konstrukcije, da jo lahko postavimo tudi v stanovanje, recimo dnevno sobo. Pogoj je seveda dimnik in omejena razdalja do zalogovnika.
Kot sem že napisal, po 14 dnevih kurjenja zadeva deluje zelo dobro. Do peči dostopam preko interneta (daljinsko krmiljenje), lahko tudi preko pametnega telefona. Enostavno iz dnevne sobe, iz pisarne,... lahko vklopim/izklopim peč, spreminjam parametre, nadziram delovanje,.....
Problem je edino LAN povezava v kleti, na katero je potrebno priključiti peč in je navadno nimamo. Jaz sem to rešil z dvema Wi-fi routerjema, sem flešal z dd-wrt SW in ju spravil v bridge status in deluje. Obstaja tudi možnost LAN povezave preko hišne el. instalacije (vmesnik), ampak to bo delovalo, če sta vtičnici v kleti in tam, kjer imamo dostop do interneta, na isti fazi.
Trenutno se ubadam z nastavitvami peči. Če je kdo že naštudiral, kateri parametri so optimalni, bo pomoč dobrodošla. Tudi izmenjava izkušenj, če kdo uporablja peč že dlje časa.
Bom prilepil kakšno sliko kotlovnice, ko bom imel malo več časa.