PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ETA peci na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kot vsi ostali, ki brskajo po tej temi se ukvarjam kako cim bolj znizati stroske zimskega gretja. Nekako sem se odlocil za nakup peci na pelete z daljinskim nadzorom, zdaj pa se preverjam kaksne imate izkusnje z eta pc serijo, ce ima kdo tole vgrajeno. Vsake pripombe ali pohvale dobrodosle.

300m2, 3000 ELKO, 25-40 kw kotel na olje.
Meni trenutno vgrajujejo ETA PC 20, tako da bom lahko kaj več povedal spomladi.
Po mojem je pec ni da ni. In kaksen imas predracun?
Peč pride 9500€ po ceniku, brez popustov ter ddv-ja, potem rabiš še bojler za STV, mi smo vzeli toplotno črpalko od termotehnike, pa za kompenzacijo moči peči, še 500l zalogovnik toplote.
K temu prištej še vse elektro, ter hidravlične povezave (ventili, črpalke, cevi, izolacija, delo), ter izdelavo oz nakup skladišča za pelete to je pa to.
Pozdravljeni;
Nevem kaj vidite na ETA kotlih sama elektronika izjemno visoka cena in ga najbolj potrebuješ ti crkne.Za ceno tega kotla se z nekim običnim grejem najmanj 10 let le da 2x več naložim v peč.
To so kotli za razvajene ljudi ki imajo veliko denarja in nevejo kam zjimWink)
Tako pač je ŽAVWink)
Plavaj dalje...
Letos smo nabavili novo peč ETA PU15 (15kW) in toplotno črpalko Tehnohlad za sanitarno vodo. Celotna investicija me je prišla okrog 13.000E, brez dela, samo material, vse ostalo (priključek na ogrevalni krog, elektrika, zalogovnik) sem napravil sam. Od tega sem dobil povrnjeno od države 2.250E. Ekonimočno gledano, se bo investicija v peč povrnila najprej v 8-ih letih, toplotna črpalka pa nekje 3-4 leta.
Peč je res draga, ampak po prvih izkušnjah deluje izredno dobro. Prednost je, da je kompaktna izvedba, kar pomeni, da ima peč v osnovni varianti že vgrajene dve črpalki (ogrevanje in sanitarna voda), dva mešalna ventila, raztezno posodo in celotno regulacijo. Tako odpade strošek te opreme, kot je to pri drugih pečeh (to je sicer interesantno pri izgradnji nove kotlovnice, pri menjavi stare ti pač ta stara oprema ostane Sad )
Peč je takšne konstrukcije, da jo lahko postavimo tudi v stanovanje, recimo dnevno sobo. Pogoj je seveda dimnik in omejena razdalja do zalogovnika.

Kot sem že napisal, po 14 dnevih kurjenja zadeva deluje zelo dobro. Do peči dostopam preko interneta (daljinsko krmiljenje), lahko tudi preko pametnega telefona. Enostavno iz dnevne sobe, iz pisarne,... lahko vklopim/izklopim peč, spreminjam parametre, nadziram delovanje,.....
Problem je edino LAN povezava v kleti, na katero je potrebno priključiti peč in je navadno nimamo. Jaz sem to rešil z dvema Wi-fi routerjema, sem flešal z dd-wrt SW in ju spravil v bridge status in deluje. Obstaja tudi možnost LAN povezave preko hišne el. instalacije (vmesnik), ampak to bo delovalo, če sta vtičnici v kleti in tam, kjer imamo dostop do interneta, na isti fazi.

Trenutno se ubadam z nastavitvami peči. Če je kdo že naštudiral, kateri parametri so optimalni, bo pomoč dobrodošla. Tudi izmenjava izkušenj, če kdo uporablja peč že dlje časa.
Bom prilepil kakšno sliko kotlovnice, ko bom imel malo več časa.
Lp, nam so letos prav tako montirali novo kotlovnico, kotel smo vzeli ETA PC 20, kar je v osnovi podobne zgradbe, samo da je zadeva večja.
Katere parametre obratovanja pa imaš v mislih?
Dober kotel ,vendar na žalost za marsikoga nedostopen.
Plesko Napisal:Lp, nam so letos prav tako montirali novo kotlovnico, kotel smo vzeli ETA PC 20, kar je v osnovi podobne zgradbe, samo da je zadeva večja.
Katere parametre obratovanja pa imaš v mislih?
Ne morem ugotovit, kakšen pomen imajo parametri:
-ogrevalna krivulja-znižanje temp. predtok 12 C
-zunanja zakasnitev 8,5 C
-lag x 9 C
-lag Tf 1800 s
-lag y 8,5 C

Še nekaj je takšnih nastavitev, ki so sicer tovarniške, a jih ne razumem.
Peč-čas ogrevanja imam nastavljeno, vklop ob 17 uri, pogoj zunanja temp 16 C, željena sobna 22 C. Ob 17 uri je zunanja temp višja od 16 C, peč se vklopi kasneje, ampak šele kakšno uro zatem, ko pade temp. pod 16 C. Nekje mora biti nastavljena zakasnitev, a ne najdem.
Pred nekaj dnevi so nam zagnali kotel ETA PC 25, tako da nisem strokovnjak. Po študiranju navodil bi rekel takole:
zlatko83 Napisal:Ne morem ugotovit, kakšen pomen imajo parametri:
-ogrevalna krivulja-znižanje temp. predtok 12 C - v meniju lahko nastaviš 3 časovna obdobja, ki so definirana kot "day mode" in za ta obdobja nastavljaš ogrevalno krivuljo. Ta parameter pa pomeni za koliko se v ostalem obdobju ta krivulja zniža. Če imaš torej v intervalih "day" nastavljeno T dvižne vode 44° pri zunanji T 3°, pomeni da bo v ostalih intervalih pri zunanji T 3° dvižna voda 32°.
-zunanja zakasnitev 8,5 C - nimam pojma. Si pogruntal?
-lag x 9 C - teh 3 zadev mi ni znal točno pojasnit, vedel je samo, da se mu lahko malo zmeša, če si prepogumen z njimi. Bo rešil naslednjič, ko bo v Avstriji.
-lag Tf 1800 s
-lag y 8,5 C

Še nekaj je takšnih nastavitev, ki so sicer tovarniške, a jih ne razumem.
Peč-čas ogrevanja imam nastavljeno, vklop ob 17 uri, pogoj zunanja temp 16 C, željena sobna 22 C. Ob 17 uri je zunanja temp višja od 16 C, peč se vklopi kasneje, ampak šele kakšno uro zatem, ko pade temp. pod 16 C. Nekje mora biti nastavljena zakasnitev, a ne najdem.

Ali imaš montirano sobno tipalo, ali jo imaš nastavljeno samo z ogrevalno krivuljo? Najbrž ni nujno, da se zažene takoj, ko pade zunanja T pod mejo, saj hiša nekaj toplote akumulira.

Glede na to, da imate že nekaj izkušenj, bi rad primerjal nekaj številk. T izpušnih plinov pri nas še ni bila čez 90°, ponavadi okoli 80°, ostanek kisika pa 8-10%. Je to normalno?
Imam sobno tipalo. Ampak reagira nekako z zakasnivijo, recimo v tolerancah +/- 0,5 C. Po moje bi pri temparaturi prostora 20 ali 21 C morala tepparatura dvižnega voda biti višja, saj predlogo rabi, da dogreje na željenih 22 C, prav tako, pri prekoračitvi čez 22 C po moji oceni prepočasi zniža temparaturo dvižnega voda. Nekje v meniju je menda nastavitev, v kakšnem razmerju upošteva zunanjo temparaturo in temp. prostora pri izračunu temp. dvižnega voda, ampak še nisem našel. Baje se lahko nastavi, razmerje ali bolj upošteva zunanjo temp. ali temp. v prostoru.

Parametri so pri meni podobni, temp. dimnih plinov okrog 80 C, včasih malo manj, po vžigu in zagorevanju, ko ventilator dela z večjo kapaciteto, pride tudi malo čez 90 C, ostanek kisika podobno, včasih tudi pod 8%, včasih tudi čez 10% (v glavnem ob vžigu in ob izgorevanju
žerjavice).
Do sedaj sem pokuril cca 500 kg peletov (od 12.10.), ogrevam cca 180m2, voda v kombinaciji z toplotno črpalko (da izkoristim toploto v kotlovnici).
Pepel sem izpraznil 1X, v posodi je bil cca 1cm pepela, praktično prazna posoda.

Drugače zaenkrat zelo zadovoljen! Priključil sem jo na internet in lahko reguliram praktično od vsepovsod, samo da je GSM signal ali dostop do omrežja.
Lahko izmenjava še kakšne izkušnje, da ne bom sam odkrival tople vode.
presežek O2 naj bo med 6 in 7 % v obratovanju (ne zagon ali ugašanje). če je več ali manj, bi bilo dobro da odpreš kotel in posesaš okolico sonde in samo sondo. če še to me pomaga naj ti serviser ob obisku to skalibrira.
zlatko83 Napisal:Imam sobno tipalo. Ampak reagira nekako z zakasnivijo, recimo v tolerancah +/- 0,5 C. Po moje bi pri temparaturi prostora 20 ali 21 C morala tepparatura dvižnega voda biti višja, saj predlogo rabi, da dogreje na željenih 22 C, prav tako, pri prekoračitvi čez 22 C po moji oceni prepočasi zniža temparaturo dvižnega voda. Nekje v meniju je menda nastavitev, v kakšnem razmerju upošteva zunanjo temparaturo in temp. prostora pri izračunu temp. dvižnega voda, ampak še nisem našel. Baje se lahko nastavi, razmerje ali bolj upošteva zunanjo temp. ali temp. v prostoru.

Parametri so pri meni podobni, temp. dimnih plinov okrog 80 C, včasih malo manj, po vžigu in zagorevanju, ko ventilator dela z večjo kapaciteto, pride tudi malo čez 90 C, ostanek kisika podobno, včasih tudi pod 8%, včasih tudi čez 10% (v glavnem ob vžigu in ob izgorevanju
žerjavice).
Do sedaj sem pokuril cca 500 kg peletov (od 12.10.), ogrevam cca 180m2, voda v kombinaciji z toplotno črpalko (da izkoristim toploto v kotlovnici).
Pepel sem izpraznil 1X, v posodi je bil cca 1cm pepela, praktično prazna posoda.

Drugače zaenkrat zelo zadovoljen! Priključil sem jo na internet in lahko reguliram praktično od vsepovsod, samo da je GSM signal ali dostop do omrežja.
Lahko izmenjava še kakšne izkušnje, da ne bom sam odkrival tople vode.

Neke podatke si podal .Imam enako kvadraturo ogrevanja pa me zanima še izolacija objekat ,lega ,etaže,način ogrevana ali je 24 urno ali po nekem nastavjenem vzorcu ...,sicer nima tega kotla ,me pa zanima primerjava porabe peletov.
aleks Napisal:presežek O2 naj bo med 6 in 7 % v obratovanju (ne zagon ali ugašanje). če je več ali manj, bi bilo dobro da odpreš kotel in posesaš okolico sonde in samo sondo. če še to me pomaga naj ti serviser ob obisku to skalibrira.
V tehničnih podatkih je naveden ostank CO2 10/13% (partial/full load), zato mislim, da je to ok. Plini pa 90/130°C (partial/full load). Sicer super, če ne bo zato kakih problemov. Še sreča da smo dimnik obnovili z ožjo INOX tuljavo, ker kar malo kaplja iz pipice spodaj. Skrbi me tudi ca. 1,7m priključka do dimnika, ki ni izoliran. Če kondenzira v tem delu tuljave, bo teklo v kotel, zato moram ta del izolirati. Zanimivo, da so mi vsi rekli, naj ne kompliciram, v navodilih za montažo pa kar konkretno zahtevajo vsaj 3cm izolacije na dimniškem priključku.
zlatko83 Napisal:Imam sobno tipalo. Ampak reagira nekako z zakasnivijo, recimo v tolerancah +/- 0,5 C. Po moje bi pri temparaturi prostora 20 ali 21 C morala tepparatura dvižnega voda biti višja, saj predlogo rabi, da dogreje na željenih 22 C, prav tako, pri prekoračitvi čez 22 C po moji oceni prepočasi zniža temparaturo dvižnega voda. Nekje v meniju je menda nastavitev, v kakšnem razmerju upošteva zunanjo temparaturo in temp. prostora pri izračunu temp. dvižnega voda, ampak še nisem našel. Baje se lahko nastavi, razmerje ali bolj upošteva zunanjo temp. ali temp. v prostoru.
Tudi mi smo malo na novem s to vremensko regulacijo. Če se sistem prepočasi odzove, ko je treba segreti, lahko za par ° dvigneš ogrevalno krivuljo pri +10° zunanje T. Če pa te motijo zakasnitve, bo pa mogoče res kaj s tistimi "lag" parametri. Obrni se na serviserja, ali pa kar na ETO, na spletni strani vabijo k vprašanjem.
Mislim, da se nastavi samo krivulja Tvode/Tzunaj, in pa koliko sobno tipalo to T še korigira (to je po moje parameter room effect, ki pa ga nastaviš samo s servisnim geslom).
zlatko83 Napisal:Do sedaj sem pokuril cca 500 kg peletov (od 12.10.), ogrevam cca 180m2, voda v kombinaciji z toplotno črpalko (da izkoristim toploto v kotlovnici).
To mi je pa zanimivo. Včeraj sem po 260kg porabljenih peletov za hec spraznil pepel in je bilo 2,3kg pepela, ki pa je zavzel ca. 2/3 velikega predala v posodi. Pričakoval sem večjo gostoto pepela, ne pa da 4kg pepela pomeni poln predal.
Je pa več ali manj fin pepel, kar nekaj podobnega mivki (tudi majhne gmotice podobne krispi piškotom, ki se zdrobijo v mivko), pa kar nekaj napol zoglenelih peletkov. Si mogoče stehtal tvoj 1cm pepela? Pri mojem pepelu bi to pomenilo 200g.
Katere pelete pa kuriš? Mi imamo od Eko goriva, in sem pričakoval nekje slab 1% pepela.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi