PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Odtaljevanje klime

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cubi Napisal:No ker nisem dobil pri neki drugi temi odgovora upam da bom tukaj.No ima klimo samsung AQ 12 PWA kao greje do -15 namontirana letos 6 mesec -nova,dokler niso bile temperature pod 0 se je dalo nekako ogreti ampak sedaj ko je cca -2C pa se ne da ,najprej sem mislil da je pac prevelila povrsina za ogrevanje 45 m2 pa ....

.....zakaj ne more ogreti?
Aja ta soba ki jo sedaj probam "pregreti"ima cca 18 m2.

Podobna klima (AQV12 ASA) meni temperira garažo na 18 stopinj volumna 200 m3 !! garažna vrata velika ca 8,6 m2 !!
deluje do ca -12/-13 potem sicer javi nek error ampak po resetiranju spet deluje....

Zato ne vem kako tebi ne ogreje usranih 18m2 res pa ne vem zakaj vklapljaš in izkljaplaš klimo??
Nastavi na 22 stop pa ne šlataj če je vse na klimi ok bo delala...
slepec Napisal:+1
bi pa še dodal da moraš, za boljši izkoristek klime nastavit na ročno, na gretje, in na najmanjšo hitrost ventilatorja,takrat bo klima najbolj toplo pihala,in se ne bo matrala,glede temperature je pa tako ,da moraš nastavit med 2-3 stopinje višje, da dobiš,željeno temperaturo v prostoru, ker je klima višje je tudi tem., tam višja
boljši izkoristek ima klima pri močnejšem ventiliranju!!! Pač izkorišča manjšo temperaturno razliko. če ventilira počasi mora vpihavat višjo temperaturo kar pomeni močnejše delovanje kompresorja in slabši izkoristek.
seveda to ne pomeni da je treba na vsak način sedaj na max obrate pihat po stanovanju.. pač na največ kolikor te še ne moti preveč..
Mogoče, ampak občutek pa je slab.
Po mojih izkušnjah loputa navzdol, pa pihanje na manjše obrate.
Skratka, čim manj prepiha in "pihanja okrog ušes"

Pa tudi o izkoristku, je vprašanje če drži.
Večje pihanje pomeni večji odvzem toplote. Tega pa mora klima odvzeti od zunanjega zraka. Tega pa ne zmore, ker je prenizka temperatura. Večje podhlajevanje zunanje enote vodi do pogostejših defrostov ........
Tukaj se strinjam z obema trditvama, V teh dneh sem sprobaval obe varjante. Najbolše se obnese ventilator na auto, Ko je treba prostor segret na hitro, ventilator do konca za vdrževanje temperature pa na auto. Ker če je ventilator skozi dokonca, so defrosti na 40min.
Na avto so pa defrosti na 90min pa tja do 140min
Jst imam defroste na 3-4 ure, ventiliram na 3. od 4 hitrosti... ogrevam 50 kvadratov.zakaj rabim prepih? ker sicer toplota ne seže do tal in je mraz. se razume da je pri max ventilaciji največji odvzem toplote... vendar ne vnedogled ker se stanovanje ogreje in inverter zmanjša moč na kompresorju nakar dela na nižjo temperaturo plina- ta razlika v temperaturi pa dela izkoristek. pri manjši ventilaciji pa ne izkoristiš moči klime, ker ventilator ne potegne vse toplote iz izmenjevalnika in gre plin neizkoriščen nazaj v zunanjo enoto... za podobno moč pa recimo rabi višjo temperaturo plina kar pa pomeni potrebo po večjem pritisku plina- višji vrtljaji kompresorja- večja poraba. pa pustmo teorijo. na celem najbolš dela zdaj v mrazu tako da je ne diraš, ne ugašaš, vse kar je dela očistiš filter in goniš naprej 24/7 do pomladi pa se smejiš računu za štrom... Smile
Citat:......najbolš dela zdaj v mrazu tako da je ne diraš, ne ugašaš, vse kar je dela očistiš filter in goniš naprej 24/7 do pomladi pa se smejiš računu za štrom

Zadetek v polno! Smile
Tudi sam sem zdaj, ko so temperature konkretneje pod ničlo, testiral delovanje klime Fujitsu ASYA LECN(nordic) pri različnih načinih delovanja. Žal se moram strinjati, da idealne nastavitve pri stenskih klimah za ogrevanje ni. Če je ventilacija na minimumu, je prostor manj enakomerno ogret, poraba je višja, je pa zato res veliko manj zoprnega pretoka zraka. Če je na AUTO, potem ventilacija deluje praktično ves čas na LOW, kar pa v praksi pomeni že občuten pretok zraka in tudi hrup(33 dB) ni več zanemarljiv napram SUPER QUIET(21 dB). Verjetno so za ogrevanje precej boljše talne klime, ker pihajo pri tleh in je manj čutiti zoprno cirkulacijo zraka, je pa res, da najbrž tudi te za gretje ne delujejo najbolj optimalno z vidika ekonomičnosti in distribucije toplote, če je ventilacija ves čas nastavljena na minimum.
yoldi,trance0
meni na displeju kaže s kakšno močjo dela kompresor,če je ventilator na min., dela z minimalno močjo,kadar je dosežena tem. v prostoru,če povečam ventilator na med., ali max.,se tudi moč-vrtljaji kompresorja poveča,zato še vedno trdim ,da pri min.,hitrosti ventilatorja je tudi manjša poraba,saj ti tudi na AUTO,ko doseže določeno tempreaturo samodejno zniža pihanje-ventilator,po tvoje bi pa skoz pihal najmočneje,da bi bila nižja poraba
Problem ni toliko poraba, bolj enakomerna ogretost prostora. Če klima ves čas piha na minimalni ventilaciji, je pod stropom topleje, pri tleh pa občutno hladneje, ker ventilacija na minimumu ne potisne toplega zraka povsem do tal. Za porabo ne bom dal roke v ogenj, je pa logično potrebno nastaviti kakšno stopinjo več, če imaš ventilator ves čas na minimumu. Namreč senzor temperature je pod stropom, kjer je višja temperatura kot pri tleh in pri nizki stopnji ventilacije pride to še bolj do izraza. Klima pač uravnava delovanje glede na temperaturo pod stropom, dejansko bi pa morala delovati glede na temperaturo pri tleh ali pa vsaj v višini cca. 1 meter nad tlemi. Po mojem bi moral biti temperaturni senzor v daljincu. Wink
Se bližamo poanti... Fino..
@slepec: Poraba je že manjša vendar je izkoristek razmerje med rezultatom in vloženim delom torej gretje : porabi, pri čemer pa je nekaj razlike če goniš na super silent ali pa na full. vseskup pa skor ni omembe vredno. seveda če je lepo enakomerno ogreto...
Lp
Fora je ravno v tem, da ni enakomerno ogreto, ob tem dejstvu pa je skoraj nepomembno koliko več ali manj porabi klima na najnižji stopnji ventilacije. V tehnični specifikaciji za Fujitsu klime sem našel sliko, ki kaže, da klima na super quiet ventilaciji potiska zrak le približno do pol metra nad tlemi, nižje pa se nabira plast hladnega zraka, ki je minimalno ali skoraj nič ogreta. Težava s hladnim zrakom pri tleh je toliko večja, če je pod tlemi neogrevana in neizolirana klet. Še dodatno se poslabša situacija v primeru, da prihaja v prostor hladen zrak od zunaj skozi razne špranje(recimo pri starih oknih, ki slabo tesnijo), ker je zrak hladen, je težek in gre avtomatsko k tlem... Dejansko se stenske klime najbolje obnesejo v dobro izoliranih in zatesnjenih objektih, čeprav seveda solidno grejejo tudi v slabše izoliranih, le na (občasno) nekoliko večjo cirkulacijo zraka se je treba navaditi. Wink

Sicer pa lahko empirično ugotovimo kako je s tem konkretno. Če ima kdo termometer, naj izmeri temperaturo v različnih načinih delovanja klime(AUTOMATIC(pri tem naj navede s kakšno hitrostjo deluje klima večino časa v tem načinu), SUPER QUIET) na različnih razdaljah od tal oz. stropa, recimo 30 cm pod stropom, v višini 1,5 metra od tal in v višini 30 cm nad tlemi. Pri tem je potrebno navesti tudi model in znamko klime ter vsaj okvirne značilnosti prostora, ki se ogreva(višina stropov, debelina in izolacija zunanjih sten, kvadratura prostora v katerem je klima, skupna kvadratura in število prostorov, ki se ogrevajo z eno notranjo enoto klime). Če je kdo za stvar in ima termometer, še bolje 3 termometre za hitrejše rezultate, naj objavi rezultate tu, da ne bomo le na pamet govorili. Wink
trance0 Napisal:Po mojem bi moral biti temperaturni senzor v daljincu. Wink

Naša coolwex ima tole možnost. Ali tipa za temperaturo sama ali pa to za njo počne daljinec, ki ga imaš na želenem mestu.
To možnost bi morala po mojem imeti vsaka klima! Sicer lahko pri ostalih klimah to pomanjkljivost nekako skompenziraš tako, da enostavno nastaviš višjo temperaturo na daljincu in s tem dosežeš enak efekt.
nekatere klime imajo možnost "korekcije" temperature; + ali - nekaj stopinj nastaviš v meniju..... npr. nastavljenih 22C na daljincu pomeni dejanskih 23(oz. kolikor pač nastaviš)...
Mene bolj zanimajo rezultati meritev temperature pri tleh, pod stropom ter na sredini med stropom in tlemi v različnih načinih delovanja klime. Wink
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi