![]() |
|
Odtaljevanje klime - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Odtaljevanje klime (/showthread.php?tid=48259) |
Odtaljevanje klime - MojcaKlima - 28.11.2012 Lep pozdrav. Imam vprašanje, na katerega nikakor ne dobim odgovora. Za gretje uporabljamo klimo Panasonic inverter klimo. Razumem, da se mora odtaljevati. Ampak tale se prevečkrat in predolgo. Lani pozimi se je v nekatetih dnevih na 40 minut ugasnila za 20 minut. Ima morda kdo podoben problem ali pozna rešitev? Re: Odtaljevanje klime - yoldi - 28.11.2012 Kolegu se je panasonik v Gorici pri -5 ugasnik za par dni... Meni pri 14- je odtaljevala na 3 ure po 15 minut, še najbolj pogosto na 1 uro je okoli 0 st. A nikdar čez 15 min.Aja imam Fujitsu Asya 12 lc.. hm... lani niti ni bila huda zima... Sem pa opazil da s panasoniki gretje ni tako učinkovito kot pri meni- no primerjave s kvadraturo in močjo in obnašanjem pri globokih minusih... razen če se kje sredi LJ. barja v megli in 100% vlagi mučite s klimo gret... tam pa zna bit problematično... Re: Odtaljevanje klime - Mirando - 29.11.2012 MojcaKlima Napisal:Lep pozdrav. Kakšni so bili tisti dnevi? temp? vlažnost? odtaljevanje-defrost je sicer normalen pojav, pogostost pa odvisna od več faktorjev. V podobni, sosednji temi znalci ugotavljajo, da je lahko tudi problem v manjku plina... Re: Odtaljevanje klime - MojcaKlima - 29.11.2012 Ne, ne živim na Barju . Sem na nadmorski višini 500 m in ne morem govorit o veliki vlagi.Seveda razumem, da se mora klima odmrzovat. Moj problem je, da to traja tako dolgo in vmes pač ne greje. In če je zunaj minus in je zadeva ugasnjena 20 minut na uro, seveda gretje ni ne vem kako učinkovito. Plin morda? Lahko to kako sama preverim? Re: Odtaljevanje klime - Mirando - 29.11.2012 Žal, mislim da ne. Morda bi pomagalo, če navedete točno tip/model naprave - pa bo kdo drug povedal, koliko trajajo defrosti....?! Tudi od naprave same je marsikaj odvisno.... Re: Odtaljevanje klime - sassapo - 29.11.2012 Tako dolgo odtaljevanje pomeni nezadostno količino ali nečistost hladiva... Seveda je lahko vzrok tudi drugje, je pa dejstvo, da to za nobeno klimo ni normalno Re: Odtaljevanje klime - analuka - 7.12.2012 Imam panasonic inverter ethera econavi inverter a++ pa sem ravno danes videla kako odtaljuje,zunaj je pod 0 in sneži.Torej meni se ugasne lučka, oz začne utripati lučka delovanja, ta čas ne hladi niti ne ogreva, po cc 3 min pa je lučka obmirovala in klima je začela cc 2min kasneje ponovno ogrevati. to je moja druga panasonicova klima in sem zadovoljna z njo,zaenkrat. me pa zanima naslednje, do katerega minusa je še ok ogrevanje s klimo ,je do -15,oz.do kdaj se mi še splača gret s klimo,oz kdaj naj raje odprem radiatorje, ker klima ni več tako ugodna?v bistvu imam v stanov.razen sob 19 kljub zaprtim radiatrjem cc 20 st.ogrevam pa na cc 22. Pa še tole, a je možno, da porabi klima več za hlajenje kot ogrevanje? Novembra sem imela položnico za elektriko z ogrevanjem s klimo cc 29 eu, no zdaj bo verjeten več, če bo mraz, planiram tam skupno okol 50-70eu,ogrevano na 23 st. Re: Odtaljevanje klime - yoldi - 7.12.2012 doler greje zadosti se splača... vsaj meni... ker nimam drugega vira.. ne vem pa s čim ti radiatorje greješ... čeje plin, nafta potemje klima v vsakem primeru bolj ugodna... dokler greje Lp Re: Odtaljevanje klime - analuka - 7.12.2012 Ja greje,ma kaj to pomeni, da če bo premraz bo crknila ali kako vem, da je še ok? ja zdaj greje super, dam na začetku na auto, potem pa čez cc pol urce na nočno, da ne šumi in je super,fajn toplota,pa nič moteče pihanje. Re: Odtaljevanje klime - cubi - 8.12.2012 No ker nisem dobil pri neki drugi temi odgovora upam da bom tukaj.No ima klimo samsung AQ 12 PWA kao greje do -15 namontirana letos 6 mesec -nova,dokler niso bile temperature pod 0 se je dalo nekako ogreti ampak sedaj ko je cca -2C pa se ne da ,najprej sem mislil da je pac prevelila povrsina za ogrevanje 45 m2 pa sem zaprl sobi in ogreval samo prostor kjer je notranja enota pa je prisla temperatura max do 21 C stem da je bila nastimana na 30 C pa je pihalo mlacno.Odgovor pooblascenega monterja ker sem ga klical ker mi je zunanja enota zamrznila 3 cm okrog in okrog da je prevec vlage in da je normalno da zmrzne in da naj jo odtajam in odstranim cepke ter "lulcek"na spodnji strani zunanje enote,po vceraj je bilo cez dan + in sem jo odtajal danes zjutraj probam (zunaj -3C) isto sranje,zjutraj sem prezracil in potem prizgal ko sem prezracil je bilo 14 C v sobi sedaj po 2,5 h pa 18.7 C.No sedaj mislim da je dovolj podatkov da bi kdo vedel odgovor zakaj ne more ogreti? Aja ta soba ki jo sedaj probam "pregreti"ima cca 18 m2. Re: Odtaljevanje klime - Homer - 8.12.2012 Lahko je kaj narobe s količino plina v klimi. Bilo bi dobro, da serviser preveri ...... Ni pa nujno da je kaj narobe. Mislim, da v osnovi grešiš s tem prižiganjem, ugašanjem in poganjanjem na maximum zmogljivosti. Pa tudi to prezračevanje do 14 stopinj v prostoru je pretirano. Vsa priporočila pravijo max 5 minut. Običajno par minut zadošča. To pa ni dovolj da temperatura prostora toliko pade. Zato menim, da je najbolje, da klima deluje ves čas, ponoči pa le s kako stopinjo manjšo temperaturo. Nižja ko je zunanja temperatura, manj bo klima grela. To je normalno. Zato ne pričakuj da bo delovala kot kalorifer. In ker ne deluje kot kalorifer, potrebuje dolgo časa da segreje prostor. Zato zaključek: ne ugašaj klimo in ne nastavljaj jo na 30 stopinj ker tega ne zmore. Torej tistih 21-22 ali kolikor ti pač paše. Re: Odtaljevanje klime - slepec - 8.12.2012 +1 bi pa še dodal da moraš, za boljši izkoristek klime nastavit na ročno, na gretje, in na najmanjšo hitrost ventilatorja,takrat bo klima najbolj toplo pihala,in se ne bo matrala,glede temperature je pa tako ,da moraš nastavit med 2-3 stopinje višje, da dobiš,željeno temperaturo v prostoru, ker je klima višje je tudi tem., tam višja velja tudi za CUBI še poraba od 8.11-8.12.2012 ,je bila ca zelo gospodinjstvo 903kw,to je VT in MT skupaj, od tega za gretje 455kw, to je 455x0,15=68,25 euro grejem pa 70m2 starejša hiša brez izolacije tem.,v prostoru do 28.11 je bila 22st,po 28 pa naraščaj, in tem 23-24 st klima matrix msa 12 -inverter gretje do -15st,dela 24 ur na dan -gorenje 2,6 kw on of,gretje do -5,dela po potrebi sedaj samo čez dan,zaradi nizkih tem.,po par ur na dan, Re: Odtaljevanje klime - cubi - 8.12.2012 Homer hvala bom probal se to ce ne bo delovalo pa macola pa ruk potem pa poberem ostanke pa nesem v celje Biral-u ki so jo tako hvalili da lahko do -15 greje.Jaz sem si predstavljal da pri morda -13 ali vec nebo zmozna greti ne pa pri -2.Izpihan zrak pa ima 33 C.PROBAM PA SPOROCIM. Re: Odtaljevanje klime - analuka - 8.12.2012 No danes pa tudi meni večkrat odtaljuje, je polna snega in zunaj je snežni metež in burja. Edin kar mi je žal je, da nisem vzela -25st.in pa da je nisem montirala bolj v zavetje. No mogoče pa si drugo leto vzamem še eno, to pa prenesem v sobe, bo pa druga sigurno micka -25st. Re: Odtaljevanje klime - vincent - 8.12.2012 kl¸ime zaradi mraza ni treba izklapljati..grela bo tudi pri -25 stopinjah...seveda manj (malo) in verjetno bojo takrat izgube objekta večje kot bo klima vpihovala toplote...torej se bo začelo ohlajati, samo to še ne pomenid aklima ni sposobna delat. Nastavitve? logično da na sonček (gretje) temp. po želji, ostalo pa na avtomatiko..itak ko doseže želeno temperaturo se kompresor čisto skulira in ventilator zmanjša na minimum. Če gre odstranite 'lulček' ki gre iz ohišja zunanje enote in pelje vodo v cev (L spojni kos)....ker če kje se bo tam začel nabirat led, in se ga lahko toliko nabere da ustavi ventilator (sploh če se klima kaj vmes ustavi). |